26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pěstičkou hrozit umíme jen Rusku

Prezident Zeman nedávno podepsal zákon, který vyřazuje ruské a čínské firmy z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Důvod ke spokojenosti? Kdepak. Jen další falešná iluze o tom, jak jsme oslabili vliv Ruska na nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 9.10.2021 10:22

Brečíte na špatném hrobě. V. Havel nebyl nikdy mým idolem, já si totiž na idoly nepotrpím. A i kdyby, tak by to nevysvětlovalo, proč to používáte vy. Že by Havel byl vaším idolem?

"Čecháček - Pavel Eisner - Slovo jako stvořené na důkaz, že mohou být na světě i zdrobněliny odporné. Slovo v nedobrém smyslu, sebemrskačské a mazochistické. Vím sic, dobře vím, a dovedl bych toho uvést i příklady: vyšlo už i z per drahých i mně, zaznělo už i z úst mužů, které bolela přízemní malost, slamostrusná okresnost jejich okolí, žabomyšiáda života, který viděli kolem sebe. Ale daleko častěji - tak za protektorátu - jsem to slovo četl od lidí nanicovatých, od podlců. Oháněli se tím slovem, aby stáhli lidi své krve tam, kde oni sami vězeli odjakživa. (...) Nenávidím to slovo, tu lotrovskou zdrobnělinu Čecháček, a bylo by dobře, kdybyste je nenáviděli se mnou; neboť kdekoli zazní, bude pravděpodobnost 99:1, že zazněla z úst skutečného Čecháčka, tedy tvora, jehož každé dechnutí by mělo být políčkem pro každého Čecha. Čeština poklepem a poslechem, 1948"

L. Beneš 9.10.2021 10:41

Máte bohatý slovník, Mein Kompliment. Jaké je vaše ctěné povolání? Ale ad Čecháček. Velký dramatik to slovo používal rád jako substantivum, i v podobě adjektiva - čecháčkovský. Vzpomínám si, že když jsem to slovo od něho slyšel poprvé, uvědomil jsem si, že jsem je již někde dříve viděl či slyšel - déjà vu et déjà entendu - ano bylo to v tisku protektorátním. Člověk může nalézt obohacení svého vzdělání leckde. To slovo uváděl rád ve spojení se zaprděnou kotlinou, aby se odlišil od toho davu, jenž v ní pobývá. On nepochybně díky svému vysokému mentálnímu vzrůstu nad pomyslnou horní hranici oblaku oněch plynných zplodin na bázi metanu svou hlavou naplněnou geniálními myšlenkami vyčníval, takže jen on zářil nad tupostí oněch v ohavně zaplyněném prostředí.

P. Milan 9.10.2021 11:14

Zřejmě jste si nevšiml, že autor je uveden na konci.

Velký dramatik zde není, vy jo.

A. Renjascu 9.10.2021 9:50

Ano byl jsem tam a je to katastrofa. Karlovy Vary jsou v ČR nejvíce závislé na turismu (60% , Praha či Krumlov "jen" 50%) a žel český, ale ani německý a už vůbec ne průběžkový asijský turista není schopen utáhnout ohromné náklady luxusních hotelů, takže tam částečně fungují jen ty nižší úrovně. Vary jsou dosti liduprázdné, žádná zábava, žádné atrakce, zadní mladí a žádné veřejné VŠ, které by je mohly přitáhnout, mizerná nemocnice a i lázeňství s doktory z UK šlo dost dolů. Jen ten festival je fajn, ale týden v roce to asi nezachrání i když se mi tam líbilo.

P. Milan 9.10.2021 10:18

Přičítal bych to spíš čínskému koroňáku, než Rusákům.

A. Renjascu 9.10.2021 10:49

První ústup začal již po krizi 2008, poté se začalo ve Varech šetřit na personálu a službách, to vyvolalo další pokles, pak přišla víza ve 2014 a rusové začali objevovat Švýcarská senatoria, francouzskou riviéru, Mónacoba další luxusní destinace. Před koronou už rusové ve Varech téměř nebyli. A k tomu samozřejmě ještě chování varáků k Rusům, kterého jsem byl osobně opakovaně svědkem, nikdo není zvědavý na to, aby mu někdo za několik set tisíc, které zde nechá ještě nadával do blbej rusů...

P. Hák 9.10.2021 8:37

Jinak není pravda, že proti NS2 se nebojuje. Článků o tom, jak bude zneužíván, jsou plná média. Roman Joch, nikoli nevýznamný "konzervativní" novinář, dokonce navrhoval teroristické útoky na něj.

R. Langer 9.10.2021 8:39

Vážně? Kdepak to píše, to by mě zajímalo? Ovšem jako ideologický boj proti tomu špatnému Rusku by se to snad mělo i podporovat, ne? ;-D

P. Hák 9.10.2021 9:15

Mj. tady na Psu v článku "Summitománie". Pro úsporu času cituji:

"Navíc není pravdou, že plynovod už nelze zastavit. Když si Izrael vyhodnotí, že nějaké zařízení na území nepřítele je pro jeho bezpečnost nepřijatelné, dojde tam k „nehodě“. Když Reagan na počátku 80. let sabotoval výstavbu plynovodu ze Sibiře do západní Evropy, na plynovodu v Sibiři došlo k explozím. Kde je vůle, tam je cesta. Na dně moře by na plynovodu po jeho dokončení, ale před jeho spuštěním, taky mohlo dojít k explozím. Kdyby byla vůle."

L. Beneš 9.10.2021 9:25

Nepochybujte o tom, že v některých trezorech leží již dokumenty, podle nichž takové akce je možné podle okolností snadno zrealizovat.

P. Hák 9.10.2021 9:29

Ale jasně že leží.

Jde o to, že se to už říká nahlas. Postupně se přitvrzuje, za jak dlouho se začne volat po válce a táborech?

R. Langer 9.10.2021 10:08

Myslím, že nějaké tábory pro neočkované už někteří radostně plánují... ;-)

L. Beneš 9.10.2021 10:19

To někdo na záznamu z hotelové kamery třeba v Kielu zahlédne tvář nějakého Čuka či Geka a je to hotový.

V. Novák 10.10.2021 14:45

JOCH: Schůzka pomůže Putinovi. Biden je jen dalším z těch, kteří se s ním chtěli setkat

Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/joch-schuzka-pomuze-putinovi-biden-je-jen-dalsim-z-tech-kteri-se-s-nim-chteli-setkat.A210616_111055_ln_nazory_lijk

P. Hák 9.10.2021 8:35

Já teda nevím, ale kombinace nápadů "přerušíme s Ruskem diplomatické styky a bude nás zastupovat Německo" (po Vrběticích) a "zakážeme ruskou účast v JE" (tj. prakticky zakážeme JE) s "přijímáme Green Deal, zrušíme uhlí a budeme topit jen plynem dodávaným přes Německo a elektřinou z německých větrníků" mi dává jen jediný důsledek - závislost na Německu se staně téměř absolutní.

Vlastně to budí dojem, že přesně to byl cíl.

R. Langer 9.10.2021 8:38

Ale dobře to ten Putin vymyslel. Ve spolupráci s německými soudruhy (osvědčená tradice) ovládne celou Evropu jedním jebem. Šikula! ;-)

P. Hák 9.10.2021 9:28

No a čeští politici jsou za užitečné idioty. V domnění, že lezou do zádi Němcům, samozřejmě.

Š. Hašek 9.10.2021 9:08

Přímo ďábelské!

Ale složité plány skončí na jednotlivostech. Beru v potaz i to, že Němci si to v uplynulých sto letech opakovaně blbě vypočítali.

Neskončíme v pařátech jejich orlice. Ale díky domácím kolaborantům to nebude jednoduché.

Předpokládám, že ČEZ maká a rozumí tomu Ohmovu zákonu. A nějakému Kirchhoffovi ("součet proudů do uzlu přitékajících, je roven ........"). Ty proudy se totiž nerovnají 3 Leyenům!!! Ani 3 Moldanům.

P. Hák 9.10.2021 9:25

Blbé je, že před tím minulým pokusem šly snahy o poněmčení zvenčí, tentokrát jdou do značné míry zevnitř. Nepokrytě antičeská část českých elit je početná a vlivná.

Myslím, že v prvních letech budou Němci disciplinovaně stát za svými vůdci, jak je jejich zvykem. Je otázka, jak to bude dlouho trvat.

Pak začnou mít starosti sami se sebou, protože jedna ideologie (zelený neomarxismus) narazí na jinou (islamismus). Zhroutí se to zevnitř. Myslím, že část ČR to vezme s sebou, ale východní část a většina venkova se udrží.

Š. Hašek 9.10.2021 10:27

Souhlas.

Š. Hašek 9.10.2021 8:34

Těm, kteří hlasovali o faktickém zrušení technické a hospodářské spolupráce s Ruskem, by bylo možno:

1. Zrušit přívod zemního plynu z Ruska. Platí i pro tu novou přípojku.

2. Elektřinu dodávat pouze "tu schválenou", ekovětrnou a ekosluneční. Nebojím se ji nazvat "bruseleelektřinou".

Faktem je, že senátorka Němcová a senátor Vystrčil "umějí mávat pěstičkama". Ale naše tříletá vnučka "to umí líp".

Zkráceno.

R. Langer 9.10.2021 8:36

Ano, hned bych to zavedl. Přece je nenecháme ruskému útlaku na pospas! ;-D

J. Krejčí 9.10.2021 8:12

Nespasíme Evropu odmítáním Ruska, ale taky nemusíme znovu strkat hlavu do ruského chomoutu. Všeználci si nepamatují těch 40 let družby, které nás přivedly mezi rozvojové země ? Mně to stačilo, zlatý Brusel !!! Jediným argumentem rusofilů je strašení vysokou cenou elektriky.Ví o ní kulový stejně jako já. Můžeme se jen dohadovat jaké budou výdělky za 20 let.

R. Langer 9.10.2021 8:29

Že vy víte o elektrice kulový, a evidentně nejenom o ní neznamená, že jsou všichni takoví tupci, co si nevidí ani na špičku nosu, rozumbrado. ;-D

Š. Hašek 9.10.2021 8:39

Napište nám to sánskrtem, pokud jste ho studoval. budete nějakej humanistafilosof.

O historii, fyzice, "rozvojových" zemích, chomoutech, hospodářských věcech, ekonomice, ...... víte kulové.

Byli jsme tak "rozvojová země", že jsme museli odevzdat značnou část průmyslu těm západním vyspělákům. Od Poldi Kladno až po žatecký červeňák, mléko a brambory. Jo, a taky zbrojovky do USA!

Faktem je, že jistý president označil naše bydlení za králíkárny. Ten ale už tehdy byl oběma nohama ve "vyspělé Evropě", ehm, že?

P. Milan 9.10.2021 9:29

Brusel není zlatá, spíš rudozelená.

J. Nevrkla 9.10.2021 7:48

Závislosti na Rusku bych se nebál, za celou dobu ještě nikoho nevydirali a sankce používají jenom jako odvetu za sankce proti nim.Vydírání jsme běžně svědky pouze z druhé strany, v jejíž spolehlivost nelogicky věříme. Dostavby Dukovan se jen tak nedočkáme. Nabídnutou cenu očekávám podstatně vyšší než těch dříve počítaných 160 miliard s Rosatomem, nebudou na to peníze. A možná ani potřeba, až bude pod vlivem zelené ideologie a ekonomické krize kolabovat průmysl.

Š. Hašek 9.10.2021 8:48

O té "závislosti" pindají ti, kteří se v mezinárodně obchodních vztazích vůbec neorientují.

Jsou to moderní bruselisté. Ideologové. Gretovští mlaďoši a pithartovští staroši.

Polovina z nich žádného Rusa kloudně neviděla, o SSSR jim vykládá Geislerová, ......, a stran techniky si myslejí, že energii Slunce je možno nalapat do hrnce/dvou baterek do telefonu. A klima Země je klimatizace v autě.

Pamatuji Moldana před třiceti lety, měli jsme již být dávno uvaření a zaplavení.

J. Nevrkla 9.10.2021 9:56

Jojo, a stále těm blábolům neumětelu mnozí věří.

V. Petr 9.10.2021 20:30

R^R^R^R^R^