5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pěstičkou hrozit umíme jen Rusku

Prezident Zeman nedávno podepsal zákon, který vyřazuje ruské a čínské firmy z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Důvod ke spokojenosti? Kdepak. Jen další falešná iluze o tom, jak jsme oslabili vliv Ruska na nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 9.10.2021 18:22

Proč BEZ RUSŮ? Jaký je k tomu důvod?

V. Petr 9.10.2021 20:05

Tady vidíte, jaké "schopnosti" projevují Američané a Francouzi při výstavbě jaderných bloků. To je ovšem důsledek nepověšení zelených na větrníky.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vogtle_Electric_Generating_Plant

https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant

https://en.wikipedia.org/wiki/Flamanville_Nuclear_Power_Plant

Rusové postavili elektrárnu Astravec v Bělorusku za 7 let...

V. Novák 10.10.2021 14:25

Brečet nemá význam. V tom se shodneme.

Nemá význam ani brečet nad tím, že žádný nový blok JE nebude. Budeme se muset na to nějak připravit. Sice nevím momentálně jak, ale snad na něco přijdeme.

Rusy jsme si zakázali - a to včetně českých firem na Rusy navázané. Víte, komu patří Škoda JS? Zjistěte si to. A nebo mi jen věřte, že Škodu JS jsme si zakázali taky.

Už někdy nějak Rusové něco provedli s našimi JE? S některým ze 4 bloků Dukovan nebo 2 bloků Temelína? Pokud myslíte, že ano - pak kdy, kde a jak?

Už někdy nějak Rusové něco provedli s dodávkami plynu pro energetické firmy fungující v Česku? Pokud myslíte, že ano - pak kdy, kde a jak?

Pokud nevíte - pak jste tlachal užvaněný.

L. Severa 9.10.2021 13:39

Bohužel je to tak. Zatím jsme ve výstavbě JE udělali "významný" krok kupředu tím, že jsme vyloučili Rusy. Je otázkou, zda při našem tempu realizace vůbec nějaký blok postavíme.

V. Novák 10.10.2021 14:33

Hlavně při tempu realizace těch, koho jsme si nezakázali.

Podívejte se třeba na Olkiluoto, Flamanvile nebo Vogtle, jak staví Areva/EdF nebo Westinghouse...

V. Loula 9.10.2021 11:56

Doporučuji vyhledat asi dva měsíce starý článek F.Hezoučkého zde na Neviditelném Psu, který byl věnován výhledům české energetiky . F.Hezoučký byl dlouholetým ředitelem Temelína, vrchním inženýrem stavby všech našich jaderných zdrojů, poradcem Westinghouse, dnes v důchodu. Tedy odborník nad jiné kompetentní.

Zajímavé jsou jeho závěry - v článku fundovaně zdůvodněné:

1. Cesko bude potřebovat čtyři až pět reaktorů typu Temelín.

2. Jedině smysluplná cesta v dnešní době je výstavba Rosatomem s tím, že nejadernou část by stavěly české firmy.

V. Novák 9.10.2021 12:00

Ony by se mohly zapojit i do té jaderné - Škoda JS má dobrý zvuk a odebírá od ní leckdo. Akorát Dukovany 5 bude muset obcházet velkým obloukem, protože naši zastupiči schválili Lex Dukovany Nihil.

No, ono je to stejně fuk - dokud bude platit LDN, stejně žádný blok postaven nebude...

V. Loula 9.10.2021 12:06

No, ona je to sranda. Škoda JS , pokud se nepletu, je z větší části ruská, takže se nebude moci podílet na dodávkách od Westinghouse. To se opravdu povedlo.

V. Novák 9.10.2021 12:11

Ne že nebude moci - ona NESMÍ! Dle LDN...

L. Beneš 9.10.2021 12:30

Filantropu Romanovi se podařilo plzeňskou škodovku rozbít víc než angloamerickým leteckým náletům v roce 1945. Udělejte si někdy cestu vlakem z Plzně na západ (trať prochází bývalou škodovkou) a srovnejte stav fabriky s fotografiemi z roku 1945.

V. Novák 9.10.2021 13:10

Škodu JS nemohli rozbombardovat, neb neexistovala. A nevím, co Roman způsobil, ale díky Soudkovi aspoň měl co rozkulačovat - na rozdíl od Poldovky, kterou naši prichvatizátoři počínaje ministrantem Dlouhým zlikvidovali jak Stalin kulaky.

Nebýt Soudka, pravdolásníci by speciálně jadernou divizi zlikvidovali a ještě si zatančili vítězný tanec.

L. Beneš 9.10.2021 16:38

Škoda JS přirozeně v 1945 neexistovala, ale byla vybombardovaná tehdy existující škodovka, na jejíž periférii (za Karlovem) byla později postavena reaktorová hala. Vybombardovaná část byla po r. 1945 znovu vybudována. Další část ŠJS se nacházela v areálu bývalé muničky Škoda (Bolevec-Třemošná), která vylítla do vzduchu v r. 1917. Soudek se opravdu snažil škodovku zachránit, ale podrazili mu nohy po otevření výrobny plechovek v Ejpovicích za přítomnosti Dlouhého. Když zahájila výrobu, najednou nikdo plechovky nechtěl, zato chtěly banky splátky za úvěry. To byl jeho konec a škodovka byla Appianem po kouskách rozprodána a rozkradena. Českému strojírenství byla zasazena smrtící rána.

P. Hák 9.10.2021 12:13

To si za současné situace nikdo netroufne.

V. Kain 9.10.2021 13:55

Většina našich tak zvaných politiků je chytřejší něž odborník od A do Z.A na to dojedeme.

V. Církva 9.10.2021 14:08

Od té doby co nám Rusové zabavili pronajatý satelit, od té doby co nařídili v Rusku do 14 dná vyklidit kanceláře aniž by bylo kam jít Rusákům ve velkých kšeftech nevěří. I ropu je třeba diverzifikovat a pokud kvůli Zeleným debilům bude třeba víc plynu, pošlete je na gulag ten plyn těžit. A to co nejdřív!

Ano bloky jsou potřeba a podmínka že s našimi firmami není tak složitá. A už to dávno měli ti Francouzinebo Amíci stavět. Jsou taky ne moc spolehliví. Amíci s GE téměř zkrachovali, Francouzi taky ale dohody na rozdíl od Rusů je právníci donutí dodržet!

V. Petr 9.10.2021 20:09

https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant

Naivo, tady máte ukázku.

J. Sedlář 10.10.2021 10:06

Dohody, to jooo to voní držej, jen ty elektrárny jaksi zatim nejedou. Zatímco rosatom to mrská jak Baťa cvičky.

V. Novák 10.10.2021 14:37

No jo - Američani a Francouzi dohody drží - ale elektrárny nějak nedokončují.

Takže pravděpodobně budeme mít velmi pevně držené dohody - ovšem zákazníci Rosatomu budou mít elektrárny. Schlálně - bude víc elektřiny z dohod nebo elektráren?

ps - jaký satelit nám Rusové zabavili?

pps - kdo zahájil vyhazování diplomatů?

V. Loula 9.10.2021 11:36

Ono je to celé sranda. Pamatuji, když pobaltské republiky a Polsko vyhlásily program snížování dodável plynu z Ruska a nahražení dodávkami amerického zkapalněného plynu, protože Rusko bla bla bla. No a ted jsou zásobníky poloprázdné, a zase obvinujeme Rusko, že dodává pouze dojednané množství a nehrme se příliš do navýšení dodávek, které předtím nikdo neobjednal.

Hozně se mi líbil argument, že NordStream II ohrožuje bezpečnost Evropy. No a potom se Němci zavázali, že budou platit desátek Ukrajině, a najednou NS bezpečnost neohrožuje?

V. Novák 9.10.2021 11:53

Ano - Rusko chce dodávat - to je špatně.

Nedodává tolik, kolik si na odběratel poslední chvíli usmyslel (protože ho politicky korektní dodavatel vyšplouchl a stal se nedodavatelem) - taky špatně.

Gazprom dodává podle kontraktů a za ceny podle kontraktů. Kdo dlouhodobý kontrakt nemá, neb si ho zrušil a chtěl se kapsovat na nízkých spotových cenách - ten se teď prohne. To už tak je vlastností burzovních cen, že jsou volatilní a každá chvilku tahá pilku...

P. Hák 9.10.2021 12:15

Tak přiznejme si, že o plyn nejde. Být situace jiná, našla by se jiná témata pro negativní články.

Propaganda jede na plné obrátky. Jenže vzhledem k tomu, že jsme ekonomicky, vojensky i zahraničně-politicky závislí na Německu, tak těžko půjde o samostatnou akci.

Byla nám určena úloha užitečných idiotů.

O. Seliger 9.10.2021 10:42

Vše níže co napíšu není polikorektní. Němci plyn za cca 200 a našinci za cca 900. A začalo to již dne 3.4.2020 kdy mladá radnice dominantně pamatující hrůzu okupace vojsk VS a koncentráku a osvobození Prahy Vlasovci, nechala v noci při řádění covidu odstranit komančskou sochu generála. Poté 26.4.2020 premiér přečetl vyprávěnku (Respektu ) o Ricingate a děli se věci. 17.4.2021 duo přečetlo vyprávěnku (Respektu ) o Vrběticgate a děli se další věci. Již chvíli poté 24.6.2021 na setkání šašků z vršku dluhové duhové únie (DDÚ ) navrhla Muti a Makarón jednání s Putlerem alébrž DDÚ již dříve, změnami z ruské paranoi, zpackala svoji gaspolitiku zkrácením dodávek ruského nebezpečného plynu na půl a preferencí krátkodobých kontraktů. Uhelní Poláci a ostatní ratlíci zařvali bolestí a za jásotu některých vyvolených se zašprajcli. A tak si rozumná Muti zajela za Putlerem sama. Bude třeba velká zima a tý neporučíme. A přidal se k ní i stejně rozumný Viktor Orbán. Naše šéfovská dvojka, co jí zabouch dveře Respekt má utrum. Holt jsou ne přátelé. Bylo to geniální. Stejně si v budoucnu smlsnem s atomem.

A. Renjascu 9.10.2021 10:54

A respekt to je kdo? No přeci jeden z našich historicky největších megatunelářů, ale zároveň také oblíbenec všech sluníček (protože to je ten náš, ten spravnej tunelář) a kamarád vyvolávače revolucí po celém světě Sorose pan Bakala. Vlastník velké části masmédii a velký manipulator...

V. Kolman 9.10.2021 11:22

Ehm - kolik by chtěli Američané za dodávky do Evropy dováženého zkapalnělého plynu? Aby to nakonec nebylo finančně výhodnější, nežli 900 (čeho vlastně: Euro, dolarů, korun českých? a za jaký objem?) a stálá nejistota z toho, jestli Rus neotočí kohoutkem na nesprávnou stranu.

V. Novák 9.10.2021 11:44

A proč tedy Američani do Evropy své molekuly svobody nedodávají? Terminály stojí - v obou významech.

Tak proč? Protože molekuly svobody uletěly do Asie - proto. Proto rostou ceny plynu na spotových trzích, ne kvůli Rusku. Rusko dodává, jako dodávalo vždycky. Jako dodával vždycky i SSSR. I v době, kdy na jeho města mířily z Německa Pershingy II.

Děsíte se otočení kohoutů na ruské straně? K přesměrování LNG tankeru stačí jeden radiogram kapitánovi, toho byste se měl děsit. Nemluvě o tom, že LNG není sto fyzicky nahradit plynovody. Nikdy neby a hodně dlouho nebude. Porovnejte si regasifikační kapacitu terminálů (i tak je nevytížená) s přepravní kapacitou NS a NS2. Budete asi překvapen...

J. Kratochvíl 9.10.2021 9:57

My co pamatujeme starý režim a socialismus se ještě dožijeme doby, kdy budeme vzpomínat s nostalgii na dobu, kdy jsme stáli fronty na banány, toaleták nebo mandarinky. Budeme vzpomínat ve tmě bez elektřiny, v zimě bez plynu a uhlí.

Za to budeme svobodní a suverénní.! Hurá!

P. Milan 9.10.2021 10:15

Vy nebude nikdy svobodný a suverénní, to komouši nedovedou.

V. Kolman 9.10.2021 11:30

My, co pamatujeme starý režim s životem za železnou oponou máme teď svobodu a v případě nutnosti NYNÍ!! můžeme odejít, kam se nám zlíbí a kde budou pro pracovité lidi lepší podmínky k životu.

Zarytí zastánci "starých zlatých časů" pak mohou právě díky svobodě odjet třeba i do gulagu v Rusku - budou-li o to mocí mermo stát a pustí-li je tam Rusové;-D

V. Petr 9.10.2021 12:37

Můžete odejít na západ, pokud se nebojíte, že Vás na ulici podříznou migranti!

O. Kaucký 9.10.2021 12:26

My, co pamatujeme minulý režim, tak si uvědomujeme, že se nám sem zase vrací socializmus a proto hrozí ta tma bez elektřiny a plynu, nedostatek toaleťáku a mandarinek.