2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Omyly environmentalistů

Vývoj v Německu dost dramaticky mění názory českých zelených aktivistů na vývoj energetiky v Evropě. Velice pěkně je to vidět na nedávném článku publikovaném známým propagátorem fotovoltaiky a protijaderným bojovník Milanem Smržem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 13.2.2019 9:37

Re: Energetika má obrovský politický potenciál

Mě by spíš zajímalo, jak jsou Japonci daleko s těžení metanu z matanhydrátu. To je ta správná energetická konzerva pro budoucnost.

M. Malovec 13.2.2019 8:54

Názory Smrže

smrdí.

K. Wágner 13.2.2019 6:01

Znalosti

V tak náročných vědeckých a technických záležitostech, jako jsou změny klimatu a reálné cesty ke snížení emisí skleníkových plynů, JSOU znalosti důležitější než svaté nadšení a odhodlání. Našim ekoteroristům ty znalosti chyběly a dosud chybí. Jim nejde o reálnou cestu ke snížení emisí, ale o svatou ideologii.

P. Rada 13.2.2019 9:36

Re: Znalosti a jejich kompletnost.

"Náročné vědecké záležitosti" mohou dávat mnohá vodítka a data. Mezi nimi si ale lze vybírat. např jen tím že nebude diskutováno množství zásob uranu pro součastné JE 3+ generace a pokud tak nikoliv ve vztahu k celkové energetické náročnosti lidstva. Byl to příznačně právě jmenovec pan Vladimír W., který problematiku zásob jaderných paliv relativně věrně ale jen v úzké souvislosti popsal už před desetiletím:

http://www.osel.cz/3778-bude-dost-surovin-pro-jadernou-energetiku.html

Oba Wágnerové sice hovoří o "reálné cestě" ke snížení imisí (nepíší však o kolik) a vyjma používání naopak vágních výrazů jako "svaté nadšení, svatá ideologie..." si nenápadně ale právě ideologicky (účel světí myšlenky?) pomáhají tím, že neporovnávají celou míru produkce fosilních a jaderných elektráren. Proč?

Je sice dodnes (od článku pana V.W. v roce 2008) pravdou, že těžitelné zásoby uranu jsou pro dnešní typy JE, při dnes stagnující spotřebě JE dostačující ještě alespon na století. Pravdou kterou oba Wágnerové ve svých rádoby věcných příspěvcích fakticky ignorují je ale i fakt, že pokud by se masivní celosvětovou investicí nahradily dnešní fosilní zdroje JE3+ generací - zkrachovali by všicni investoři prostě proto, že by pro provoz reaktorů došlo palivo dříve, než by se investice mohla vůbec vrátit. Aby se totiž nutná investice celospolečensky vrátila s EROEI alespon 10x tak aby se zachovala civilizační úroven, muselly by všecchny reaktory bezporuchově fungovat alespon století! Nejen některé náročné vědecké a technické znaloasi - ale až jejich komplexní kritické vyhodnocení by mohlo vést k zásadnímu snížení imisí skleníkových plynů.

Příznačné pro oba Wágnery a jim podobné "aktivisty" je, že nejednodušší už ovětené cesty ke snižování energetické náročnosti pravidelně opomíjejí a to i když snižování celospolečenské spotřeby je dnes i dlouhodobě nejreálnější formou snižování imisí. Proč takto fakticky pokrytecky jednají, by měli odpovědět už každý sám za sebe.

J. Lepka 13.2.2019 9:45

Re: Znalosti a jejich kompletnost.

Hezký slovní průjem, milý Rado. Co takhle nějaká fakta? Například kolik CO2 vypustí průměrná jaderná elektrárna. Jediný relevantní fakt, že stejně jako uhelná je však pouze omezen na dobu stavby, resp. vypalování cementu. A takhle je to se všemi fakty, jež vy "zelení" MAŠÍBLové používáte. Argumentovat se sníženými zásobami jaderných paliv bez základních znalostí jaderné fyziky je takové chucpe, že ho dokážete aplikovat pouze vy. Vaše do nebe volající zarytost graduje vždy v okamžiku, když se vás zeptám, zda jdete příkladem a poháníte svůj počítač i s připojením k internetu šlapacím dynamkem nebo "šaustáním ebonitové tyče liščím ohonem"?

V. Výmola 13.2.2019 10:36

Re: Znalosti a jejich kompletnost.

Už jsem se bál, že dnes EROEI nebude. :DDD

R. Langer 13.2.2019 14:05

Re: Znalosti a jejich kompletnost.

Nelži zase, Zelený sedmilháři. Jsi lhář, a kdo lže, ten taky krade!

V. Wagner 13.2.2019 15:47

Re: Znalosti a jejich kompletnost.

Pane Rada, když už jste tu odkazoval ten můj článek, tak jste si ho alespoň mohl pořádně přečíst. Pak byste pochopitelně uvedl i tato fakta:

1) Zdroje uranu jsou jen velmi málo prozkoumaná a na základě zkušeností u uhlí i nafty víme, že v takových případech byly dodatečně nalezené zdroje až řádově větší. Podle předpovědí už měla ropa dávno dojít.

2) Těžitelné zásoby závisí na ceně uranu, která je velmi nízká. Pokud by narostla, vzrostou těžitelné zásoby řádově, V Evropě je teď například jediný aktivní důl uranu. Ne, že by nebyly zásoby i u nás, ale nejsou konkurenceschopné. Pokud by potřeba a cena uranu stouply, tak se i u nás dají otevřít ziskové doly. Je třeba ještě poznamenat, že cena uranu tvoří menší část ceny elektřiny a její nárůst není kritický.

3) V současné době je palivo MOX dražší než čerstvé, takže se spíše používá kvůli snížení objemu radioaktivního odpadu. Pokud by byla cena paliva výše, využívalo by se daleko častěji. I to vede k násobnému zvýšení zásob.

Realita je tak taková, že i při násobném zvýšení využití jaderné energetiky jsou zásoby na staletí a dost času na přechod k využití všeho uranu a thoria, což je pak na tisíciletí. Pane Rada, nikdo netvrdí, že náhrada fosilních paliv je možná celá pouze jen jadernými zdroji. Je třeba mix postavený na kombinaci jádra i OZE, a pochopitelně i efektivních úspor.