27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nechoď eště pryč!

Bylo to dávno před lety, kdy voda se sypala a písek tek´, jak říkávali moudří starci v dobách, kdy se jim ještě nenadávalo do „starých bílých zločinců“. Tehdy, v té dávné době bylo plno věcí jinak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 5.4.2022 8:18

Hm, bez plynu určitě. Jinak by to totiž asi nešlo, že? :-P

P. Rada 5.4.2022 8:17

Pane Davide nejenže nevíte - ale protože jsem zde o způsobu jak mám zajištěnou tepelnou pohodu domova muž mnohokrát psal - zřejmě nechcete o takovýchto okolnostech vědět více.

Odklon od tématu energetiky k jízlivosti až jedovatosti jsou vám zřejmě řešením telelné náročnosti budov - tuto cestu ale komentovat nehodlám.

J. Lukavsky 5.4.2022 8:14

"jednodušší a patrně i výrazně levnější než vozit čertvíodkud zkapalnělý plyn" no co je výhodnější záleží na tom, kam může rádoby monopolní dodavatel = Rusko vyšponovat cenu svého plynu. A porovnat s cenou zkapalněného plynu odjinud. Ale naštěstí dodavatelů i nezkapalněného zemního plynu je povícero a v Evropě je dosti hustá síť plynovodů. Chybou ovšem bylo stát se závislým na jednom dodavateli a na jednom zdroji energie. Kupř. už jsme mohli dávno mít v Temelíně 4 reaktory, v Dukovanech další 2 a další atomku někde na Vysočině? Francie má 3/4 elektřiny z jádra. Stejně tak už všechny atomky mohly zásobovat odpadním teplem širé okolí. A místo toho nechat shnít dříví na Šumavě (CO2 se při hnití uvolňuje také i když pomaleji než při spalování) ho vytěžit. Nu chybami se člověk učí. J.L. end

J. Nevrkla 5.4.2022 8:11

Putin nám rád plyn za tržní ceny prodá. Má jenom jednu formální podmínku - že naše peníze pošleme do jejich banky, ta nám za ně pošle ruble, my těmi rubly zaplatíme plyn. Je to přirozená podmínka, protože Amerika už Rusku takzvaně zamrazila, možná ukradla, údajně až třista miliard dolarů. Proč se té logické podmínce celá Evropa tak brání? Protože ohrožuje takzvaný petrodolar, díky tomu, že se v dolarech takové komodity kupují, má dolar a Amerika stále sílu a myslí si, že vladne světu. A my kvůli americké nadvládě počítáme s tím, že budeme mrznout a průmysl kolabovat? To není udržitelné. Tady se láme chleba a Amerika to začne prohrávat, my jako jejich pucfleci tím budeme trpět nejvíce. Na rozdíl od Maďarů, kteří hájí národní zájem a kupují od Ruska levně a za svou měnu.

P. Lenc 5.4.2022 8:09

R^;-(R^

R. Vacek 5.4.2022 8:02

V Evropě (Maďarsko nevyjímaje) máme velkou a poooooomalou byrokracii. Proto musel být v Maďarku úřad, který měl schvalování na starosti, pro svou pomalost, rozmetán.

https://www.neimagazine.com/news/newsnew-head-of-hungarys-regulator-confirmed-in-position-9371185

J. Lukavsky 5.4.2022 8:02

"zbourat kolik -80 procent? - baráku a postavit je znovu v ekoverzi?" Voplácat panelák polystyrenem je za chvíli a bohatě se to majitelům vrátí, jak vidíme kolem sebe. Navíc si nechají zavěsit pěkný balkon. J.L. end

J. David 5.4.2022 8:00

Nu nevím, viděl pan P.Rada někdy kamna (špórhélt), má kamna, či vůbec ví, co jsou to kamna a jak se v nich topí? Tihle zelení kriplové by byli zábavní, pokud by nebyli ve své podstatě nebezpeční. Kulový mají co na práci, tak si sedají na Nuselák, matičky zelené místo kojení, dojčata tahají na zelené kravály, kdy i vodník na topole podle skal, bere roha, neb nemá ekologickou niť, aby si mohl ušít v klidu kabátetek, na veselku při svitu Měsíčku. Nu, proč to glosovat, pan P.Rada v pasivně tepelném budoáru své ztuhlé prsty na klábosnici kompu i7 a teplotě GPU/CPU/Motherbord v okolí 90. stupňů Celsia, RPM luftníku okolo 1800. Pan P.Rada svůj komp zajisté pohání ekologicky, něco jako šlapání měchů pro varhany.

Z. Lapil 5.4.2022 7:56

Putin se taky tvářil, že vojsko je u ukrajinských hranic na cvičení.

J. Lukavsky 5.4.2022 7:56

„šup na krávu a už je tele!“ no náš major to ještě vyšperkoval jako "šup na krávu a vono sele". Byl to génius. J.L. end

O. Musil 5.4.2022 7:54

Njn, Orbán házel Rosatomu nejspíš klacky pod nohy... Potíž je v tom, že Rosatom dlouho nic nestavěl v EU a chyběly mu certifikáty. Ve Finsku se ostatně taky staví už od roku 2014 a kdo ví, jak to teď dopadne.

J. Lukavsky 5.4.2022 7:54

Uhlí a zemní plyn jsou totéž z pohledu koloběhu uhlíku. Obojí jsou fosilní zdroje. Uhlí má tu výhodu, že neutíká a vydrží na hromadě léta (pokud ho někdo neukradne či nesamovznítí se). Ztráty při těžbě a transportu zemního plynu ale jsou dosti nepříjemné, navíc metan jako takový je asi 16x silnější skleníkový plyn nežli samotný CO2. Dříví je uhlíkově neutrální, ten C co se uvolní při jeho spalování je ten co si ho strom uložil kdysi do dřeva a ten co ho jiný strom opět do dřeva uloží. Ale když jsme ušlechtile zařadili zemní plyn mezi C-čisté zdroje...... J.L. end

Z. Lapil 5.4.2022 7:52

Fajn. Teď ještě tu trojčlenku. Totiž - máte i pravdu, ale jak dlouho myslíte, že by trvalo zbourat kolik -80 procent? - baráku a postavit je znovu v ekoverzi? A stejně nějakou spotřebu mít budou, ne že ne.

J. Lukavsky 5.4.2022 7:49

"naše válka to není" zatím, my přijdeme na řadu až po Slovensku. Jak je možno vyčíst z různých oficiálních textů z Kremlu. Takže klídek. No trochu problém pro říčné denacicifikátory Made in Kreml je, že jsme členy NATO. Takže to nebudou mít tak jednoduché. J.L. end

R. Vacek 5.4.2022 7:46

Pokud nebudeme výstavbě házet klacky pod nohy, Rosatom to dovede za 6 let - proto má nejvíc zakázek. Seznamte se, jak jim to jde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rosatom

O. Musil 5.4.2022 7:40

Myslíte, že by podniky měly opět začít stavět kotelny na uhlí a budovat horkovody a parovody?

P. Dvořák 5.4.2022 7:37

Naše osvícená vláda odborníků jistě něco vymyslí. Tedy kromě emigrace.

Např. stačí přes léto postavit pár lodí a na podzim rozjedeme energetický most dovozem uhlí z Austrálie.

O. Musil 5.4.2022 7:34

Co znamená ve světě výstavby JE slovo "rychle"? Maďarsko podepsalo smlouvu s Rosatomem v roce 2014. Podle úplně aktuální zprávy ale teď Rusko smlouvu vypovědělo, aniž by se víceméně začalo stavět.

M. Vinkler 5.4.2022 7:31

"Very well Old Wolf ! ", chtělo by se zvolat.

Jako z chlupaté deky lezla informace, kolik zemního plynu původem z RF vlastně dováží ČR . Nejdříve to bylo více než polovina, potom 80% a v závěru sto procent.8-o

V případě stopky na plyn se ekonomika ČR rozsype jako domeček z karet, neboť se plně uplatní heslo "bližší košile než kabát" . Tím míním skutečnost, že z pohledu síťového uspořádání plynovodů ,přináleží Česku ta nejhorší možná pozice v EU.;-€

A ruku na srdce, který z členů vlády rozumí energetické problematice ? Správná odpověd je, že ani jeden.8-o

Abych nebyl rozvláčný, ČR by měla zahájit razantní kroky k renesanci využití uhlí ,protože žádnou jinou reálnou volbu pro dalších dvacet-třicet let nemáme a mít nebudeme.R^

P. Dvořák 5.4.2022 7:31

Už se na tom pracuje. Vydržte do května.

V. Vérosta 5.4.2022 7:27

Nejvyšší čas zakázat Občasné Zdroje Enerige! Nebo aspoň zrušit jejich dotace a naopak zavést penále za dobu, kdy nic nedodávají. A to je většina roku.

K. Filip 5.4.2022 7:23

Tuhle vládu, kterou bohužel v nejtěžším období po roce 1989 máme, zvolilo 27% tupých českých voličů.;-€

R. Langer 5.4.2022 7:14

Ano, to mě také hned napadlo. ;-D

R. Langer 5.4.2022 7:14

No, hesla na letáky byste mohl vymýšlet dobře. :-P

R. Vacek 5.4.2022 7:12

Největší ránu bychom zločinnému Rusku zasadili, kdybychom si od něj nechali rychle postavit několik několik jaderných elektráren a pak bychom jeho plyn a třeba ani ropu nepotřebovali.

Pokud zchudneme a budeme v zimě mrznout, bude na nás sice smutný pohled, ale nevím, jestli to pro Putina bude dostatečný trest.

Energie je zbraň a není rozumnější věcí, než se nechat vyzbrojit úhlavním nepřítelem.:-)

R. Langer 5.4.2022 7:07

Já bych je tam přilepil parniválcem... :-P

R. Langer 5.4.2022 7:06

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku! Lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

P. Rada 5.4.2022 6:56

Pan Vlk si asi pamatuje ledacos s minulosti ale naopak pozapomíná že se jevům dá přiřadit i míra. Příznačně tématu pak v nárocích na spotřebu energie a konkrétněji té tepelné v obydlí.

Pokud by navíc začal s takovými daty i počítat pak by mu mohlo vyjít, že ušetřit při vytápění jen snížením průměrné teploty s 22 na 19C se dá v podmínách většiny míst u nás uspořit zhruba čtvrtina energie.

Ještě výraznější rozdíl ale může nastat oproti minulosti v nárocích konstrukce budov na míru vytápění. Podle dnes normou povolované tepelné ztráty staveb - oproti těm které se stavěly ještě do 80tých let, je totiž náročnost na vytápění asi pětinová při asi pětileté návratnosti investice do zateplení. U zcela pasivních domů kterých se ale kolauduje sotva desetina pak dokonce nulová a to i když náklady na výstavbu nevyrostou o více jak desetinu s celkových.

Pokud by takto důsledněji uvažoval a dokonce konal - pak by si ho možná i něžné pohlaví s jeho okolí pro leší tepelnou i finanční situaci oproti jiným dravcům více považovalo a mohl by se naopak bez uhlí v hlavě v realitě doslechnout: ... "Nechod eště pryč".

M. Šálek 5.4.2022 6:52

Prioritou je přece mír, který jsem Vám přivezl, hlásal jásajícím davům jistý Chamberlain. "Válečný štváč" Churchill v té době pravil: "Mohli jsme si vybrat mezi hanbou a válkou. Vybrali jsme si hanbu a budeme mít válku.". Ano, mohli jsme Ukrajinu hodit přes palubu, jak plánovali v prvních dnech války Němci, protože plyn a Energiewende. Ale Putin je v mnochých oblastech - bohužel - téměř kopií Hitlera. Sice je jeho armáda nevýkonná, ale přesto poměrně početná, a možná mu fungují i některé jaderné hlavice. Samozřejmě nechci válku (kdo ji kromě Putina a jeho věrných chce), ale je nutné, aby Putina někdo zastavil; pokud v tom budou stateční a trpící Ukrajinci sami a bez pomoci, tak se Putin rozhodně nezastaví, jako se nezastavil Hitler (na mnoha ruských zbraních je napsáno "Na Berlín"). Zlo vítězí, když zároveň vítězí lhostejnost. Ano, bude to drahé a velmi nepříjemné, ale lepší než Kadyrov s Putinem ve Vilniusu a pak třeba i v Praze.

P. Dvořák 5.4.2022 6:46

Zachraňujeme planetu!!!!!