27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nechoď eště pryč!

Bylo to dávno před lety, kdy voda se sypala a písek tek´, jak říkávali moudří starci v dobách, kdy se jim ještě nenadávalo do „starých bílých zločinců“. Tehdy, v té dávné době bylo plno věcí jinak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Koukolík 5.4.2022 10:41

A proč si myslíte, že pokud nebudeme platit, budou rusové dále ropu a plyn dodávat?

J. Fridrich 5.4.2022 10:40

Je to přesně tak pane Šimek.

J. Fridrich 5.4.2022 10:38

V mimořádné situaci se mohou dělat mimořádné věci. Za jasné válečné zločiny Ruska na Ukrajině a z toho plynoucí gigantické hospodářské ztráty prakticky VŠECH ZEMÍ Světa včetně nás, bych jim to oplatil takto - odebírat od nich plyn a ropu i nadále, ale přestat jim za ni platit. To by byla tisícinásobně menší ztráta pro Rusko, než ty BILIONY dolarů a EUR, které ztrácí celý Svět jimi vyvolanou válkou.

Jinak, pan Vlk dlouhý - velmi dlouhý příspěvek. K energiím přímontoval kozy, výstřihy s nakláněním děvčat k hochům a další náležitosti... Takové retro....

V. Petr 5.4.2022 10:38

R^R^R^R^R^

V. Petr 5.4.2022 10:37

Také Chamberlain si "vybral" mezi zájmy svých občanů a zájmy Československa. Následky jsou všeobecně známy!

J. Nevrkla 5.4.2022 10:37

Pokud ovšem stát, v tomto případě Amerika, smlouvu poruší a peníze z bankovního účtu prodávajícímu zablokuje, pak stát prodávajícího zasáhne a udělá opatření, která tomu zabrání. Mně to přijde logické, spravedlivé, správné.

R. Simek 5.4.2022 10:36

Problém asi bude i v tom, že v zájmu "nás, evropských občanů" je asi spíš být nezávislý na Rusku.

Ono "hodit přes palubu" Ukrajinu by taky mohlo znamenat, že sice budeme mít pár let čím topit pod kotly, ale za těch pár let přijedou ruské tanky a někdo pak "hodí přes palubu" zase nás.

A pak tu konečně budeme mít dost ropy, plynu, surovin pro průmysl - a všichni budeme "z rozhodnutí strany" šťastní.

V. Petr 5.4.2022 10:36

Volba je jasná, buďto šílený grýndýl nebo zdravý rozum BEZ ZELENÝCH!

Původně mělo uhlí POSTUPNĚ nahradit jádro, kombinace Občasné zdroje + plyn je zelený úlet, nic jiného!

J. Hejna 5.4.2022 10:24

Zase máte, pane R.Simek, pravdu.

Jak vy to děláte?

J. Hejna 5.4.2022 10:20

Na Radu jsme všichni krátcí.

Rada je Rada.

P. Pepax 5.4.2022 10:18

R^

P. Pepax 5.4.2022 10:18

V Evropě systém pro rozvod ropy a plynu z Ruska už existuje dávno a je to nejpřijatelnější metoda pro Evropské země, proto byla vybudována. Evropa si bude muset vybrat mezi zájmy svých občanů a zájmy Ukrajiny a to velmi rychle. Ideologické bláboly se už nedají ani poslouchat.

J. Hejna 5.4.2022 10:13

Dejte, pane R.Simek, prosím, už pokoj.

A sobě mokrý hadr na hlavu; většinou to prý pomáhá.

D. Krajíček 5.4.2022 10:11

Překupníci prodávají měsíční futures, takže se snadno může stát, že za měsíc mít plyn nebudou.

GazProm je těžařská a obchodní firma, která prodává v Evropě buď na dlouhodobé kontrakty nebo na burze. To bylo taky problémem EU při schvalování NordSteamu II, protože namítala, že slučování role těžaře a obchodníka je nepřípustné (kromě toho, že by byl překročen objem plynu dodávaného do Evropy z hlediska antimonopolního zákona).

R. Simek 5.4.2022 10:07

Pokud nakupujete (řekněme) v Kazachstánu a těžební firma potřebuje "západní měnu" na nákup či údržbu těžebních zařízení, jsou jí rubly k nepotřebě - na rozdíl od eura ve švýcarské bance.

On ten dekret musí postihovat celý ten řetězec smluv. Jinak například hrozí, že (třebas i ruské) těžební firmy dostanou rubly - a nebudou mít jak rozšířit či udržet těžbu, protože rubly nebudou chtít dodavatelé technologie ani v Číně...

Z. Lapil 5.4.2022 10:02

Pravda, paneláky jsem si neuvědomil.

Ale TAK jednoduché to stejně není. Chci-li mít spotřebu na topení blízkou nule, nemůžu větrat venkovním studeným vzduchem a potřebuju nucené větrání s rekuperací a začne to být drahé a složité.

Co si vzpomínám, tak bytů v socialistických panelácích je milión kousků, což hraje na nějakou třetinu obyvatel. Takže správně bude 60 procent, možná necelých.

R. Simek 5.4.2022 10:01

Ty státy si vesměs daly dost pozor na to, aby na sankčním seznamu nebyly firmy obchodující s ropou/plynem/jaderným palivem... Pokud neměly například účet u Sberbank, tak to na ně dopad nemělo a nemá. (Pokud ano, je úplně jedno, jestli jsou to ruské či naše firmy - stačí si založit účet jinde.)

R. Simek 5.4.2022 9:56

Ono to tak jednoduché není, protože ta cena má různé části a složky a něco se platí i zálohově.

R. Simek 5.4.2022 9:50

Ještě dodatek: ta dohoda je opravdu mezi dvěma subjekty - obchodníky s plynem. Je platná a oboustranně dodržovaná. Prodávající stále dodává plyn a kupující stále platí na účet prodávajícího sjednanou částku ve sjednané měně.

Tím dekretem do ní zasahuje "třetí strana"...

J. Nevrkla 5.4.2022 9:49

Ale ty ruble jsou okamžitě použitelné na nákup toho plynu. V čem je problém?

J. Karza 5.4.2022 9:47

Dobrý bože, kam na ty blbosti chodíte? Uplatněním sankčních rozhodnutí ze strany státu se administrativním zásahem znemožňuje plnění obrovského množství dvoustranných a vícestranných smluv. Vy jste teda subjekt;-D

R. Simek 5.4.2022 9:47

Jenže obchodníkům s plynem "na Západě" nikdo nic neblokuje ani "nezabavuje".

Pro ně může být paradoxně hlavní problém v tom, že by dostávali platbu v prakticky nepoužitelných rublech - a za ten plyn by těžaři v okolních zemích stále chtěli euro.

R. Simek 5.4.2022 9:43

Ale má. Jen je utvářen velmi malými objemy obchodů, takže se na to nedá pořádně spolehnout.

Teoreticky by ten vynucený nákup rublů mohl výrazně zahýbat s kursem nahoru a Rusko by mohlo mít silnou měnu, která by však neměla fakticky protihodnotu v ruské ekonomice. Krátkodobě to fungovat může, ale časem by došlo k rozštěpení na "vnitřní" a "konvertibilní" rubl.

R. Simek 5.4.2022 9:39

On je dost rozdíl mezi sankcemi proti firmám/lidem/bankám a mezi zasahováním do smluv mezi dvěma subjekty.

Fakticky by "Rusko" (ruské firmy prodávající plyn) riskovalo, že eura nepůjde poslat (zablokovaná banka) nebo skončí na depozitním účtu. Ale pokud se ty firmy nedostanou na sankční seznam, nemusejí se bát - dokud jsou peníze "mimo Rusko", mohou s nimi disponovat, pokud se jim je podaří směnit za ruble, mohou je převést i "domů".

Jenže by to byla hloupost - s výhledem na pokles hodnoty Rublu je výhodnější nechat si peníze ve švýcarské bance a převést je na jiné švýcarské konto, patřící těžební společnosti.

Jenže právě to je to, co se Rusko snaží zamezit - potřebují ty peníze dostat do Ruska a taky udržet kurs rublu na rozumné úrovni.

To opatření nepostihuje ani tak odběratele, jako spíše ty ruské firmy. Jen je to tak nějak "ve státním zájmu Ruska".

J. Karza 5.4.2022 9:37

U dlouhodobých plynových kontraktů s Gazpromem se platí měsíc zpětně, infantile. Plyn napřed dostanete a za měsíc ho zaplatíte. Ještě něčemu nerozumíte?

J. Kalina 5.4.2022 9:34

jen malá připomínka. Při pálení (okysličování) zemního plynu se pálí vedle uhlíku i vodík. takže vzniká jako zplodina i vodní pára a to je příčinou stoupající hladiny oceánů a vlhkosti v kuchyni. Na Zemi je prostě více vody. Takže skleníkový efekt způsobuje jak samotný metan, tak i jeho zplodiny (CO2 a H2O). !!sranda!!!!

J. Karza 5.4.2022 9:31

Na vašem místě, pane Rado, dokud Putin výpis z rejstříku nedodá, bych odstřihl dráty a trubky, vedoucí do vaší nemovitosti. Olé!

R. Simek 5.4.2022 9:30

Jenže u "přímé cesty" riskujete, že zaplatíte - a nebude nic. Překupníci v podstatě prodávají, co mají k dispozici. Takže: když nebude, neplatíte nebo dostanete peníze zpátky. (Teoreticky... - zatím se nestalo.)

Ostatně: nikdo tu nekupuje plyn přímo od těžařů, ale v podstatě (zjednodušeně!) na německé nebo ruské burze. Ten "ruský" plyn se často těží v jiných, řekněme "satelitních" zemích...

J. Nevrkla 5.4.2022 9:29

K dohodě musí být dva, prodávající a kupující. Pokud vám někdo zamrazi či ukradne menu, za kterou jste mu něco prodal a poruší tak všechny smlouvy, pak musíte udělat opatření, které tomu pro příště zabrání. Když se nedohodnou, obchod konci. Zřejmě tím v této konkrétní situaci, kdy náhrada je dražší či nedostupná, oba tratí. Obávám se, že nejvíce my.

P. Dvořák 5.4.2022 9:29

Kdepak stavět. Zbourat i ty, které fungují. Při práci se jistě každý zahřeje.