6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nastane obrat ve světě?

Při všem pochopitelném zájmu o domácí politické dění, které se soustředilo hlavně na volby prezidenta, bychom si měli zachovat smysl pro proporce. Prezident v českém politickém systému není tou osobností, která by mohla nějak zásadně změnit politickou atmosféru v zemi, i když to nyní mnoho občanů očekává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Křivan 22.1.2013 8:05

Re: Američané jsou prosťáčci

už nejsou co byli. Přestávají být WASP, přestávají být kvalitní.

P. Hlosta 22.1.2013 5:54

Závislák nepochopí potřebu nezávislosti Kučero!

USA se snaží o energetickou nezávislost a my se máme snažit o svou závislost? To je pěkná kravina Kučero! My nemáme dost fosilních paliv do budoucna. Takže z toho jednoznačně vyplývá, že musíme nejen dostavovat Temelín, ale i přidat nejen jednu JE. Zároveň s rozšířením distribuční sítě se stát zásadním prvkem v elektrické síti EU, vnutit se trhu v Evropě a pak máme šanci zmírnit svou závislost v energetice.

Ovšem těžko tady vnucovat rozum, když závisláci ho odmítají!

V. Šťastný 22.1.2013 5:54

Je až dojemné

jakou starost si dělají s návratností investic do Temelína lidé typu pana Kučery. Proč se stejně horlivě nestarají o návratnost peněz cpaných do OZE. Jejich celková výše bude totiž několikanásobkem toho, co bude stát Temelín, přičemž v okamžiku kdy skončí, skončí i OZE. Při stavbě prvních dvou bloků Temelína se mudrovalo s nenávratností investic úplně stejně, výsledkem je zaplacený Temelín za deset let jeho provozu. I kdyby to teď mělo být dvacet let, výsledkem je stabiní a mocný zdroj, který ještě dalších lčtyřicet let dokáže dodávat spolehlivě energii. To žádný OZE nedokáže za žádné peníze.

R. Langer 22.1.2013 13:33

Re: Je až dojemné

Zlatá slova, ale ti zelení blbečci vám tady budou tvrdit, pravý opak a cosi o ERoEI zfalšovaných jejich führery...

B. Uhlich 22.1.2013 0:49

No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

tak prezident Obama neopoměl ve své inaugurační řeči připomenout jednu zásadní současnou mantru - tedy boj proti tzv. globálnímu oteplování a já tedy nevím (když tak mě někdo opravte) ale vyšším spalováním fosilních paliv se asi velmi těžko něco udělá s emisemi CO2, že? A je asi úplně jedno, zda ty fosilní paliva taháme z Ruska, Saudské Arabie nebo z Krkonoš...všechna mají jedno společné a sice vždy z nich nakonec bude CO2. Možná, že se už oteplování teď  tolik nekoná, nebo to už není tak důležité...tak třeba už bude jedno kde čím a jak topí......, ale myslím si , že podle nedávné rétoriky sdělovacích prostředků to zatím nikdo neodpískal a zřejmě bude (a ne že ne) velmi důležité emise CO2 opravdu omezit..a jak pak to chcete omezovat , prosím? No asi dvěma základními způsoby alternativními zdroji a...a to hlavně, jadernou energetikou pane Kučero. Žádný jiný zdroj, který by byl schopen dodávat energii v tom požadovaném množství prostě nemáme..bylo by asi dobré, abyste to konečně vzal na vědomí. Chápu, že je Vaše poslání šířit (spolu s paní Rakušanovou) pochybnosti ohledně dostavby Temelína..konec konců nikdo Vám nebere, že se třeba jaderné energetiky bojíte..nebo jste placen za to, abyste se ji bál..., ale když jste u toho svatého nadšení - prosím o trochu zdravého rozumu. My tady totiž těch fosilních zdrojů už moc nemáme a nechceme-li být naprosto závislí na tom zda z nějaké roury, která k nám vede..něco vypadne nebo ne..je jediným řešením dostavba Temelína a eventuelně i stavba dalších jederných zdrojů...tedy opravdu si myslím, že dostavbu Temelína není nutné zpochybňovat... ale to je asi velmi těžké, zrovna Vám, vysvětlovat, že?

J. Brunner 22.1.2013 1:19

Re: No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

Jestli je pan Kučera politolog a předseda Panevropské unie Čech a Moravy, potom je jeho článek "pochopitelnější".

F. Eliáš 22.1.2013 7:13

Re: No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

Jakékoli množství CO2 nemá měřitelný vliv na klima planety. Boj s globálním oteplováním je boj se Sluncem. Jen aby ho Obama vyhrál.

R. Tichý 22.1.2013 13:15

Re: No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

Yes, HE can.

:oD

J. Salek 22.1.2013 16:14

Re: No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

Moje firma chce ukladat CO2 do zeme. Vyplati se to pokud cena 1tuny CO2 bude 100Euro. V soucasnosti je to circa 6Euro, takze lobysti lobuji a behaji co muzou aby se situace napravila. Pokud se to podari tak ze obejdou vlady a uhlikova dan se bude vybirat primo do firemni penezenky. Nastesti jsou pani EU i s ceskym Knizetem planu velice nakloneni.

J. Vyhnalík 22.1.2013 17:38

Re: No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

To je přesně to, co zadlužené evropské ekonomiky potřebují.

Bravo! Ještě pár takových geniálních projektů a ekonomičtí imigranti z třetího světa se dobrovolně vrátí domů. Bohužel tu frontu na hranicích ze zbankrotované Evropy budeme stát s nimi.

M. Stuchlik 22.1.2013 23:31

Re: No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

Dnes se straší knížetem místo USA?

M. Stuchlik 22.1.2013 23:32

Re: No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

Do voleb mají soudruzi povinnost strašit knížetem místo USA?

J. Salek 23.1.2013 0:19

Re: No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

Knize je zeleny, to uz jste zapomel? A USA uz taky neni co byvalo. Po 4 letech Obamovy lecby by se mozna mohli jeste vzpamatovat, ale po 8 letech uz bude prechod k socialismu trvaly.