25.6.2024 | Svátek má Ivan


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Lekce Fukušima

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 28.3.2011 7:55

Re: Základní problémy jež pan Veselý ani nezmínil:

ad1. Pokles aktivity štěpných produktů + aktinidů = celková aktivita s hodnoty 10na8GBq/tU na 10na4 trvá 10na4 let pokles na 10na3 pak až 10na6! let. To jak se "masivně" přepracovává vyhořelé palivo je vidět s poměru JE pracujících s palivem MOX - ve Fukušimě jen jeden ze šestice a právě ten nejnebezpečnější obsahující plutonium. Přepracování je dnes ideální technologie pro výrobu jaderné pumy - nikoli technologicky a energeticky výhodná ale přesto nadějná jež zvyšuje využitelnost těženého uranu ze zhruba procenta asi trojnásobně. Dobu nutného skladování to nezmění navíc některé radionuklidy jsou podstatněji nebezpečné - viz plutonium.

ad 2. Uvažuji realitu nikoli fikce založené na někoika experimentálních reaktorech jejihž efektivita provozu je problematická a proto se nikde neuvádí. Souhlasím jen s tím, že pokud by se povedlo reaktory 4. generace masivně, ekonomicky a přitom bezpečnostně trcjnologicky dořešit změnila by se doby využitelnosti paliva zhruba 100x a 100x by poklesla doba nutnosti ho skladovat.

ad 3. Je uvažovaná při dostavbě JETE je právě 3+generace - tedy nejmodernější a její adekvátní sestřička se dnes staví třeba ve Finsku. Zastaralo dnes díky bohu ale především to, že JE primárně neslouží k výrobě štěpných materiálů pro jaderné zbraně. Právě jen v tomto ohledu byly a jsou nenahraditelné.

ad Závěr. U tokamaku jsem dokonce byl ale jeho ERoEI je dosud hluboce prodělečná záležitost.

V. Novák 28.3.2011 10:54

Pro výrobu štěpné bomby se klidně bez elekrárny obejdete.

Stačí použít uran místo plutonia. Pakistáncům to nedělalo problém. A Little Boy, co zničil Hirošimu, byl taky uranový. BTW - nikdo mi nikdy nevysvětlil, proč Američané nejdřív vyzkoušeli plutoniovou bombu Trinity, pak použili úplně jiný a neotestovaný typ - načež na Nagasaki svrhli zase plutoniovou bombu typu Trinity. Ale to je na jinou úvahu.

MOX se nepoužívá masově, protože je pořád levnější použít uran. Už dávno mohl být výzkum  mnohem dál, kdyby ekoteroristé nevynutili uzavření Super Fénixu ve Francii a výzkum nezůstal víceméně na Rusech.

R. Langer 28.3.2011 12:23

Re: Základní problémy jež pan Veselý ani nezmínil:

Ještě jste tam zapomněl napsat, že ČEZ neodstavil po dostavení Temelína žádné tepelné elektrárny. Neopakujte pořád dokola ty bludy a něco si konečně o té jaderné energii nastudujte. Ani jedno z toho, co píšete není žádný problém a jenom tady na Psu to bylo více než jednou vyvráceno.

P. Rada 28.3.2011 12:52

Re: Základní problémy jež pan Veselý ani nezmínil:

Pane Langer tady na NP je jen volné diskusní forum a tak sotva zde probírané může mít obecnou platnost. Ta se dokazuje docela jinou metodikou. K zamyšlení je zde ale námětů dost - to ano.

Mohl by jste pro mě namísto výtky uvést nějaký odborně recenzovaný literální zdroj se kterým jsou má tvrzení v rozporu? Já  bych to pak třeba tlumočil autorům skript ČVUT pro obor JE vyšlých v poslední době ... Klik, Daliba, Štamberg ... odkud často čerpám i další odkazy na zdrojové práce.

R. Langer 28.3.2011 14:18

Re: Základní problémy jež pan Veselý ani nezmínil:

Víte co? Uveďte mi napřed nějaký odborně recenzovaný literární zdroj, kde je autorem nějaký jaderný inženýr, ve kterém se píše, že nevíme jak skladovat vyhořelé jaderné palivo, že je nedostatek uranu a že ERoEI má vůbec nějakou vypovídající hodnotu a jakou. Já vám pak najdu pár článků, které to vyvrátí. Ale obávám se, že budete hledat těžko.

P. Rada 28.3.2011 16:30

Re: Základní problémy jež pan Veselý ani nezmínil:

ERoEI vypovídá už s definice právě o tom, jaký má systém energetický zisk. Je to analogie zisku finančního ale oproštěná o finanční triky. Více je v odborné literatuře na vědeckých vyhledávačích. Stačí zadat heslo ERoEI.... a máte řady odkazů.

Zásoby uranu jsou geologicky poměrně přesně zmapovány - o to se zasloužily předně vojenské zájmy. Výtěžnost, spotřeba.... jsou další parametry a tak jen opakuji, že mezi 100 až 200 lety leží limit pro současnou 3+ generaci.

To, že nevíme jak skladovat vyhořelé palivo by žádný jaderný inženýr nenapsal. Napsal by Vám ale o problematice krátkodobé, dlouhodobé, odpadní, recyklační .... viz např skripta "Technologie jaderných paliv  - Doc. ing Karel Štamberg CSc....

Nehledejte pro mě články, které toto vyvrátí - takové píše kde jaký lobista... zajímá mě recenzovaná literatura. Nebo odborné lektorované práce včetně posudků.

Dnes konkrétně bude v Praze na toto téma panelová diskuse za účasti i někoho s vlády - tam si také poslechnu jak kdo čím argumentuje - zdrojová literatura a vlastní letitá praxe s prací v záření mi ale zatím říká obvykle víc. Tím ale nechci vyloučit technologické zázraky - jsou ale dnes už nepravděpodobné..

J. Hejna 28.3.2011 19:45

Re: Základní problémy jež pan Veselý ani nezmínil:

Někdo "s" vlády a letitá praxe s prací v záření

dostatečně osvětlují vaše výplody.

Doporučení: raději vypněte počítač a šetřte elektrickou energii.

J. Václavíková 28.3.2011 21:39

Re: Základní problémy jež pan Veselý ani nezmínil:

Když argumenty chybí, aspoň kopnout do kotníku ......

R. Langer 29.3.2011 11:09

Re: Základní problémy jež pan Veselý ani nezmínil:

Takže nic, jak jsem předpokládal...

J. Anděl 28.3.2011 0:44

Veliké poděkování

Četl jsem a slyšel po havárii různé články a názory. Tohle je první, který mně připadá vyvážený. Je symptomatické, že nevyšel hned a nese znaky rozmyslu a zdrženlivosti. Psal jsem tu dříve, že mi to chybí.

Nemám podklady, abych mohl souhlasit s jeho závěrem, ovšem je to skvělý článek a závěr se mi líbí.