7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MM 6.11.2009 13:14

Jsem pro biopaliva, obnovitelné zdroje a technologie.

Ohledne uhli to neni uplne presne jak se domnivate. Pocital jsem si napriklad soucasnou stavbu supermoderniho uhelneho bloku v Ledvicich 660MW s nadkritickymi parametry, ucinnost 47%. Cena stavby 40mld kc, zivotnost 40 let a vyslo mi ze za tech 40 let tento blok vyrobi pri soucasnych cenach asi hodnotu 250mld kc. Pri zapocteni ceny paliva, provoznich nakladu jsem dosel k zaveru, ze tento blok spotrebuje cca 100 mld kc. Tedy navratnost neni 10, ale 2.5 a i drive to nebylo o moc lepsi. Jaderna elektrarna bude stat asi 100mld, vykon bude 1200MW, vyuzitelnost 95%, zavazka paliva 1x za 2 roky a minimalni zivotnost 60 let, ale spise az 80 let. Nejradeji bych si pral AP-1000, je to genialni stroj, modularni konstrukce, zvysena pasivni bezpecnost, nizke provozni naklady, snizeni armatur a ventilu o 40%. Tady mi vysla navratnost 5 az 7, coz neni zase tak spatne. Berte tento vypocet jako hruby odhad, nicmene nejakou hodnotu ma. Jako bunus v obou pripadech dostanete regulaci vykonu podle potreb zakazniku, stabilni dodavku energie a zamestnate vyskolene lidi. U solarnich elektraren, posilame nase dotace do Ciny a zamestnavame tak maximalne cistice panelu. Ohledne utlumu jaderne energetiky by bylo spise vhodne mluvit o utlumu jaderne energetiky v Evrope. Cina kazdy mesic zahajuje stavbu jedne jaderne elektrarny, uz stavi 17 elektrarnu a planuje jich asi 130. Atom samozrejme neni samospasitelny na tom se shodnou vsichni i ti nejzarytejsi atomaci, ale jako soucast energetickeho mixu je to vhodne reseni a to zase nechteji videt zeleni.

Curious 6.11.2009 9:36

Proc vetrniky a slunecniky rozebirat?

Hlavni naklady souvisi s instalaci a ne s provozem, nebo se pletu? Pokud puvodni majitel neutahne dluh a zkrachuje, vetrnik i slunecnik muze bezet dal nebo ne?

Sumo 6.11.2009 9:52

Re: Proc vetrniky a slunecniky rozebirat?

Dál může běžet, ale energie z něj je dražší než z atomu a jen s vysokou dotací pokryje alespoň svůj provoz. Jenže dotace jsou peníze vydělané jinde, a to s jistou energetickou náročností, sečteno, jsou energeticky ztrátové.

Peta 6.11.2009 9:56

Re: Proc vetrniky a slunecniky rozebirat?

To máte jako s těmi domy v článku. Nejprve to někdo musí od těch majitelů koupit (pronajmout) a pak provozovat, nemůžete přece podnikat na cizím majetku bez náhrady.

A náklady na provoz také jsou, sice v porovnání s pořizovacími jsou minimální, ale jsou.

Jura Jurax 6.11.2009 9:26

Kdy nás spasí obnovitelné zdroje?

Odpověď je prostá - nikdy!

Ale hodně vyčuránků si na tom díky zeleným škůdcům a blbým nebo podplaceným voleným zastupičům produkujícím legislativní podpory těchto zdrojů ať u nás nebo v bruseli - samozřejmě ne ze svého, ale z kapes daňových poplatníků a spotřebitelů energie - namastí kapsy.

Blbost kvete zelenými květy ;-O(Y);-€

MLOK 6.11.2009 9:56

Re: Kdy nás spasí obnovitelné zdroje?

Nikoli - Juro Juraxi!

Obnovitelné zdroje nás spasí až........     Až dojdou: "uhlí, ropa, zemní plyn, palivo pro jaderné elektrárny - zkrátka fosilní paliva!" Myslet si o tom můžete co chcete, ale vítr a slunce, příliv a odliv tu budou ještě po mnoho milionů let. Ne tak dosavadní zdroje energie, tak drasticky pleněné naší generací. Množivé reaktory jsou ještě v nedohlednu.......

         V jednom se ale myslím shodneme oba. V nesmyslných, zdeúředně nastavených cenách a povinném výkupu. To je opravdu do nebe volající 3,14čovina.

Jenda 6.11.2009 10:07

Re: Kdy nás spasí obnovitelné zdroje?

Jednou taky dosel pazourek. A tedy netusim co je na uranu fosilniho. A vodiku je ve vesmiru spooouuusta.

ano, vitr, slunce a tak dal a tak podobne tu je a bude. Ale je to RIDKY!

MLOK 6.11.2009 10:59

Re: Kdy nás spasí obnovitelné zdroje?

Zabodoval jste Jendo - uran skutekně fosilíí není. Ale podobně jako fosilní paliva také není nevyčerpatelný - blbě jsem se vyjádřil.

       S vodíkem ve vesmíru - to beru jako opravdu podařený šprým. Jistě, máte asi pravdu, ale teď zbývá "maličkost". Jak sem na Zem ten vodík v dostatečném množství a za rozumnou cenu dostat?

       To už mi připadá rozumnější osvětlovat noční krajinu obřími odraznými foliemi na geostacionární dráze, či mamutí FV elektrárna také na geostacionární dráze s konvertorem na mikrovlnnou energii a pozemní přijímací částí mikrovlny-světelný proud. Ale i to je ještě hudba daleké budoucnosti. I když........kdo ví?

Habakuk 6.11.2009 16:10

Re: Kdy nás spasí obnovitelné zdroje?

Prý to testují ve Strašicích, ale nepřesně to zaměřují na přijímač.

František Ryzý 6.11.2009 9:59

Re: Kdy nás spasí obnovitelné zdroje?

A proč se tak rozčilujete ? Jestli o tom nevíte, tak dnes takovým "vyčuránkem" může být skoro každý, kdo má vlastní dům. Chápu ovšem, pokud bydlíte v paneláku, že je to k vzteku. Ale nezoufejte, poradím Vám - kupte někde na venkově něco vybydleného s dobře orientovanou střechou a jděte do toho ! Garantuji Vám, že tohoto rozhodnutí nebudete nikdy litovat.

Jura Jurax 6.11.2009 12:23

Re: Kdy nás spasí obnovitelné zdroje?

Budu. Protože jsou problémy s připojením k rozvodné síti a protože nelze vyloučit, že dotace, které z toho dělají stroj na peníze, budou v nějakém záblesku rozumu našimi ctihodnými zastupiči sníženy (to se zdá být na pořadu dne) nebo dokonce zrušeny (ale až tak zdravý rozum bych zas od zastupičů moc nečekal).

horduch 6.11.2009 8:52

ať si tito vyčuránci

namontují třeba dynamo staré mezi nohy ,ale za své!!!!!!

ladislav 6.11.2009 8:46

Účet

A proč se kuva každý účetní rok nepošle účet na MŽP - hlavní to chrám těch zhovadilostí.Pokud vím, biopaliva tiše vyšuměla, všichni melouni muzikanti, časový posun dostavby Temelína ( díky Bursíkovi ) vyžene cenu do závratné výše a kdo řve nejvíc ? Debilové zelení, kteří to způsobili. Kdo si dnes vzpomene na vychloubačný článek Patrika z Parchantů země před 11 lety v Právu, jak má v ruce legislativní nástroje, aby D8 zdržel o dalších 10 let ? Kdo nejvíc řve, že tato stavba podražila ? Ten samý Patrik, který to způsobil. Do hajzlu, copak to ti vypatlaní politici nevidí , to si neumí sečíst dvě a dvě ??????

Stredocech 6.11.2009 8:51

Re: Účet

Umí, ale NECHTĚJÍ. Dílem též díky mediální masáži veřejnosti ze strany "veřejnoprávních" médií. Když se našli volové, kteří zvolili zelené do parlamentu, těžko bylo lze očekávat, že se bezcharakterní politici s nimi nespojí. Totéž v jiné barvě jsou komunisté.

Jura Jurax 6.11.2009 9:27

Re: Účet

R^R^R^

Jack 6.11.2009 9:29

Re: Účet

Řečeno s klasikem - částečně z blbosti a částečně za cizí peníze...

oh 6.11.2009 13:14

Re: Účet

Středočechu, pokud se bavíme JEN o energetice, pak mají komunisti proti zeleným jednu výhodu. Komunisti PODPORUJÍ jadernou energetiku.

Randall Flagg 6.11.2009 14:38

Re: Účet

Pro tomto srovnani se neni treba bavit pouze o energetice - myslim ze s vyjimkou toho jsou si obe strany rovny.

Jura Jurax 6.11.2009 9:29

Re: Účet

Dvě a dvě ja na politiky vysoká matematika, i kdyby nakrásně nestudovali v Plzni na právech ... doufám aspoň, že z toho mají vejvar a neblbnou jenom tak z blbosti a grátis ;-)

mackie 6.11.2009 8:29

Solární a větrná energetika je v ČR neekologická

protože spotřebuje více klasické energie, než sama vyprodukuje. Kdo to myslí s ochranou přírody vážně, musí být proti stavbám těchto monster. Smysl mohou mít alternativní zdroje např. pro lokální nebo mobilní zařízení. Ale připojovat to do přenosové soustavy je nesmysl. Zbytečně vynaložená energie zhoršuje životní prostředí, přibližuje konec fosilních paliv a oddaluje nalezení skutečně ekologicky přijatelného řešení problému získávání energie.

František Ryzý 6.11.2009 9:55

Re: Solární a větrná energetika je v ČR neekologická

Toto je velmi zakořeněný nesmysl - pokud máte zájem o pravdu a vládnete trochu angličtinou, zkuste pátrat na internetu a nevěřte tomu, co jedna paní povídala. Druhá věc je, že tady opravdu nejde o záchranu světa, ale o SKVĚLÝ business. No a co, taková jsou prostě pravidla a kdo chce a umí dokáže je využít. V pravěku vyhrávala síla svalů a těm slabším bylo houby platné, že se jim to nelíbilo.

Jenda 6.11.2009 10:12

Re: Solární a větrná energetika je v ČR neekologická

Zkuste zapatrat po internetu ... a najdete uzasna cisla o vykonu vetrniku NA MORSKEM POBREZI ci nekde vprostred obrovske placate pouste v Americe a podobne uzasna cisla o vykonech fotovoltanickych panelu nekde podstatne bliz k rovniku v oblasti s minimem oblacnosti. Fofrnik nekde kde fouka lautr furt ma smysl, fofrnik u nas je kravinimum.

Machi 6.11.2009 12:01

Re: Solární a větrná energetika je v ČR neekologická

Jsou u nás místa kde fouká stejně, ale nehodí se k výstavbě. Buď hyzdí krajinu nebo jsou v chráněné oblasti apod.

Karel 6.11.2009 13:06

Re: Solární a větrná energetika je v ČR neekologická

Fotovoltaické za ca. 2 roky vyrobí v našich podmínkách takové množství energie, které se muselo vložit do výroby tohoto zařízení. To znamená, že ca. dalších 20 let energii již jen dodává, bez jakýckoliv exhlalací a jiných odpadů a bez jakýchkoliv externalit. Na konci životnosti se samozřejmě může recyklovat. Kde vidíte zbytečně vynaloženou energii. U větrných elektráren je to obdobné.

RomanL 9.11.2009 13:35

Re: Solární a větrná energetika je v ČR neekologická

A teď tu o Červené Karkulce. Máte čísla?

občan 6.11.2009 8:17

Jde se na to ouplně špatně.

předělejte si doma svícení, televize, rádia, věže, počítače kina a ledničky na 12 V, a pořiďte si nějaký akumulátor. Živit ho bude vaše báryšňa na rotopedu. Pokud nebude stíhat, ať se vystřídá s tchýní.

Náčelník Skvrnitý ocas 6.11.2009 8:17

Chiméra úředníků a zelených snílků

Dotace nejenže deformují trh, ale také podvazují vývoj. Energetická krize v 70. letech donutila výrobce vyvinout úsporné motory a lidé se naučili šetřit.

Dokud nebude alternativní zdroj životní nutnost, bude jen spekulativním kšeftem, který stojí a padá s dotacemi. Jediná smysluplná dotace by byla, snad, na vývoj alternativních zdrojů. Ale i tam by byla využívaná neefektivně do doby, než nastane skutečná nouze o zdroje.

Veselý 6.11.2009 8:11

I mně se zdá

takový postup nemravný. Také jsem toho názoru, že jde především finanční byznys.

No... 6.11.2009 8:03

Bohulibá myšlenka, leč rozhodují úředníci !

Na místě spotřeby odlehčená (trošičku a s nic moc účiiností a velmi draho) síť v podobě každého třetího domku se střcho pokrytou fotovoltaikou . Jenže: s úvěrem a splácením na dvacet let proděláte kalhoty i při současných nesmyslných cenách 13 Kč/ kWh . Natož když to půjde na polovinu. Domkáři mají hluboko do kapsy, sami se starají, sami si opravují a ještě platí v daních paneláčníkům zateplování a 5% DPH topení . Bohulibá je Vaše myšlenka, ale kdo prosadí 50% dotaci a to zaručenou a to s rozumnou cenou výkupu a návratností maximálně deset let ???? TADY rozhoidují úředníci, ti radši nechají peníze z povolenek propadnout, nebo je vrátí, než by pomohli věčně diskriminoivané samostaně se o bydlení starající skupině voličů (40%...? ) !!!

honzak 6.11.2009 8:16

Re: Bohulibá myšlenka, leč rozhodují úředníci !

tak, tak -"zelená úsporám"... Howno kulowý a ne dotace. kšefty pro kamarádíčky na "projekty", které spočítají rozdíl v tepelných ztrátách (spočítá každý průmyslovák - stavař), ale MAJÍ RAZÍTKO!!! Je mi z toho na blití.