6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kdo v Česku nechce Temelín?

Pomineme-li zeleně vyšinuté pomatence (kteří propagují biomasu, aniž by vědeli, jak vypadá) máme dnes v Česku tři skupiny vlivných lidí, kteří nemají zájem na výběru a výstavbě nových jaderných bloků. Pojďme se podívat, kdopak to je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Procházka 30.12.2012 20:28

Re: Pithart lituje, že nezastavil Temelín

Taky si s nikým tak nepokecám, jako sám se sebou - nikdo jiný mi nerozumí...

V. Novák 30.12.2012 19:50

Pan Tolman zásadně neodpovídá.

Stejně jako pí. Václavíková nečte odpovědi - zejména pokud se jí nehodí.

J. Tolman 30.12.2012 17:38

Pithart lituje, že nezastavil Temelín

24.3.1999  "Už sedm let lituji, že vláda tehdy po volbách v roce 1992 nenalezla odvahu k tomu, aby stavbu elektrárny zastavila," řekl dnes místopředseda Senátu Parlamentu ČR Petr Pithart. "Tehdy jsme nechtěli učinit tak závažné rozhodnutí, protože by jeho důsledky nesla až nastupující vláda vzešlá právě z voleb," vysvětlil tehdejší váhání Pithart

J. Tolman 30.12.2012 17:37

O energetice (a nejen o ní) se nám lže od samého počátku

Připomeňme si, že rychloprofesor Klaus nám před dvaceti lety jako tehdejší předseda české vlády v televizi u tabule vysvětloval, jak je dostavba jaderných reaktorů v Temelíně výhodná i nezbytná: abychom předešli výpadkům v dodávkách elektřiny, abychom se obešli bez severočeského uhlí a abychom udrželi nízké ceny elektřiny.

Zpětně vidíme, že šlo o nejdražší projekt v historii ČR, s mnohonásobnými skluzy termínů dostavby a prodražený o mnoho desítek miliard korun. Od spuštění elektrárny v roce 2000 se ceny elektřiny zdvojnásobily a vyvážíme podstatně víc elektrického proudu, než kolik ho JE Temelín vyrobí. Severočeské elektrárny kouří dál, státní akciová společnost ČEZ se chystá jejich životnost dál prodlužovat a kvůli pokračujícímu drancování uhlí mají padnout další severočeské obce

A. Hrbek 30.12.2012 17:25

Re: Depresivní čísla.

vidí, že jste skutečně odborník na energetiku. Můžete napsat Vaši představu, jak bude v roce 2015 rozložena spotřeba energie ve "Skotsku" do základních odvětví - průmysl, doprava, domácnosti, stavebnictví, těžba a z jakých zdrojů OZE bude tato spotřeba kryta?

Víte že to znamená, že ve Skotsku nesmí být spotřebován ani gram ropných produktů, ani gram uhlí, ani gram rašeliny. Že budou uzavřeny všechny jaderné elektrárny,že se uzavřou všechny uhelné elektrárny a že se nebude dovážet ani jedna KWh. Automobily a lodě (zejména rybářské) se budou tahat koňmi. Přestane výroba skotské whisky.

Veškerá vytěžená ropa půjde na export.

A hlavně - všechna nová potřebná energetická zařízení - větrníky, vodní turbíny, atd. budou vyrobeny pouze s využitím OZE. Dále pak že Velká Británie přestane dotovat skotská OZE,

Velmi rád se tam zajedu za dva roky podívat. Třeba i s Vámi.

V. Novák 30.12.2012 16:47

Přesně takovými žvásty nás krmili Beránek

a Patočka v 90. letech u prvního Temelína.

Vstali noví bojovníci...

P. Čížek 30.12.2012 15:31

Tak tenhleten fór nesmím do silvestra zapomenout

:-)

D. Seibt 30.12.2012 14:09

Re: Ropák 1998: Miroslav Grégr - atomový dědek

Jakym smerem, treba dalsi vystavbou uhelnych elektraren jako v Nemecku, ktere nahrazuji jaderne zdroje? Nemecko dovazi velke mnozstvi energie z Francie, stejne jako velmi moderni Italie a Rakousko. Mohl by jste prosim dolozit ktere zkousky byly v rozporu se zakonem posunuty ohledne Temelinu? Vy budete zrejme textovy kleptoman, placate k tomuto tematu pate pres devate, ale to je jak jsem si uz vsiml vlastni vsem fanatikum. Tedy zahltit diskuzi desitkami odkazu, proklamaci a nic nerikajicich hesel, bohuzel bez minimalni znalosti problematiky. A odkazovat se na denik referendum to uz mluvi samo za sebe. Preji vam klidny rok 2013 :-)

D. Seibt 30.12.2012 13:58

Re: Domnívám se

Mohl by jste mi ozrejmit jak bude provedena ta transformace energetickeho systemu Evropy? Na co se mame tesit?

J. Tolman 30.12.2012 13:51

Domnívám se

že všichni zainteresovaní na stavbě si uvědomují, že Temelín II nebude nikdy spuštěn. V uvažovaném termínu 2020-25 bude transformace energetického systému Evropy tak pokročilá, že by to byl ekonomický nesmysl a průchodné to zřejmě nebude ani politicky.  Ovšem ono nejde o to dostavět. Jde o to stavět a prostavět těch podle střízlivého odhadu 300 mld. korun. Představte si, kolik se dá z takového množství odklonit? Pravda, za solárka dostane v podstatě stejná parta během následujích 20 let ještě více, ale i tak, dobrý každý love.

V. Novák 30.12.2012 13:39

Přezdívku "Atomový dědek" původně vymysleli vaši zelení kámoši

a zamýšleli ji jako dehonestující. Nu - nepovedlo se a Grégr ji nosil hrdě co vyznamenání.

Ono vůbec, dostat Ropáka, je pocta a zařazení do velmi elitní a exklusivní společnosti. Byl bych hrd, kdybych na něj dosáhl, protože pokus o pohanění od Zelených Khmérů, je poctou každému člověku s mozkem. Bohužel, nebylo mi dáno.

J. Tolman 30.12.2012 13:39

Re: Temelín do ČEZké špíny

Mladší syn prezidenta Václava Klause Jan získal novou manažerskou pozici ve společnosti ČEZ. Přesune se z pozice ředitele útvaru řízení rizik na pozici ředitel útvaru controllingu. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže je Jan Klaus velmi schopný manažer a fakt, že jeho otec je hlavou státu, prý nehraje žádnou roli.

Pouze pro svoje schopnosti a nikoli proto, že by byla ženou premiéra, se stala Lívia Klausová místopředsedkyní dozorčí rady ČEZ, poté, co odešla ze stejné funkce ve vyluxované  České spořitelně.

V. Novák 30.12.2012 13:35

Tak přesně tohle - jak by si představoval

takovou správnou, neobžernou společnost,jsem z pana Rady mámil mnoho měsíců. Nedomnívám se, že bych byl nějak nevstřícný a příliš náročný - stačilo mi nějakou takovou v historii či současnosti nalézt a určit. Stačilo by mi, pokud už nelze správnou společnost nalézt v dějinách Zeměkoule, dát několik údajů - třeba zda dříve omezit elektrické praní, nebo naoktrojovat maximání zimní teplotu v bytech na 10°C, zrušit dálkové vodovody nebo hromadnou dopravu...

A věříte, že jsem se nedočkal? Spousty slov ano. Dokonce i nespisovných a velmi obviňujících - ale nějaké té vize neé!

J. Tolman 30.12.2012 13:32

Temelín do ČEZké špíny

Připomeňme si: Před třemi lety došlo k nádhernému příkladu Klausovy party v akci. Poslanci Martin Říman, Oldřich Vojíř (ODS) a Milan Urban (ČSSD) přilepili do nesouvisejícího zákona během druhého čtení v Poslanecké sněmovně změnu, nazývanou přílepek století. Vláda tak o něm vůbec nejednala. Do zákona o spotřební dani přidali vlastní návrh o změně systému vydávání emisních povolenek. Senát ho schválil. Podle návrhu budou moci elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma.

Václav Klaus bez zdráhání podepsal tento zákon, jehož součástí je dáreček za 68 miliard korun pro elektrárenský gigant ČEZ. Čekalo se, zda prezident třeba sporný předpis nevetuje, když před měsícem stejně naložil se šrotovným, které je podle jeho slov diskriminačním opatřením ve prospěch jednoho odvětví průmyslu. Nestalo se - a před sídlem společnosti ČEZ v Duhové ulici na Praze 4 se tak mohl sejít početný zástup gratulantů. V jeho řadách byli rozpoznáni mimo jiné:

Lívia Klausová, prezidentova choť, bývalá místopředsedkyně dozorčí rady ČEZ, Václav Klaus ml., prezidentův starší syn, ředitel pražského gymnázia PORG, které platí ČEZ -  Jan Klaus, prezidentův mladší syn, ekonom společnosti ČEZ - Mirek Topolánek, předseda ODS, blízký přítel šéfa ČEZ Martina Romana - Marek Dalík, lobbista, přítel Mirka Topolánka a Martina Romana -  Martin Říman, exministr průmyslu z ODS, spoluautor návrhu na darování emisních povolenek firmě ČEZ - Aleš Řebíček, exministr dopravy a poslanec ODS, hostitel Martina Romana na jachtě v Toskánsku - Milan Urban, místopředseda ČSSD, toskánský mořeplavec a spoluautor návrhu na dáreček pro ČEZ - Vladimír Laštůvka, bývalý předseda zahraničního výboru sněmovny z ČSSD, bývalý člen dozorčí rady ČEZ a agent STB (krycí jméno Vladimír) a mnoho, mnoho dalších

http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/glosar/darecek-pro-cez-seznam-gratulantu_133573.html

J. Tolman 30.12.2012 13:21

Ropák 1998: Miroslav Grégr - atomový dědek

 Atomový dědek, jak si Grégr nechával pro svoji zálibu v jaderném štěpení říkat, dostal ropáka za „tvrdé prosazování dostavby jaderné elektrárny Temelín“, která od jeho nástupu na ministerstvo spolykala další čtyři desítky miliard korun a za jejíž nespuštění v roce 2000 by prý „položil hlavu na špalek“. Ke zkracování Grégra ovšem nikdy nedošlo, protože termíny dané ministrem byly svaté i pro Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který pod vedením Dany Drábové přesouval některé nepovedené či neprovedené zkoušky do pozdějších etap uvádění elektrárny do provozu, i když to bylo proti vlastním vyhláškám.

Nebýt atomového dědka a díky němu dokončené JE Temelín, je patrně náš jaderný průmysl po své klinické smrti a česká energetika se tak mohla vyvíjet daleko modernějším směrem. Grégr také prosadil koncept SuperČEZ v roce 2002. Tedy vlastnické propojení již tak dominantního výrobce elektřiny s distribučními společnostmi. Vznikla tak firma, která ovládá českou politickou reprezentaci a tvoří si prostředí pro svůj obchod daleko silněji, než by bylo zdrávo. Díky tomu také patříme mezi největší světové vývozce elektřiny.

http://www.denikreferendum.cz/clanek/12983-ropak-1998-miroslav-gregr-atomovy-dedek

D. Seibt 30.12.2012 13:19

Depresivní čísla.

A je to tu zase. Vy jste asi nejaky solarni fetisista. Nejde o instalovane MW, ale o rocni vyuziti a schopnost zdroje udrzet vyrobu na zaklade harmonogramu a to je ten problem, ktery FTE nema schopnost vyresit. Skotsko do roku 2020 nebude mit 100% OZE, klidne se muzeme vsadit. Cile muzete odhlasovat nicmene fyzikalni zakony se zmenit nedaji :-)

V. Šťastný 30.12.2012 12:41

Re: Depresivní čísla.

nebojte, oni se Němci dočkají, neštěstí na tom je, že my s nimi.

V. Šťastný 30.12.2012 12:40

Re: Beneš: Ceny elektřiny nemotivují pro budování nových JE

to je ta samá blbost, kterou jsem komentoval už pod příspěvkem pana Rady. Vezměte soláru jeho nezaslouženou podporu a nic se nebude propadat ale hlavně, do půl roku máte po celém solárním byznysu. Zdravému vývoji národních energetik by to jenom prospělo.

V. Šťastný 30.12.2012 12:37

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

měl jsem na mysli spíše věci jako je televize nebo počítač, které se ráno pustí a do pozdního večera nikomu nestojí za to je vypnout i když se nikdo nedívá nabo na počítači nepracuje. Divil byste se, kolik je služebních stanic, které nikdo nevypíná ani ve chvíli, kdy mu končí pracovní směna. Další věcí jsou spotřebiče, které jsou ve stand by režimu. Byť se to zdá nicotné, v milionech kusů tato spotřeba narůstá podstatným tempem. Zkuste si spočítat, co všechno máte doma a zkuste se zajít podívat na váš elektroměr ve chvíli, kdy jste přesvědčen, že máte doma všechno vypnuto. Možná budete překvapen.

J. Tolman 30.12.2012 12:32

Re: Beneš: Ceny elektřiny nemotivují pro budování nových JE

Dostavbu Temelína ohrožuje německá solární energie, zlevňuje elektřinu

Kvůli německým obnovitelným zdrojům se dostavba Temelína nakonec nemusí vyplatit. Důvodem je rekordně nízká cena silové elektřiny na burzách. Od její výše se přitom bude odvíjet návratnost investice do třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín. Ta se odhaduje na 200 až 300 miliard korun.

Cena silové elektřiny je závislá na vývoji energetické burzy v Lipsku. Tam se cena za posledních dvanáct měsíců propadla o 13,5 procenta. A na rekordně nízké úrovni je také pražská energetická burza. Důvodem propadu je masivní rozvoj obnovitelných zdrojů po odklonu Německa od jádra.

J. Tolman 30.12.2012 12:31

Beneš: Ceny elektřiny nemotivují pro budování nových JE

Současné ceny elektřiny neposkytují dostatečnou motivaci pro budování nových elektráren, prioritou společnosti ČEZ přesto nadále zůstává dostavba jaderné elektrárny Temelín. Na Mezinárodním energetickém regulačním fóru to dnes řekl generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Chtěl by však, aby u Temelína byly zajištěny pevné prodejní ceny elektřiny. Pevné ceny podle Beneše mohou zajistit ekonomickou návratnost elektrárny. V případě nízkých tržních cen elektřiny by stát firmě doplácel rozdíl mezi pevnou cenou. Naopak v případě vyšších cen by ČEZ doplácel státu.

J. Tolman 30.12.2012 12:28

Depresivní čísla.

Skotská energie z OZE dosáhne do roku 2015 50% z celkové poptávky energie Skotska.

Konečným cílem je vyrobit 100% veškeré energie z OZE v roce 2020.

Za měsíc září vzrostla instalovaná kapacita FV v Německu o 1 GW.

V tomto roce již Němci od počátku instalovali kapacitu 6,22 GW fotovoltaiky. Průmysl solární energetiky za 9 měsíců tohoto roku vzrostl o více než 50%.

V. Šťastný 30.12.2012 12:12

Re: Čína má nový cíl: 40GW solární energie v roce 2015 (8x více, než byl původní cíl 5GW)

pane Tolmane, jste sice snaživý ale úplně mimo. Na solárních elektrárnách se nedá podobně jako na větrných stavět funkční energetika. To co zde podstrkujete jsou tendenční, z kontextu vytržená tvrzení.

V. Šťastný 30.12.2012 12:09

Re: Dostavba Temelína - běh na dlouhou trať

dostavba Temelína není náhrada Dukovan ale severočeských uhelných elektráren

D. Seibt 30.12.2012 11:41

Čína má nový cíl: 40GW solární energie v roce 2015 (8x více, než byl původní cíl 5GW)

A uz je to tu zase. Ten instalovany vykon 40GW ve skutecnosti znamena rocni vyuziti kolem 10 az 15%, jako by to prumerne vyrabelo 6GW kontinualne. Znamena to, ze nekdy to vyrabi a nekdy ne, ale aby jste mel v zasuvce stale 50Hz tak potrebujete zdroje, ktere vypadky FTE zaskoci. Ty jaderne elektrarny se dostavi to se nebojte, minuly tyden se zahajila vystavba dalsiho bloku. Navic celkove rocni vyuziti Jadernych bloku je mezi 80 az 90%. Cina stejne jako jine zeme potrebuje stabilni zdroje energie a to Jaderne bloky jsou, maji proste sve misto v soustave. Nemuzete mit zdrojovou strukturu zalozenou na jednom typu, ke stabilni dodavce potrebujete ruzne zdroje. Kazdy z nich je vhodny k urcite funkci v soustave.

J. Sládeček 30.12.2012 11:20

Souhlas.

Dobře napsáno.

M. Prokš 30.12.2012 10:37

Dostavba Temelína - běh na dlouhou trať

Zdravím, s článkem z velké míry souhlasím. Nevidím lidem a managerům ČEZu do hlavy (nikoho z nich ani neznám), ale je to dost možné co je napsáno v tomto článku.

Hodně slov se proneslo na tém Dostavba Temelína a její ekonomická bilance, ale nikde jsem nenašel alespoň jednoduchou analýzu. Tak jsem se před časem pokusil si udělat alespoň náhled na smysluplnost dostavby. Je to jen odhad situace na úrovni hokynářských počtů, ekonom by s tím dokázal ještě doslova kouzlit. Vycházel jsem pouze z veřejně dostupných dat. Jsem konstruktér, ne ekonom...

https://docs.google.com/document/pub?id=1fQ5WzOyE1vcWlp2TW7D8ZLdsvYV1QshHk_kwBY1LyOI

Ale ekonomika je jen jedna strana mince jak už tu někdo správně psal. Bez ohledu na ekonomiku, elektřina JE potřeba a elektrárny to jsou pouze stroje s nějakými technickými parametry a s nějakou životností. Dostavba Temelína fakticky pouze znamená náhradu za dosluhující Dukovany. Stavět se bude 10-13 let, postaví se cca 2GWe a za jak dlouho skončí životnost Dukovan (také 2GWe) - respektive jak dlouho lze realisticky odhadnout životnost s bezpečnou zálohou životnosti? Ode dneška 15 let? Takže tak 5 let budou nové bloky fungovat aby ukázaly zda základní ekonomické rozvahy byli OK nebo ne a jestli sám sebe splácí a pak se možná začne uvažovat o obnově Dukovan - což bude dalších cca 10let... a pak zase se začneme ptát a co staré bloku Temelína, kdypak ty vypneme?

Ale to jsou právě ty strategické dlouhodobé úvahy ze kterých bude ČEZ, stát, ... těžit až za těch cca 20 let. A vláda se otočí nejpozději co 4 roky, manažeři nejpozději co 10 let. Proto se obávám, že ten článek může mít pravdu.

B. Uhlich 30.12.2012 9:49

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Tak problém je, že jsme tady na internetu a o pravé identitě a o tom co je skutečnost a co není se dá asi velmi úspěšně polemizovat.  Proto bych s tzv. uživatelem Radou zas až tak nepolemizoval. Uživatel Rada nebo ten ..nebo ti co se za tím skrývají se tady chová (jí) jak enviromnetální kazatel, který má za své poslání obracet lidstvo na víru pravou a zjevně už nic jiného neřeší.... proto je s Rado neradno o čemkoliv debatovat... časem zjistíte, že je to vlastně ztráta času a když už jsme u té ekologie..asi je to i poměrně neekologické reagovat na Radu neb to v podstatě zatěžuje opět prostředí... já na něj reaguji už jen sporadicky..protože ono to opravdu nemá cenu.Jediným výsledkem je zpravidla další výtrysk vyšinutého blábolení a nepřeberného množství odkazů, které s problematikou stejně nemají nic společného..resp. jen Rada v tom vidí univerzální spojitost všeho se vším... navíc Rada zjevně nemá vůbec žádný svůj názor..protože i jednoduchá témata tapetuje svými vyčteninkami. Pokud by se tu debatovalo nad východem a západem Slunce..Rada by určitě našel alespoň 7 odkazů na NETu, že Slunce opravdu vychází a zapadá.... :-)))))

Jinak ještě k nákladům na likvidaci FV elektráren. Já se tím zabývám a ty náklady nejsou zas tak velké. Tedy přímé náklady na likvidaci vlastních panelů...jedná se běžné kovové materiály a co se týká vlastních panelů - jedná se elektronický odpad v podstatě čistší než dnes známe např. při likvidaci desek počítačů a těch se likvidují tisíce tun. Větší problém ovšem nastane při sanaci pozemků, kde bude nutné odstranit různé základy, ale hlavně kontaminovanou půdu, protože řada provozovatelů FVE promořila půdu herbicidy, aby nemusela nic sekat a tím zvyšovat náklady na provoz FVE....

J. Tolman 30.12.2012 9:28

Čína má nový cíl: 40GW solární energie v roce 2015 (8x více, než byl původní cíl 5GW)

Za poslední rok a půl Čína již třikrát upravovala svůj cíl v oblasti solární energie pro rok 2015. Je to ukázka toho, jak rychle se solární energie stává konkurenceschopnou.

Před 18 měsíci bylo cílem Číny dosáhnout c roce 2015 instalované kapacity solární energie 5GW. Toto množství bylo instalováno jen v letošním roce. Další úprava plánu byla v červenci t.r. , kdy byl oficiální cíl zvýšen na 21 GW. Nyní je tímto cílem hodnota 40 GW.

Souběžně s rozvojem solární energie Čína omezuje svůj program jaderných elektráren. Zastavila výstavbu všech jaderných elektráren ve vnitrozemí a pokračuje v plánech na výstavu pouze na pobřeží. Top ale ještě neznamená, že budou skutečně dostavěny.

http://cleantechnica.com/2012/12/13/chinas-new-solar-target-40-gw-by-2015-8-times-more-than-its-initial-5-gw-target/#Ttwqaw2YkDGqOFai.99

http://oze.tzb-info.cz/111160-cina-snizuje-cil-v-jadru-a-zdvojnasobuje-cil-ve-fotovoltaice

A. Hrbek 30.12.2012 7:41

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Vážený pane Rado, patrně nejste seznámen se základními propočty ekonomické efektivnosti elektráren, zejména elektráren. Podívejte se laskavě na takové účetní kategorie jako jsou odpisy, úroková služba a vytváření rezerv na ukládání a likvidaci.

Patrně také asi nevíte, že o nákladech na likvidaci fotoelektráren se právě jedná, protože zatím nejsou nikde zahrnuty.

Pokud se domníváte, že život lidský může být radostný i s daleko nižší měrnou spotřebou na jedince, buďte laskavě příkladem a snižte nejméně o 50% Vaši spotřebu elektřiny. A buďte si také vědom, že kdyby na světě jedli tolik potravin, měli tolik aut, měli tak zařízené domácnosti, tolik počítačů, atd. jako Vy, tak by celá zeměkoule nestačila tyto potřeby zajistit. Buďte proto tak laskav a omezte Vaši spotřebu potravin nejméně o 20%, nejezděte dopravními prostředky spotřebovávající energie, přestěhujte se do bytu 1+1 a snižte v něm teplotu na 15%. Počítač na kterém píšete Vaše příspěvky odevzdejte do sběru. Budete mít radostnější život, že jste vykonal dobrou věc.