6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: K čemu máme solární elektrárny?

Výroba elektřiny fotovoltaickými panely je u nás již dlouho adorována jako záchrana bezemisní energetiky. V podstatě je jasné, že v dohledné době asi 10 až 15 let není vyhnutí a solární elektrárny budou páteří naší energetiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Hraj 17.9.2021 8:33

Ano, zatím jsou blackouty způsobené zpravidla jen poruchami. To, co vy stále nechápete je, že přichází doba blackoutů z důvodu nedostatku elektřiny.

Můžu mít hlad, protože jsem si doma omylem zapomněl svačinu. Nebo můžu mít hlad, protože nebylo na polích zasazeno dost obilí. To druhé je trochu jiná káva.

I. Schlägel 17.9.2021 10:46

R^

P. Rada 17.9.2021 6:23

Autor se ptá "k čemu máme solární elektrárny" a hned v následující větě hovoří o jejich zbožnování - "adorována jako záchrana bezemisní energetiky" - ale bez odkazu na jakýkoli zdroj.

Takto si zřejmě pan Jiří Marek vyfantazíroval poblém podle svých představ a tak, aby ho mohl co možná úspěšně kritizovat.

To co neudělal je vymezení reálnách okolností a hledání odpovědí na související často velmi podstatné otázky. Např. proč privatizační či fotovoltaický tunel nastaly jen v Česku a nikoli jinde ve světě? Nebo proč FV nedominuje na střechách měst a obcí, kterým potenciálně hrozí blackouty? Proč je tedy využívání FV v mixu OZE v Česku stále na nižší úrovni jak v okolních zemích? Proč dposud málo efektivně využíváme vyrobené energie ze zdroje kde cena proběžně klesá zatímco u konkurenčních zdrojů roste? Mohou aktuální imise CO2 ovlivnit planetární klima?....

Takto vynecháním podstatných okolnosti si autor vystavěl kulisy ke kýženému tvrzení:

..."Toto je naprosto nejjednodušší důkaz toho, že kdyby v ČR neexistovala jedna jediná solární elektrárna, tak se v dodávce elektřiny absolutně nic nestane"....

V komplexním životě to ale bývá složitější jak jen v uměle zjednodušených až dětských představách o jeho ekologii.

M. Těhanová 17.9.2021 6:32

Vy na všechno potřebujete odkazy. Ono by někdy stačilo mít otevřené oči a používat rozum. Pan Marek této problematice evidentně rozumí víc jak vy.

A. Forman 17.9.2021 6:36

... rozhodně víc jak on, solárními panely proti black outům, to může napadnout fakt jen blbce.

P. Rada 17.9.2021 6:59

"Blbec" třeba netuší, že právě solární panely a adekvátní akumulace, může v případě blackoutu zajistit dál fungující komunukaci mobilních sítí... a takto efektivně omezit ničivost blackoutu a to i když se jedná o zlomek energetických potřeb oblasti.

R. Langer 17.9.2021 7:05

Ano, totalitní Zelený bolševik, technický analfabet jako ty, opravdu netuší, že právě solární panely v případě blackoutu zajistí naprosté houno, protože není schopen ani pochopit obsah článku, pod který mechanicky tapetuje své prolhané bolševické kidy, prolhanec jeden prolhaná. Je to prostě debil. :-P

A. Forman 17.9.2021 7:16

Ano, je vůl, který si sám sobě nastraží pasti, do kterých se spolehlivě chytá....

L. Písařík 17.9.2021 7:44

Adekvátní akumulace? Není to ta, kterou jednou lidstvo někdy vynalezne?8-o

T. Hraj 17.9.2021 8:40

;-D;-D;-D

Celé to bude perfektně fungovat. Stačí najít svatý grál a je to. A to se jistě stane už zítra nejhůř pozítří. Vsaďme na to všechny naše peníze. Nevidím, co by se mohlo pokazit.

R. Langer 17.9.2021 6:50

Kdo ti řekl, Zelený bolševiku, že "privatizační či fotovoltaický tunel nastaly jen v Česku a nikoli jinde ve světě?"?

Nastaly naprosto všude, ty jeden prolhaný podvodníku, protože tunelem je už jenom jejich naprosto zbytečná existence, hnusný lháři a zloději.

J. David 17.9.2021 11:45

Nechte ho v klidu bádat, já si naložil okurky co by kvašáky, kvasný proces generuje i CO2, vykvasily a chutnaly. On ten pan P.Rada by mi bude mentorsky (s odkazy) i dokonce radit, kterak ve smyslu ppm CO2 emisí, a kolik kopru mám ve smyslu uhlíkové stopy mám do kvasného procesu okurek zasadit. Mám taky odkaz https://www.toprecepty.cz/recept/6048-kvasaky/. Je to veselý vůl, bučí a bere "paši", ale není býkem.

O. Vašíček 17.9.2021 12:53

V něčem máte pravdu. A to v tom, že vyšší užití panelů na střechách by bylo k užitku a s drobnou akumulací i ekonomicky zajímavé. Ale jako majortní podíl mixu je to nesmysl. Technologicky to patří na střechy, do vesmíru a pro napájení ostrovních systémů nebo jako záloha po čas vyřešení problému.

Ale v případě, že to instalovaný výkon bude v desítkách % a stejně k němu musí být záloha je neefektivní a drahé. To už se opravdu můžeme minout bez této technologie a postavit stabilní zdroj s nízkou nebo žádnou emisí CO2. Takto se jen x utrácí peníze za stejný výkon.

PS: Pro pana Langera a spol. Myslím, že Vaše útoky na p. Radu jsou zbytečně ostré. I zde se dá, určitě, diskutovat slušně. Pokud se o názorech nepřesvědčíme, tak to nic neznamená o mentálních schopnostech diskutujících, jen o vlivu "víry" na faktické důkazy. "Pravá" pravda se ověřit, bohužel, až zpětně. A kdo měl či neměl pravdu stejně napíše vítěz :).

O. Istvanfy 17.9.2021 17:30

R^

A. Forman 17.9.2021 6:14

Díky pane Marku, prosté a srozumitelné pro každého, krom tedy "zelené úderky".... sluneční svit nelze odhlasovat....

P. Rada 17.9.2021 6:44

Sluneční svit opravdu nelze odhlasovat - lze jej ale měřit. Takováto měření říkají zhruba to, že na každý metr čtvereční dopadne v ČR zhruba 1MWh energie ročně. Průměrná spotřeba 2.5MWh ročně.

Toto je potenciál a to jsou spotřeby, který lze naplnit tak či onak i bez ohledu na vlezlost či barevnost úderek, relam ... které propagují své vize o tom, kolik by jste za co měl hned, později ... - ale rozhodně zapaltit!

Přitom nepopírám, že pro některé, zejména méně svobodné duše, je v nepřehledné situaci nejsnažší uvěřit v ...."naprosto nejjednoduší důkazy".

R. Langer 17.9.2021 6:52

A kdyby byly v prdeli ryby, nebyly by potřeba rybníky, prolhaný Zelený bolševiku. Jsi lhář a podvodník, a lžeš, jako když Rudé právo tiskne. Ty jeden "potenciále"! :-P

J. Hoza 17.9.2021 7:27

Tvůj potenciál je nulový. Přesně o takových psal Kulhánek v Cestě krve. To bylo před čtvrt stoletím a už tehdy předpověděl ekofašos jako jsi ty.

J. Dupal 17.9.2021 12:00

Uznávaný a citovaný údaj je 500kW na m2 za rok pro naše území, hlavně Moravu. Co je platné že dopadající energie je 500kW když citlivost a účinnost solárního panelu je 18-23% ty nejlepší při max svitu dávají 220W/m2 a to na ně musí dopadat 1.1kw/m2 kde mám chybu?? Teoretické maximum je ale 34 % – dál už to z fyzikálních důvodů nepůjde.

V. Novák 17.9.2021 15:03

Výkon/příkon - energie má jiné jednotky.

M. Smutný 17.9.2021 16:08

Pane Rado, s těmi vašimi vymyšlenými údaji bychom se kvůli smyšlené intenzitě slunečního záření na Zemi už dávno usmažili. Tak příště prosím faktická a vyzdrojovaná čísla. Jak jste si všiml, i jihoevropské země s podstatně lepší bilancí slunečního záření se jaksi do FVE nehrnou. My zřejmě se můžeme na rozdíl od jihu v dotačních penězích koupat. Ale to je lež, protože to jsou vždy peníze spoluobčanů.

J. Prikner 17.9.2021 16:37

Nyní jsem četl že v Německu uvedli do provozu obr bateriové úložiště u Schwaze pumpe o kapacitě 50MWh. Co se týče zálohy tak je to nic moc. Co se týče ceny, tak to musí být pěkně mastný. Co se týče nabíjení, je otázka na kolik % bude moci být nabito a na kolik vybito aby s baterie nepoškodily. Kolik cyklů nabíjení tyto baterie vydrží - to není známo, ale moc to nebude 1000-2000 , no je to záloha tak se moc nebude používat? A co udělají s baterkami po jejich opotřebení?

J. Brunner 17.9.2021 1:29

R^R^R^

R. Langer 17.9.2021 1:23

Sluneční elektrárny máme na dvě věci. Přesně na tyhle. ;-€

M. Smutný 17.9.2021 1:12

Skvělá analýza!

Celý kdysi tak skvělý projekt EU se změnil v ambulanci, kde stále více churavějícím pacientům, členským zemím, se po souhlase jejich vláda Evropská komise (šéfka von der Leyenová je vystudovaná lékařka, hlavní vůdce Green Deal Frans Timmermans je profesor francouzské literatury) ordinuje pervitin a heroin (dle stupně závislosti) v podobě dotací natištěnými inflačními penězi. Green Deal a jeho boj s CO2 tzv, obnovitelnými zdroji (FVE, VTE, baterie), které nám ve své uhelné ekonomice ráda vyrábí Čína, je nástrojem 300tisícové byrokratické a nikým nevolené EU mašinérie, která strachem a ekohysterií chce zdůvodnit totalitní ovládání 450 milionů obyvatel 27 členských zemí, likvidaci svobodné tržní ekonomiky a zavádění neomarxistických praktik spojených s fašizoidními prvky. Exploze cen energie a klíčových komodit je toho už teď důsledkem. Dlužno poznamenat, že až snad s výjimkou částečného odporu Polska se Green Deal zatím realizuje se souhlasem všech vlád členských zemí včetně Babišovy. Snad se voliči probudí jako třeba Žluté vesty ve Francii.

K. Machala 17.9.2021 3:26

Přesně. Většina však netuší, že právě toto si volí volbou ANO, Spolu i PirStanu.

P. Brich 17.9.2021 12:53

R^

J. Vintr 17.9.2021 1:06

Omezování "emisí" CO2, nejčistšího a naopak užitečného produktu jakéhokoliv spalování, je samozřejmě naprostá pitomost. Ovšem k této pitomosti se přidává to, že všechna takzvaná opatření na snižování těchto "emisí", za které těžce platíme a budeme podle těch šílenců z EU ještě mnohem více platit v budoucnosti, bez výjimky v konečném důsledku vedou k vyšší produkci tohoto zlojalného "skleníkového" plynu.....

R. Langer 17.9.2021 1:27

Přesně! R^

J. Machatý 17.9.2021 0:55

"Kdo to má?" - to byl přece Milouš a ne Jyrka sexy mozek.

Ale jinak R^.