26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGETIKA: K čemu máme solární elektrárny?

Výroba elektřiny fotovoltaickými panely je u nás již dlouho adorována jako záchrana bezemisní energetiky. V podstatě je jasné, že v dohledné době asi 10 až 15 let není vyhnutí a solární elektrárny budou páteří naší energetiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 17.9.2021 9:44

Myslím, že až tak arogantní si netroufli být. Vždy alespoň slibovali, že bude lépe, ačkoliv státní systém nemohl být efektivní. Stavěli jaderné elektrárny, které poskytovaly levnější energii. Chtěli, aby si lidi mohli dovolit auta. Dnes se nepokrytě říká, že chudší lidé si nebudou moci auta dovolit, automobilky vystavují elektrická kola, pro záchranu planety se máme uskromnit, nejíst maso, necestovat, ztratit mobilitu. A sledování, přikazování a zakazování už zdá se začíná překonávat to totalitní.

R. Langer 17.9.2021 10:53

Já ano. Já dokonce tvrdím, že byli MNOHEM arogantnější.

J. Nevrkla 17.9.2021 12:04

Taky bojovali proti větru a dešti, ale spíše platonicky.

V. Pavelka 17.9.2021 22:22

Disidenti okolo Havla , zatvrzele bojují za Brusel štastnější , netuše že podporují aktivní Socialisty a sekularizované věřící, kteří ztratili víru díky Vědě , a tak jim to chtějí vrátit zničením pokroku Bělochů ! :-):-( a následně přijmou islám , jako schopnější náboženství !!EU

J. Dupal 17.9.2021 10:35

Můžete prosím presentovat jeden případ kdy" sluneční elektrárny stavěli klidně pod zemí ". Nebo je to jen obrat vaší hlavy?? Nebo je to jako s ODS a TOP 09 kteří vědí vše lépe ale nic podstatného nám o tom neřeknou.

R. Langer 17.9.2021 10:52

Přečtěte si prosím znovu pořádně co píšu, ať neplácáte nějaké blbosti. ;-)

V. Novák 17.9.2021 14:58

"Stojí, stojí... Kdyby seděl, stejně by nepustil..."

Kdyby komouši chtěli - jenže oni nechtěli. Máme stabilní elektrizační soustavu, protože jsme ji zdědili po komouších - včetně Temelína a přečerpávačky Dlouhé Stráně. Protože kdyby obé nebylo ve stavu tak silně rozestavěném, že se nevyplatilo stavbu zamáznout, nebylo by ani jedno z toho.

A že se Zelení Khmérové hodně snažili zamáznout to i to. U Temelína se jim povedlo zrušit polovinu - s dopomocí Píti Dvojdomého.

J. David 17.9.2021 10:14

Ale vysvětlete to zelenému polyhistorovi panu P.Radovi, který je něco jako klimatický horlivec stylu "svatého oficia" při ochraně proti herezi na Green Deal. Co neví, odvolává se na odkazy, někdy kontraproduktivně. Nu nevím, zdali netíhne ke klimatické nahotě, něco jako Adamita, vždyť i jeho trencle při výrobě mají parciální emise CO2. Vždyť i dinosauři v paleocénu chodili nazí, bylo tepleji, pan P.Rada si to zajisté pamatuje, když o tom zaníceně hovoří. Rád se od pana P.Rady nechám poučit, já paleocén nezažil, on nám to zajisté vysvětlí. Již se těším na jeho "expozé". Čtvrtohory a glaciály a interglaciály, a ppm CO2 si necháme na příště.

J. Nevrkla 17.9.2021 10:18

To už jsem několikrát zkoušel a jenom jsem si ověřil, že s fanatikem nemá cenu debatovat.

Š. Hašek 17.9.2021 8:29

Trefný článek od technika!

Pokud by fotočlánky nebyly dotovány, pořídilo by si je několik "fajnšmekrů, kteří mají peníze a chtějí mít doma regulační techniku a sledovat budíky. Za deset let vyhodit a začít s novým. Něco jako mám já doma modely tepelných strojů, občas to namažu, vypucuju a protočím. Jenže mosaz a ocel vydrží ještě pravnoučatům. Něco jak ty stavebnice Merkur.

Pokud dostanu dotace, tak dostanu firmu Del Monte v Karibiku na kolena, do pěti let. Návod mi dají v brusele. Zaplatí to sousedi, stejně "z brambor hnusně bohatnou". U Klatov založím skleníky, dokonce ekobio!!!

J. John 17.9.2021 8:21

Autor by k dobrému článku ještě mohl k účelově zmíněné Číně a budování tamějších uhelných elektráren zmínit, kolik solárních, vodních a větrných elektráren tam staví a také trend, kterým se mění rozvoj uhelné a bezemisní energetiky.

P.S. Postupný přechod na obnovitelné zdroje asi bude nevyhnutelný. Nebo budeme čekat nepřipraveni než se vytěží i poslední tuna uhlí a pak začneme přemýšlet co s tím?

A. Forman 17.9.2021 8:42

Sice to nevím, ale v případě solárních panelů toho asi moc nebude, nestíhají vyrábět pro země, které se do ekoenergie doslova zbláznily.

J. Nevrkla 17.9.2021 9:07

Žádná poslední tuna uhlí se nikdy nevytezi. Pokud bude poptávka po uhlí větší než nabídka, bude se zdražovat, poptávka klesne a bude se orientovat jinam. Tak prosté to vždy je!

R. Langer 17.9.2021 9:21

A pazourek už také došel? ;-)

J. David 17.9.2021 10:31

Pan P.Rada vysvětlí, jak křesat "chalcedonem" a zapálit oheň, aby nebyla uhlíková stopa. Jako bych nic neřekl, dozvím se asi hafo odkazů od pana P.Rady, on je nezmar ve své klimakterické víře.

O. Vašíček 17.9.2021 12:40

Ona ta Čína staví všechno NEJ. To už je zvyk tohoto typů zřízení. :)

Ale k FVE. Ty si samozřejmně musí taky vyzkoušet, když to dodává do celého světa na klíč. Navíc má na to dost pustých prostor (pouště a pod.) Tam to tak nevadí.

S tím uhlím to taky nebude tak horké. Oni je staví proto, protože jdou postavit velmi rychle a celkem levně. Potřebují pokrýt co nejrychleji rostoucí spotřebu. v závěsu s tím staví moderní JE a navíc se ještě věnují výzkumu nových technologií výroby energie. Hlavně stabilních! Jsou zapojeni do fůze i do thoria :).

A přesně to je ten postup. který by měl svět následovat. S tím, že my již ty uhelné elektrárny máme a nemusíme je budovat. Stačí nahrazovat jádrem, zajímat se o jeho vývoj a s tím i plánovat. FVE dávat, v našich končinách, na střechy pro pohon klimatizací a PC v kancelářích, či doma.

Jen se zajištěnými zdroji se dá plánovat a vyvíjet modernější a lepší technologie, které, v konečném důsledku, budou ekologičtější než nestabilní OZE zajištěné plynem a obrovskými a drahými akumulátory.

PS: straší se nebezpečností JE. Víte co se stane, když nějaká taková megabaterka blafne! :). Auta hasí tím, že je utopí, jak to udělají u té baterky? Klasické hašení nemá šanci a zplodiny otráví široké okolí.

trochu vím o čem mluví. Chytl mi na stole notebook a nedalo se dýchat v celém patře budovy. Rychle jsem ho odnesl na toaletu (je tam více dlaždic, které hned nechytnou než v kancelářích :)) a vyloženě jsem si k tomu nečichal. Krk mě pálil dva dny a nebylo mi moc dobře.

J. Novák 17.9.2021 8:20

je nutné zmínit také dopady FVE na ohřívání ovzduší vysávání vlhkosti z pokryvu stoupavými proudy a nutné zdrojové zálohy, ...... lži a podvody do energetiky nepatří, bohužel není sil se manipulantů a fanatiků zelených z rozhodovacích procesů zbavit zejména tehdy, pokud premiéra vydírají!!!!!!!!!

F. Kusák 17.9.2021 10:44

No máte pravdu, ono se toho v souvislosti s OZE zatajuje víc. Ale studie na daná témata existují, jen je obtížnější je sehnat. A pak, aby je část společnosti pochopila, musí mít elementární technické a ekonomické znalostí, a to včetně politiků a novinářů.

F. Navrátil 17.9.2021 8:17

Fotovoltaické areály mají dvojí dopad. Jednal luxují peněženky daňových poplatníků a jednak blokují tisíce hektarů kvalitní zemědělské půdy, která má větší hodnotu, než celá fotovoltaika s fofrníky a zelenými fanatiky dohromady.

R. Langer 17.9.2021 9:22

Ano, a pokud by tam místo nich rostlo cokoliv zeleného, tak by to dokonce likvidovalo CO2. ;-) ;-D

P. Sura 17.9.2021 10:54

Jenže když vám tam rostou peníze z dotací, tak se s tím "zeleným" nenadřete a můžete si to za ty prachy nechat dovézt odkudkoli ze světa až domů a ještě vám zbyde.

R. Vacek 17.9.2021 7:18

A nejsmutnější je, že produktivita pracovníka v solárním byznysu (vyjádřena jako vyrobená energie na pracovníka) je 30x nižší, než v jaderné energetice. Tedy alespoň v USA - dle podkladů z jejich energetické ročenky. U nás to téměř jistě nebude lepší:

https://www.usenergyjobs.org/

V. Novák 17.9.2021 15:00

Fuj, vy kapitalisto!

To je boj proti nezaměstnanosti!!

Styďte se!!!

R. Vacek 17.9.2021 15:50

Je pravda, že západ udělal velký krok kupředu a už jsou pro něj důležitější jiné věci než produktivita. Velmi se to blíží podmínkám, které jsme měli za minulého režimu, kdy jsme budovali lepší svět a každý měl práci.:-)

M. Vlasák 17.9.2021 6:45

R^R^R^

M. Hurt 17.9.2021 6:41

Edukativních textů o zhoubnosti solárních panelů a především neexistenci rozumně použitelného způsobu ukládáýní elektřiny už bylo napsáno strašně moc. Lid obecný je veskrze úplně blbý a proto k pochopení toho, co nám chytřží říkají již více než 10 let bude třeba špetka toho obyčejného zla. Zla v podobě totálního blackoutu a umrzlých rodin s malými dětmi - teprve potom ti duchem mdlého pochopí, že sranda se solárama je životu nebezpečná...

P. Rada 17.9.2021 6:56

"Srandou" není fakt, že k naprosté většině blackoutů dochází v důsledků poruch vedení od centrálního zdroje umístěného v odlehlosti.

Např. hl. m. Praha po zrušení malých elektráren a nevybudování záloh dnes kryje ze svého teritoria jen cca 15% energie a to ještě jen pro některé provozy.

"Srandou" není jev kdy kapitál přihrává zejména kapitálu a nerad investuje do nejisté budoucnosti obce. Obyvatelstvo tak leckde ponechává osudu dnes tuplovaně doprovázenému nárůstem dynamiky podnebí. Viz letos popadané stožáry VVN hned u JETE nebo na jihu Moravy.

R. Langer 17.9.2021 7:01

Ještě si tu srandu užiješ, Zelený bolševiku, jestli ty vaše bludy někdy svět spatří v akci. Ale já doufám, že vás nakonec všichni včas pošlou tam, kam po právu patříte, vy lháři, zloději a podvodníci, a nenechají se vámi zblbnout. ;-€

A. Forman 17.9.2021 7:06

... nepochopil, že k black outům dochází nikoli výpadkem přenosové sítě, ale výpadkem v dodávkách energie. Nebýt přenosové sítě, tak v Rakousku nebo Německu hrozí black outy daleko častěji.... naštěstí je v minulosti zachránila "špinavá" energie proudící v této síti.

R. Langer 17.9.2021 7:12

On nemá čím chápat, nic takového, čím by tak mohl činit, se totiž v jeho tělesné konstituci nevyskytuje.

Je chápavý asi jako zaseknutý gramofon. ;-)