8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
He 111 22.1.2009 17:39

Hop hop hop !

Hop hop hop ! Hop hop hop !

honzak 22.1.2009 17:37

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

plastová včera v Bauhausu 35 litrů v českých. Zato echt deutsch!

Kdo si vykope a zpátky spraví strop, tomu prodám za hodnotu železa vyčištěnou 10 m3 od mazutu.

honzak 22.1.2009 17:35

Re: vy si tu děláte prdelky z toho fukejře co přijde

ty ledovce jim musejí sakramentsky ubývat! Budu se muset zase podívat na Silvrettu nebo do Mayrhofenu,jak si tam rakouští soudruzi stojí.

Zatracenej schrottreaktor, takhle jim zatěžovat přenosovou soustavu!

honzak 22.1.2009 17:32

Re: já bych

určitě ne! Na obcích pracují jen lidé s křišťálově čistou duší. Alespoň v Černošicích to platí na 120%! A těch 120% dá v pohodě dohromady starosta s místostarostou...

rezy 22.1.2009 17:26

Tam se vejde elektriky!!

jak do kožichu blech;-D

Zebra 22.1.2009 17:25

Re: Nu Zouzalíče,

Proč by se u všech všudy měl kdokoliv snažit s cenou svého produktu vejít někam jinam, když jí má danou zákonem ? A co mu chcete vytýkat, když to nedělá ? Že dobrovolně neprovozuje ztrátový byznys ?

Pravá Míra 22.1.2009 17:19

Re: Jaderný odpad

určitě nějáká zelená z hovna pára....

Podívej takový Al Gore!

para 22.1.2009 17:19

Re: K jaderným elektrárnám

Jarko pan Janouch píše poutavě ale všude se vyhnul zásadnímu problému vysokých investičních a technologických nároků, které jsme sice schopni zajistit dnes ale pokud dojdou lidstvu fosily jako hlavní energetické zdroje s vysokou návratností tak si dnešní typy jaderek pro nízké ERoEI na sebe ani nevydělaj. Na tomhle problému se intenzivně pracuje už celá desetiletí ale výsledek je jen vyší spolehlivost a využitelnost paliva - nikoli to nejpodstatnější a tím je energetická návratnost - ta naopak pro nutnost řady bezpečnostních opatření nadále klesá. Ani lobisti na Proatomwebu o tom nechtěj moc mluvit. Těch JE se staví relativně minimum - v Evropě jedna. Já jsem také pro dostavbu Temelína ale pokud by společnost upadla budu se modlit aby ty jaderky někdo odstavil kultivovaně.

Pravá Míra 22.1.2009 17:15

Re: vy si tu děláte prdelky z toho fukejře co přijde

Rakusáci nám s odběrem pomůžou : viz http://www.ceps.cz.

Místo aby nám 78 MW dodávali, jak slíbili, tak od nás 1332MW berou ! Tam se vejde elektriky!!

para 22.1.2009 17:06

Re: Jaderný odpad

Jo to zní pěkně vychytale - a ostatní co to maj pod palcem jsou asi blbci že?  A jakpak myslíš, že to vyjde s ERoEI těch elektráren čtvrté generace? Taky to bude jen něco kolem desítky - podobně jak má fotovoltaika, ... to už vítr je na tom líp... viz  http://www.esf.edu/EFB/hall/images/Slide1.jpg  O tomto pro budoucnost podstatném aspektu je nějak ticho. Ty si to Margline jen jako kšeft představuješ - vid? Ale skutečnost je zatím docela jiná - JE si ani na svou prostou reprodukci v dnešní společnosti bez fosilů za zády nejsou schopny vydělat a pokud by společnost skolabovala tak nebude schopna ani jaderku kulturně odstavit. Třeba se to ale změní a někdo přijde se zásadním technologickým objevem hodným Nobelovy ceny.;-)

honzak 22.1.2009 17:05

Re: vy si tu děláte prdelky z toho fukejře co přijde

němečtí soudruzi už mají ve středu říše prostřední stupeň varování....

honzak 22.1.2009 17:01

Re: vy si tu děláte prdelky z toho fukejře co přijde

já si z toho brusel nedělám. Ale uznejte,pro Zimovýho kámoše je to opravdu sqělá příležitost prověřit svůj SW!

Kdyby bůh větru ráčil dopustit, aby se Německá přenosová soustava zhroutiti ráčila zcela samostatně, aby němečtí soudruzi jasně uviděli, kde udělali chybu.

rezy 22.1.2009 17:01

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

v každém případě, pokud byste zvolil tohle, tak mi dejte vědět, jak jste ten fekál čistil, a kolik dní jste nesměl dom;-D

rezy 22.1.2009 16:51

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

no fekál má běžně tři kubíky a pokud je vyřazenej, tak bych se tam ten tlak bál pustit. Asi před 4 roky jsem zkoušel napravit vcuclej fekál (zbortilo se mu zadní čelo dovnitř) a dělal jsem to tak, že jsem ho tlakoval čistou vodou z darlinku. No i když tam nebyla žádná vzduchová kapsa a nemohlo to nic udělat, tak to pěkne praskalo a chřupalo. Dobrou nádrž na 6 kubíku pod dvacet neseženeš, asi by to šlo hodit do jámy na slámu a pak to ještě dobře obložit balíky slámy a zastřešit, ale v samotném hnoji by Vám to brzo prorezlo z obou stran. Pokud bych něco doporučil tak pak sehnat anitikoro starou nádrž z vozu na mlíko, ale tu vám v kovošrotu taky zadarmo nedaj.

rezy 22.1.2009 16:47

vy si tu děláte prdelky z toho fukejře co přijde

ale ona to taková legrace pro ČEPS neni. Vzhledem k propojení naší rozvodné sítě s Nemeckem a k tomu, že to z Východního díky nizší impedanci  teče přes naše dráty to nebude sranda.Legislativně to maj větrnící uděláno tak, že mohou přifázovat kdy se jim zachce, a lupnout to tam jak to jde, takže se kluci na dispečinku pěkně zapotí a výsledek bude že si větrnící namastí kapsy na naše odstávky.Rv

Pravá Míra 22.1.2009 16:45

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

a co když zahrabeš vyřazenej fekál do hnoje...??

honzak 22.1.2009 16:42

Re: Hamuj! Pánové, rajtujete moc divokého býka!

silová vedení by měla být vůči zemi symetrická (izolovaná soustava). Ona zmiňovaná kapacita je mezi fázovými vodiči.  Při velkých vzdálenostech se to i při 50 Hz musí počítat pomocí vlnových rovnic. Jinak v zásadě správně.

rezy 22.1.2009 16:34

pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

bych byl opatrný, to by platilo, kdyby jste to měl pokaždé kam naskládat, tj pokud byste to teplo dokázal vždy do něčeho uložit. Pokud budete mít např. ohřev TUV, tak v horkém slunném dnu se Vám ustálí teplota systému třeba na 70 a pak to bude čekat až do  večera, než zapadne sluníčko.

Nádrž 6m3 na TUV mi přijde opravdu velká, to by Vám mohlo stačit pro ty letní dny, ale že byste ji dal svépomocí dokupy za 6tisíc, to ani náhodou. Musí to být tlaková nádoba která vydrží cca 6atm (s rezervou, já mám darling na 3atm), což  vyvine dost slušné síly na stěny nádoby - tedy nebudou to jen takové plíšky ale odhaduji při té velikosti 6m3 plech alespon tl  6mm, dobré sváry, váha  samotné vody bude 6000kg, cili nosníky na podepření budou slušné šíny a celé to musíte dát do kabátu ze skelné vaty, očekával bych cenu  i když budete nakupovat ve Feroně  a tepelnou izolaci někde ve výprodeji, materiál alespon za 20 - 30táců.

Chape 22.1.2009 16:25

Re: Kdo je mocen jazyka nemeckeho,

a ja se kdysi davno domnival ze Grenpeace jsou ochranci prirody :)  jo takovy byl clovek blby kdyz byl mlady :)

Jeste ze s nima nesouhlasim :)  jinak bych byl zklamany.

Ale dobre jim tak

Chape 22.1.2009 16:22

Re: Tak milí zelení fanatici,

Ale ber to tak, ze tim dosahnou sveho, protoze nase tovarny nebudou produkovat ten nebezpecny CO2, ktery se tak krasne meni v zelenych rostlinach na O2.  Kdyby spise brojili proti rozrustani betonu a vice dbali na zelen, kdyz uz jsou zeleni. Misto vyrobnich hal by byly vyvojova centra a zelen. A zase by byla mensi produkce CO2 a jeste k tomu by udelali neco pro rozvoj. Jenze tohle je na delsi dobu nez jedno volebni obdobi a lidi na tohle neslysi.

Jarka 22.1.2009 16:14

K jaderným elektrárnám

Kdo ještě pochybuje o nezbytnosti stavby jaderných elektráren, ať si přečte názor prof. Janoucha. Při současné spotřebě uhlí, plynu a ropy, nám zásoby těchto surovin vydrží na 50 - 70 let. Co bude potom, necháme svým  potomkům zcela vyplundrovanou zemi? Jaderné elektrárny se staví po celém světe, jen ve Francii jich je několi desítek v Anglii také. Dnes už jsou elektrárny na také úrovni, že další Černobyl nehrozí. Proti jádru protestují jen zelení a Rakušané, kteří téměř celou spotřebu dováží a těžko poznají, která je z čeho. Na naplánované plynové elektrárny mohou zapomenout, protože stačí když se zavřou kohoutky a pak už jen liščí ohon a ebon. tyč. Další plynovody co jsou výhledově plánované jsou převážně v politicky nestabilních zemích, takže stavět je by bylo riziko. Hlavně aby rozhodování nebylo na politicích ale na odbornících.

V.Novák 22.1.2009 16:10

Re: Nu Zouzalíče,

K čemu cenové kalkulace?

ČEZu nepochybně zaplatíme veškeré náklady plus zisk. Zisk nás nemusí zajímat a cena určuje horní mez veškerých nákladů.

Nechť se provozovatelé VěE, FVE a dalších alternativ vejdou do ČEZí ceny - a to bez dotací, bez povinných výkupů - a nikdo jim nebude nic vytýkat.

Zebra 22.1.2009 15:55

Re: Nu Zebrovno,

K článku je můj příspěvek – stanovisko, že apelu na nevolení Zelených poukazem na z autorova hlediska nesprávné počiny všech relevantních politických stran kromě KSČM ústí v apel na volbu této strany.

Niky 22.1.2009 15:51

Re: přichází

Barack Hussein-Obama.

Niky 22.1.2009 15:50

Re: Pokud mne má Evropa za blbce, je to pro mne obrovská pocta.

R^R^R^

Bacha 22.1.2009 15:50

přichází

Obama, Obama, Obama, Obama ...............

Gonzales 22.1.2009 15:46

Re: Je těžké diskutovat když si někdo plete dotace s investicemi........Re: Chytrá slova, ty největší dotace měl zatím atom (a to i když se nepočítá vývoj ponorkového pohonu) jenom se obávám, že jste to tak nemyslel, jestli jste vůbec myslel

Já bych toho Zimu tak nezatracoval. No tak se mu to plete, ale zase na stupnici vtipnosti je bezpečně v horní polovině.

Zebra 22.1.2009 15:40

Re: Nu Zouzalíče,

Ano, četl. Obsahem je autorova stížnost na drahou elektřinu, kterou přičítá dotované výstavbě fotovoltaických zdrojů a ekologickým daním. IMHO by bylo účinnější zveřejnit cenové kalkulace ČEZu, aby byla váha těchto faktorů zjevná. Zřejmě k nim však nemá přístup a proto naplnil očekávaný rozsah článku dříve zmíněnou kritikou a některými obecně známými fakty, z valné části nepodstatnými.

Gonzales 22.1.2009 15:39

Re: Tak milí atomoví fanatici,

Tak nám zejtra zase něco "vod zdroje" napiš ;-D Ale ať je to hodně fundovaný, třeba jako ty pneumatiky ;-P

V.Novák 22.1.2009 15:36

Hamuj! Pánové, rajtujete moc divokého býka!

Rozumím tomu správně, že vedení tvoří proti zemi kondík, tedy pro střídavý proud není ta vrstva luftu jakoby izolační, ale "teče" jí proud odpovídající naoětí a kapacitnímu odporu (kapacitance? já věděl, že skončíme u -ancí!!!) a je potřeba zařadit (sériově?) cívku, která dodá fázově posunutý indukční odpor (induktance? fuj...) a vyrovná to?

A on ten proud ve skutečnosti neteče tou izolační vrstvou, ale jen nabíjí a vybíjí kondík, ale zvonku to vyzerá že teče. A cívka se na začátku brání průtoku, zatímco kodík se naopak nejlíp nabíjí zpočátku, dokud není nabitý. A počítá se to přes komplexní čísla a v nich to vychází přes starýho dobrýho Ohma.

Je to tak nějak podobně? Dávno tomu, zbyly střípky a ještě ke všemu ne moc dobře pochopeného. Asi bych si měl půjčit učebnici pro průmyslovky, nerad mám zmatek v kebuli.