28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jaképak jaderné šílenství?

Byl jsem upozorněn na blog finančního analytika Vladimír Pikory Jaderné šílenství pokračuje navzdory přání voličů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 18.8.2015 15:11

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

No a proto samozřejmě máme dotace! Nebo si snad myslíte, že by si to jinak někdo normální pořídil? Vždyť o tom to celé je - o zlodějích.

R. Tichý 18.8.2015 16:26

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Praskne vám cévka, vztekáte se na blbém místě. Veškeré dotace jsou zlodějina a mají být zrušeny.

P. Mach 18.8.2015 18:45

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Nesmysl, fotovoltaika opustila laboratoře někdy v 60. letech a začala se široce uplatňovat v kosmickém průmyslu. To, že dotace do tzv. oze jsou zlodějina nic nemění na tom, že představy o šejcích tajících převratné vynálezy je jen snůška spikleneckých a hlavně nesmyslných teorií.

R. Tichý 19.8.2015 6:51

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Vztekáte se na blbém hrobečku a nechápete smysl napsaného.

To, že je něco "široce rozšířené v kosmickém průmyslu" neznamená, že to je připraveno pro civilní použití za ekonomicky rozumných podmínek !!

Šejky jsem uváděl jako příklad.

Na vás nebudu dál reagovat.

V. Fiala 18.8.2015 17:26

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Inu reaktory čtvrté generace již klepou na dveře, pár jich už je dokonce v provozu (Čína, Rusko a snad i něco ve Francii). Ta doba, kdy začne kšeft s vyhořelým palivem není tak vzdálená, určitě je blíže, než vysněná termojaderná fúze.

P. Vaňura 18.8.2015 22:54

Uzavření palivovéhu cyklu jaderných elektráren bude

možné jen tehdy, až bude poslední intelektuál pověšen na střevech z posledního zeleného. Je to sice obtížný úkol, ale možná se jej podaří realizovat, protože zhovadilost, kterou lidé snesou má někdy své meze!

V. Dostál 18.8.2015 13:44

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

Ještě bych rád dodal, že v načí republice v potřičném množství jiné fosilní palivo než hnědé uhlí (sic) nemáme. A třeba za 100 let se z něj bude dát vyrobit něco užitečnějšího, než trochu el. proudu, spousta popílku a oblaka dýmu

R. Tichý 18.8.2015 14:43

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

Přesně tak. Kdybychom vypnuli všechny elektrárny a nechali v provozu jenom Dukovany a Temelín, tak mám vyčištěný vzduch skoro hned.

J. Jurax 18.8.2015 15:26

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

Ale mimo čistého vzduchu budeme mít taky nedostatek elektřiny.

R. Tichý 18.8.2015 16:26

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

?

J. Jurax 18.8.2015 17:30

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

No, kdybychom vypnuli všechny elektrárny a nechali v provozu jenom Dukovany a Temelín, tak mám vyčištěný vzduch skoro hned, ale jaderky vyrábějí jen cca 33 procent celkové výroby; vodní cca 5 procent a všeliké OZE cca 3 procenta.

Máte-li na mysli těmi elektrárnami k vypnutí uhelky plus zemní a ostatní plyny, tak ty vyrábějí cca 59 procent.

A země kolem nás vývozci elektrické energie moc nejsou - vyjma když Germání neví, co s přebytky z fofrníků a zatěžují nám síť na hranice kolapsu, protože ta energie je obtížně využitelná, ba nevyužitelná.

J. Jurax 18.8.2015 17:32

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

https://www.google.cz/search?q=v%C3%BDroba+elekt%C5%99iny+v+%C4%8Dr&rlz=1C1SKPC_enCZ378CZ379&espv=2&biw=1331&bih=869&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCwQsARqFQoTCIqu66f3sscCFYu9cgodbJgLyw#imgrc=k214nP2DYpl16M%3A

P. Mach 18.8.2015 18:38

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

To je nesmysl, elektrárny mají minimální podíl na znečištění ovzduší. Například ve Slezsku to jsou hutě, kokosovny, doly, doprava, lokální topeniště, teplárny,tepelné elektrárny a zdroje z Polska (kde je ten samý mix zdrojů znečištění). Elektrárny se na extrémní znečištění v tomto regionu podílejí naprosto nepodstatně. Kdyby byly vypnuty, tak se to ovzduší vůbec nepozná.

M. Malovec 18.8.2015 10:34

Jak je vidět,

ani doktorát z ekonomie není zárukou inteligence.

P. Lenc 18.8.2015 7:56

Je to zvláštní,

co v poslední době máme různých vysokoškolsky vzdělaných Pikorů, co všemu rozumí, i když jejich oboru je problematika na míle vzdálená.A nejde samozřejmně jenom o energetiku.

P. Rada 18.8.2015 9:05

Re: Je to zvláštní?

Pikorovi i našemu školství se lze při nekorektní úvaze vysmívat.

Tomu školství vzhledem k záměru budovat JE pak tuplovaně. Neprodukuje toti potřebné množství techniků k zabezpečení chodu takových kolosů a jejich zázemí jako JE.

Možná ale uvažujete nikoli jen o dodání technologie s dovozu ale i personálu?

Přání tak výrazné vazby na dodavatelské velmoci mi přijde opravdu zvláštní !

P. Švejnoch 18.8.2015 9:42

Re: Je to zvláštní?

Nechcete raději sednout na kolo, ev. si dát ten Váš půltriatlon a zase to natřít těm o dekády mladším bábovkám...? :-)

Tam možná budete suverénem - tady působíte spíš jako pousmání/politováníhodná figurka.

Našemu školství se jistě lze vysmívat z mnoha pohledů - třeba pro nadprodukci různých politológů, lidsko-právních expertů a v neposlední řadě odborných ekológistů. Nicméně neslyšel jsem, že bychom měli potíže s obsazováním míst technického personálu na našich JE - Vy máte nějaké takové zprávy?

Není nad to vybájit nějaký problém a pak nařknout oponenta, že tento problém není schopen řešit, resp. chce jej řešit pomocí závislosti na dodavatelské velmoci.

Vy jste skutečně srandovní... :-)

P. Rada 18.8.2015 10:10

Re: Je to zvláštní?

Ano pane Švejnohu slyšel jsem i četl - např od V. Cílka, Drábové ale i dalších, že pro případnou dostavbu JETE a provoz zázemí nejsou u nás v dostatečném počtu vyškolení techniuci... snad ale jednou budou?

http://www.ceskybratr.cz/archives/7903

Takovýchto Wágnerů už dnes máme poskrovnu a tento fakt mi jako legrace nepřijde.

Mnoho nevíte a tak si alespon užíváte rejpáníčka - že?

P. Švejnoch 18.8.2015 10:32

Re: Je to zvláštní?

Škoda, že jste u Vámi odkazovaného článku nečetl dostatečně pozorně. Pokud byste tak totiž  učinil, dozvěděl byste se z úst Dany Drábové i toto, cituji: " Překrytí těchto dvou vlivů má za následek momentální nedostatek technické inteligence v produktivním věku. ZE ZKUŠENOSTÍ VE SVĚTĚ ALE VÍME, ŽE V TOMTO SI TRH ŘEKNE. JAKMILE MLADÍ LIDÉ UVIDÍ, ŽE SE OTEVÍRAJÍ DOBŘE PLACENÉ MOŽNOSTI VE STABILNÍCH TECHNICKÝCH ODVĚTVÍCH, PŮJDOU TAM.", konec citace. Nezdá se tedy, že by paní Drábová sdílela Vaše obavy z naší závislosti na importu odborného personálu.

Čtete vždy takto selektivně, pane Rado? Respektive - je Vaší obvyklou praxí vytrhnout část nějakého prohlášení tak, aby vyhovovala Vašim konstrukcím? Ale že se ptám, viďte - vždyť celé Vaše působení v diskuzích zde je toho čirou ilustrací. ;-)

Jděte si raději zacyklit... :-)

P. Rada 18.8.2015 12:01

Re: Je to zvláštní?

Nepopírám naději, že jednou třeba budou a třeba ve zrovna tak hojném počtu jak kdysi v Energoprojektu a dalších svého času vázaných na Temelín. Jen se mi to dnes jeví nepravděpodobné.

Výroba kádrů když už tak cca 15let? potrvá. Nebo je možný ten zmíněný "dovoz" podobně jak na ušním máme lékaře pakistánce, na zubním ukrajince... a libujeme si že zdravotnictví alespon funguje.

Máte podobnou představu o řízení JE? Američané ji kdysy měli daleko striktnější, Japonci donedávna rovněž - ale jak ukázala i Fokušima - nestačilo to. Na druhou stranu to Ameriku s jaderného opojení vyléčilo a tak od té doby nespustili žádný nový reaktor. Nás ale utajené a se štěstím zvládnuté nehody nechávaji v pohodě.

http://www.elektrina.cz/three-mile-island-jaderna-nocni-mura-americanu-zmrazila-vystavbu-novych-reaktoru

Dávám Vám zapravdu - jdu si raději "zacyklit".

P. Švejnoch 18.8.2015 13:03

Re: Je to zvláštní?

Jste demagog nejhrubšího kalibru. Co "ukázala Fukušima"? Japonci snad měli jako obsluhu JE Pákistánce či Ukrajince? Nebo jak to souvisí s importem odborného personálu?

Mimochodem - cože tak úděsného se stalo při havárii ve Fukušimě? Tedy krom toho, že pomatení ekológisti zjistili, že ani oni nejsou schopni poručit větru/dešti - o zemětřesení nemluvě?

Co se týče Vaší "výroby kádrů": Ano, vychovat obsluhu reaktoru jistě nějaký pátek trvá, zapomínáte ovšem vzít v úvahu, že ani pouhá dostavba temelína se jaksi neodehraje přes noc, že? Ne - Vy nezapomínáte, Vy se jen snažíte spoludiskutujícími manipulovat.

Obvykle se snažím vyhnout příliš expresivním výrazům, čili: Vy, pane Rado jste takový typický ekológický aktivista - a to se všemi atributy, které takovému pomatenci přináleží - tedy se snahou o manipulaci okolím, snahou vzbudit v ostatních pocit viny, se zamlčováním nepohodlných faktů, demagogií, tendenčním výkladem událostí a dat - prostě klasická škola greenpiss.

To je škoda, že čím dál menší procento populace je ochotno naslouchat Vašim polopravdám a manipulacím, viďte? :-)

I. Schlägel 18.8.2015 13:36

Re: Je to zvláštní?

Bingo.

R. Langer 18.8.2015 15:12

Re: Je to zvláštní?

Asi tak. Ale se zeleným demagogem Radou škoda ztrácet čas.

J. Jurax 18.8.2015 1:07

Pane Pikoro,

„každý už dneska může mít svou malou elektrárnu na střeše a topit si tepelným čerpadlem i bez dotace. Takže domácnosti mohou být z velké části energeticky soběstačné.“

No, jednak na to musí mít - je to značná investice - jednak musí mít vlastní střechu vhodně orientovanou a dostatečně osluněnou a patřičně rozlehlou. To třeba v třináctipatrovém věžáku je trochu problém. Dtto tepelné čerpadlo.

A taky musí mít akumulátory o patřičné - nemalé - kapacitě, aby měl proud, i když slunce nesvítí a na pokrytí špiček, samozřejmě transformátor a měnič, aby měl střídavý proud o patřičném kmitočtu a napětí a tak dál a podobně. Nebo být holt připojen na síť a levně prodávat (bez dotací), když sluničko svítí a energie je dost, a draze nakupovat večer a ve špičkách.

M. Prokop 18.8.2015 11:33

Re: Pane Pikoro,

Bez dotací, za tržní ceny zařízení, se to nevyplatí.

A co se nevyplatí bez dotací, je nejen neekonomické, ale ve finálním efektu i neekologické.

Těží z toho jen zelení ekoteroristé.

P. Rada 18.8.2015 0:49

Co pan Wágner nevysvětlil a proč?

Považuji za příznačné, že ačkoliv Wágnerovi články o JE jdou relativně do technické hloubky, jsou doloženy obrázky...  -  zůstává naopak paradoxně zarážející úplná absence finančních dat. Proč nikde neuvádí ani doposud známá fakta, dosavadní trendy...?

Proč neuvede zájemci co ho si tak bude v budoucnu stát výstavba toho kterého typu reaktoru, co asi jeho likvidace v konci provozu, kolik obnáší výstavba trvalých úložišt jaderného odpadu, jaké finanční náklady už stála likvidace té které havárie a kolik ještě může stát atd. Není snad nákladovost ona podstatná otázka při využívání toho kterého energetického zdroje?

 Připadá mi to, že zde bud nemá Wágner sám jasno a pak je trochu pochopitelné jeho mlčení - nebo ještě hůře, že se obává jít s pravdou ven a presentovat tak vlekle klesající efektivitu JE jako podstatnou příčinu celosvětového útlumu tohoto oboru.

http://www.worldnuclearreport.org/WNISR2014-Online.html

J. Jurax 18.8.2015 1:15

Re: Co pan Wágner nevysvětlil a proč?

Neuvádí proto, že energie z JE je i při započtení všech nákladů furt levnější.

A neohánějte se tím odkazem, je od organizece zaměřením protijaderné; sama se chlubí podporou Zelených v EP (The Greens/EFA Group in the European Parliament)

P. Rada 18.8.2015 8:24

Re: Co pan Wágner nevysvětlil a proč?

Pane Jurax znovu jsem pročetl tento článek i postoje pana Wágnera v dalších odkazech které sám uvádí ale jeví se mi to tak, že nějaký skřítek rádoby-hospodáříček vygumoval veškerá číselná data o nákladovosti.

Na druhou stranu je popularizační činnost autora mimořádně naplněna technickými detaily a to až tak, že má málo kdo čas vše pročíst. Vypadáto, že na popis nákladovost už nezbylo místo - nebo na důsledné dodržování finančního tabu. To jste ale ve dvé reakci předvedl také - jen žádná data - že?

Nadnesu proto něco od opozice. Netvrdím, že má pravdu - ale ohledně nákladovosti řadu čísel uvádí.:

http://www.chytraenergie.info/index.php?option=com_content&view=article&id=328:drahejadro&catid=47:atom&Itemid=89

P. Mach 18.8.2015 11:13

Re: Co zelení magoři zatajují a proč?

No jestli nějaký skřítek rádoby-hospodáříček něco vygumoval tak leda zeleným psychopatům sedlákovi, sequensovi a poleneckému v té snůšce blábolů, na kterou rado odkazuješ. Vygumoval veškerá číselná data o nákladovosti tzv. oze či o garantovaných dotacích do tzv. oze v GB, což je velmi zajímavé, když se příkladem GB ohánějí. Objektivní srovnání bez zeleného zatajování lze nalézt zde: http://nejedly.blog.idnes.cz/c/430509/Cestou-zelenou-k-Hinkley-Point.html#t2

A kolik tzv. oze stojí občany ČR je všeobecně známo všem kromě zelených magorů. http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vyroba-zelene-elektriny-v-cesku-poprve-od-roku-2007-klesla-kvuli-suchu-1195183

A je jasné, že tyto absurdní sumy jenž byly s nulovým efektem vynaloženy, jsou mnohem vyšší než náklady na výstavbu a provoz JE. Mimochodem Rado pan Wágner samozřejmě čísla o nákladech uvádí: http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-wagner-jeste-jeden-pohled-vyznamneho-kandidata-za-zemanovce-na-energetickou-koncepci. A to, že ty si je nedokážeš dohledat, je pouze tvůj problém, svědčící o tom, že než o skřítky hospodáříčky by ses měl starat o poškození svého očního nervu, nebo o úchylnou ideologii, která ti brání porušit "finančí tabu" o extrémních nákladech, která nás každoročně oze parodie na elektrárny stojí.

Z. Švrček 18.8.2015 7:57

Re: Co pan Wágner nevysvětlil a proč?

K čemu jaderné elektrárny, když proud máme v zásuvkách. Což?