27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jaképak jaderné šílenství?

Byl jsem upozorněn na blog finančního analytika Vladimír Pikory Jaderné šílenství pokračuje navzdory přání voličů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Veselý 20.8.2015 7:21

Co s tím?

Nemá smysl provozovat diskuzi o energetice, kterou by spolu vedli jaderný fyzik, který nerozumí ekonomické stránce věcí (a o technické mám taky svoje pochyby), a ekonom, který nerozumí technické stránce věcí.

Proto to rozseknu a dám slovo finančníkovi, který se profesionálně věnuje energetice a má v ní zainvestovaný obrovský balík peněz: http://slideslive.com/38894019/michal-snobr

Vladimír Pikora se dopouští ve svém textu chyb, pravděpodobně z neznalosti detailů. Vladimír Wagner by si svoje chyby mohl odpustit, stejně jako argumentační fauly.

R. Langer 19.8.2015 12:59

Re: Čeští důchodci nejsou v obraze, co se děje v technologiích.

Ale božíčku, zase ti židozednáři! :-D

R. Tichý 19.8.2015 6:51

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Vztekáte se na blbém hrobečku a nechápete smysl napsaného.

To, že je něco "široce rozšířené v kosmickém průmyslu" neznamená, že to je připraveno pro civilní použití za ekonomicky rozumných podmínek !!

Šejky jsem uváděl jako příklad.

Na vás nebudu dál reagovat.

M. Pivoda 19.8.2015 0:49

Čeští důchodci nejsou v obraze, co se děje v technologiích.

Nejste v obraze, pokud nečtete v jazyce anglickém na internetu. V Česku vám zde nic podstatného nesdělí, tady to drží v hrsti atomová loby a jiné české "mafie".

K energetické revoluci stačí už jen doposud známé technologie, které se ale dostatečně rychle vyvíjejí. Musíte znát jejich trendy vývoje a spočítat si, co vás čeká v blízké budoucnosti.

Ekonom Pikora sice někde něco zaslechl, ale jenom z velké dálky, aby byl schopen dojít k nějakému rozumnému závěru. A požádal o odbornou radu velmi nevhodným způsobem.

P. Vaňura 18.8.2015 22:54

Uzavření palivovéhu cyklu jaderných elektráren bude

možné jen tehdy, až bude poslední intelektuál pověšen na střevech z posledního zeleného. Je to sice obtížný úkol, ale možná se jej podaří realizovat, protože zhovadilost, kterou lidé snesou má někdy své meze!

P. Vaňura 18.8.2015 22:46

Připomínám, že v prosinci je intenzita slunečního

svitu taková, že na spotřebu elektřiny v domě s FVE na střeše opravdu nestačí. Natož na jeho vytápění a teplou vodu.

Už dost dávno se řešilo vytápění domů pomocí slunečních kolektorů na ohřev teplé vody, která byla v obrovských nádržích ohřívána v létě, aby se jí mohlo topit v zimě. Ale jaksi se to neujalo.

Jediné, co opravdu funguje bez dotací je ohřev teplé vody v turistické sezóně na Krétě. Tam se skoro nenajde barák, který takovéto zařízení se zásobníkem možná tak 200 l neměl.

B. Uhlich 18.8.2015 22:40

Re: Házení perel ?

Přesně tak...celý odchod Německa od jádra je úžasným úspěchem ruské KGB.... ta financuje celé zelené a antijaderné Německé hnutí... Konec konců Kuchtová by také mohla vyprávět, kdo tehdy platil veškeré akce proti radaru v Brdech... plakáty po celém Česku, pronajaté prostory kde se držely hladovky a poskytovaly se tiskovky novinářům, ..a celá akce, kdy byly okupovány různé kóty přímo v Brdech.. za čí peníze se to tenkrát celé dělo...

B. Uhlich 18.8.2015 22:34

Re: vetrnik a more

Tak hlavní výhodou větrných elektráren na moři je to, že se pod nimi nedají sbírat mrtví ptáci...ryby se nažerou a ekologové jsou spokojení, že je vše v "okeji" ... jinak pro ptáky to musí být dobrý masakr tyhle větrné parky...

B. Uhlich 18.8.2015 22:30

Re: Je třeba vycházet z trendů

Proboha, co to tady melete? Jaké technologie, které nejsou na trhu???? Myslíte volnou energii, fůzi za studena a pod.... myslím, že by bylo na čase pochopit, že lidstvo od posledního objevu nějakého opravdu nového zdroje energie už dělí skoro 100 let a od té doby nic...to je divné, nemyslíte?

B. Rybák 18.8.2015 20:49

Výborný, skvěle podložený článek!

Degradace životodárného slunečního světla na tepelnou či elektrickou energii, nebo dokonce na biopaliva je zločinem proti veškeré živé přírodě a pokud k ní dochází na plochách využitelných pro pěstování zemědělských plodin je neobhajitelným zločinem i proti miliardám hladovějících lidí!

Současné atomové reaktory (IV a vyšší generace) jsou nejekologičtějším a nejekonomičtějším zdrojem energie. Indie, Čína, Rusko... na nich staví svou energetickou budoucnost. Bezpochyby hospodářsky "převálcují" ty země, které podlehly dogmatům environmentálního (ekologistického) náboženství!

J. Kanioková 18.8.2015 18:46

:)))))))))))))))

P. Mach 18.8.2015 18:45

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Nesmysl, fotovoltaika opustila laboratoře někdy v 60. letech a začala se široce uplatňovat v kosmickém průmyslu. To, že dotace do tzv. oze jsou zlodějina nic nemění na tom, že představy o šejcích tajících převratné vynálezy je jen snůška spikleneckých a hlavně nesmyslných teorií.

P. Mach 18.8.2015 18:38

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

To je nesmysl, elektrárny mají minimální podíl na znečištění ovzduší. Například ve Slezsku to jsou hutě, kokosovny, doly, doprava, lokální topeniště, teplárny,tepelné elektrárny a zdroje z Polska (kde je ten samý mix zdrojů znečištění). Elektrárny se na extrémní znečištění v tomto regionu podílejí naprosto nepodstatně. Kdyby byly vypnuty, tak se to ovzduší vůbec nepozná.

J. Jurax 18.8.2015 18:23

Re: Je třeba vycházet z trendů

Aha, takže nic, jenom prázdné, leč hezky znějící řeči ... :-)

M. Pivoda 18.8.2015 18:02

Je třeba vycházet z trendů

Je třeba vycházet z trendů a tzn. brát v úvahu i technologie, které dnes ještě nejsou na trhu. Vy jste se ovšem dříve vyjádřil, že takové rozhodování (běžné pro podnikatele) se vám jeví jako pošetilé. Takže nebudeme navzájem ztrácet čas upřesňováním trendů.

J. Ráž 18.8.2015 17:48

Článek p.Piloty byl zrejmě nějaký "úlet,"

Pikora ho chtěl možná napsat jako satiru na antipropagandu jaderné energie a napsal ho hloupě,či v nějakém podivném hnutí myslí.. Mně to na něj, z porovnáním s jinými jeho názory na jakákoliv téma, byť i jen vzdáleně související s ekonomikou, nějak nesedí.

J. Jurax 18.8.2015 17:33

Re: Dobré, ale stejně hledí více do minulosti než budoucnosti

Hm, technologického rozvoje ... mohl byste trošku konkretizovat?

J. Jurax 18.8.2015 17:32

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

https://www.google.cz/search?q=v%C3%BDroba+elekt%C5%99iny+v+%C4%8Dr&rlz=1C1SKPC_enCZ378CZ379&espv=2&biw=1331&bih=869&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCwQsARqFQoTCIqu66f3sscCFYu9cgodbJgLyw#imgrc=k214nP2DYpl16M%3A

J. Jurax 18.8.2015 17:30

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

No, kdybychom vypnuli všechny elektrárny a nechali v provozu jenom Dukovany a Temelín, tak mám vyčištěný vzduch skoro hned, ale jaderky vyrábějí jen cca 33 procent celkové výroby; vodní cca 5 procent a všeliké OZE cca 3 procenta.

Máte-li na mysli těmi elektrárnami k vypnutí uhelky plus zemní a ostatní plyny, tak ty vyrábějí cca 59 procent.

A země kolem nás vývozci elektrické energie moc nejsou - vyjma když Germání neví, co s přebytky z fofrníků a zatěžují nám síť na hranice kolapsu, protože ta energie je obtížně využitelná, ba nevyužitelná.

V. Fiala 18.8.2015 17:26

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Inu reaktory čtvrté generace již klepou na dveře, pár jich už je dokonce v provozu (Čína, Rusko a snad i něco ve Francii). Ta doba, kdy začne kšeft s vyhořelým palivem není tak vzdálená, určitě je blíže, než vysněná termojaderná fúze.

M. Foltyn 18.8.2015 17:15

Re: Dobré, ale stejně hledí více do minulosti než budoucnosti

Rozhodnutí o směrování energetiky je na stole politiků a tam rozum nemá co hledat.

Z. Lapil 18.8.2015 16:46

Re: vetrnik a more

Zajímavý aspekt. Ale trvanlivost materiálů je poměrně známá záležitost (přístavy; lodě, sem tam nějaký barák na pobřeží taky stojí...), takže věřím, že věže vydrží zhruba tak dlouho, jak je projektováno.

Ale docela by mě ten antikorozní systém zajímal, to nebude "drobná poškození 3x přestříkat zinkovým sprejem".

Z. Lapil 18.8.2015 16:41

Re: Co pan Wágner nevysvětlil a proč?

Já si ty akumulátory právě představit zkusil:

Je-li opravdu využitelnost FV 10% (noc, mraky... Ale pořád je to číslo vycucané z mého vlastního prstu), pak elektrárna - pekelně zjednodušeně - 10% času maká a 90% času stojí. Neboli ty akumulátory by musely mít kapacitu 9x větší než je výkon elektrárny (já vím, topím se ve fyzikálních veličinách, ale snad si rozumíme). A musely by být schopné se 9x rychleji nabíjet, než vybíjet...Aha?!? Takže výkon elektrárny by musel být 9x? 10x? Rozhodně několikrát větší, než je potřebný odběr. Takže čistě větrně sluneční energetika je holý nesmysl.

A to nesmyslně předpokládám, že elektrárna maká svou hodinku a pak si dá 9 hodin pauzu. Ve skutečnosti by se něco z léta muselo ušetřit na zimu.

M. Pivoda 18.8.2015 16:35

Dobré, ale stejně hledí více do minulosti než budoucnosti

Docela rozumné názory autora článku, Wagnera, ale i tak v něm cítím nedocenění role technologického rozvoje pro energetiku České republiky i Japonska.

R. Tichý 18.8.2015 16:26

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

?

R. Tichý 18.8.2015 16:26

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost?

Praskne vám cévka, vztekáte se na blbém místě. Veškeré dotace jsou zlodějina a mají být zrušeny.

R. Čtvrtníček 18.8.2015 15:48

vetrnik a more

kdyz jsem prjizdel z Danska do Nemecka, s podivem jse ziral na stovky vetrnych turbin. Neni to spatny napad u more stale fouka , ale mato jeden hacek. Morska voda je velice korozivni diky solym a vodni trist vleze kamkoliv. Bydlite li u oceanu a neumivate auto trikrat tydne  tak vam zrezavi. Z vlastni zkusenosti vym, (bydlim V australii), ze material odolny morske vode neexistuje. Tak tem vezim davam tak 10 let nez se to rozsype.

J. Jurax 18.8.2015 15:39

Re: Myslím, že cokoliv vysvětlovat panu Pikorovi je zbytečná ...

Nesprávně chápete; dotyčný se snaží uloupnout podíl na tomto byznysu pro ČEZ, nikoliv přímo pro sebe. Že jako ředitel bude z úspěšné firmy jím řízené profitovat i on, je vcelku pochopitelné a samozřejmé. Jak moc bude profitovat, to je otázka mimo zde diskutované téma. Ostatně profitovat budou i akcionáři, mezi nimi i stát.

Pokud ovšem byznys vyjde ...

J. Jurax 18.8.2015 15:26

Re: Mnoho diskutérů zapomíná na skutečnost,

Ale mimo čistého vzduchu budeme mít taky nedostatek elektřiny.

I. Lyčka 18.8.2015 15:23

Re: Co pan Wágner nevysvětlil a proč?

Výstavba úložiště je sice drahá, ale kolik stály náklady na rekultivaci Severních Čech, nemluvě o likvidaci celé krajiny? To nikdo nezmiňuje.