1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vojtěch 24.4.2007 20:56

S výstavbou elektráren se musí začít ihned

Příkladem může být Slovensko, kde po odstavení Jaslovských Bohunic (dle závazku k EU), budou elektřinu dovážet. Přitom zelení v koaliční smlouvě zabránili dostavbě jaderných bloků v Temelíně a rovněž blokují těžbu uhlí.

Nemám nic proti obnovitelným zdrojů, ale jen tam kde je to relativně hospodárné a jako doplňkový zdroj.

Pokud nemáme dopadnout jako Slovensko, pak je nutné okamžitě začít s projekcí nových bloků jaderné elektrárny. Pan premiér z obav o osud koalice nedá na pana Římana v této věci a raději podpoří zelené. Je to neodpovědná politika.

mondeo 24.4.2007 19:11

energetika

ČEZ to je banda  špinavců, kterou podporuje i státní správa!!! Tu bandu Zelených šílenců,by bylo třeba vykopat i s jejich fanouškama a začít stavět další JE,jinak budeme za pár let 8-oa v (Y).Je lepší se zbavit šílenců,než se potopit všichni.Zelenáči i komundírové se můžou vzít za ruce a společně by mohly někam vypadnout (třeba do Rakouska) .Tam by mohly spokojeni žít,občas si i zaprotestovat a všichni bychom byli spokojeni.      P.S.Mohli by sebou vzít i Jirku  demokrata se svojí partou,bylo by ještě lépe!!!!!!!!! ;-D

mondeo 24.4.2007 19:16

Re: energetika

Omlouvá se za pár hrubek,ty kecy mě pořádně ;-€

Jenik 24.4.2007 18:07

OZE - vyrovnání

Navrhuji, že každý dodavatel el. z větrníků, fotočlánků atd, který prodává za dotované netržní ceny do sítě,  za svou potřebu,  pokud nevyrábí,  bude platit  stejnou cenu, za jakou prodává. předpokládám, že pan Pávek druhý den vyrazí s pilou a porazí své větrníky za desítky milionů ne jeho peněz.

Honza 24.4.2007 17:32

Výstižné ... jako učebnice ekonomie:

ekonomické pravidlo číslo jedna: !cenu určuje trh! 

pokud zelení způsobí nedostatek energie omezením volné soutěže, tak jde zákonitě cena nahoru! 

Zůstává jen jeden problém: že to většině lidí nedochází a dál podporují zelené ... (ach jo)!

Jura Jurax 24.4.2007 19:16

Re: Výstižné ... jako učebnice ekonomie:

Inu to víte, na blbost nejsou tabletky. Ani na tu zelenou ...

Ladislav N. :-))) 24.4.2007 20:42

Re: Re: Výstižné ... jako učebnice ekonomie:

 ;-PR^.... !!

Ludva 24.4.2007 16:57

Trh to vyřeší

Až bude lidem jasné, že platí obrovské peníze za energii, díky zeleným daním, až budou vypadávat sítě každý druhý den nebo se bude přerušovat dodávka elektřiny na delší období, tak zelení vyletí z parlamentů jak špinavé prádlo.Ledaže by větrníky a biomasa energii zlevnily, což je pohádka o Budulínkovi.

Jura Jurax 24.4.2007 19:20

Re: Trh to vyřeší

Jenže to už bude pozdě. Zelení mají vyletět už teď! Včera bylo pozdě!

Elektrárnu totiž za rok postavit nelze. Všichni Zelení a jejich sympatizanti budou třít ebonitové tyče liščí srstí. To bude ekologická energie z obnovitelných zdrojů.

Skybird 24.4.2007 16:05

Dle mého názoru měl ČEZ zůstat plně státním podnikem.

Považuji za nemorální neskutečné odměny managerů firmy a zároveň neregulovaný nárůst cen el. energie, který vede k dalším ziskům firmy.

Cenu elektřiny pro obyvatelstvo bylo možno regulovat tak, aby ČEZ dosahoval pouze takový zisk, který odpovídá nezbytným investicím společnosti. Platy managerů by měly být rozumné - řádově několik milionů ročně sakum prdum se vším.

Takto se nám sice na jedné straně stát snaží namluvit, že nám sníží daně, ale na druhé straně nám víc peněz tahá z kapsy formou nepřiměřeného zdražování energií.

Postrach 24.4.2007 16:41

Re: Dle mého názoru měl ČEZ zůstat plně státním podnikem.

Jenže to by prodal tu elektřinu někdo jiný. Pokud nastavíte cenu výrazně nižší než v okolních zemích, vždy se najde někdo, kdo ji "nezištně" vyveze. navíc velkou část koncové ceny spolkne distribuce. Zákazníci připojení přes sditribuci ČEZu mají u nás elektřinu kupodivu levnější, než ti, kdo jsou připojeni k jiným distributorům.

zdeněk 24.4.2007 17:37

Re: Re: Dle mého názoru měl ČEZ zůstat plně státním podnikem.

Jak ji vyveze? To ji jako naloží na kamion a odjede s ní do německa? Ano pokud je zde například EON, tak by mohl kupovat elektřinu od ČEZU a prodávat do německa. Jenže k tomu potřebuje eletrické vedení. Pokud by veškeré vedení patřilo čezu, nebylo by to možné. To by se ale nejdřív musela zrušit habaďura s  veřejným prodejem elektřiny na kterém si namastí kapsi překupníci a pár vyvolených.

pavel 99 24.4.2007 20:01

Re: Re: Re: Dle mého názoru měl ČEZ zůstat plně státním podnikem.

Víte ono není vedení jako vedení. Kupříkladu mezi 22kV a 400kV je dosti podstatný rozdíl, stejně jako mezi vedením distribučním a přenosovým.

Jura Jurax 24.4.2007 13:46

Zelení

jsou v energetice - ale nejen tam - zemští škůdci. Zemští škůdci byli a jsou i komundírové. Jenže o komundírech se to už ví, o Zelených to tuší jen někteří. Mnozí se nechávají oklamat zelenou slupkou melounů.

Antonín Hrbek 24.4.2007 13:45

Aby bylo jasno jak je vykupována elektřina z "ekologických" zdrojů a proč pan Pávek tak chvátal.

Druh obnovitelného zdrojeMinimální výkupní cena elektřiny (Kč/MWh)Pevné výkupní ceny elektřiny z OZE (Kč/MWh)Malé vodní elektrárny uvedené do provozu od 1. 1. 20052 0500Malé vodní elektrárny uvedené do provozu před 1. 1. 20051 6000Větrné elektrárny uvedené do provozu od 1. 1. 20052 6000Větrné elektrárny uvedené do provozu od 1. 1. 2004 do 31.12.20042 7200Větrné elektrárny uvedené do provozu před 1. 1. 20043 0200Výroba elektrické energie spalováním biomasy2 5200Výroba elektrické energie spalováním bioplynu ve výrobnách uvedených do provozu od 1. 1. 2004 2 4200Výroba elektrické energie spalováním bioplynu ve výrobnách uvedených do provozu před 1. 1. 2004 2 5200Výroba elektrické energie využitím geotermální energie3 5000Výroba elektrické energie využitím slunečního záření6 0400Výroba elektrické energie společným spalováním palivových směsí bílé biomasy a fosilních paliv0500Výroba elektrické energie společným spalováním palivových směsí hnědé biomasy a fosilních paliv0670Výroba elektrické energie společným spalováním palivových směsí cíleně pěstované biomasy pro energetické využití a fosilních paliv0900

www racek 24.4.2007 11:50

no, je tam pár dost těžkých kiksů ...

třeba zákaz vývozu ... on autor asi neví, že enrgetické soustavy jsou propojené, tam vždy vývoz a dovoz být musí ... navíc, někde je víc teplo, jinde zase zima, nebo někde naskočí klimošky neb je tam až moc teplo a jinde kde bývá chladněji ne ...

jinak, autor jistě ví, že ceny energií jsou vzájemně propojeny, ropa, plyn, uhlí i elektřina, vztah je dán zhruba schopností substituce a elektřina jako enrgie nejvyššího stupně je schopná substituovat skoro všechno. takže, ceny porostou nejen jako míra nedostatku.

ostatně, ceny energií už jen porostou. ITER je na dlouho a výzkum rychlých reaktorů zastagnoval, i když rusové do nich jdou velmi rychle.

a s těmi zelenými má autor stocentně pravdu. jsou to komouši 21 století, ti skuteční již zemřeli stařeckou sešlostí.nechápu proč proti nim bojujem, ti se už vrátit nemophou.

zelení jako komouši 21 století mají docela dobrou schopnost poznat problém a upozornit na něj. ovšem metody jejich řešení jsou šílené a vedou nás do propasti. větrníkov je jen jedna stránka, viditelná. druhá jsou biopaliva, která sama o sobě spotřebují pro svopu produkci většinu energie ktero vyprodukují, nehledě na brzké vyčerpání přírodních zdrojů hnojiv.

vvv 24.4.2007 13:47

Re: no, je tam pár dost těžkých kiksů ...

Největším proviněním je, když odborně a nižší vzdělanec chce porozumět žargonu vzdělanějších. Dochází tak k tomu, že si pletou pojmy s dojmy. Vždy si pamatujte! Zákony (základy) jsou vždy geniálně jednoduché. Průběh (činnost) je vždy geniálně složitá. Plkání není je záležitostí blahoslavené prostoty, ale i mnohdy těch, kteří používají exaktní, empirické, elementární, sofistikovanou hantýrku.

oakman 24.4.2007 11:46

Selský středočech ve vlastní pasti

Pane, pokud srovnáváte energetiku s vodařinou, mimoděk se usvědčujete z vlastního omylu. To, co platíte dodavateli, není cena H2O přiteklé vodovodem, ale cena převedení té jedovaté tinktury v přírodě na PITNOU vodu a následné čištění jedů z vašeho odpadu před návratem vody do přírody. Jen hlupák by si myslel, že v zemi, ve které je díky jejím obyvatelům 90% povrchových vod znečištěno tak, že lze jen těžko uvažovat o kvaltě vody aspoň užitkové. Žádná řeka k nám nepřitéká, všechny zde pramení, pokud srovnáme to, co najdeme v prameni Labe a to, co odtéká do Německa, pochopíte možná, že veškeré rozdíly jdou na náš účet. Pitná voda je luxusní zboží a jen privátní producent je schopen dodávat za reálnou cenu reálné zboží. Stát dodával Praze smradlavou chlorovanou močku za 25,90, Veolia dodává náhle ozonizovanou!!! vodu za 50 Kč za kubík. Rád připlatím, ušetřím za trubky a filtry.

Emp 24.4.2007 11:55

Re: Selský středočech ve vlastní pasti

Vy rád připlatíte, ale drtivá většina obyvatel nepřiplatí.. Ale rozumím Vám.

Mimochodem.. "odírat" zákazníka je základní politikou jakéhokoli ekonomického subjektu. Příklad budiž třeba cena automobilu Octavia u nás a v Dánsku. Kdy v Dánsku je tentýž model o cca 100tisíc Kč levnější. Přitom je konkurence výrobců je celkem velká.. stále má rostroucí odbyt...

Papouch 24.4.2007 12:07

Re: Re: Selský středočech ve vlastní pasti

Dansko je extremni pripad, tradicne nejmensi marze dealeru a ceny v oblasti pred zeleznou oponou.

Emp 24.4.2007 12:17

Re: Re: Re: Selský středočech ve vlastní pasti

Nedávno vyšla na idnes studie cen aut v jednotlivých zemích. - Byla velice podrobná, vycházela tuším z eurobarometru Evropské Komise. To Dánsko jsem uvedl jako příklad, ale Octávie je levnější než v ČR prakticky ve všech zemích EU. Zjištění poté bylo, že prodej aut v "domácí zemi" je vždy nejdražší. (VW jsou nejdražší v Německu, Peugeot ve Francii)

Honza42 24.4.2007 13:17

Re: Selský středočech ve vlastní pasti

Přesně opak je pravdou. Právě fixní náklady ženou cenu vodného nahoru. Proto úsporami nemůžete dosáhnout jejího zlevnění ale naopak zdražení. Takže neplatíte za vodu a její úpravu ale hlavně za ty trubky.

Sid 24.4.2007 11:34

Proc jsou zeleni proti jadernym elektrarnam?

Proc?

Odpovedel na to nekdo?

Mozna proto, ze by byla "lacina" a spolehliva elektrina bez CO2 a zplodin...

Proc jsou ZELENI proti jadernym elektrarnam?

Proc???

Delfin 24.4.2007 11:44

Re: Proc jsou zeleni proti jadernym elektrarnam?

Proc?

Jedna "vzdelana" pani z tohoto hnuti rikala, ze preci Jaderky dokazou vyrabet pouze elektrinu a ne teplo. A jeste tvrdila, ze by bylo potreba pro potreby CR postavit cca 5.000 Temelinu. Uz to chapete?

www racek 24.4.2007 11:51

Re: Re: Proc jsou zeleni proti jadernym elektrarnam?

proč? protiože si dosud nevšimli, že ve světě už zelení uvažují jinak. ale jinak za to může černobyl, jistě.

Delfin 24.4.2007 11:59

Re: Re: Re: Proc jsou zeleni proti jadernym elektrarnam?

Nezda se mi uvazovani nasich Zelenych nejak odlisne od tech zahranicnich ... bohuzel se nechteji ani poucit.

pavel 99 24.4.2007 20:02

Re: Re: Re: Re: Proc jsou zeleni proti jadernym elektrarnam?

"...uvazovani nasich Zelenych..." - to je prosím co? Můžete tuto událost demonstrovat na nějakém příkladu?

jkotek 25.4.2007 10:10

Re: Re: Re: Re: Re: Proc jsou zeleni proti jadernym elektrarnam?

Milerad: "pokud bydeme vykrikovat, ze Temelin exploduje, dostaneme vice jak 5% hlasu ve volbach a nasledne i zajisteny prijem", "kdyz se bude stavet dalnice, tak nas bude investor sponzorovat nebo vysleme uzitecne idioty na blokadu" a nejnoveji "pokud nas EKO-KOM nebude sponzorovat, prosadime vratne PET lahve"

(EKO-KOM provozuje sber trideneho odpadu, ktery ma Cesko nejlepsi v Evrope, za trideny PET odpad se dobre plati a jeho sber timto zpusobem spotrebuje mene ropy nez opakovane pouziti PET lahvi [trasport, saponaty, ohrev a cisteni vody...]; nicmene Zeleni presto nyni prosazuji neekologicke reseni)

Jan Petr 24.4.2007 13:50

Re: Re: Re: Proc jsou zeleni proti jadernym elektrarnam?

Nemůže za to ani Černobyl, ani TMI, ani Hirošima, ale medializační styl, který psychologicky podporuje negativa a potlačuje pozitiva; toto je obecný mediální zákon, který pravděpodobně vychází z přirozeného postoje člověka, více nakloněného k vnímání negativ, což bude asi obecný obranný mechanizmus.

Velkým problémem však zůstává, jsou-li tyto pudy politicky zneužívány k deformacím racionálních postojů obyvatel. Korektní mediální přístup při masové mediální aplikaci je bohužel vždy v psychologické nevýhodě.

Řešení bohužel nevidím jiné, něž konkrétní natlučený čumák o markantní nedostatek energie včetně všech doprovodných a dostatečně alarmujících negativ, která pak převáží nabubřelý iracionální strach z jaderné energie, politicky rozdmýchávaný dlouhá léta zelenými po celém světě.

Jura Jurax 24.4.2007 13:55

Re: Re: Re: Re: Proc jsou zeleni proti jadernym elektrarnam?

R^R^R^

Jenže až budeme mítt kvůli zeleným hňupům natlučený energetický čumák - to už bude pozdě. JE za rok nepostavíš.