29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jádro? Ano!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 19.3.2011 18:34

Re: Pane Rado,

Totalitní jména a smyšlenky se ale jak vidno paradoxně líhnou v hlavě spíše panu Schwarzovi - není to snad tak?

Nabídl já jsem snad něco totalitního vyjma platnosti přírodních zákonů kam až dohlédnem?

B. Hudzieczek 19.3.2011 14:19

Re: Idealizace jádra

Pan Janouch říká jen tolik, že energetiku velkých výkonů nelze nahradit obnovitelnými zdroji. Nezatracuje  fotovoltaiku nebo solární energetiku. Pro spotřebu v domácnosti mohou být tyto zdroje  velmi přínosné a namnoze již tak fungují. 

P. Skřivan 20.3.2011 2:56

Re: Idealizace jádra

Já jsem pro nezatracování fotovoltaiky. Je to fajn zdroj. ... pokud ho nebudeme dotovat. Nechť si ho plně zaplatí ten, kdo si ho chce pořídit. Pak pochopí, na co tak asi je ... .

P. Skřivan 19.3.2011 3:43

Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

nebylo by lepší investovat podstatně více peněz do vývoje termojaderné energetiky, když už se podařilo dosáhnout účinnosti 1 a je šance na 10 ? Tokamaku žádné tavení nehrozí a v případě nehody se jaksi odstaví zcela určitě a úplně automaticky, takže žádný výbuch primáního okruhu nikoho nemusí zajímat. Jinak bych si s tou ochrannou obálkou nebyl úplně jistý, když má jít reaktor ochlazovat vodou z vrtulníku. To u elektráren s ochrannou obálkou vcelku, obvykle tak nějak nejde ... .

K. Kužel 19.3.2011 6:28

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

Zvládnutí jaderné fúze by vyžadovalo ještě hodně velké finanční prostředky. Ty však budou vynaloženy na zcela jiné účely:

posilování přenosové soustavy tak, aby bylo možné momentálně přebytečnou energií z větrných elektráren čerpat vodu do přečerpávacích elektráren v Rakousku a Skandinávii..//..na  nové energetické kabely, které se budou vést betonovými rourami pod zemí..//...vybudování obří fotovoltaické elektrárny na Sahaře a mohutného podmořského vedení do Evropy..//...vybudování solárních elektráren na oběžné dráze a přenosového mikrovlnného systému na transport energie na Zemi..//..jímání CO2 pod zemí...

a nakonec na uklidňování lidí, kteří za nějaký čas zjistí, že všechny tyto osvícené projekty se nukázaly jeko megalomanské nesmysly.

P. Skřivan 19.3.2011 6:55

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

Tak za největší hit považuji jímání CO2 pod zemí. :-))) Jelikož je metan mnohem horší, tak bych navrhoval projekt, kdy každý živý tvor dostane jímací zařízení, aby se náhodou globálně neoteplil. :-)))))

J. Jonášek 19.3.2011 10:52

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

S tím metanem máte i nemáte pravdu. Odkázal bych na diskuzi s našim předním teoretickým fyzikem a klimatologem Lubošem Motlem. Dejte si vyhledat metan (4. výskyt).

http://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/lubos-motl-klimaticka-zmena-svet-neohrozuje-alarmiste-ano?apc=/cz/publicistika/rozhovory/lubos-motl-klimaticka-zmena-svet-neohrozuje-alarmiste-ano&nocache=invalidate&sh_itm=0341b22c45c320dce3e8895065554438&all_ids=1#disc

Ona celá diskuze je docela podnětná, hlavně části, když se do diskuze připojuje neumětel Metelka... :)

J. Jonášek 19.3.2011 10:56

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

Ještě jednou, nejdříve text a pak raději odkaz.

S tím metanem máte i nemáte pravdu. Odkázal bych na diskuzi s našim předním teoretickým fyzikem a klimatologem Lubošem Motlem. Dejte si vyhledat metan (4. výskyt).

Ona celá diskuze je docela podnìtná, hlavnì èásti, když se do diskuze pøipojuje neumìtel Metelka... :)

J. Jonášek 19.3.2011 10:57

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

Odkaz:

http://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/lubos-motl-klimaticka-zmena-svet-neohrozuje-alarmiste-ano

O. Vašek 19.3.2011 9:34

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

U termonukleární reakce nebylo zatím dosaženo vůbec žádné účinnosti. Že účinnost jakéhokoli zařízení je vždy menší než 1, to vědí kromě několika šílenců všichni.

B. Uhlich 19.3.2011 14:14

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

Já vždy v těchto diskuzích rád připomínám, že jedna z význačných vlastností jaderné fúze, je to, že už 40 let je nám stále 20 let vzdálena..... :-))))  

P. Skřivan 20.3.2011 2:02

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

Bylo dosaženo jedna.

B. Uhlich 19.3.2011 14:11

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

Zaplať bůh je z globálního pohledu úplně jedno, zda Vy, jako naprostý laik, si jste, nebo nejste s něčím jistý...pro mně je důležité, že v praxi ty věci fungují i přes to jakým naprosto šíleným okolnostem tam došlo....  Vaše duševní katastrofické surfování na vlně těchto havárií je jen důkazem toho, že o celé věci víte naprostý prd...vy si tady taky jen děláte dobře, co?

P. Skřivan 20.3.2011 2:47

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

Chápu, že Vás štve, že jste dodnes věřil, že jaderná energetika je bezpečná. Ve Fukušimě došlo sice k šíleným, ale přesto velmi dobře předvídatelným okolnostem. V tom je právě ten problém, že náhle nefungovalo nic a celé to vybuchlo. ... a kdyby jen jeden blok. p.s.: Urážet druhé a nadávat jim do hlupáků je skutečně svérázná metoda, jak se vypořádat s jejich slušně předloženými argumenty. Jen co je pravda ... .

B. Uhlich 20.3.2011 14:30

Re: Když už vzpomínáte akademika Adreje Sacharova,

Věci i lidi se mají nazývat správnými jmény... to jen na okraj, když tady působíte dojmem naprostého blba ..tak asi blb budete....ne?

Já na rozdíl od Vás o technice opravdu něco vím a nikdy a nikde bych netvrdil, že jaderná technika je bezpečná.... to prosím plácáte stále Vy, protože máte jakýsi fobický strach nebo duševní poruchu na toto téma. Jinak co se týká těch argumetů...no to jste mě dokonale pobavil, Vy někde nějaké vidite? Já ne, ty vaše pseudovědecké a pseudotechnické informace kterými tady okolo sebe pohazujete, ve skutečnosti nejsou vůbec ničím - můj pětiletý synek toho možnáví víc než vy...přiblblo.

Ale jednu věc Vám opravdu musím uznat - že opravdu blbec vždy vítězí..tak vám to musím uznat, že jste vyhrál....já totiž nemám ani čas ani energii, abych tady diskutoval s někým, kdo vlastně ani diskutovat nechce, kdo nic neví a nikdy se ani trochu nesnažil, aby věděl alespoň něco. S člověkem , který se vzdělával v příručkách Greenpeace se opravdu technická debata udělat nedá.

Tak mě zbývá jen ta poslední radost, sdělit Vám, že vaše blábolení nemá na obor vůbec žádný vliv...Jaderná technika ai energetika se bude dál rozvíjet, budou se stavět další elektrárny a to prosím všude. Takovým exotům jako jste vy, zbyde jen poslintaná klávesnice a vzteklá zapšklost, že ty všechny bláboly , které jste tu napindal mají tak akorát hodnotu mušího prdu....a to možná ani to ne, protože už ve středu celá serie těhle blábolů zmizí a nikdo si na ní ani nikdy nevzpomene....

A co říci na závěr, zprávy o elektrárně Fukušima skoro úplně zmizely, což je neklamné znamení, že pisálci už k tomu nemají co říct...jaderné výbuchy se nekonaly a kompletní zamořeni Japonska taky ne....blbý, co? Tak ještě tak trochu vztekle poslintávat...že, Tak si dejte, to můžete..... já už na vás reagovat nebudu. Pro mně jste směšný šašek a neobyčejný hlupák.....