2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jádro? Ano!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vérosta 20.3.2011 7:22

V podstatě souhlasím,

akorát si myslím, že autíčka na elektřinu nepojedou a nepojedou, asi si budeme must zvyknout na to, že aut bude jenom pár, o letadlech ani nemluvě, konec konců lidi na Zemi žili tisíce let bez aut i letadel a docela dobře to přežili.

J. Anděl 20.3.2011 11:25

Re: V podstatě souhlasím,

No já nevím, když budou mít elektřinu, tak proč by nejezdila a nejezdila? Vždyť už teďka jezdí a jezdí. Nerozumím.

Teda ne, že by mi zásadně vadilo, kdyby jich řádově ubylo, máme jimi děsně zaneřáděný svět a jsou fakt ošklivá. Fascinuje mě, že to nikdo nevidí. Proč musí mít skoro každý OSOBNÍ auto? Podle mě to je neuvěřitelné plýtvání prostorem, energií a surovinami (a vzduchem a tichem).

Jejich ošklivost spočívá především v tom množství. Když vidím nějaké fotky z autosalónu, tak se mi taky docela líběj. Když jedu pohodlně autem, tak se mi to líbí (hlavně v noci). Ale každá jedna ulička ve městě plná nasardinkovaných plechovek a proudy plechovek přelévající se z místa na místo jak olej rozlitý v zálivu - to je odporné. Jsou dominantním druhem na planetě. Když jsem si to poprvý uvědomil, zvednul se mi skoro kufr.

No ale hladovku kvůli tomu držet nebudu a taky se nikde nepřivážu. Sem si holt měl líp vybrat, kam se narodím.

A taky si říkám - dřív všichni kouřili a bylo to normální. Teď pomalu lidi zjišťujou, že to normální není. A trochu s údivem koukáme na starý filmy (jasně, to se týká těch, co nekouřej, nebo ještě spíš těch, co kouřit přestali a jakoby procitli ze sna). Třeba jednou procitneme z toho motorizovanýho snu. Ale než se to stane, lepší elektrický než ropný.

J. Anděl 20.3.2011 11:35

Re: V podstatě souhlasím,

PS: když jedu pohodlně autem v noci, tak mě někdo veze, jinak jedu ožralou noční tramvají, nebo ideálně jdu pěšky :-)))

J. Krásenský 20.3.2011 17:28

Svatá prostoto

1. Zjistěte si, o kolik by se musela navýšit výroba energie. Stačil by nám jeden Temelín navíc? Dva? Deset? Co myslíte?

2. Neraďte druhým, jak mají žít. Auto je pro 80% lidí životní nutnost, bez které by se rádi obešli.

3. Dominantním druhem na planetě jsou mravenci. Početně, objemově i hmotnostně.

4. Chcete procitnout z motorizovaného snu? Vy žádný nemáte... Vaší představě chybí obrovské množství elektrické energie.

J. Anděl 21.3.2011 8:59

Re: Svatá prostoto

Ajaj. No tak si to tak neberte :-).

Jen v jednom bodě se (dost zásadně) ohradím, zbývající Vám nijak nevyvracím: přečtěte si ještě jednou můj příspěvek a zjistíte, že nikomu neradím, jak má žít. Nikde nepíšu: "lidi, měli byste", ba dokonce ani "lidé by měli". Píšu "auta jsou v tomto množství ošklivá a udivuje mě, že to nikdo nevidí" a "co mě se týče, lépe elektrická, než ropná".

Takže klídek. Jestli už Vy chcete radit druhým, co mají dělat (mně radíte), taky Vám výjimečně poradím: naučte se číst.

J. Anděl 21.3.2011 9:01

Re: Svatá prostoto

Btw radíte mi ve třech ze čtyř bodů. Dobrý skóre na někoho, kdo někoho poučuje, že nemá poučovat.

J. Anděl 21.3.2011 9:14

Re: Svatá prostoto

A když už si tak uvědomuju, že neumíte číst, přelouskám Vám ještě jednu část: když píšu, že kvůli tomu hladovku držet nebudu, chci tím říct, že respektuju, že tohle je životní styl druhých a já nebudu vyvíjet žádný nátlak na to, aby žili jinak.

Zbytek si budete muset doplnit na základní škole.

P. Fiala 19.3.2011 9:24

Poznámka k utlumení "jádra"

""Jaderná energetika byla v posledních dvou třech desetiletích utlumena hlavně činností nezodpovědných "zelených" skupin, . . .""

Jaký byl "dopad" tohoto utlumení? Hospodářství fungovala velmi dobře. Regulovalo se na straně "spotřebičů" díky těm zatracovaným "zeleným". Představme si situaci, kdyby "nebojovali". Měli bychom stroje a zařízení která doslova "žerou" elektrický proud, což zde bylo v extrémní podobě za socialismu.

Z toho co se děje v EU a jiných státech, reflektuji nárust FotoVoltaických elektráren. Za asi 6 roků byl vytvořen výkon 8 jaderných elektráren. A hvězda Slunce jen tak nevyhasne a září zdarma. Zde bychom měli soustředit síly vědců a techniků, a finančních investic.

Idea trvale udržitelného rozvoje (bezpečného) bude vládami státuů EU je a stále více  bude podporována.

V. Kain 19.3.2011 10:18

Re: Poznámka k utlumení "jádra"

Bohužel tato přírodní katastrofa v Japonsku nahrála na smeč všem těm ekologickým teroristům a vymaštěným zeleným.Už se šikují v Rakousku a v Německu.Cíl Temelín.Samozřejmě za podpory některých českých podplacených pitomců.Podle vás si můžeme zem zavšivit fotovoltaikou,větrníky a řepkou.Kde budeme vy zelený bloude sít obilí sázet brambory atd.? Čím dříve bude těm zeleným zakrouceno krkem tím lépe pro lidi.

P. Skřivan 20.3.2011 2:53

Re: Poznámka k utlumení "jádra"

Možná bych s Vámi souhlasil, leč bych rád především "zakroutil krkem" těm, kteří chtějí "zakroutit krkem" jiným. Pokud má někdo jiný názor, tak to neznamená, že je můj nepřítel. Opak je komunistické myšlení, které je nebezpečnější než všechny JE světa dohromady.

J. Václavíková 20.3.2011 15:21

Re: Poznámka k utlumení "jádra"

Někteří ovládají hlavně schopnost označkovat si řádně nepřítele, aby věděli, na koho močit. Neb pro diskuzi nejsou disponováni :-)

P. Skřivan 20.3.2011 2:00

Re: Poznámka k utlumení "jádra"

Myslím, že než tvrzení o nezodpovědnosti je lépe se zamyslet nad tím, komu to slouží, protože ekologisty někdo musí financovat (že by třeba naftaři, nebo cizí jaderná lobby ?). Reálně tzv. zelené spotřebiče ušetří naprosté minimum, protože mohu mít všechny žárovky úsporné a pak zapnu klimatizaci o den dříve, než je nutné, a je to v tahu. Zákaz normálních žárovek je pak komunismus, protože normál kontra halogen, není moc velký rozdíl.

S vaší úvahou o výhodnosti využívání sluneční energie nemá smysl polemizovat. Soudnému člověku by mělo stačit to, že kvůli fotovoltaice je již dnes dražší elektřina a stavět panely na polích je čiré šílenství. Přitom termojaderná energetika je schopna tento problém s konečnou platností a s minimálním rizikem vyřešit. Samozřejmě za předpokladu dokončení vývoje, do kterého se nepochybně nedává dost peněz ve vztahu k důležitosti a významu výsledku.

J. Anděl 20.3.2011 11:39

Re: Poznámka k utlumení "jádra"

Jen poznámka - jde třeba o úspornější ledničky a pračky a tak, to není zdaleka jenom o zákazu žárovek (pitomém, podle mě).

Ovšem s tou klimatizací máte pravdu. Však taky klimatizace je pěkný svinstvo :-).

J. Krásenský 20.3.2011 7:53

Re: Poznámka k utlumení "jádra"

No když to říkáte Vy. "Idea trvale udržitelného rozvoje" je jen ideologie. Jiný pohled měl Vavroušek, jiný Keller, jiný Pol-Pot, jiný Rovenský... Pod tímto heslem lze ukrýt cokoli, a ve spojením s "předběžnou opatrností" tvoří smrtící mix enviromentálních nesmyslů.

A pokud jde o fotovoltaiku a vůbec sluneční energii, prosím, má smysl jako velmi malý zdroj, na domcích, školách, úřadech, kde bude jimi vyrobená energie okamžitě spotřebována. Jakmile chcete energii dodávat do sítě či skladovat ji, a nahradit tak tepelné či  "jaderné" zdroje, pak vždy a z principu dojdete k záporné bilanci energie a ničení životního prostředí. A to platí pro naprostou většinu "obnovitelných zdrojů". Docela mne baví, jak "ochránci životního prostředí" nedokáží pochopit a respektovat jednoduché "přírodní zákony".

B. Rybák 20.3.2011 12:58

Re: Poznámka k utlumení "jádra"

To si vážně myslíte, že energetické a materiálové náklady by bez "zelených" nikoho nezajímaly?. Opravdu nevidíte, že náklady na výrobu jednotky energie nám "zezelenáním" stoupli a budou dále stoupat? Opravdu si myslíte, že rozvoji alternativních zdrojů prospívá to, že jsou dotovány tak aby exkluzivní zelená mafie měla zajištěné horentní bezrizikové zisky a že tedy tato mafie v důsledku toho nemá téměř žádný zájem na jejich vědeckotechnickém vývoji? Nevidíte, že slunečními elektrárnami a zelenými biopalivy zločinně okrádáme přírodu o životodárnou sluneční energii?. Jediným globálním dlouhodobým, ekologickým řešením je atomová energie (solární energie později z kosmu).

T. Kočí 19.3.2011 9:07

Jádro? Ano!

Článek?Ano!Fukušima měla celkový výkon asi 4200 MW.Její náhrada např.uhelnou by znamenala přivézt 4200 t uhlí hodinu co hodinu.A vyložit.To je slušně velká loď-Liberty.Je to reálné?O fotovoltatice nemá cenu ani uvažovat.Slunce většinou nesvítí,když je potřeba.Pro uvedený výkon by bylo třeba asi 4 200 000 metrů čtverečních panelů.Cena?Asi 252 miliard.A proud jen ve dne-občas.

P. Rada 19.3.2011 5:45

Idealizace jádra

Fosily nám dojdou relativně zanedlouho i oproti generačním periodám druho homo. Odhaduje se, že ropa začne být vážněji nedostatková už za cca desetiletí a uhlí pak za cca století. Toto vyplývá z vývoje velikosti nově nalézaných ložisek.

Tento problém vrtal hlavou už Sacharovovi a dalším před cca půlstoletím. Byla to i nosná myšlenkaa Římského Klubu jehož časové předpovědi ale technologický vývoj značně posunul. Zhruba od té doby se tedy datují úvahy, co dál, až se levné fosily stanou nedostupné. Realita technologického vývoje je dnes  taková, že situace se jeví nastálo neudržitelná. To co nás pravidelně šálí je velmi intenzivní rozvoj v oblasti informatiky a všude tam, kde ona má výrazné technologické dopady. Pod to ale vývoj v energetice nespadá.

Podobně jak ekonomiku hodnotíme podle celkového obratu i míře zisku na hlavu pak futurologové využívají pojem celkového množství energie a efektivity její těžby. Další parametry jsou lidnatost a velikosti prostorů a zdrojů neenergetických. Masivnost zdrojů obecně u biologických populací koreluje s jejich početností a efektivita těžby s dynamikou rozvoje - chceteli pak pro druh homo s životní úrovní.

S tohoto pohledu žijeme právě dnes někde na vrcholu civilizační křivky a asi jen náš nekorektní narcizmus ospravedlnuje víru v tzv udržitelný rozvoj.

Pan Janouch se v celém svém příspěvku právě drží jen myšlenky na masivnost potenciálních zdrojů ale efektivitu jejich těžby neuvažuje. Pokud by si do grafu promítl časový vývoj efektivit těžitelnosti energií asi by musel dospět k docela jiným vizím. Situace se pak jeví taková, že druch homo čeká radikální společenská změna. Ta nemusí být nutně k horšímu ale zřejmě povede k nižší měrné spotřebě a obratu v populačním růstu. O nalezení energetického zdroje s vyším EROEI i masivností jak u fosilů se ale věda snaží dosud neúspěšně i u JE a je jen na škodu věci neumět si tento stav přiznat a chovat se jak v očekávání zázraků.

J. Skála 19.3.2011 9:03

Pane Rado,

co jste vlastně chtěl tímto příspěvkem říci? Že nemáme dále rozvíjet energetiku? Že máme čekat, až nás revoluce z nedostatku energie smetou? Nebo nás jen strašíte?

A kdo si podle Vás jádro idealizuje?

J. Václavíková 19.3.2011 9:51

Re: Pane Rado,

Asi to, že se můžeme bušit v prsa sebevíc a mlátit tu prázdnou slámu, ale situaci to nezmění. Naše civilizace postavená na levné ropě má prostě zenit za sebou. A jestli se nenaučíme i to opěvované jádro využívat opravdu efektivně, jsme stejně v loji. Je to takhle pochopitelné?

P. Skřivan 20.3.2011 3:34

Re: Pane Rado,

Současná efektivita využití jádra je věc nikoli technická, ale ryze ekonomická.

J. Václavíková 19.3.2011 9:53

Re: Pane Rado,

Jo a přehodnotit naši strategii obrovského plýtvání je už dávno taky na místě.

P. Rada 19.3.2011 11:46

Re: Pane Rado,

Pane Skála JE si idealizují všicni, kteří na jeho možnosti hledí jednostraně. Především nemáme dnes takovou JE technologii, která má dostatečnou efektivitu těžby energií a zároven kýženou bezpečnost provozu o uzavřenosti palivového cyklu nemluvě. Podívejte se např do údajů na Wikipedii.

V praxi toto znamená, že investorovi se obvykle prostředky vložené do výstavby JE vracejí zhruba desetinásobně pomaleji jak investice do elektrárny uhelné. Vzláště v USA.

Jsem pro rozvoj - jen at někdo vytyčí schůdnou trasu. Když se za cca 50let usilovného vývoje JE nedospělo k ekvivalentnímu řešení a to během toho období probíhal naplno i vojenský výzkum.... - pak to sotva doženem toto desetiletí.  Už dnes se totiž všeobevně investice do vývoje v důsledku celosvětové stagnace seškrtávají a právě tím spíš neočekávám, že by až nyní někdo přišel se zlomovým řešením.

Jsem proto pro, udržet co nejdéle všecny zdroje ale dělat už dopředu opatření aby nedocházelo k ničivím spontáním excesům během vynuceného přechodu společnosti na jinou platformu. To není strašení - to je realita o které Vás informuji a jež je před společností ve výhledu cca  jednoho století ale možná i dříve.

Je škodlivé a zavádějící, že se na problém energetiky obecně pohlíží velmi jednostraně - totiž především na její zdrojovou část. Velké nyní známé rezervy jsou však právě už jen na straně spotřební. Pro příklad. Prakticky polovina české populace je otylá. Omezením konzumace by jak poklesla spotřeba, tak bychom byli zdravější i krásnější.... - jen se umět vypořádávat se svými choutkami... Namísto toho je daleko častěji přetřásána otázka typu kde brát víc a víc pro víc.... - jako bychom jinak nemohli dospět ku spokojenosti.

B. Uhlich 19.3.2011 12:38

Re: Pane Rado,

Rado, Vám to dělá dobře sem přispívat , co?  Každej normální člověk si to udělá na hajzlu jen Rada to chodí dělat sem.... to sou mi móresy...

P. Rada 19.3.2011 18:30

Re: Pane Rado,

Ulrichu Vám je  asi normální plést si onu mistnost s diskusním forem..  a nazýváte to "moresy" ... hlavně, že je Vám v tom Vašem světě ale dobře - že?

B. Uhlich 19.3.2011 20:14

Re: Pane Rado,

Hele, když už neumíš ani opsat moje jméno který ma 6 písmen tak se nad sebou zamysli ty jadernej Einsteine....

ProsímTě hlavně se už o nic nesnaž, jdi raději něco užitečného dělat.... jsi jak uklízečka , která jednou omylem uklízela v advokátní kanceláři a teď má pocit, že může udílet právní rady. Pindáš tady nebytyčné hovadiny přitom jsi tak maximáně vozil po chodbách na vozíku nějaké zkumavky nebo jsi dělal vrátnýho na nějaké škole.....  Jaksi tenhle server nemůže za to, že jsi se zrovna teď rozhodl duševně realizovat a rešit všeobecné otázky lidstva a vůbec....

Hlavně se už konečně běž zahrabat ty nedovzdělaný jelito....

P. Rada 20.3.2011 14:08

Re: Pane Rado,

Jak to tak odhaduju tak to "nedovzdělaný jelito" asi někomu šláplo na kuří oko - že?

Ale kousek pravdy máte - na čtení jmen si propříště vezmu brýle abych nikoho neurazil.

B. Uhlich 20.3.2011 15:10

Re: Pane Rado,

Nene, jelito vašeho kalibru je defacto neškodný... "šlápnout" byste mohl jedině , kdybyste o celé věci něco věděl.....takhle jste jen neškodnej blázen , kterej si tu plácá játra a honí ego. Já reaguji na takové jako vy spíš ze zábavy ,..ona je to pak docela legrace když se takoví blázni jako vy vztekají, ....jinak mě už nestojíte ani za to, abych vás poslal do háje....

P. Rada 20.3.2011 21:00

Re: Pane Rado,

Natukal jste povýšeností dost ale argumentů málo. Taky vizitka.

B. Uhlich 20.3.2011 21:40

Re: Pane Rado,

K čemu by vám byly ty argumenty...???  Plácáte tady páté přes deváté.... tak co s vámi...  Vykazujete velmi značnou míru neinformovanosti a neznalosti ..na čem chcete jakoukoliv debatu postavit....na tom , že se někde prezentujete jak vědecký autista??? Takže něco o nějaké vizitce bych raději na vašem místě ani nezmiňoval. Mě nevadíte vy jako člověk, mě vadí způsob jakým se tady prezentujete. Jste jak falešný prorok, co surfuje na vlně nějaké událostí a jako pohon používá neinformovanosti lidí....  Já když někde potkám takovou demagogii - tak se zpravidla neudržím.....nemám pocit, že bych vám bůhví jak ublížil......napsal jsem Vám co jsem vám napsat chtěl a nijak toho nelituji a pokud tu budete takhle blbnout i v budoucnu tak věřte tomu, že se ozvu opět.

Dobrou noc.

J. Schwarz 19.3.2011 16:10

Re: Pane Rado,

Neumíme se vypořádat se svými choutkami - ale existují historické příklady že to lze, pokud se s našimi choutkami vypořádá za nás pár silných jedinců. Hitler, Stalin, Mao a Pol Pot to dokázali! Vpřed!! Společně vstříc šťastné budoucnosti p. Rady!!!