26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Elektrárna Moorburg – symbol Energiewende

Na konci roku 2020 bylo rozhodnuto o odstavení jedné z největších a nejmodernějších uhelných elektráren v Německu. V provozu byla pouze pět let a její výstavba i konec jsou symbolickou ukázkou reality a environmentálních dopadů německé Energiewende.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 1.2.2021 17:15

Vidím to stejně.

Vypadá to, že si někdo postaví přes můj pozemek potrubí/cestu. A zaonačí to tak, že dokonce já mu budu platit a líbat mu ruce!!!

štrasbrusel a Německo! Bacha na ně!

V. Novák 1.2.2021 17:15

Energetická nezávislost Evropy na Rusku je chiméra.

Nord Stream 2, stejně jako původní Nord Stream snižuje energetickou závislost Evropy na nestabilní a potenciálně vyděračské Ukrajině, jejíž plynovody jsou v tristním stavu, takže není schopna zaručit, že bude schopna plyn do Evropy tranzitovat.

Š. Hašek 1.2.2021 17:12

Pokud se bude vytápení domů a napětí v zásuvkách řešit politicko štrasbruselsky (a radit bude Bursíková) - tak to bude takhle.

Budeme platit výpalné grázlům, úředníkům a ideologům. Normální technik a ekonom - ti budou skřípat zubama.

J. John 1.2.2021 16:46

Bohužel je to lumpárna. Snad jediný přínos je, že se u nás v zimě trochu víc ohřívá;-( vzduch.

M. Pivoda 1.2.2021 16:45

Článek jsem přečetl jako informativní (jsem totiž původem strojní inženýr ve specializaci Stavba chemických strojů a zařízení.) Takže jsem si zde svá minulá studia připomenul. V tomto směru jsem byl autorovým článkem uspokojen.

Jaký je ale autorův závěr v jeho článku?

Ten závěr zní: JE MOŽNÉ, ŽE ... Cituji: "... Je tak možné, že se německá Energiewende z environmentálního hlediska ukáže ještě větším propadákem, než si dnes myslíme. ...."

Jaký je čtenářský závěr?

1. Připomenu čtenářům, že podnikatelská činnost (byznys) není nikdy bez rizika. Někdy se to riziko prostě naplní.

2. Nevím jak to nakonec s německým investičním rozhodnutím dopadne, ale vím, že Německo si určitě nebude stěžovat a žádat kohosi o náhradu vzniklé škody, kvůli tomu, že (ač v dobrém úmyslu) se v minulosti "blbě" rozhodlo.

3. To ale určitě dokázala česká byznys společnost Smartwings, která v dnešní době zaujala stanovisko poškozeného zaměstnance, a po českém státu (tedy i po všech čtenářích tohoto článku) požaduje jakési peněžní odškodnění.

Z. Lapil 1.2.2021 16:38

Proto tam ty transformátory jsou. Nevím, jestli fungují "nade všechny meze", ale co tak koukám po novinách, tak ČEPS chystá a snad už utrácí nějakých 40 miliard do posílení sítě právě mezi severní a jihovýchodní Evropou (severní Evropou míním Německo a Polsko, zeměpisci prominou).

Němci mají svejch starostí dost, nedávno si někdo stěžoval, že z potřebných 2000km(???) nového vedení mají hotových tuším 90km a zbytek je v nedohlednu.

Zkuste stránky ČEPSu nebo tak něco, některé jsou překvapivě "analfabet friendly" neboli srozumitelné.

Z. Lapil 1.2.2021 16:31

Pozor - ČEPS vlastní jen české dráty. Německé vlastní Němci, Rumunské Rumuni...

ČEPS je jako železnice v ČR. Ta může být vlastněná monopolně. Důležité je zařídit, aby se vlaky neposrážely ani v mezistátním provozu. K tomu potřebujete mj. jednotný jízdní řád, dopravní signalizaci, rozchod kolejí a únosnost mostů...

Podobně elektrorozvodná soustava funguje jednotně, mj. na stejném kmitočtu. Viz naposledy 8. ledna, kdy jakási havárie v Rumunsku v kombinaci s nedostatkem větru v Německu způsobila průšvih v Rakousku (oni jsou sice prima zelení, ale elektřinu dost dovážejí) a zachraňovalo se to u nás tím, že se šláplo na plyn v místních elektrárnách. Dost zjednodušeno, ale bez podstatných chyb. Vlastníka v tu chvíli fakt nikdo neřešil.

J. Sinnreich 1.2.2021 16:13

Zasadni otazkou zustava, jak je mozne, ze Nemecko v ramci Energiewende zavira atomove elektrarny a soucasne rozsiruje povrchovou tezbu hnedeho uhli pro tepelne elektrarny. Dale ze buduje plynovod Nordstream 2, plati miliardy za plyn a a tim podkopava energetickou nezavislost cele Evropy na Rusku.

Nemyslna energeticka politika Nemecka totiz nema s klimatickym bojem nic spolecneho. Je to boj o koryta, politickou moc. Angela Merkel potrebovala hlasy Zelenych a proto se zacaly rusit atomove elektrarny. S jadrou bezpecnosti to nema nic spolecneho.

P. Moravčík 1.2.2021 16:10

Tiež ma prekvapilo, že v pokrokovom Holandsku je možné vysielať niečo také :-).

H. Rybnická 1.2.2021 15:50

Pane Milane, hlavně že Vy rozumíte. Tedy těmi lacinými a pohodlnými myslíte jadernou energii? No potěš Pambu. Už jste se jednou zamyslel nad tím co se stane, když Dukovany postihne něco jako Fukushimu?

P. Brich 1.2.2021 15:17

Zelení jsou škodná!! A škodná se má střílet.

P. Brich 1.2.2021 15:11

Pane Nováku, to je jen echt germánské myšlení paní Rybnické. A podle ní co je echt je také recht.;-)

L. Novák 1.2.2021 14:25

To by Česká televize do vysílání nepustila... :-)

L. Novák 1.2.2021 14:19

Na VN či VVN sotva. :-P

V. Petr 1.2.2021 13:56

Zkuste si představit, pokud bychom před postavením shifterů, Němce, pokud by přetoky byly příliš velké, jednoduše ODPOJILI. To by bylo řevu a naše podělaná vláda si to nedovolí.

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena a ČTV zprivatizována!

P. Kubáč 1.2.2021 13:56

Jadernné, uhelné .... jakékoliv účinné elektrárny se zruší, aby nastal kýžený stav afrického venkova se solárem a blackoutem, když fouká nebo svítí .... málo, nebo příliš.

V. Novák 1.2.2021 13:51

Lžete.

1) Tunel OZE vymysleli a prosadili Zelení Khmérové a Bursík se o něj zasloužil velice.

2) Jaderné elektrárny vyrábějí nejlevněji a jejich stavba nevychází dráž, spíše levněji, než odpovídající množství větrníků o stejném instalovaném výkonu - o energii nemluvě. A též nemluvě o potřebné kapacitě akumulátorů, bez ohledu na to, zda ve formě přečerpávacích elektráren, obrovských jeřábů o směšné kapacitě nebo autíček na klíček.

V. Novák 1.2.2021 13:44

Především nepochopila podstatu článku - to, že "díky" Zeleným Khmérům a jejich nesmyslům se odstaví ty nejúčinnější, tedy na jednotky získané energie nejméně CO2 vypouštějící elektrárny/teplárny, a to v podstatě okamžitě poté, co byly za vynaložení značných finančních prostřeků (což asi ZK nevadí), ale také značných materiálních prostředků jako cementu, písku, oceli, železa, neželezných kovů atd atd, které bylo nutné (za vynaložení nemalé energie) vytěžit, přepracovat, dopravit na místo a opět přepracovat na armatury, beton, ocelové turbíny atd atd atd - opět za vynaložení nemalé energie.

A ta energie většinou byla získána za vypouštění CO2. Lupek elektrickou pecí nevypálíte, o vysoké elektrické peci jsem také neslyšel a že by všechno přepravovali na místo elekromobily, o tom si dovolím pochybovat.

Š. Hašek 1.2.2021 13:27

Stačí vypočítat nebezpečí. Jedná se o výpočet pro elektromaturanta.

Pokud "zbytečně" na výlety tahám pláštěnku, kalkuluji tak, že zápal plic by mi vyšel dráž. Zatím se mi to vyplatilo, počítá se to za delší čas.

V. Novák 1.2.2021 13:15

To si dovoluje dost...

J. Novotny 1.2.2021 13:12

Odstranit se musí, neb je to podmínka aukce.

V. Novák 1.2.2021 13:00

Můžete mi říct, co je na větrnících a slunečnících nového? Měsíčníky vynecháme, ten je jen jeden ve Francii a další by nejspíš nepřešly přes Zelené Khméry.

V. Novák 1.2.2021 12:58

Stavba shifterů přišla na jednotky miliard korun,

Posílení páteřních linek tak, aby shiftery nebyly potřeba a přesto nám nehrozil blackout, by bylo v desítkách miliard.

To se vyplatí, ne?

A. Teply 1.2.2021 12:55

Poplatky za mezinárodní přenos elektřiny jsou v EU pokud vím prakticky nulové.

Jen se něco "připlácí" převládajícím tranzitním zemím (ČR) z fondu o objemu 100 mil. EUR/ročně.

Do fondu přispívají exportující země - tj. opět ČR. Platí to konečný spotřebitel exportující země (tj. spotřebitel v ČR).

https://euractiv.cz/section/cr-v-evropske-unii/interview/jiri-strnad-ownership-unbundling-ceska-republika-je-vzorem-pro-celou-eu/

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX:32010R0838

https://www.mpo-efekt.cz/upload/7799f3fd595eeee1fa66875530f33e8a/kniha-trh-s-elektrinou.pdf

P. Milan 1.2.2021 12:47

O prvních platí totéž co o desátých: Musí být lepší.

L. Novák 1.2.2021 12:46

Budete se divit, ale pamatuji. A platí to, co jsem řekl. Pro nás, v zadrátovaném "komunistickém ráji" bylo vidět funkční počítač "dřevní doby" hotový zázrak. Potíž byla, že ani na VŠ jsme se k němu nemohli dostat a pořádně si jej osahat... Ale věděli jsme, že nás čeká převratný vývoj v počítačích i elektronice obecně. ;-)

P. Milan 1.2.2021 12:46

Hloupost je celkem pochopitelná, prostě některým lidem inteligence chybí.

Ještě horší by ovšem bylo, kdyby vědomě lhal. To by ale musel být chytřejší.

P. Milan 1.2.2021 12:45

Zřejmě jste (očekávaně) nerozuměla.

Počítače, automobily, žárovky, železnice, letadla, to vše se prosadilo tím, že to bylo lepší (tedy levnější i pohodlnější) než předchozí technologie. Jen tak se totiž prosadí ta lepší řešení. Až nyní jsou nám z ideologických důvodů vnucována horší řešení, tedy dražší a méně pohodlná.

Někdo je prostě tak důsledný ve sledování svých vlastních cílů, že se je snaží druhým vnutit mocí, aby mu ty jeho cíle platili nedobrovolně, když dobrovolně nechtějí horší řešení.

H. Rybnická 1.2.2021 12:16

Pane Nováku psala jsem o PRVNICH počítačích a PRVNICH automobilech: první počítače byly v rozsahu několika místností a i ty další generace si mohly firmy dovolit až o hodně později, soukromník až někdy v 90tých letech. , Ovšem asi jste velice mladý člověk, takže tyto časy nepamatujete

T. Kočí 1.2.2021 12:11

Asi bylo zapnuté.... Kdo se vyzná umí i pod proudem.