19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Draze, nebo draze a nespolehlivě?

Budoucnost životního standardu v České republice záleží na tom, jak moc dají lidé politikům ve volbách volnou ruku. Bude záležet na jejich odvaze zachovat se podle toho, co je pro Českou republiku nejlepší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 3.6.2021 13:06

R^ ;-D

R. Langer 3.6.2021 13:07

Jo, něco o nich víš, ovšem jakmile se ony dozvěděly něco o tobě, tak jsi dostala rychlý vyhazov, ty naše malá hloupoučká UI. A není divu. ;-D

P. Rada 3.6.2021 9:15

To kdo je víc a kdo méně v myšlenkové kleci lze poměřovat rozmanitostí a hloubkou projevu.

J. Jurax 3.6.2021 10:57

Ano. Tak jste si ulevil, zde diskutující důchodce. Pomohlo to?

P. Rada 3.6.2021 8:32

Smyslu článku je cílen na aktuálně uvažující působivě - ale obecně je dalším Součkovým klamným sdělením - tj demagogií. To proto protože jsou zcela pominuty negativní nevyhnutelné pozdější dopady života na prakticky nesplatitelný fosilní dluh.

Ted momentálně sice některým jde jen o to za kolik/ jak draze/ budou svítit, topit... - ale budoucím generacím už nepůjde při pokračování dnešního trendu o to za kolik peněž co - těm půjde už o penězi - které nemají reálné krytí - nezaplatitelné o životy.

J. Vlk 3.6.2021 7:45

Pro úspěšnou budoucnost v elektroenergetice je třeba lidí s dvěma vlastnostmi "Inteligencí a Odvahou". Bohužel energetika má na rozhodujících postech osoby jen s jednou vlastností. Inteligentních a zároveň odvážných je málo a nejsou na rozhodujících místech.

L. Novák 3.6.2021 7:59

Energetika je tlačena hloupými zelenými politiky a těmi, kteří jim ustupují nebo se ZELENOU MAFIÍ kolaborují, aby měli zdroj obživy. Takže inteligenci a odvahu musí mít oni. A nemají ani jedno, ani druhé.

P. Rada 3.6.2021 8:35

Nejvyšší míru proklamované odvahy a hlouposti zároven projevují psychopati.

Třeba tací co nevěří v přenos energie elektromagnetickým zářením.

L. Novák 3.6.2021 8:58

Ano, jsi zelený blb, víme to už dávno, netřeba připomínat... Cituji:

J. Sinnreich 14.5.2021 14:56

Nechte toho Radu uz na pokoji. Cituji p. Kechlibara : " je to monomaniakalni jedinec posedly jedinym tematem (CO2 v zemske atmosfere), ktery dokaze napsat padesat citaci (Wikipedia), na jediny clanek a neunavi ho to mesic, rok, pet let bude psat porad totez, dokud mu starecky zakal nezastre vyhled na obrazovku computeru."

https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/svet-jak-klima-meni-politiku.A210512_204459_p_klima_wag/diskuse

:-P

J. Jurax 3.6.2021 10:59

Panenkomarijadočehostodušudala ...

R. Langer 3.6.2021 13:17

Ty raději mlč, ty prolhanče jeden Zelená. Ještě tady začínej s přenosem energií, když neumíš ani trojčlenku, blbe! :-P

R. Langer 3.6.2021 13:19

... patří pod Zeleného bolševika, samozřejmě, zas to nějak blbne.

P. Rada 3.6.2021 9:08

Co je inteligence zhruba víme, lze to i poměřovat. Přitom ale víme, že inteligentní zločinec paradoxně patří mezi ty životu nejnebezpečnější.

Co je projevem odvahy může být ještě problematičtější. Nejodvážnější se přeci leckomu momentálně jeví hazardéři.

Takže je pro mě otázkou, jak jste to myslel? Mám totiž poněkud jiný náhled.

Celospolečenskou ODVAHOU by pro úspěšnou budoucnost muselo být upravit společenské zákony do souladu s přírodními a ty důsledně /odvážně / dodržovat. Tuto odvahu projevuje obecně a dlouhodobě právě sám ŽIVOT. Má to ale nejspíše zatraceně těžké, protože se vyskytuje oproti neživé hmotě v nepatrných měřítcích a do řešení podstaty potíží se zvláště inteligentním, ve smyslu vychytralým, pravidelně nechce.

INTELIGENCE snad až teprve v souvislosti s charakterem, moudrostí... může být nápomocna úspěšné budoucnosti. Zejména ale inteligence u níž pozbývá ego vlivnosti na rozhodování - a to je zas o nejasnostech.

Cesta k jednoznačnosti návodu jak dospět k úspěchu v budoucnosti je tedy problematická. Vodítkem by ale mohlo být obecně ctít princip růstu celkové uspořádanosti komplexu živého systému. Tedy pokles entropie kterého právě mohou lokálně dosahovat jen úspěšné živé systémy a to energetický krytím z vnějšího zdroje tak aby nevznikl konflikt se 2. zákonem termodynamiky.

J. Hajský 3.6.2021 11:12

Místo dlouhého příspěvku stačilo napsat dvě věty:

Celospolečenskou ODVAHOU by pro úspěšnou budoucnost muselo být upravit společenské zákony do souladu s přírodními a ty důsledně /odvážně / dodržovat. To znamená vrátit se do jeskyní a na stromy.

P. Rada 3.6.2021 14:22

Pane Hajský Vaší představou zřejmě je vrátit se do jeskyní a na stromy. Nejspíš ale nevíte v čem žijete a v druhé části se navíc zásadně mýlíte i v histori svého druhu.

Předek člověka moudrého totiž vzešel před několika statisíciletími až miliony let ze stepí!

I homo s. s. předtím než založil civilizace 65tisíc let kočoval protože dynamika změn podnebí mu nedovolovala prakticky nikde na planetě stavět pevná sídla. To umožnilo až klimatické optimum - Holocén.

S těmi jeskyněmi ale naopak kus pravdy máte už dnes. Kdejaký panelák, metro... to jsou všechno vlastně jeskyně zbudované s umělého kamene - betonu.

J. Lukavsky 3.6.2021 7:07

"do nespolehlivých solárních a větrných zdrojů" pan autor asi neví, že fofrník se nestaví z betonu, ocele, laminátu, mědi..... vždyť on vyroste sám ze suchých klacíků z lesa a peříček ztracených ptáčky. A že nevyrábí když nefouká? Nevadí, počkáme pár dní. Praotec Čech neměl elektřinu celý život - a jak se mu dobře dařilo. A něco počítat předem? Fuj taková malichernost! J.L. end

B. Pavel 3.6.2021 6:20

Pan Souček neví nic (nebo nechce nic vědět) o bioplynu ani o zeleném vodíku. Bude elektřina z jaderných elektráren opravdu levná? Všude ve světě jsou skutečné náklady na výstavbu jaderných zdrojů vyšší než plánované. A co externí náklady (uložiště jaderného odpadu)? Mně nevadí ani tak skleníkové plyny, vadí mi smradlavá a hlučná města i okolí dálnic a silnic, elektrická auta nesmrdí a nejsou hlučná. Vadí mi ničení životního prostředí při těžbě uhlí (velkolomy v severních Čechách i velkolom Turów v Polsku u našich hranic.

J. Lukavsky 3.6.2021 7:14

"co externí náklady (uložiště jaderného odpadu)" Z každé prodané kWh se automaticky ukládá nevím snad haléře na fond "Úložiště". Ale je rozdíl mezi jaderným odpadem a vyhořelým palivem. V palivu je pořád ještě 90% energie a dá se "dopálit" v jiném typu reaktoru, už se na tom pracuje a bude to jistě perspektivní zdroj třebas tepla pro města. Jinak každá výroba elektřiny (nejen elektřiny) si bere nějaké náklady na penězích i přírodě, a ba i životy. Kupodivu i fofrník či solár, jde o to kolik/TWh. J.L. end

B. Pavel 3.6.2021 13:34

Chtěl byste mít uložiště ve Vaší obci?

P. Dvořák 3.6.2021 13:45

Kristaboha vy si snad úložiště představujete jako kontejnery na tříděný odpad.

Ještě větší blb, než si vůbec kdo myslel.

J. Lukavsky 3.6.2021 7:17

"elektrická auta nesmrdí a nejsou hlučná" ovšem za předpokladu, že elektřina vzniká v zásuvce. Ale elektroauto jí bere z uhelky, plynovky, solárky či uhelky a navíc se jí xx% ztratí dopravou a ztrátami. Čili je to jistá iluze, něco jako když si koupíte něco vyrobené z Číny, výrobu nevidíte necítíte ani neslyšíte. J.L. end

V. Novák 3.6.2021 8:50

Nejvíce energie se "ztratí" (přemění na teplo) nesmyslnou ztrátovou přeměnou elektrické na chemickou a chemické na elektrickou.

J. Pokoutný 4.6.2021 21:06

Nemluvě o tom, že při stejné velikosti bývá významně těžší, což se projevuje při jeho působení na jízdní povrchy...

L. Novák 3.6.2021 8:02

;-D ... Zelený magor B. Pavel už zase ;-O plácá kraviny... To snad ani není pravda, takhle vypláchnutá mozkovna... :-P

J. Pankovic 3.6.2021 8:30

Prumerny evropsky elektromobil spotrebuje na 100 km asi 12 kg uhli. Za protektoratu, kdyz se pouźival drevoplyn, to bylo asi 10 kg tuheho paliva, ekofaśoune :-):-)

Proč nejdeś bydlet na Mars ?

V. Novák 3.6.2021 8:48

Vodík vytěžíte kde?

Neexistuje jaderný odpad, existuje jen "vyhořelé" palivo, které je pro rozumné surovinou. Když to neumíme u nás - což neumíme - v Rusku to umějí. a jsou ochotni odebrat veškeré "vyhořelé" palivo, které co čerstvé dodali.

Elektrická auta nesmrdí a nejsou hlučná (proto do nich montují "hlučiče", aby nezabíjela více lidí než ta hlučná. Ovšem výfuk mají v elektrárně. Pokud není atomová.

J. Pankovic 3.6.2021 9:06

Pokud budete vyràbet vodik elektrolyzou z vody, tak se nedoplatite:-)

J. Jurax 3.6.2021 11:06

Jojo, a co myslíte, uživíte třeba české dráhy elektřinou vzniklou spálením bioplynu? Samozřejmě ekologickým, bezemisním?