3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
qwert 5.11.2007 11:12

renesance ? to těžko.

Ony tam totiž chybí údaje o vysloužilosti reaktorů - a protože dodnes neexistuje technologie, která by umožňovala repasi či výměnu reaktorové nádoby či celého primárního okruhu, plánují a staví se nové reaktory, nicméně jde jen o pustupnou "výměnu" a udržení stávajícího stavu.

Stredocech 5.11.2007 11:56

Re: renesance ? to těžko.

Pokud "odejde" tlaková nádoba, zpravidla už mají své odlouženy i další komponenty. Tlaková nádoba se dá přežíhat (Škodovka to umí) a tak se prodlouží její životnost, nikoliv ovšem do nekonečna.

qwert 5.11.2007 13:43

Re: Re: renesance ? to těžko.

chtěl jsem poukázat na fakt, že po cca 50 - 60 letech, které si jaderka odslouží je prakticky  nemožné staré zařízení vymontovat a nahradit novým. Je to tak? Tudíž je potřeba postavit nové bloky. Tuto nutnost bych ovšem nevydával za renesanci.

vita 5.11.2007 14:46

Re: Re: Re: renesance ? to těžko.

To si poněkud pletete pojmy. Renesance je zmiňována v souvislosti se znovuzaváděním a rehabilitací jaderné technologie. Prostě se ukazuje, že nové stavby JE jsou nutné.

Vy mluvíte o repasi nebo rekonstrukci - a i v běžné tepelné elektrárně se obvykle nerepasuje starý blok. Zruší se a postaví nový. Proč? protože ten starý je obvykle tak morálně i fyzicky opotřebovaný, že se s ním niv nenadělá. Kvůli tomu se ostatně nahrazuje - dokud se vyplatí opravovat, opravuje se.

Otakar 5.11.2007 22:40

Re: Re: renesance ? to těžko.

Apropos-jak je to vlastně s vlastnictvím jaderného strojírenství v plzeňské škodovce?Bude schopno se do české výstavby vůbec zapojit?Já mám strach,že neviditelná ruka trhu byla hlavně neviditelná.A můžete mi někdo říci,zda ještě pořád spí úvahy o zplyňování hnědého uhlí.Ptal jsem se pí.Šafářové z Výzkumného ústavu hnědého uhlí,ale tam prý mají momentálně dlouhodobou dovolenou a je tam jen vrátný.

M. Zima 5.11.2007 15:12

Jako obvykle

jste nepochopil problem. Výměna aktivního oběhu je technicky možná, ale ekonomicky a z hlediska stavu techniky nesmyslná. Není nic zvláštního, že se už během stavby JE tak změnily předpisy, že by už nebyla povolitelná. (Jenom na okraj, např. na tlakovou nádobu byl v jedné zami použit materiál, který byl v jiné zemi zakázán, a to z dobrého důvodu).

Radek J. 5.11.2007 16:05

Re: Jako obvykle

Reaktorova nadoba je prakticky nevymenitelna. Ale perlete dal.

JJ 5.11.2007 16:28

Re: renesance ? to těžko.

Pokud by jste meril vysi investovanych penez za rok, tak tam k urcitemu oziveni dochazi. A jde prirozene o vec dlouhodobou.

Urcite renesance nastala v Rusku, ktere ma velmi ambiciozni jaderny program.

Ludva 5.11.2007 10:31

a co jaderné palivo ?

Uranu 235 je stejně málo jako ropy a při větším rozšíření štěpných reaktorů brzo dojde nebo aspoň pěkně zdraží. To je údajně jeden z důvodů, proč Německo nevidí v jádru perspektivu. Slibné množivé reaktory mají dost problémů, takže Francie zastavila svůj Superfenix už v roce 1997. A jaderná fúze je pořád stejně daleko od realizace jako před 50ti lety.

vita 5.11.2007 10:38

Re: a co jaderné palivo ?

V Rusku funguje rychlý množivý reaktor nějakých 40 let a dostavuje se další a větší. Nebýt všeobecného úpadku Ruska za Jelcina, už by dodával.

V Rusku byly nedávno dokončeny testy thoriového paliva pro amerického výrobce. Ne už laboratorní testy, ale chování průmyslově vyrobeného paliva v reálném reaktoru. První thoriový reaktor má stát v Indii.

Superfénix byl zastaven zejména z politických důvodů.

Ludva 5.11.2007 11:18

Re: Re: a co jaderné palivo ?

No, četl jsem, že problém je taky v tom, že palivo vyrobené v množivém reaktoru je mnohem dražší než z těžby. Aby pak nebyla elektřina nad zlato.

Stredocech 5.11.2007 11:48

Re: Re: Re: a co jaderné palivo ?

Ač je to palivo ZATÍM dražší, než těžby, třeba vědět, že cena paliva se na konečné ceně elektřiny z jaderných elektráren podílí jen malou měrou.

Takže elektřina nad zlato je pouze z fotovoltaiky a větrníků.

certik 5.11.2007 17:03

Re: Re: Re: Re: a co jaderné palivo ?

Vetrniky na pobrezi podle vseho zacinaji byt dobry byznys. Vsechno zalezi od toho, jake uroky ty stavitele dostanou od bank. Podivejte se na pocty te velke vetrne elektrarny v Texasu. Je to drazsi nez jadro, ale ne o tolik.

Hlavni problem jadra je v tom, ze stavitele zneuzivaji sve situace a k zaveru stavby vymyslenymi potizemi rozkradou silene mnozstvi penez. To se u vetrniku nedeje, protoze chybi zaminka a protoze se nestavi jen jeden veliky vetrnik, ale mnoho mensich.

vita 5.11.2007 17:10

Re: Re: Re: Re: Re: a co jaderné palivo ?

Větrníky jsou už dávno skvělý byznys.

Co dotovaného není dobrý byznys?

certik 5.11.2007 18:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: a co jaderné palivo ?

Pozor pozor, americky jaderny prumysl je dotovan $9 miliard rocne, a navic ma zakon, ktery stavi strop zodpovednosti na $10 miliard per nehoda, i kdyz ta nehoda muze snadno zpusobit vetsi skody. Najdete si to sam. Kolikpak jsou dotovany ty vetrniky?

loiz 5.11.2007 20:23

Certiku zpatky okdus prisel, pises naprosty nesmysly

1) tech 9 mld jste si vytah odkad? Podpora je ve forme zaruk uveru (coz NENI dotace, ale zaruka uveru), ma na ni narok kazdy cisty zdroj oz dlouho a nyni konecne i jaderna energetika. Lastakve se informujte zde: http://neinuclearnotes.blogspot.com/2007/10/nuclear-energy-and-loan-guarantees-part.html

http://neinuclearnotes.blogspot.com/2007/10/nuclear-energy-and-loan-guarantees-part_25.html

2) Ohledne pojisteni (price-anderson) take omilate aktivisticke blafy. Price-Anderson je DAN na jadernem prumyslu a zaroven DOTACE pojistovacimu prumyslu. Nehoda US jaderky tezko muze zpusobit vetsi skody - nejhorsi jaderna havarie v USA, TMI, stala $70M v kompenzacich. $10G je tedy patrne vice nez dost. Vase "Nehoda muze snadno zpusobit vetsi skody" je PR dementni blabol.  Rozbor si muzete precist  napriklad zde: http://atomicinsights.blogspot.com/2007/09/quantifying-price-anderson-subsidy.html

Stredocech 5.11.2007 17:45

Re: Re: Re: Re: Re: a co jaderné palivo ?

To vše vyřešili Francouzi tak, že zavedli standardizovaný typ elektrárny, kde je např. stejný i velín, aby mohli zaměstnanci přecházet z jedné elektrárny na druhou bez zaškolování. A také odstranili administrativní překážky, jakmile jednou byla elektrárna schválena, znamenalo to, že může být bez dalších schvalování také postavena a spuštěna. Ve výsleku dokázali postavit jadernou elektrárnu za 6 let.

V.Nov8k 5.11.2007 12:32

Re: Re: Re: a co jaderné palivo ?

I těžba je dnes dražší (nebo donedávna byla) než využití "konverzního uranu", tedy uranu z demontovaných jaderných hlavic. V jaderné bombě musí být U235 přes 90% - jinak by to moc nebouchlo. Reakce tam musí proběhnout velmi rychle, dřív, než samotnou bombu zničí - proto tak vysoké obohacení. Ovšem demontované hlavice docházejí a cena roste. Najednou se vyplatí nejen těžit, ale i hledat nová ložiska. A vyplácí se těžit i ložiska s menším obsahem U - takže najednou máme v Česku těžitelného uranu víc, než kolik ho bylo kdy od Šlikových časů vytěženo. Ne že by se našlo nové ložisko - prostě vzrostla cena a náhle se vyplácí nejen Rožínka, ale vyplácel by se i Hamr. Australáci už projevili zájem - naštěstí naše priivatizací posedlá vláda (možná zatím) na prodej nekývla.

V uranu je totiž tolik energie, že se vyplatí - energeticky - těžit i hodně chudá ložiska. To u jiného zdroje neplatí. Třeba bitumenické písky jsou na hranici použitelnosti, vzhledem k energii, již současnná těžba spotřebuje.

Vzhledem k tomu, že palivo se na ceně vyrobené elektřiny v jaderné elektrárně podílí minimálně, většina ceny jde na konto investičních nákladů, znásobení ceny uranu zvedne cenu elektřiny o pár procent.

V.Novak - vita 5.11.2007 12:46

Re: Re: Re: a co jaderné palivo ?

Mimochodem - dražší je na tom reaktoru taky chlazení. Reakce je tak intenzivní, že vodou ani plynem se to uchladit nedá, chladí se kapalným sodíkem. Jak vidno, žádná sranda. Ovšem takové reaktory jsou na druhou stranu velmi kompaktní, takže velmi vhodné do ponorek i atomových hladinových lodí, třeba ledoborců. takže technologie je zvládnutá. I v ruských podmínkách.

Tak laciný uran, jako byl v 90. letech, samozřejmě už nikdy nebude. I kdyby se celosvětově odzbrojilo, nové reaktory a spotřeba energie v "nových ekonomikách" to spotřebuje všechno. Ovšem pořád bude elektřina z uranu levnější a k přírodě šetrnější než z fosilních paliv.

Stredocech 5.11.2007 11:49

Německo vidí perspektivu v UHLÍ a přitom je součástí toho spolku,

který nám vnucuje snížení emisí CO2.:-D(Y)

JJ 5.11.2007 14:46

Re: Německo vidí perspektivu v UHLÍ a přitom je součástí toho spolku,

Nemecko emise celkem snizilo masivnimm nasazenim vetrniku. (trochu se nechali unest s tim, ze podpori domaci prumysl).

Stredocech 5.11.2007 17:40

Re: Re: Německo vidí perspektivu v UHLÍ a přitom je součástí toho spolku,

Nezpomeňte na to, že ty kvóty byly i podle bývalé NDR s největší výrobou elektřiny na hlavu v "lido demo" a tuším i nejvyšší podíl uhlí tamtéž.

JJ 5.11.2007 18:12

Re: Re: Re: Německo vidí perspektivu v UHLÍ a přitom je součástí toho spolku,

Zde je potreba uznat, ze se Nemecko o tento benefit podelilo se staty EU, ktere maji silnejsi hospodarsky rust (tabulka dole).

http://www.carbontrust.co.uk/climatechange/policy/eu.htm

JJ 5.11.2007 14:44

Re: a co jaderné palivo ?

Jde ot tzv 4tou generaci JE, paralelne se vyviji 4-5 ruznych technologii. Frantici pred rokem vyhlasili, ze budou mit prototyp v 2020, ale comrcni pouziti se nepredpoklada o moc drive, nez v 2040, coz je pro nas pozde.

Tech pristich 20-40 let bude U3O8 za super cenu, vzhledem k zivotnosti JE urcite nedojde ke skokove zmene ani po zavedeni te nove technologie. Nicmene se technologicky da ziskat vice z odstredivek, ci ziskavat uran z nestandardnich zdroju (v US jedna spolecnost ma uran jako odpad pri filtraci vody.

loiz 5.11.2007 20:28

Re: Re: a co jaderné palivo ?

Uran z filtrace vody mame i v CR, na vetsine uzavrenych dolu zustala pumpa a sorbcni kolona. Extrakce uranu z vodu neni zadna hitech technologie, ale trivialita.

JJ 5.11.2007 21:05

Re: Re: Re: a co jaderné palivo ?

To jo, ale pokud jdete po vyznamnych objemech, tak se zatim nepouziva (napriklad na ricnich tocich).

loiz 5.11.2007 20:11

Re: a co jaderné palivo ?

uranu235 je daleko vic nez ropy.Uran nikdy nedojde, uz ted ho umime tezit z more. Driv nez dojde na more, mame desitky milionu tun vsude mozne, od popele z uhelnych elektraren, fosfaty, po pohori jako Colorado Plateau. Tezba uranu je velice energeticky nenarocny proces, takze zde neni zadny problem s energetickou navratnosti.

Francie zastavila Superfenix z politickych duvodu, elektrarna fungovala jak mela. Mensi braha - Fenix - bezi dodnes, je pripojeny do rozvodne site a krmi ji elektrinou.

Ludva 9.11.2007 13:30

Re: Re: a co jaderné palivo ?

Řekl bych, že množivé rektory budou mít budoucnost až se vyplatí vyrábět takto nové jaderné palivo. Zatím tomu tak není, proto není potřeba je stavět ve větším měřítku.

M. Zima 5.11.2007 10:25

Pane Nejedlý,

vzhledem k právě odstartovaným akcím EU a Kartellamtu proti E.on, EnBW, Vattenfall a RWE kvůli domluvám o cenách a o strategii na jednotlivých trzích, kvůli manipulaci burzy, předstírání nedostatku, povolenkovému podvodu ... mají závěry Vašeho článku bohužel hodnotu nedávného slabomyslného kLausova svátečního projevu. 

Nechte být atomové lobování a zabývejte se cenovou politikou, podívejte se na machinace ČEZu a ČEPSu, začněte podvodem zvaným cena elektřiny.

BTW jednu perličku: A když už se bez atomu neobejdete, zamyslate se např. nad argumentací, že během veder v Evropě vypadly JE's ve Francii , Německo muselo přiložit, což vedlo v konečném efektu přes povolenky ke zdražení proudu, které okopírovali mafiáni z ČEZu a Češi to platí a chtějí víc JE. (Jinými slovy, přemýšlel jste už někdy o problému chlazení, nebo jenom jako genitálové Urban, Říman, kLaus, tlučete na bubínek a opakujete atom, atom, atom.)

jirka.s. 5.11.2007 11:55

Re: Pane Nejedlý,

Do (Y), tak nějak nechápu, že ty už nejsi poradce přes něco u někoho! Ty jsi v podstatě zakopaný poklad, který by si rozhodně už zasloužil vykopat!