17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Honza2 19.8.2008 11:13

Re: předpověď větru,

Nějak nechápu, proč se obouváte do předopvědi větru. Je to veskrze užitečná činnost, která jistě regulaci sítí s VE usnadňuje. Navíc se ty předpovědi budou asi postupně zlepšovat i když dokonalé nebudou nikdy.

Každopádně to, že vám někdo den dopředu předpoví, že příští týden nebude foukat vám moc nepomůže, pokud ten záložní zdroj vůbec nemáte.

honzak 19.8.2008 11:37

Re: Re: předpověď větru,

??? Pán si v obou odstavcích sqěle protiřečí.

Jinak souhlas s odstavcem 2.  A v tom spočívá hlavní NESMYSL větrníků. Podle mě mají nárok pouze jako pohon přečerpávaček, případně nějakých tepelných akumulátorů. V on-line výrobě nadělají víc škody než užitku.

Ale když jsou tak krásně dotované, tak jistě sem tam ukápne i těm, co schvalují příslušnou legislativu.

Honza2 19.8.2008 12:53

Re: Re: Re: předpověď větru,

No nevím, v čem si protiřečím. Pokud máte díky předpovědi pár hodin náskok třeba před výpadkem VE, máte šanci domluvit a rozjet zálohu, případně v nejhorším omezit některé spotřebitele. Pokud ten náskok nemáte, nestihnete nic a síť vám lehne celá.

Pokud ovšem tu zálohu nemáte a nikdo vám tu elektřinu ani neprodá ze zahraničí, máte smolíka s předpovědí i bez. Prostě k větrným elektrárnám musíte mít odpovídající zálohu, ale díky předpovědi nemusí být celá k dipozici během pár minut, stačí pár hodin.

honzak 19.8.2008 13:09

Re: Re: Re: Re: předpověď větru,

"máte šanci domluvit a rozjet zálohu, případně v nejhorším omezit některé spotřebitele" Před časem jsem se dotázal dispečinku EMĚ na časy nájezdu a doběhu elektrárny. Bylo mi sděleno, že 4 hodiny jsou MINIMUM v obou případech. Takže převedeno do hovorové češtiny, na rozjetí studené elektrárny zapomeneme, zbývá možnost snížit dejme tomu na 60% jmenovitého výkonu (abych "šetřil") a pak podle předpovědi Zimova studentíka zase najet na jmenovitý výkon. Kouzelné! A kdo ZAPLATÍ tu zhoršenou účinnost ????

Omezování "některých" spotřebitelů pamatuju. Kdo je bude určovat? Soudruzi z Brusele? Kdo zaplatí těm velkoodběratelům případné škody?

Honza2 19.8.2008 14:49

Re: Re: Re: Re: Re: předpověď větru,

Nu pokud máte předpověď, že příští týden nebude vůbec foukat, klidně tu elektrárnu najet stačíte. Zaplatíme to samozřejmě všichni v ceně elektřiny, stejně jako platíme všechny ty horké zálohy a přečerpávačky už dneska. Okamžitý výpadek celého 1000 MW bloku JTE během minuty totiž nepředpoví ani zázračný studentík p. Zimy.

Omezování spotřebitelů nebude napříště probíhat soudružským způsobem, ale na principu tržním. Ty návrhy s on-line aktualizovanou cenou pro koncové spotřebitele už se objevily, stačí zapojet nové "inteligentní" elektroměry a jedem. Šetřílci budou brzo pouštět v levněším pásmu nejen bojlery, ale i myčky, pračky, lednice a mrazáky.

Corsini 19.8.2008 15:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: předpověď větru,

Než ze sebe uděláte ještě většího bIbce, tak se podívejte například na minulý článek autora (je na něj odkaz v textu). Najdete v něm graf s názornou ukázkou proměnlivosti síly větru v průběhu jednoho měsíce. Ten příklad s výpadkem jednoho bloku Temelína je hezký, ale naprosto zcestný. Pokud by měl odpovídat výkyvům v dodávkách větrníků, tak by musel vypadávat několikrát do týdne a to na různě dlouhou dobu a v různé časy.

Honza2 19.8.2008 15:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: předpověď větru,

Uff. To je jako házet hrách do dubu :-)

Od začátku tvrdím, že pro všechny větrné elektrárny v jedné oblasti (Evropa) musí existovat záloha, pro případ, že třeba týden nebude foukat. Přepovědi pomůžou v tom, že ta záloha nemusí být dostupná okamžitě, což by bez předpovědí musela.

To srovnání s výpadkem Temelína na místě je. Je úplně lhostejné, jestli je ten výpadek bude 5x za týden nebo 5x za rok. Prostě tu zálohu za jeden(největší) elektrárenský blok mít musíte, pokud chcete mít stabilní síť.

Jakub Roth 19.8.2008 9:25

Právě jsem se vrátil

nikoliv z hradu, ale z Kréty. Z terasy apartmánu jsem měl při vhodném natočení křesílka výhled mimo jiné i na skalnaté kopce nad mořem a na nich se skvělo 5 větrníků. Za 14 dnů pobytu jsem je neviděl ani jednou se točit, i když vítr dul sakra moc. Tož tak.

jkotek 19.8.2008 9:26

Re: Právě jsem se vrátil

Asi dul az moc. Fofrniky maji jak spodni, tak i horni hranici rychlosti vetru, pri kterem mohou fofrnet.

Anebo proste nebyl odber...

Jakub Roth 19.8.2008 9:52

Re: Re: Právě jsem se vrátil

Tak to jsou tam postavený na dost blbým místě, poněvadž podle místních je tam fukejř porád takovej, jako jsem zažil já. Tudíž mne napadá jen jedno - za část dotace postavím, část si strčím do šrajtofle a nazdar.

Pavel 19.8.2008 12:05

Re: Právě jsem se vrátil

Něco podobného jsem viděl na Rhodosu, známém pravidelnými větry. Jestli to nebude tím, že oprava porouchané VE je dražší než její výstavba (a není na to dotace), takže se prostě neopravují.

raja 19.8.2008 8:59

stejně.....

Hezký den,

jsem velmi rád za tento obajasňující článek. Bohužel se domnívám, že naši "zelení" to stejně nepochopí.8-o

salamoun 19.8.2008 7:47

Vetrny tunelar Pavek

Dotovane vykupni ceny vetrne energie v Cesku vytvareji potencialne korupcni a kriminalni prostredi. Vetrniku se chytily vyslovene podivne zjevy, treba starosta Jindrichovic pod Smrkem a pohlavar Strany Zelenych Petr Pavek. Ano, to je ten clovek ktery do vesnice odmita poustet statni uredniky aby ho nemohli kontrolovat... Z kapsy nas vsech vytahl statni dotaci pres 50 mega, kterou odmita vyuctovat. Na stavbe "jeho" vetrniku se pritom podilela firma Resec, kterou vlastni... Petr Pavek! Resec se tim aspon chlubi na internetu. A energeticti odbornici spocitali, ze jindrichovicke vetrniky byly predrazeny radove o deset mega.

AGO 19.8.2008 8:10

Re: Vetrny tunelar Pavek

Pro srovnání poděleno tisícem si Jindřichovice pořídili 1,2kW zdroj elektrické energie za 60 tis.Kč a vyrábí jim v součtu asi jeden měsíc v roce (nejspíš únor)

ok 19.8.2008 8:45

Re: Vetrny tunelar Pavek

Jeďte se do Jiřetína podívat - Pávek je dobrý starosta, to městečko je výborně spravované, přestože se nachází v odlehlé části Sudet.

Jindřichovicím můžeme takového starostu jen závidět.

ok 19.8.2008 8:46

Re: Re: Vetrny tunelar Pavek

pardon, Jindřichovic...

Ladislav N 19.8.2008 21:55

Re: Re: Re: Vetrny tunelar Pavek

No samozřejmě, za peníze daňových poplatníků odjinud, teď navíc sedí tenhle vykuk Pávek na Ministerstvu pro místní rozvoj (za zelené magory), to by jej museli mít doma za blbce, kdyby jim neposlal nějaké peníze navíc... ;-P

jkotek 19.8.2008 9:10

Re: Re: Vetrny tunelar Pavek

Ono se to dobre starostuje za cizi penize. Dejte mi sto milionu a ukazi Vam, jak dobre hospodarim na sve chaloupce. Ale smite se dicat jen zpoza plotu.

ptakopysk 19.8.2008 10:13

Re: Re: Vetrny tunelar Pavek

vzhledem k tomu, že si to pořídil také za moje peníze, nepojedu tam. Musel bych ho kopnoput do obličejové části xichtu...;-€

mindas 19.8.2008 10:42

Re: Re: Vetrny tunelar Pavek

re ok: Dobry starosta? 'Hezky spravovane mestecko? A co to ma proboha co delat s tim ze si nejspis prihral do vlasti kapsy 10 mega ze statniho rozpoctu? Vite, oni nekteri esesaci taky umeli hezky malovat nebo hrat na piano..

Jenda 19.8.2008 11:59

Re: Re: Vetrny tunelar Pavek

Kdyz ukr..., chci rict ziskam dotaci, 10 mega tak muzu 1 mega pustit na nahozeni baraku a par metru chodniku. Aby to vypadalo.

Otakar 19.8.2008 7:33

Rozdíl mezi Dánskem a ČR....

 ...je ten, že v Dánsku u moře a od moře fouká.

Pragensis 19.8.2008 13:59

Re: Rozdíl mezi Dánskem a ČR....

Další rozdíl je ten, že Dánové prozíravě vsadili na podporu rozvoje větrných elektráren i za pomoci státních dotací. Nyní je již období státní podpory dávno skončeno, ale Dánsko je v současné době největším výrobcem větrných elektráren na světě. V Česku je asi rozumnější rozšířit kapacitu atomových elektráren, pokud se podaří vyřešit problém se skladováním jaderného odpadu. 

M. Zima 19.8.2008 7:29

Pane Nejedlý,

s tou "prakticky nepředvídatelnou produkci větrných elektráren" se mýlíte. Děláte to úmyslně?

HlavaXXII 19.8.2008 7:32

Re: Pane Nejedlý,

nemýlí. Větru ani dešti neporučili ani bolševici, jak víme, i když to pořád tvrdili.

M. Zima 19.8.2008 7:47

Až na to, že o to poroučení nejde, máte pravdu.

Nedávno jsem tu panu Nejedlému doložil, jaký kšeft je energetická meteorologie (předpovědi výkonů na jednotlivých VE v příštích hodinách).

Václav 19.8.2008 8:17

Re: Až na to, že o to poroučení nejde, máte pravdu.

Cožpak o to, kšeft to určitě je, ale otázkou zůstává, jak přesné a spolehlivé takovéto předpovědi jsou. Meteorologické předpovědi se mnohdy i dneska přes veškerou techniku podobají věštění ze skleněné koule. Ŕídit podle toho elektrizační soustavu bych se fakt bál. O tom pro koho je takový kšeft výhodný a z čích kapes se to platí raději ani nespekuluji.

M. Zima 19.8.2008 9:22

Čeho se Vy bojíte, nezajímá,

faktem je, že se to tak s úspěchem dělá a všestranně se to vyplatí.

Vilda 19.8.2008 8:19

Re: Až na to, že o to poroučení nejde, máte pravdu.

No to je boží:-D.

Táto, ty ještě ležíš? Proč nejdeš do práce?

Nejdu mámo, v Dánsku nefouká, není elektrika, stroje ve fabrice nemají šťávu a pěšky tam nepůjdu, když nejede tramvaj. Podívej se na moje nohy. Včera jsem šel z práce pěšky a do rána mi naskákaly puchejře. Podej mi pivo, ale sakra, vono bude zase teplý. Sem ti říkal, tu ledničku jsme kupovali zbytečně.;-(

jkotek 19.8.2008 9:11

Re: Až na to, že o to poroučení nejde, máte pravdu.

Ale kontrakty na odber se uzaviraji na mesice nebo roky. Udelejte ted presnou predpoved na 14.5.2010, na 15:30...