30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co budeme dělat bez plynu?

Teď už to není jenom otázka vysoké ceny. Teď už to je i otázka spolknutí hořké pilulky a ustoupení požadavkům, které si Rusko nadiktovalo:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 5.5.2022 8:16

a měnová reforma nebude !

J. David 5.5.2022 8:04

Věc je to pikantní, odebíráme ruský plyn, ale přes německého překupníka za jeho cenu EU. V česku vyrobenou elektřinu prodáme za českou cenu na burzu, zase německou, a pak jí zpětně nakoupíme za cenu EU mnohonásobně vyšší. Kšeft je kšeft, ale jak pro koho. A nyní uvidíme, jak nás fans Green deal bude plísnit kvůli uhlí: "Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem, sto roků kopal jsem uhlí, za sto let v rameni bezmasém svaly mi v železo ztuhly"(oteplovač Bezruč). Bude ještě nejenom fiskálně veselo, ale i technologicky, lišcí oháňky a ebonitové tyče.

J. Vorlický 5.5.2022 8:32

Ano, někdy mám pocit, že se skoro celý svět zbláznil. Mám-li pravdu, nepůjde ani tak o to, kdo je blázen a kdo není, ale kdo je menší a kdo větší. Když se Němci rozhodli končit s jadernou energií a s uhlím, myslel jsem, že jim přeskočilo. Teď vidím, že jakž takž mysleli na zadní vrátka a že na špek jim skočila celá řada těch, co jim přeskočilo ještě více. Moje rada všem co mají rádi teplo: přestěhovat se na příští zimu do jedné místnosti v bytě nebo v domě a topit jen tam, když bude třeba - co lidské tělo to tepelný výkon cca 600/800W? Nevím. Pak s jednou klasickou (,,neúspornou" ) 60W žárovkou u stropu by to mělo stačit.

No, až se udělá v létě teplo a bude foukat větřík (známá sluneční energie jinak použitelná i na vrtule a panely) otevřeme zase zbytek našich domovů. Budeme tomu říkat, že jsme ,odjeli na letní byt ́. srdečně

Z. Lapil 5.5.2022 13:13

Mám dojem, že na těch 600W musíte cvičit, v klidu je to jen něco přes 300. Ale jo, princip je jasnej, člověk je slušné topidlo a jako první pomoc může sloužit i kočka na klíně.

Dřevní trampové vědí, že stan dokáže slušně ohřát i jedna jediná svíčka.

L. Žaloudek 5.5.2022 13:22

Pane Davide, vy taky patříte k těm, kdo si myslí, že se na burze za jinou cenu prodává a za jinou kupuje? Proč myslíte, že po mnoha letech cena akcií ČEZ opět překročila 1000 Kč?

P. Dvořák 5.5.2022 7:24

Plyn bude vbrzku.

R. Szewczyk 5.5.2022 6:08

odstřihnout se od ruského plynu lze takto: Zvýšit dotace na plynové kotle, prosazovat daňovým zvýhodněním auta a autobusy na plyn, zakázat spalování a těžbu uhlí a dřeva, snížit anebo zrušit dotace na alternativní zdroje energie, ukončit jadernou energetiku,,,,,a asi jsem určitě zapomněl na nějaký Evropsko-český další počin

J. Strakoš 5.5.2022 6:06

Bohužel, nejsme nyní na stav bez plynu připraveni - a energie z něj bude hodně chybět. Ano, můžeme začít vyrábět jen když bude svítit slunce nebo foukat vítr, ale považoval bych to za krok zpět. Logické by bylo využít dočasně(!) třeba uhlí v elektrárnách a urychleně budovat jaderky, abychom nebyli závislí na plynu v budoucnu. Ale obávám se, že to dopadne jinak - podpoříme OZE jak jen to půjde a následně je zálohujeme plynovými elektrárnami na plyn, který "nějak" nakoupíme z Ruska.

D. Uhlár 5.5.2022 5:42

Co dělat v zemi, kde političtí aktivisté vážně říkají věty typu Blackout mi nevadí, já se na tu televizi podívám klidně po tmě?

S. Ševeček 5.5.2022 2:28

Co ?

/no, nic. ubudeme.

K. Kovařovic 5.5.2022 2:04

Děkuji autorce - ona poprvé popsala propojení soustavy plynovodů v ČR. Jen bych doplnil: plynovod Gazela spojující Bavorsko se Saskem přes území ČR byl doplněn v roce 2021 souběžným plynovodem Antilopa - Antilopa byla postavena na úkor plynovodu Moravia (propojení Polska s Rakouskem a Slovenskem přes Moravu) . Takže Německo resp. firmy RWE mají na úkor ČR , Polska a Slovenska vybudované plynovody přes území ČR !!!

V. Novak 5.5.2022 7:53

Proč na úkor ČR?

J. Vorlický 5.5.2022 8:12

No protože zejména nám Čechům furt někdo musí ubližovat! Kde domov můj?

K. Kovařovic 5.5.2022 11:07

No a kdyby byl plynovod Moravia, tak by navazující plynovod v Polsku mohl čerpat plyn z terminálu na kapalný plyn.

K. Kovařovic 5.5.2022 10:58

Jistě jste slyšel o ochranných pásmech plynovodů. Takže 2 roury pro Němce zamezují výstavbě v ochranných pásmech v ČR.