30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co budeme dělat bez plynu?

Teď už to není jenom otázka vysoké ceny. Teď už to je i otázka spolknutí hořké pilulky a ustoupení požadavkům, které si Rusko nadiktovalo:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vorlický 5.5.2022 9:00

Také bude myslím třeba se přeorientovat na jiné životní potřeby. Myslím, že klesne spotřeba věcí pro zimní sporty. Kdo by chtěl čelit mrazivému větru na svahu, když se doma valně nezahřeje? Tedy klesne prodej lyží a podobně. Určitě klesne spotřeba různých přípravků na hubnutí. Lidé přestanou býti tlustí, nebude z čeho. Možná, že stoupne spotřeba společenských her, jako Člověče, nezlob se. Potom, teplé oblečení, bude-li dost peněz, půjde myslím také více na odbyt, atd., atd. Je třeba se připravit.

V. Kuhaj 5.5.2022 9:44

Netřeba se bát. Výrobcům přípravků na hubnutí nabídnou volná místa výrobci svíček a loučí. A možná bude obnoveno vorařství.

K. Křivan 5.5.2022 10:03

Vorařství ? Přes vltavskou kaskádu ? ;-D

V. Kuhaj 5.5.2022 10:10

Jestli to nepůjde přes zdymadla, což asi nepůjde, protože vrata nebude mít co pohánět, tak z toho budou další pracovní příležitosti, něco jako stavba hladové zdi - zbúrať kaskádu!;-D

V. Novak 5.5.2022 10:08

Zkuste s vorem převeslovat Orlík. Nebo Slapy - Svatojánské proudy byly sice nebezpečné, ale daly voru švunk.

V. Kuhaj 5.5.2022 10:12

Tak já myslel vorařství jako alternativní cesty zboží po proudu řek. Kdo by vesloval přes Orlík?!

D. Polanský 5.5.2022 8:52

Mělo by platit, že v obchodě neznám bratra. Tak se to alespoň kdysi učilo na obchodních školách. A celá staletí to jaksi fungovalo, teď to začíná být nějak jiné. Že prý obchod a politika jedno jsou.

R. Polášek 5.5.2022 9:19

Však to platí. Obchodujeme s leckým, kdo se nám nelíbí. Dokonce jsme dobře obchodovali i s Putinem, dokud svoje teroristické sklony držel na uzdě.

Ale s čistým teroristou, jak se Putin odhalil napadením Ukrajiny, obchodovat nelze. Terorista uvažuje jinak než normální člověk, jednání, domlouvání a obchodování považuje za slabost, sliby neplní a kdykoliv vás může přepadnout a chtít zničit.

K. Křivan 5.5.2022 9:30

Teroristi jsou muslimáci. Paloši, Libanonci, Talibánci, Pakoši, ....levičáci a jiné svinstvo.

Putin je politik. Šéf největší země světa, který dokázal svou zem vyvést z katastrofální bídy, který chrání Rusy i v sousedních zemích. Velice schopný politik. Někdy i příliš schopný.

R. Polášek 5.5.2022 9:58

;-D;-D;-D;-D

Z. Lapil 5.5.2022 13:03

Však on je do tý bídy zase přivede.

Připomínám, že Rusové vedou o několik délek jak v koncentraci bohatství mezi několik málo lidí (tuším 80% lidí vlastní nějakých 14% bohatství), tak v tom, že bohatství se získává především politickými konexemi, na rozdíl nejen od USA, ale i od Číny. Taky v Rusku nikdy nikdo pořádně neslyšel o nedotknutelnosti soukromého vlastnictví.

Když k tomu připočtete, že to nejsofistikovanější, co ve velkém vyvážejí, jsou vysloveně těžené suroviny, dřevo a obilí, a že s poklesem střední doby dožití z 80. let (ze 68 na 64 let) nic nedokázal ani Putin, tak to do katastrofální bídy spíš směřuje než že by to mířilo někam k bohatství, jakkoliv relativnímu.

Už ten útok na Ukrajinu - poctivě vzato, co tam hledají za štěstí?

J. Nevrkla 5.5.2022 8:35

Rubl se teď dostal na nejvyšší kurz vůči euru a dolaru za poslední dva roky. Sankcemi se už nestrilime do nohou, ale do hlavy.

J. Farda 5.5.2022 9:08

Neskuvíňajte tuná putinošpína Nevrkla ako prostitútka, Vašu drevenú to nemôže až toľko bolieť ... ;-)

V. Kuhaj 5.5.2022 9:57

Tak jsem si příspěvek pana Nevrkly přečetl znovu, a opravdu nechápu, proč ho tak urážíte. Resp. chápal bych, kdybyste byl moderní progresivní sluníčkář, ti na věcnou diskusi reagují (zatím jen slovní) agresivitou vůči tomu, kdo říká věci, které se jim nelíbí. Jste?

V. Novak 5.5.2022 10:02

Já to chápu - Sarda-Farda se na nic inteligentnějšího nezmůže, tak "polemizuje" tak, na co stačí.

V. Kuhaj 5.5.2022 10:24

Smutná pravda.

R. Polášek 5.5.2022 9:14

Podle zpráv je v Rusku vekslácký kurz rublu třeba k dolaru nějak 150 rublů na dolar.

Neboli se objevuje to, co jsme znali dobře ke konci socíku. Že jedna věc je umělý oficiální kurz a druhá je reálný živý kurz měny.

J. Nevrkla 5.5.2022 9:25

Pokud vím, kurz rublu se tvoří na mezinárodní burze.

R. Polášek 5.5.2022 10:23

Pokud vím, tak dneska, pokud russák potřebuje třeba nový noťas nebo panička voňavku od Diora, ( na "Moskevskou pouliční směs" , kterou se polévaly paničky ruských okupantských oficírů z ruských posádek u nás v bývalém Československu už nejspíš odvykli) tak na to potřebuje dolary. Protože si to bude muset nechat načerno dovézt přes asijské republiky nebo diplomatickou poštou. A dolary v Rusku dnes sežene pouze načerno na ulici za vekslácký kurz, protože se oficiálně za rubly nakoupit nedají.

Jedině že by russák měl známého ruského okupanta a dal si ten noťas ukrást někde na Ukrajině. Jenže to dnes už půjde těžko, Ukrajinci už zjistili, že russák coby okupant ukradne na Ukrajině všechno, co vidí a nejspíš už v opuštěných domech nic nenechávají. Stejně Russáci z Moskvy nebo Petrohradu mají smůli, Putin na Ukrajinu posílá umírat výhradně nevzdělané "rusy" ze zaostalých oblastí Ruska, jako je Burjatsko nebo své slouhy, jako jsou kadyrovci. A tam mizí i ukradené ukrajinské zboží. S výjimkou těch stovek tisíc tun ukrajinského obilí, to je nejspíš oficiální putinovská zlodějna.

J. Nevrkla 5.5.2022 10:29

Taky ty povídačky někdy od roku 2014 občas čtu. Když jsem byl před čtyřmi roky na týden v Rusku, viděl jsem obchody nacpane zbožím z celého světa včetně nejmodernější elektroniky, do velkého Smart telefonu tam koukal každý.

R. Polášek 5.5.2022 11:03

Známí taky byli okolo roku 1975 v Rusku, teda Sovětském Svazu a taky viděli v Moskvě plné obchody zboží.

J. Nevrkla 5.5.2022 11:04

To bych se divil.:-)

J. Jurax 5.5.2022 19:04

Kde a jakého?

Třeba s potravinami tam byla bída, zato se odtud vozily potřeby pro kutily, digitálky a barevné televize a vlněné svetry. Byl jsem tam byl s VTS přes Čedok v roce 1974 - Kyjev, Moskva, Leningrad.

R. Kobliha 5.5.2022 8:31

Být bez plynu je tragédie? Vždyť je to gryndýlový plán EU! Chtěli během několika let dokonce zakázat používání plynu. Takže soudruzi z EU jsou zaskočeni, že svůj marxistický plán splnili hned, díky Putinovi?

Nebude plyn, lidé budou topit PET lahvema a pneumatikama, v panelácích se zahřejou pod peřinou. A firmy budou krachovat, což se stejně dřív nebo později stane. Nejsou lidi, není materiál, nejsou suroviny, není plyn, není elektřina. Ale zase je něco, co máme a na tom lze stavět: máme dluhy, máme půjčky, máme obrovské daně, máme hypotéky, máme exekuce.......

J. Vorlický 5.5.2022 8:40

. . . dej pozor, co si přeješ, vono by se ti to mohlo splnit! Jako s tím covidem. Pořád, že je nás světě moc. Přejeme si prý, aby nás bylo míň. Vyšší síla seslala nový vir. Namísto abychom ocenili případné snížení světové populace, zase jsme měli řeči. Asi jsme nepoučitelní . . .

K. Křivan 5.5.2022 9:21

Přejeme si prý, aby nás bylo míň. Ano, je přelidněný. Asi dvacetkrát proti optimálnímu stavu. Hlavně jsou přelidněné arabské země, Afrika, Indie a okolí, jižní Asie, Čína, .... Stačilo y snížit na desetinu. Jak krásný by byl svět s jednou desetinou lidí. Kdyby zbyli jen ti vzdělaní, chytří, slušní, bílí, ... :-)

R. Gramblička 5.5.2022 8:52

ale houby, grýndýl počítal s plynem pro přechodné období.

J. Vorlický 5.5.2022 9:01

. . tak v tomdle se teda spletli . . .

R. Dubravský 5.5.2022 11:01

Kdybychom místo "přechodné" řekli "dočasné", tak hned víme, na čem jsme.

R. Polášek 5.5.2022 10:35

Tak zelení chtěli Greten deal postupně, aby lidi metodou "žáby v postupně ohřívané vodě" si na nedostatek energie, peněz, zimu a marasmus zvykli.

Jenže přes Putinovu invazi na Ukrajinu a embargo lidi k tomu přicházejí najednou, nemají čas sis zvyknout a tak si toho všímají.