22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Český fotovoltaický Klondike a zdravý rozum

Fotovoltaika hýbe republikou. Jak to začalo? Když se rodil solární boom v České republice, podmínky byly lepší než v nejbohatších rýžovištích zlata na Klondiku v předminulém století. Nepodnikal by pouze úplný blbec...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 1.3.2013 11:30

Re: Njn., fotovoltaika je jen jedno z darebáctví, ....

Pane Saleku lžete ve větě...."ledovce roztály ...2035 tak jak hrozi IPCC. Jak je videt nejen p. Rada ale i samotni duchovni giganti z IPCC dost casto skoci na spek" ... Argumentujete totiž jednou s chyb které v obsáhlých zprávách bohužel bývají a o tom že se tam dostaly a proč se tam dostaly bylo vydáno mnoho rozborů o kterých vím. V tom ostatním mlžíte bez znalosti podstaty.

Fakt který je dnes pro střední evropu a její klima podstatný je odtávání Arktidy které pokračuje naopak rychleji jak IPCC předpokládalo. Mohou za to pravděpodobně podceněné zpětnovazení procesy. U nás konkrétně se to ale zprvu neprojeví jako průměrné oteplení ale daleko více jako změna proudění. Ubude typických západních situací přinášejících oblačnost - tedy v létě chladících či v  zimě oteplujících - které udržovaly pro zemědělství příhodné mírné klima. Přibudou naopak severojižní a východní situace, které však přinášejí extrémní typy počasí. Už dnes přitom pro degradaci půdy a růstu její zastavěnosti i spotřeby obyvatelstva přestáváme být potravinově soběstační. Zatím to řetězce výrobců a supermarketů řeší hravě nákupem v zahraničí - jsme průmyslová země. Zatím !

K. Frauknecht 1.3.2013 11:29

Re: Naivní obsah i závěr.

Doporučuji i nějakou jinou četbu nežli občasník Duhy. Jednostranná strava nevede ku prospěchu těla ani duše.

P. Rada 1.3.2013 11:13

Re: Naivní obsah i závěr.

Nesmysly? Ta tržní cena elektřiny je skutečně nízká, protože se do ní stále víve započítávají jen výrobní a nikoli už investiční náklady a je tak nízká, že na ni JE zdroje dnes už nedosáhnou. Také ale proto, že se nezapočítávají dopady externalit.

S tím kolik spálíme a jak vzrodstou koncentrace mátete pravdu, pokud se nezapočítává vliv zpětných vazeb. V permafrostu, metanových hydrátech, půdě .... je uhlíku uloženo mnohonásobně víc - odhad je komem 1000GTC oproti 10GT dnes vypouštěným do atmosféry antropogeně. permafrost přitom znovu začíná tát a to je vidět i na opět narůstající křivce koncentrace metanu v atmosféře. Přii koncentraci jen 400ppm která byla naposled před 3miliony let a dříve necyklovaly ještě doby ledové. Pravděpodobný nárůst ale bude patrně větší protože zanedlouho už na dominantním vlivu našeho druhu v množství uvolnovaných radiačně aktivních plynů přestane záležet. Pokud by na planetě byly jen miliony lidí nebyl by problém se migrací přispůsobit ale ze sedmi a více miliardama při napjaté potravinové situaci je migrování nereálné. ty nejchytřejší a nejtechničtější ekonomiky mají dnes už vážný problém. Ekonomicky rstou jen surovinově zatím bohaté. Technologický zvrat nelze vyloučit ale je nepravděpodobný podobně jako objev nových prvků v periodické soustavě či nových fyzikálních zákonů.

D. Seibt 1.3.2013 11:04

Re: Připomeňme si, jak to v ČEZku chodí

Trh s povolenkami je uplne na dne, napad prodavat horky vzduch byl od zacatku blbost, ale co by pro nas politici a ekologisti neudelali :-) Ale na tu cestu z kopce se stejne budeme muset pripravit, to mate naprostou pravdu.

D. Seibt 1.3.2013 11:02

Re: Njn., fotovoltaika je jen jedno z darebáctví, ....

To samozrejme neni pravda, embargo uz je skoro rok zrusene a licence na vystavbu se opet vydavaji a plan na cilovy instalovany vykon je stale platny. Vy moc o tom tematu  nevite, pouze placate hlouposti, ale moc me to neprekvapuje :-)

P. Rada 1.3.2013 10:59

Re: Naivní obsah i závěr.

Dávám Vám zapravdu ale pokud je ta poslanecká sněmovna lobisticky propojena s průmyslem pak oni poslanci jsou nejspíš jen nastrčenými figurkami. Na tom celém profitují totiž také velké banky, které mají ve stagnaci ekonomiky značný problém komu půjšovat aby se jim to vrátilo a pokud možno rychle!

Celý dnešní život je totiž založen na principu stálého růstu a jeho kladného úročení. Jakmile se tempo zastaví, banky přestanou dávat úvěry a systém se hroutí! Centrální banka má už úrokovou míru prakticky na nule, stát žije na dluh ... a kde najednou brát peníze???

Jsme někde kolem vrcholu našich možností - později bude pravděpodobně jen materiálně hůře. To ale ještě neznamená, že kvalita duševního života musí poklesnout také.

S. Udatný 1.3.2013 10:49

Re: Připomeňme si, jak to v ČEZku chodí

pane Tolmane, píšete: "v senátu zákon 185/2005 prošel díky hlasům ODS lžete přítomno bylo 71 senátorů aby zákon prošel stačilo 36 hlasů. Takže i kdyby senátoři za ODS byli proti stejně by byl schválen.

zdroj:

http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/hlasovani?action=tisk&O=5&T=40

P. Rada 1.3.2013 10:49

Re: Njn., fotovoltaika je jen jedno z darebáctví, ....

Ano - jenom jste zapoměl zmínit, že Čína momentálně pozastavila po Fokušimě spouštění všech nových JE zdrojů na dva roky s cílem prověrek ke zvýšení bezpečnosti a další JE už dokonce nebude stavět ve vnitrozemí - ale nen u mořského pobřeží, kde je výstavba nejefektivnější.

J. Salek 1.3.2013 10:41

Re: Připomeňme si, jak to v ČEZku chodí

O pardon, napsal jsem o administrativnim snizovani ceny uhliku. Kazdeho jiste napadne ze to je ovsem politicky nepruchodne.

J. Salek 1.3.2013 10:39

Re: Připomeňme si, jak to v ČEZku chodí

Emisni povolenky se zavedly, ale jsou dost lacine, nebot aktivity zelenych silencu silne snizuji hospodarsky rust. Nastesti lze cenu uhliku administrativne snizit na pozadovanou uroven kolem 30dolaru za tunu. Nekteri pozaduji i cenu 100dolaru za tunu. Aby se uhlik nevypoustel vubec bude ovsem zapotrebi tak 300dolaru za tunu. V soucasnosti je to 5euro za tunu. Tudiz si propravte penezenky, pofrcime z kopce.

J. Salek 1.3.2013 10:29

Re: Njn., fotovoltaika je jen jedno z darebáctví, ....

Cerpani spodnich vod lze detekovat i z vesmiru pomoci mereni gravitace GRACE. Napriklad hloupoucti ekologisti pokles gravitace v severni Indii pokladali za tani ledovcu. Ovsem s vyssim rozlisenim se prislo na to ze se jedna o odcerpavani spodnich vod.

Vedci s environmentalnim citenim jsou dokonce natolik chytri, ze jim neprislo divne ze by zdejsi ledovce roztaly uz do roku 2035 tak jak hrozi IPCC. Jak je videt nejen p. Rada ale i samotni duchovni giganti z IPCC dost casto skoci na spek. Miliony lidi tak skocili na hokejkovy spek (opet od IPCC) ze pry dnes mame nejtepleji v historii lidstva! Cha cha. Sice se nam poslednich par stoleti otepluje, ale teplotne jsme se sotva vyskrabali z nejstudenejsiho obdobi Holocenu. Nasi predkove si uzivali mnohem teplejsiho klimatu a slo jim to k duhu. Naopak hladomory a nemoci prichazely v chladnych letech. 

J. Salek 1.3.2013 10:15

Znalosti p Rady jsou opravdu sokujici

Klima planety se meni neustale, pred par stoletimi byla Zeme dokonce nejchladnejsi za poslednich 8000 let z cehoz jsme se dodnes nevzpamatovli ani pres usilovne vypousteni CO2. Spodni vody s timto samozrejme nemaji nic spolecneho. P. Rada by mohl ochranou vod zacit u sebe a mene se sprchovat a mene umivat nadobi aby se nemusela spodni voda toli cerpat. Taktez smrkove monokultury nemaji rady SO2 hydratovany na H2SO4, zatimco na CO2 si narame pochutnavaji. Cim vyssi koncentrace tim rychlejsi rust. Vynosy ze zemedelske pudy strme rostou na vsech kontinentech a ve vsech krajinach. A pan rada sni o vojenskem zasahu Ciny, jejiz uhelne lelektrarny vypousti mracna kyseliny sirove a tovarny na PV panely chrli tezke kovy do mistnich rek. Myslim ze urcite podporuje i odzbrojeni NATO, aby nas nedej boze nenapadlo se Cinanum branit.  Tolik mrtvych prece nemuzeme dopustit. Nebo si naopak mrtvoly preje, aby se Zemi ulevilo? U p. Rady je mozne vsechno. 

J. Salek 1.3.2013 10:04

Re: Naivní obsah i závěr.

P. Rada do nas zase husti nesmysly. Garantovat vykupni ceny cehokoliv na 15ti nasobku trzni ceny je nesmysl z jakehokoliv pohledu. Dnes se obhoduje elektrina 1kWh za 1kc a vykupni tarify pro fotovoltaiku jsou porad na nekolikanasobku teto ceny. Toto je ze sve podstaty nemravne. Zatimco chapu ze dotace do vyzkumu maji obecne slusnou navratnost, tak naprosto nechapu smysl dotovat neco k cemu existuje levnejsi alternativa. Ani argument o nejakych externalitach neobstoji, nebot k vyrobe panelu je samozrejme nutno vytezit a zpracovat hory materialu. A to obzvalaste v Cine a rozvojovych zemich. Zatimco jaderna elektrarna v CR musi zaplatit tyto externality, u fotovoltaiky o tom velice pochybuju. Uvidime az splecnosti vlastnene pres akcie na dorucitele budou lividovat dosluhujici panely. Zlaty voci. Vlastnici i p. Rada budou nahle nedohledatelni. Pres poznamku o globalnim oteplovani je hned jasne odkud vitr fouka. Jsme totiz obeti zelene ideologie p. Rady a jemu podobnych. Naprosto ho nezajima drancovani prirody vyrobou biopaliv, nezajima ho vypousteni jedu z vyroby baterii, PV panelu, nezajimaji ho hory ptacich mrtvolek pod vetrniky. Jeho z nejakeho duvodu zajima jen a pouze vypousteni jinak neskodne rostlinne potravy do vzduchu. Vse ostatni ignoruje. Aspon nevypousti nesmysly o tom ze fosilni paliva co nevidet dojdou. Ano, pokud spalime veskere potvrzene zasoby fosilnich paliv tak koncentrace CO2 v atmosfere dosahne 600ppm zatimco dnes jsme na necelych 400ppm. IPCC odhaduje vzrust teploty pri teto koncentraci o 0.75 az 2.25C. Soucasna pozorovani podporuji spise nizsi rust, ale IPCC porad doufa v nejakou "akceleraci" - ktera zatim neprichazi. Navrhuji proto pokracovat ve vypousteni CO2 a uzivat si mirneho otepleni, dokud nezaznamename nejake priznaky negativniho vlivu CO2 a nedej boze priznaky toho zebychom se tady mohli zasluhou CO2 usmazit.. I pak mame mnoho desitek let na to aby ti chytrejsi z nas neco vymysleli. Moznosti jsou.

J. Schwarz 1.3.2013 9:51

Re: Njn., fotovoltaika je jen jedno z darebáctví, ....

Co mají společného oxidy uhlíku se smogem? Darebáctvím je hlavně to, že levičáci ve svém svatém boji proti kapitalismu volné soutěže jsou ochotni uveřejnit jakoukoli lež, i kdyby měla poškodit vlastní lidi a vlastní civilizační okruh. Nesmyslu o vlivu uhlíku na změnu klimatu se už chytl kdekdo, aby se se západem soudil a vymáhal kompenzace tu za následky hurikánů, tam za stoupající hladinu moře... Kdyby se sice konstatovalo, že se klima otepluje přirozeně, v důsledku slunečních cyklů, mohla by být sice taky navrhována opatření jak následky zmírnit / například ochrana země před dopadem velkého asteroidu, pokud by byla možná, by asi taky byla nákladná, nebylo by ale možné z nasměrování onoho asteroidu vinit jen určité části populace či kulturní okruhy a chtít po nich, aby všechny náklady  táhli sami /. Pokud  se obviní "uhlík", je možné útočit proti těm, co oxidy uhlíku produkují a to je průmysl a doprava převážně v bohatších státech. Celá tato teorie se silně podobá obvinění z čarodějnictví za středověku - a to se divíme a kroutíme hlavama jak je možné, když je někde v Gabunu člověk odsouzen za uřknutí sousedova dobytka k trestu ušlapání bůvolem. Chováme se stejně pitomě a iracionálně, jen vlastní iracionalitě dokážeme dát vědecký nátěr a další kolo "třídního boje" podpořit "odhlasovanou vědou". Pan Paroubek by si byl svého času klidně pozval na svou podporu i Marťany, levicovému intelektuálovi postačí bližší destinace - třeba Vanuatu s jeho ostrovany nebo Kalahari s křováky. Konečně, levicový intelektuál ví, že elektřina je v zásuvce, zelenina v kauflandu v regálu "bio" a prachy se tisknou v ČNB, aby bylo jak podporovat "živou kulturu". K čemu průmysl a konečně i tradiční zemědělství, když to zrušíme bude tu čistší vzduch, bory se znovu  rozšumí po skalinách a v sadě rozkvete jara květ, že, pane P. Rado.

D. Seibt 1.3.2013 9:35

Re: Připomeňme si, jak to v ČEZku chodí

Proc by se mel danit vzduch? Co myslite, ze se stane s cenou energie pokud se zavedou emisni poplatky? Samozrejme se zase zvednou koncove ceny. Jakekoliv dalsi dane za cokoliv proste zvednou ceny. Takze je dobre, ze se ty emisni povolenky nezavedly. Platite neco za to, ze vydechujete CO2 a prdite metan? Mozna by jste mel, aby to bylo fer pro vsechny :-)

R. Langer 1.3.2013 9:30

Re: Netroufl bych si ČEZ

No přece počítala, kolik na tom firma vydělá, protože je to jejich práce... :-P

J. Tolman 1.3.2013 9:28

Připomeňme si, jak to v ČEZku chodí

Před třemi lety došlo k nádhernému příkladu Klausovy party v akci Poslanci Martin Říman, Oldřich Vojíř (ODS) a Milan Urban (ČSSD) přilepili do nesouvisejícího zákona během druhého čtení v Poslanecké sněmovně změnu, nazývanou přílepek století. Vláda tak o něm vůbec nejednala. Do zákona o spotřební dani přidali vlastní návrh o změně systému vydávání emisních povolenek. Senát ho schválil.

Podle návrhu budou moci elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma.

Václav Klaus bez zdráhání podepsal tento zákon, jehož součástí je dáreček za 68 miliard korun pro elektrárenský gigant ČEZ. Čekalo se, zda prezident třeba sporný předpis nevetuje, když před měsícem stejně naložil se šrotovným, které je podle jeho slov diskriminačním opatřením ve prospěch jednoho odvětví průmyslu. Nestalo se - a před sídlem společnosti ČEZ v Duhové ulici na Praze 4 se tak mohl sejít početný zástup gratulantů. V jeho řadách byli rozpoznáni mimo jiné:

Lívia Klausová, prezidentova choť, bývalá místopředsedkyně dozorčí rady ČEZ, Václav Klaus ml., prezidentův starší syn, ředitel pražského gymnázia PORG, které platí ČEZ -  Jan Klaus, prezidentův mladší syn, tehdy ekonom společnosti ČEZ ( dnes ředitel kontrolingu) - Mirek Topolánek, předseda ODS, blízký přítel šéfa ČEZ Martina Romana - Marek Dalík, lobbista, přítel Mirka Topolánka a Martina Romana -  Martin Říman, exministr průmyslu z ODS, spoluautor návrhu na darování emisních povolenek firmě ČEZ - Aleš Řebíček, exministr dopravy a poslanec ODS, hostitel Martina Romana na jachtě v Toskánsku - Milan Urban, místopředseda ČSSD, toskánský mořeplavec a spoluautor návrhu na dáreček pro ČEZ - Vladimír Laštůvka, bývalý předseda zahraničního výboru sněmovny z ČSSD, bývalý člen dozorčí rady ČEZ a agent STB (krycí jméno Vladimír) a mnoho, mnoho dalších

http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/glosar/darecek-pro-cez-seznam-gratulantu_133573.html

J. Schwarz 1.3.2013 9:23

Re: Netroufl bych si ČEZ

To jste uhodil hřebíček na hlavičku! "Investor" s anonymními akciemi se sídlem na Kypru postaví elektrárnu za miliardu a prodá ji ČEZu za pět - realistická cena, kterou si příslušní manažeři ČEZu snadno zdůvodní vzhledem ke státem zaručeným ziskům. Vůbec je nemusí zajímat pořizovací cena, stačí budoucí peněžní toky. Když to teď stát zdaní,  ukáže se být "investice" ČEZu ztrátovou a tak tratí stát. Ten, kdo fotovoltaickou elektrárnu postavil má své zisky dávno doma a může se smát. Obyvatelstvu této země nejvíc škodí její vlády, "zákonodárci" a uřednictvo - krátce a stručně jejich vlastní stát. Všichni  lupiči dohromady i se svým kasařským nářadím a pistolemi nepřijdou "občany" ani na promile toho, co je stojí vlastní stát, který je má údajně "chránit". Před čím, proboha? Vždyť jestli potřebuju nějakou ochranu pak je to ochrana před vlastním státem!

J. Tolman 1.3.2013 9:17

Re: Václav Klause bych se v tomto případě zastal

Ano, v tomto případě si Václav Klaus myje ruce. 

Nezapomeňte, že organizovaný zločin je organizovaný právě proto, že v něm existuje dělba práce. Jeden nemusí dělat všechno. ODS nemusela zákon podpořit ve Sněmovně, protože hlasů bylo dost. V Senátu nebylo, ODS musela přiložit ruku k dílu. Pan prezident nemusel podepsat a zákon mohl platit. Ústava nebyla porušena. Jako již tolikrát.

P. Lenc 1.3.2013 9:15

Re: Václav Klause bych se v tomto případě zastal

Bohužel, ta selektivní paměť není jen výsadou jedinců.

D. Seibt 1.3.2013 9:09

Re: Njn., fotovoltaika je jen jedno z darebáctví, ....

No s tou spodni vodou je to trochu jinak, nez se nam snazite namluvit. Ono totiz se zjistilo, ze asi 20 az 30% vzestupu oceanu a mori ma na svedomi presprilisne vyuzivani spodnich vod. Proste cerpame prilis vody ze zeme a potom to protahneme cistickou a ta vyustuje do reky a navic se prilis nesnazime zlepsit retenci krajiny a pak se divime, ze klesa spodni voda.

No a k te Cine. Ona totiz Cina stavi i vodni elektrarny ktere jsou take OZE, ale ty tedy moc k zlepseni neprispivaji. Cina take stavi Jaderne elektrarny a samozrejme i OZE, ale ten rozdil je prave v tom, ze stavi energeticky mix, coz je optimalni pro stabilitu cen, stabilitu site a take pro energetickou nezavislost.

V. Kraus 1.3.2013 8:30

Re: Naivní obsah i závěr.

Ano, podstatou problému je skutečnost, že do zákona 180/2005 byl vtělen odstavec povolující ERÚ snižovat výkupní ceny elektřiny vyrobené z OZE maximálně o 5% ročně. Tím ERÚ fakticky svázali ruce. Proč potom máme ERÚ, když výkupní ceny elektřiny chtějí stanovovat sami poslanci zákonem? Tak to prostě končí, když je nějaká dotovaná cena stanovena přímo zákonem a mezitím dojde na trhu k dynamickým změnám nákladů. Hlavním viníkem je tedy bezpochyby poslanecká sněmovna. 

V. Kraus 1.3.2013 8:20

Re: Netroufl bych si ČEZ

Manažeři ČEZu si prostě řekli: "Proč by měl na fotovoltaice nehorázně vydělávat kdejaký Jouda z Horní Dolní a my bychom se na to jen měli dívat?" Takže ČEZ začal skupovat už rozestavěné fotovoltaické elektrárny a tím státu vlastně dost peněz zachránil. Otázkou je jen, zda ti někteří investoři do fotovoltaiky už předem nepočítali s tím, že to ihned prodají ČEZu - a nebyli někým z ČEZu už domluveni předem.

P. Nejedlý 1.3.2013 8:17

Re: Njn., fotovoltaika je jen jedno z darebáctví, ....

Jenom jste se zapomněl zmínit, že Čína hodlá problematiku saturování energetických potřeb obyvatelstva resp. průmyslu a snižování emisí CO2 řešit rovněž i výstavbou jaderných elektráren. Momentálně je ve výstavbě 29 bloků (29 990 MWe), připravováno je dalších 51 bloků (59 800 MWe).

R. Langer 1.3.2013 8:15

Re: Václav Klause bych se v tomto případě zastal

Přesně tak, já si to také pamatuji. Už mi ta selektivní paměť některých jedinců začíná dost vadit.

A. Bocek 1.3.2013 8:04

Re: Netroufl bych si ČEZ

ad1) Co dělali zástupci státu proti zdražování energie, které ničí domácnosti a podvazuje konkurenceschopnost průmyslu.

A. Bocek 1.3.2013 8:00

Re: Netroufl bych si ČEZ

Proboha proč by musel vlastnit a přednostně pouštět do sítě zdroje které v ročním součtu fungují pod 15% ! Co dělala spousta zodpovědných techniků proti řádění lupínkových manažerů ?

V. Kraus 1.3.2013 7:58

Václav Klause bych se v tomto případě zastal

Zákon 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z OZE byl doručen prezidentovi k podepsání 12.4.2005. Prezident Václav Klaus zákon v zákonné lhůtě nepodepsal a nevrátil zpět sněmovně.

A. Bocek 1.3.2013 7:57

Politici hlasovali, úřad nereagoval,

podnikavci investovali a občané s ostatním průmyslem to zaplatí. Církevní restituce mají alespoň morální logiku. Placení OZE je mimo Zdravý selský rozum.

P. Rada 1.3.2013 7:05

Re: Njn., fotovoltaika je jen jedno z darebáctví, ....

Darebáctvím civilizace je, že už vypustila do atmosféry tolik oxydů uhlíku, že to začíná měnit klima planety. Nám to zatím mnoho nevadí. Je sice už na ústupu úroven spodních vod, celoplošně začínají odumírat smrkové porosty ale tím jak máme doverzifikovanou krajinu, tak se neděje toik jako tam kde jsou roviny na kterých změna bilance srážek a teplot znamená nutnost přesunu ekosystémů na kterých jsme ale závislí až o tisíce kilometrů.

Např v Číně dnes řada řek už nedoteče k moři, ovzduší se jim v městských aglomeracích zhoršilo až tak, že ačkoli se dosud vyhýbali dohodám ohledně zmírnění důsledků klimatu sami nyní zavádějí uhlíkovou dan. http://www.rtcc.org/china-announces-carbon-tax/

Trend výstavby OZE je také právě Číně nejvyšší:

http://www.gwec.net/wp-content/uploads/2013/02/GWEC-PRstats-2012_english.pdf

Je docela možné, že jednoho dne přijde třeba ta dosud dohodám stranou stojící velmmoc (Čína?) s ultimátem typu : "bud snížíte měrnou emisi uhlíku na osobu na úroven jaká je v naší zemi - nebo ji vojensky snížíme za Vás". Osobně si myslím že k tomu takto asi nedojde, nedojde ani k dohodám ale že klimatická změna v konci tisíciletí rozvrátí civilizaci pro nedostatek půdní vláhy a tedy potravin. Některé země jako Kanada na tom ale možná vydělají - tedy pokud je naopak nepostihne rozvrat od vln migrantů..