30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Boj o uhlí

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 13.11.2008 15:15

Zelení magoři v akci: Aktivisté Greenpeace zablokovali velkorypadlo v lomu ČSA

Zelení magoři v akci: Aktivisté Greenpeace zablokovali velkorypadlo v lomu ČSA (ČTK)

 Horní Jiřetín (Mostecko) - Čtyři aktivisté Greenpeace se dnes ve velkolomu ČSA u Horního Jiřetína na Mostecku postavili do cesty obřímu rypadlu. Zabráněním v těžbě tak protestovali proti plánům Litvínovské uhelné ze skupiny Czech Coal na prolomení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí schválených vládnou v roce 1991.

Akce se zúčastnilo na 30 členů a příznivců Greenpeace, kromě Čechů i Slováci, Britové a Švýcaři. "Aktivisti Greenpeace vstoupili na cizí území, ohrozili navíc sebe a naše zaměstnance. Zamezením velkostroji v práci vzniknou i nemalé škody. Nemám nic proti happeningům, ale nikoli v tak nebezpečném území, kde jsou ohroženy lidské životy. Další kroky zvážíme po vyhodnocení celé akce," řekla ČTK mluvčí Czech Coal Liběna Novotná. Na místo incidentu se dostavili členové bezpečnostní agentury Dora, doplnila.  ....

vládík 12.11.2008 14:59

Proč

uvažovat o předělání tepláren na plyn? Teplárny mají smysl, spalují-li méněhodnotné (kdysi relativně laciné) uhlí. Plyn je výhodnější (cenově i ekologicky) spalovat v lokálních zdrojích. Jen nesmí této možnosti města (stavební úřady) bránit.  V mnoha případech by teplo bylo vyrobeno mnohem laciněji již nyní. Prostě se teplárny zřejmě přežily.

ijn 11.11.2008 18:04

vládnou nevzdělanci, finanční a právní zloději doplněni o nezodpovědné trouby

Pak musí být lidstvo ohroženo i když před 5O lety učenci zvládli mírovým využitím jederné energie zajistit základní výrobu elektřiny, Od té doby prošlo lidstvo různými krizemi, avšak takovou, kterou si organizovaným zločinem finančníků - politiků i právníků dovolilo lidstvo planety Zamě nemá zřejmě obdoby. Národní státy se dostaly na pokraj bankrotu a jsou ohroženy životní zájmy miliard lidí. 

Proti tomu zástupná diskuse o limitech je bezcenná a odvádí pozornost od hlavního problému - zločinci u politické moci - až tento průser bude vyřešen, bude i dost elektřiny a tepla pro miliardy lidí. To ale zločin nechce, pak by neměl čím maskovat své zločiny a proč vydírat!!!! Proto mějmě na paměti zločin v politické moci i ekonomické namá co dělat a je v zájmu sušných lidí vyděrače a zločince dostat do basy co nejdříve - i s politiky, co jim to umožnili.

para 11.11.2008 20:40

Re: vládnou nevzdělanci, finanční a právní zloději doplněni o nezodpovědné trouby

O zločinosti píše ijn dost ale specifikace těch skutků pokulhává. Máli na mysli nevyužívání JE pak by měl doložit v čem ten "zločin" spočívá. Fosily jsou na celém světě nejlevnějším zdrojem energie s dosud nepřekonatelnou energetickou návratností. Právě proto jsou nejvíce těženy a kryjí 80% spotřeby lidstva. Zlé je, že jsou spalovány mnohdy s malou účiností a energie pak dál spotřebovávána často neefektivně a tak dalším generacím po nás mnoho nezbude - to vidím jako "zlý čin". Globální dopady toho i na klima planety jsou pak vážné a náhradu sotva v brzku najdem a nápravu sotva zjednáme. JE stávajících typů nejsou schopny výpadek fosilů nahradit a zásoby paliva pro JE zatím není víc jak zásob uhlí - snad až v dalších generacích JE... Je zlé, že za fosilní zdroje náhrada prostě zatím není - je to zločin? JE mají sice technologické perspektivy ale nikdo na světě je zatím nedokázal komerčně prosadit. Francouzi jsou dáváni často vzorem jen se zapomíná, že celkově byly i jejich elektrárny stavěny na pozadí vysokých zisků s fosilů. Přesto mi Francouský model imponuje pro progresivnost schvalovacích řízení a celkovou promyšlenost ...., která značně zproduktivnila nákladovost. Netroufl bych si ale tvrdit něco obecného o vládnutí nevzdělanců ve světě. Mnohým lidem ale vládne konzumní charakter společnosti umocnující míru spotyřeby. To je opravdu zlé.

Ladislav N 13.11.2008 0:38

Re: vládnou nevzdělanci, finanční a právní zloději doplněni o nezodpovědné trouby (para IP: 86.49.13.xxx)

Zase ty kecy o "nízké účinnosti spalování"... s těmihle zelenými magory je to pořád dokola. 8-o Tak už si konečně nechejte patentovat to vaše zelené perpetuum mobile...;-P

mag 11.11.2008 12:07

no tak nevím

 Nejsem odborník, ale když jsme mohli vyvážet elektřinu, tak bychom taky mohli dovážet uhlí do elektráren, ne ? A existuje vůbec nějaká energetická koncepce státu ? Biopaliva asi celý stát nezahřejí, lesy jsou už dnes pěkně vyrabované, plochy jsou, ale dřevo už míň.

para 11.11.2008 12:24

Re: no tak nevím

Energetická koncepce se vyvíjí za pochodu. Systematicky se u nás tím žádná instituce bohužel dosud nezabývala. Útržkovitě kde kdo - i já;-P. Koukni třeba sem http://www.nazeleno.cz/energie/pacesova-komise-uhli-dochazi-budoucnost-ma-jadro-i-biomasa.aspx

vita 11.11.2008 12:51

Re: no tak nevím

Energetická koncepce státu existuje, byla schválena v r. 2004, nebyla zrušena - ale vláda ODS se tváří, že nic takového neexistuje.

Byla vytvořena Pačesova komise, ta vydala závěrečnou zprávu, zpráva prošla oponenturou - a výsledek je ten, že závěry jsou v podstatě shodné s Urbanovou energetickou koncepcí.

Ale nehodí se Zeleným, na nichž stojí korýtka pro vládu ODS, takže nic.

Stredocech 11.11.2008 14:13

Re: no tak nevím

Máte pravdu. Přírodní zákony jsou nezávislé na volebních výsledcích a splácaných koalicích. Pokud je komise nezávislá, dojde k podobným závěrům. Dokonce i komunistům došlo, že nemá smysl stavět další uhelné elektrárny, už se měly stavět jenom jaderné (jistě, uhelná lobby uvnitř KSČ se to snažila zvrátit).

honzak 11.11.2008 13:39

Re: no tak nevím

no, dovoz uhlí by nebyla procházka růžovým sadem. Nejbližšími vývozci jsou Poláci a Ukrajina. Uhelné vlaky z Ukrajiny do Počerad.... Nic moc.

Stredocech 11.11.2008 14:02

Re: no tak nevím

Musím podotknout, že při lodní dopravě následované říční vodní dopravou by bylo možná levnější uhlí z Austrálie či JAR. Podle Poláků stojí toto uhlí via Gdansk polovinu ceny uhlí domácího.

honzak 11.11.2008 14:18

Re: no tak nevím

no, v případě Počerad přes Hamburk (do tlačných remorkérů a proti proudu) a Ústí/Děčín  (přeložit do ucelených uhelných vlaků). Určitě by to šlo, cenu spočítat neumím. Ale když jsem viděl v Dolním Žlebu remorkéry, jak supěly s naloženou vanou proti proudu, tak to asi za hubičku nebude. Zvláš´t, když zpátky pojedou prázdné...

Myslím, že to není optimální řešení.

kylchap 11.11.2008 14:00

Re: no tak nevím

Z jaké vzdálenosti? Aby se nestalo, že vlak spotřebuje více elektriky než je obsaženo v uhlí, které veze.

vesničan 11.11.2008 21:23

Re: no tak nevím

tak dřeva je dost a lesy vyrabované nejsou,ale do elektráren to fakt nestačí.Biopalivo (co to je ?) je v našem podnebném pásu a v Čechách...Něco jiného je strýc v Kanadě,který si za cenu garsonky v Praze koupil 14 km2 lesa,pastvin a jezero.Jenže nejsme v Kanadě...Tady se fakt žije dráž a jinak.A to je Kanada v podstatě socialistická země...

Petr Kiebel 11.11.2008 11:25

dotaz

Nebyl zde náhodou včera téměř stejný článek stejného autora ze stejného týdeníku?To je nějaká kampaň?;-D

para 11.11.2008 11:38

Re: dotaz

P.K - jsi všímavý -s tím autorem to nebude jen náhoda - kolem toho uhlí se točej velké peníze....

R. 11.11.2008 11:47

Re: dotaz

Byl. Coz nic nemeni na strohosti reality, kterou oba clanky popisuji.

vládík 12.11.2008 15:00

Re: dotaz

Oba články brečí za teplárenské společnosti. Jejich činnost s hnědým uhlím skončí.

Adi 11.11.2008 11:09

umělý problém

Problém je do značné míry uměle vyšponován k maximálnímu navýšení ceny uhlí. Těžaři se maximálně napakují a limity stejně půdou do kytek. Do regionu nevloží zpět ani pětník, tak jak se tomu děje na Karvinsku.;-€ Rabování, spálená země. Nic.

Jistě, uhlí je třeba,ale ne, za tuto cenu, ;-€žel dneska jde jen o to napakování. ;-€

Zásob je zatím, říkám zatím dost, tak akorát na to, aby jaderná energetika konečně dostala tu nejvyšší prioritu!

Tino 11.11.2008 10:54

Jak z toho ven?

A fčil babo raď! Ono není tak jednoduché zajišťovat energetiku státu. Je to vlastně strategické vlastnictví všechny ty doly, lomy, vrty. Potom se nemůžeme divit, že neregulovatelný vlastník si dělá co chce, případně úplatky mocným koriguje státní energetickou politiku.

Jedna možnost by tu byla: Zrušit lidu obecnému možnost se dovídat katastrofické informace! Prostě zakázat o problémech psát a mluvit a třeba je za to i zavírat. Je to osvědčená metoda z minulosti, kdy problémy s energetikou byly také, lid o nich ani nevěděl a neví o tom dodnes. Cosi málo se sice na internetu občas lid doví o minulosti a jejich problémech, leč je to nic proti informovanosti o dnešku.

Takže když nebudeme dopředu vědět, že zdrahne určitý energetický zdroj, pak nebudeme investovat zbytečně peníze do jiných energetických zařízení(třeba na elektřinu a nebo plyn). Zbytečně proto, že stejně postupně všechny energetické zdroje zdrahnou! Poplach vyvolaný v našich duších je zcela zbytečný, protože jak známo dobře už bylo a bude jen hůř. Bude stále vyšší životní úroveň a stále více za ni budeme muset platit. Přece nebudeme svítit loučemi a nevyhodíme z okna počítače, televizory, mražáky a nezačneme chodit do lesa na chrastí?!

Jak z toho teda ven prostý občane? Zacpi si uši a neposlouchej nářky energetice vládnoucích! Ti chtějí jen dobro, ovšem to svoje a ničí jiné. Mají dojem, že energetika jim patří a vlastně je tomu tak. Jen my občánci si myslíme, že nám někdo dá pohodlí tepla zadarmo, že nezdraží, když zase dokážeme na to vydělat peníze. O peníze jde především, žel o ty naše!

P.P. 11.11.2008 10:45

demagogie

Jedna věc by měla být řečena natvrdo: prolomení územních limitů těžby nepředstavuje řešení problémů, ale jejich odklad. Protože i kdyby vláda prostě rozvázala těžařům ruce, tak jednoho dne to uhlí stejně dojde. A co potom? Dvacet let měly firmy čas na přípravu na to, co se stane a ony neudělaly nic. A vysmívají se vládě. když nám nedáte uhlí za limity těžby, tak my zkrachujeme a vy vláda budete mít velký problém. A vláda nakonec povolí. Jenomže prohnat tu trochu uhlí, které máme, rošty elektráren a tepláren je tím nejhorším zločinem z hlediska příštích generací! Uhlí je totiž jediná základní surovina pro chemický průmysl, kterou vůbec máme. No a jestli ji spálíme v elektrárnách co naši potomci za pár let budou dělat ve vyrabované zemi? To je zjevně každému jedno.

vita 11.11.2008 10:52

Jistěže to znamená odklad.

Ale odklad, který by mohl znamenat dost času na dostavbu Temelína a výstavbu nových jaderných elektráren.

Nebude-li čas, budou se stavět plynové elektrárny, jejichž provoz je drahý a znamenají další posílení závislosti na Rusku.

BTW - co mají dělat těžařské firmy, jimž stát zakáže těžbu? Co jim zbývá jiného než zkrachovat? A že by se přitom měly nějak ohlížet na stát, který jejich krach způsobil - to nemyslíte vážně, že?

Zofka 11.11.2008 16:10

Re: Jistěže to znamená odklad.

Zkrachovat nemusí, to jim nikdo nenutí. Ono ukončení činnosti a zkrachování jsou dvě velmi různé věci. I když pro zaměstnance firmy je v tom jen ten rozdíl, že při řádném ukončení činnosti dostanou jak výplatu, tak odstupné, zatímco při krachu leda hubičku, někdy ani to ne, viz sklárny ve Světlé.

Václav 11.11.2008 10:56

Re: demagogie

No, tak tohle bych trochu korigoval, protože ta napůl hlína, co se spaluje v granulačních kotlích elektráren pro chemii zase tak moc využitelná není. Ale jádro problému je v tom, že se díky magorům různých odstínů zelené zaspalo a stále ještě zaspává s přípravou dalších jaderných bloků. Ty jediné mají totiž šanci výrazně omezit primární spotřebu uhlí pro energetiku.

Tino 11.11.2008 11:13

Re: demagogie

Ono se ani tak nezaspává, jako spíš spekuluje na co největší zisky. Nedostatek uhlí zvyšuje cenu za elektřinu, to vyvolává tlak na postavení jaderek, postavení jaderek navýší investice, které elektřinu zdraží a vyvolá další poptávky po nahraditelných zdrojích, prodraží zařízení nahraditelných zdrojů, souběžně porostou ceny tradičních zdrojů.....

Nevěřím v neustálý nedostatek zdrojů. Věřím v neustálé navyšování nákladů na energetiku u prostých občanů. Levněji prostě nemůže být a dělá se pro to všechno!

Historik 11.11.2008 11:37

Stavbou jaderek cena elektřiny KLESNE, ale jen málo, pokud nás

bude EU nutit, abychom se o tuto eletřinu dělili s magory, kteří staví energetiku na větrnících.

Je třeba si vzít příklad z Francouzů

1) 78% elektřiny z jádra

2) Téměř nejlevnější elektřina v Evropě ale vyváží se za evropské ceny

3) Téměž nejnižší emise CO2 na hlavu v Evropě, nižší než Německo, Rakousko, GB´, Španělsko, Itálie (největší DOVOZCE ELEKTŘINY) i než rádobyekologické Dánsko.

para 11.11.2008 11:45

Re: Stavbou jaderek cena elektřiny KLESNE, ale jen málo, pokud nás

Historiku máš kus pravdy ale jen v cenách současnosti. Jakmile by lidstvo ztratilo oporu fosilních zdrojů energie dramaticky by to s jeho možnostmi zacloumalo. Dokud ještě jezdíme na naftu a ocel vyrábíme nikoli v elektroocelárnách... tak jsou relace ve prospěch jádra velmi nadějné. Později to bude daleko problematičtější. Kdo ví jestli za současného stavu poznání /nízké EROEI/ by se v budoucnu JE sami dokázali reprodukovat?

Historik 11.11.2008 11:49

Re: Stavbou jaderek cena elektřiny KLESNE, ale jen málo, pokud nás

Zaručeně se dokáží reprodukovat. I při dnešním způsobu využití u nás (lehkovodní reaktory a nepoužívání reprocessingu) se vytěží pro výrobu daného množství elektřiny 100x méně uranové rudy o kovnatosti 0,1%, než kolik by se muselo vytěžit uhlí.

Podotýkám, že uhlí je problém U NÁS, ve světě je ho několikrát více než ropy a zemního plynu dohromady.

para 11.11.2008 12:19

Re: Stavbou jaderek cena elektřiny KLESNE, ale jen málo, pokud nás

Ano Historiku uhlí máme ve světě na cca 200let - to je asi 4x té ropy. Ale co pak? Už dnes máme ekonomickou stagnaci a krize tak klepe na dveře. EROEI současných JE v USA udává C.Hall v rozpětí 5až 15. Podotýkám, že se jedná o energetickou návratnost do které je započítané vše co s existencí JE souvisí. A dodávám, že hranice 5 je civilizační minimum našich pradávných předků! Projdi si tenhle odkaz pozorně: http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall  Možná zjistíš velmi znepochybnující fakta.

R. 11.11.2008 12:44

Re: Stavbou jaderek cena elektřiny KLESNE, ale jen málo, pokud nás

Para, durazne vam doporucuji reference thebeerdrum.cz/docent_chocholousek . Mozna zjistite velmi znepochybnujici fakta....