29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ELEKTROMOBIL: Drobné překážky na cestě k „vítězství“

Vítězství elektromobilů z dnešního pohledu vypadá velmi jistě, tak jistě, že je potřeba poněkud šlápnout na brzdy a sundat zelené brýle přehnaného optimismu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kain 16.2.2022 17:06

Pardon,ale větší hovadinu jsem neslyšel.

Š. Hašek 16.2.2022 14:50

1. Vlak, tramvaj, trolejbus, sekačka, ........ . Klidně. Zatím z uhlí, atomu, plynu, vody, ................... . Na další bych malinko počkal. Technicky, na komisi brusele bych se vyssrrál.

2. Auto - benzín, něco tekutýho. Zas přijde něco novýho ...... Samo! Bez Lajnový. Kde té bude konec!

Pokud by se Karel IV byl býval řídil nějakou "bezuhlíkovou komisí", tak by musel stavět most z předpjatého betonu/oceli od Kruppa. A James Watt si hodit mašli, protože by mu nakomadovali atomový reaktor.

Zkráceno. Člověka do dost sserre.

V. Chrastina 16.2.2022 13:03

Autor článku má bohužel krutou pravdu. Na druhou stranu bohudíky, pokud by svými argumenty vedenými proti nezralé elektromobylitě dokázal zvrátit naivní zelené představy o budoucnosti osobní dopravy. V totmto ohledu je mu třeba vřele vděčit!!

P. Beránek 16.2.2022 12:43

Na celé té diskusi o změně klimatu, GD a dekarbonizaci je nejpikantnější, že hon na celkem globálně nepodstatnou energetiku odvádí pozornost od dvou oborů, které jsou pro živou přírodu daleko fatálnější - průmyslové zemědělství a obaly.

Tragedie je, že na rozdíl od energetiky, ve které se dají utratit prakticky neomezené zdroje bez jakéhokoli měřitelného dopadu na živou přírodu, tak v obalech a zemědělství by ten efekt byl vidět prakticky ihned za o několik řádů menší peníze.

M. Pivoda 16.2.2022 11:33

Cituji z úvodu článku: "... Je třeba si uvědomit, že přechodem na elektromobilitu se vlastně zásadně nemění způsob, produktivita a možnosti dopravy. ..."

Komentuji

Je třeba si uvědomit, že elektromobilita je součástí systémové změny (na planetě Zemi), která nás čeká (do roku 2050, nikoliv 2022). Nikoliv tedy že jde o změnu jedné jediné komponenty systému, kdy systém jako celek, se ale nemění.

Pokud se ty nebytné systémové změny nestihnou provést (do roku 2050), pak hlavní příčinou budou lidské problémy. Nikoliv problémy technologické! Ty jsou totiž řešitelné. Viníkem nebude technologie.

Zatím (do roku 2020) vývoj elektromobility postupoval docela přesně dle předpovědi amerického inovačního guru, profesora C. M. Christensena z Harvardu, v jeho knize z roku 1997. Tento guru ve své knize (z roku 1997!) správně předpovídal i vzrůstající zájem lidí o ekologii, což se také naplňuje, a urychluje tím nástup elektromobility. O vlivu klimatických změn na urychlení elektromobility C. M. Christensen ve své knize ale ještě nepsal.

R. Langer 16.2.2022 12:30

Ty sis zase šlehla vysokého napětí, co, ty naše malá hloupoučká UI? ;-D

V. Kain 16.2.2022 17:09

Tato vláda s jádrem nehne ani o milimetr.100% tní eurohujer Fiala prohlásil,že na tisících domech bude fotovoltaika.Tak nevím jak tento člověk mohl přijít k těm titulům.

J. Jurax 16.2.2022 19:39

Jojo, a co na to Kurzweil?

L. David 16.2.2022 11:32

Přes průsery ke hvězdám !

R. Langer 16.2.2022 12:31

Jo, rozprášení ve větru... ;-)

V. Wagenknecht 16.2.2022 11:05

Zářící vrchol dnešní "diskuse": dialog Rada-Šrajer.

J. Šrajer 16.2.2022 10:51

Přečtěte si něco o Erwinu Schroedingerovi a teoretickou práci Rossiho naleznete zde

https://www.journal-of-nuclear-physics.com/?p=892&cpage=341#comment-1577629

Ostatně elektrony jsou dle současné představy kvantové mechaniky vyjádřeny buď jako vlna nebo částice. Vlna dosahuje téměř rychlosti světla, ale o spinu elektronů se toho moc neví.

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 115%; background: transparent }

P. Rada 16.2.2022 11:00

Pane Šrajere Shrodinger byl a je ikonou fyziky už více jak století (nar. 1887 Víden) a tak všichni kteří kdy fyziku tochu vážně studovali jej a jeho genialní poznatky dodnes respektují.

Respektuji i Vaši víru v zázraky na kvantové bási. Realitou praktického použití - ani třeba vojenského - je ale nedokládáte.

J. Pavlik 16.2.2022 10:48

Ten odstaved o prebytku nebo nedostatku elektricke energie je celkem "zmateny". Elektrarny v kazdem pripade vyrabeji PRESNE tolik energie, kolik se ji spotrebuje. Do spotreby pocitam i ztraty na vedeni.

V okamziku, kdy poklesne spotreba, snizi se proud, tim padem vzroste napeti. V siti pak neni 230, ale treba 235. Je to naprosto normalni, tolerance je radove 10%. Diky tomuto vyssimu napeti vetsina spotrebicu zacne spotrebovavat vic energie (topeni topi vic, asynchronni motor ma mensi skluz, takze se zacne tocit trochu rychleji). Elektrarna samozrejme velmi rychle zaregistruje, ze se zvedlo napeti, tak trochu "ubere plyn", zacne vyrabet trochu mensi vykon a napeti zase klesne na standardnich 230V.

Pokud naopak spotreba naroste, snizi se napeti, tim padem vsechna topeni topi trochu min, motory se toci lehce pomaleji, ale ne proto, ze by se snizila frekvence. Proto, ze se snizi napeti, tim padem se zvysi skluz. Elektrarna pak prida plyn a vse se vrati do normalu.

Pokud dojde az do stavu, ze se snizi frekvence, je to havarijni stav, do blackoutu zbyva uz velmi malo. Pak dojde do stavu, kdy se zacne rozpadavat soustava, kazdy ostrov ma jinou frekvenci, jine napeti a je to katastrofa.

J. Šrajer 16.2.2022 10:47

Ale ověřil. Pravda, žádná univerzita nemá ponětí o této technologii, která vznikla neuvěřitelně, v hlavě prostého podnikatele. Proto budí nedůvěru. Jenže tento podnikatel A.Rossi je velmi zkušený vynálezce, který ví jak prorazit. Udělal jednu prostou věc. Nabídl reaktor k prodeji komukoliv. Chce dosáhnout předobjednání 1 mil. reaktorů. Chcete se přesvědčit o funkčnosti? Tak si ho kupte. Nebude to fungovat? Tak Rossiho zažalujte. Námitka: jak se budu domáhat z Česka svých práv zákazníka? Odpověď: Nebyl byste sám. 1 mil zákazníků z celého světa, hlavně z USA. V USA je zákazník setsakramentsky chráněn. Podnikatel který zklame, okamžitě končí v base. Zatím, dle zpráv, je objednáno 800 000 reaktorů.

R. Langer 16.2.2022 12:32

To je nějaká recese, nebo jste vážně tak blbý? ;-D

R. Langer 16.2.2022 12:33

Ale mám návrh. Kupte ten reaktor ode mě, mám novější model. ;-)

P. Diviš 16.2.2022 10:42

Dodám ještě, že státy EU mají dost bohatý zdroj peněz ze spotřební daně na fosilní paliva. Naopak elektromobilita je dotována. Pokud by auta na fosilní paliva vymizela, jak EUrosoudruzi a EUrosoudružky plánují, kde budou nenažrané státy (lze důvodně předpokládat, že jejich nenažranost se časem spíš zvýší, než sníží, sociálno je drahé) brát peníze, když fosilní zdroj vyschne? No přece zdaněním té už dnes drahé elektřiny. I pro domácnosti a průmysl, pokud ještě nějaký bude.

P. Rada 16.2.2022 10:53

Opak je spíše pravdou. Fosilní energetika je fakticky masivně a dlouhodobě ale i skrytě dotována prostě tím, že nejsou zohlednovány její dlouhodobé dopady. Na ukončení dotací do fosilní energetiky se sice státy už před časem dohodli ale skutek utek:

https://www.hybrid.cz/do-fosilni-energetiky-maji-zamirit-dalsi-miliardy-co-na-to-evropska-komise/

https://www.obnovitelne.cz/clanek/901/necekane-levne-promenu-energetiky-zaplati-desetina-fosilnich-dotaci/

J. Jurax 16.2.2022 20:01

No jo, a jake dotace tedy konkrétně dostávají uhelné elektrárny u nás? Kolik miliard? Povidejte, přehánějte!

Do občasných zdrojů energie nacpe stát podle https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-v-dotacich-na-obnovitelne-zdroje-se-neskrta-snizeni-se-nahradi-z-uspor rocne 27 miliard. Doslova tam píšou - cituji - "Celkové náklady na podporované zdroje energie v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun, pro letošní rok se počítá s částkou asi 45,6 miliardy korun. Více než polovinu nákladů na podporované zdroje, 27 miliard korun, by měl uhradit státní rozpočet. Zbývající část pokrývají zákazníci.". Dlužno říci, že ti zákazníci nedobrovolně skrze nadekretovaný příspěvek.

V. Kain 16.2.2022 17:13

A co bude pro ně prioritou,budou jejich platy.

V. Církva 16.2.2022 10:41

Realistický článek. Byl bych i zastánce redukcí CO2 omezování uhlí, plynu i spalovacích motorů.

Problém je ale fanatismus politiků přesně dle té jehly a nitě místo padáku.

Pokud by se i chtělo jít cestou elektromobilů, musí si Evropa právě spočítat a zajistit to lithium, vzácné kovy a kapacity. A zohlednit že i to může být přechodný stav. Jinak je to celé sebevražda.

Trochu se zapomíná že nejen Zelení ale příroda nás nutí měnit chování. Víc se zapomíná že to chování musí být smysluplné.

V. Církva 16.2.2022 10:43

A právě příroda ráda ukazuje že každý extrém je špatně.

J. Šrajer 16.2.2022 10:34

A ještě poznámka k https://ecat.com/

Vývoj tohoto plazmového reaktoru trval 10 let. Nevyzařuje žádné radioaktivní záření a nemá nic společného se studenou jadernou fůzí, jak se mnozí škarohlídi domnívali. Z teoretické práce kterou Rossi vydal před rokem plyne, že principem tohoto plazmového generátoru je představa Erwina Schroedingera - Zitterbewegung - rozkmitání citery. Prostě za určitých technologických podmínek je možné rozkmitat elektrony v látce (čítaje v to i spin elektronů) rychlostí blížící se rychlosti světla. Z tohoto stavu je potom možné čerpat obrovské množství el. energie po dlouhou dobu.

P. Rada 16.2.2022 10:47

Zaráží mě už to, že rozkmit elektronů v látce se blíží rychlostí světlu a - když elektron je hmotná částice.

S takovéto míry fantazie lze snad opravdu čerpat obrovskou enerii ale scifi-spisovatelskou.

V. Wagenknecht 16.2.2022 10:56

Zitterbewegung znamená třaslavý pohyb neboli třesení, vy citero.

R. Langer 16.2.2022 12:34

Páni, reaktor, jaký svět neviděl... ;-D

J. Šrajer 16.2.2022 10:26

Šedá je teorie, zelený strom života.

https://ecat.com/ - zde je řešení. Lidská píle a vynalézavost nezná mezí. Jedná se o plazmový generátor vynálezce Andrea Rossiho, žijícího v USA. Jeho firma Leonardo corp. nabízí k prodeji(od začátku roku 2022) komukoliv kdo si jej předobjedná ( platba bude požadována až v okamžiku dodávky) reaktor EcatSKLep. Jedná se o 100W stejnosměrný zdroj s výstupním napětím 12V a proudem do 10A. Cena je 250 dolarů. Je to modul o velikosti 11x6x6cm, který může dodávat el. energii nepřetržitě po dobu 100 000hodin (11 let), přičemž mu stačí buzení 0,7W. Nebojte, není to perpetuum mobile. V plazmovém reaktoru je palivo, které se po 11-ti letech musí zrecyklovat. Výhodou je, že tyto 100W reaktory můžete řadit serio-paralelně a tak docílit třeba 1MW výkonu. Když spočítáte náklady, tak za 1,5 roku se vám vrátí.

P. Rada 16.2.2022 10:38

Lidská píle a vynalézavost sice meze nezná ale fyzika ano.

Realita společenská je dnes o tom, že nikdo nikde Vámi uváděné informace reálně neověřil.

P. Diviš 16.2.2022 10:43

Strom se nejlépe zelená různým podvodníkům. Včetně tohohle.