28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pytel 4.1.2010 12:18

Re: produktivita práce

Nekvalifikovaná námezdní síla je ohrožený druh. Naproti tomu zde máme v Evropě nový druh - asi čtyři sta miliónů Aristotelů, kteří sice nic nedělají, ale všemu rozumějí :-)

Ludva 4.1.2010 12:18

Re: Tyhle procesy

Tyhle procesy mohou fungovat jen dočasně. Pokud z výroby zůstane jen obchodní oddělení v mateřské zemi (zažil jsem to), tak rychle vymizí schopnost to zboží vyrábět (pracovníci + technologie). Většina zisku tak nakonec zůstane v té nové zemi. A jestliže se to týká spousty oborů (současnost), tak ti původní pracovníci skončí na podporách. Dokud na ně bude. Dojela na to i Říše římská, která všechno dovážela z provincií. Osobně si myslím, že by nebylo od věci některé obory držet dotacemi. Jako zemědělství.  Dokud se trochu nesrovnají podmínky. Jinak, jak to předvídá autor, se to časem vrátí v obrácené pozici (už se to děje).

Fencl 4.1.2010 12:16

Viz také

Viz také známá Nosova písnička Země je kulatá.

S.P.Q.B 4.1.2010 12:14

Re: Tyhle procesy

"..co uděláme s našimi méně kvalifikovanými lidmi,."

Coby,dostanou pistoli,plácačku a uniformu a budou kontrolovat stání v modrých zónách.Ti ,co ovládají techniku, dostanou Dragera a budou kontrolovat řidiče na alkohol. Jak prosté ,milý Watsone.

plíseň podšitá 4.1.2010 12:11

Re: a o čem se tedy jednalo v Kodani

Neodpustím si hnidopišskou off-topic poznámku: ne vždy se před který, která, které píše čárka. Viz reklamní slogan, který jsem před mnoha lety zahlédl: "Dovolená na, kterou nezapomenete". Skvost!

Opravdu to nesouvisí s diskutovaným tématem, jen s čitelností textu (v důsledku 8-).

lary 4.1.2010 12:10

Re: Pohádky pro blbé

Proč by české skleněné korále navlékané na českou nit čínskou dělnicí měly být méně kvalitní ?

Pepek 4.1.2010 12:00

Re: No, nebudeme muset čekat dlouho,

Za opuštěné děti, invalidy a starce se schovává armáda vyžírků systému. Kolik procent národa pobírá nějaké dávky? Tak to bychom měli invalidů a sirotků jako po atomové válce :D

Pepek 4.1.2010 11:56

Re: produktivita práce

Přesně tak. Nekvalifikovaným lidským námezdním silám se díky neustálému zvyšování produktivity, rychlejšímu než spotřeba, přihodilo totéž, co koním po nástupu železnice a aut.

Jen si to nějak nechtějí připustit. Pro masmédia už jde o naprosté tabu.

Pepek 4.1.2010 11:50

Re: Tyhle procesy

Rozhodně není řešením jim dokolečka zvyšovat platy na základě "kolektivních smluv".

Josef 4.1.2010 11:43

Re: Husáku jděte dělat něco, čemu opravdu rozumíte.

Tvoje omezene diskusni prispevky indikuji na omezeneho primitiva !

Josef 4.1.2010 11:39

Re: Pohádky pro blbé

Neni to nastesti jeste tak hrozne. Porad jeste mame moznost vyberu. Zapadni firmy, ktere si nechaji delat sve vyrobky v Cine si na kvalitu dukladne dohlizeji . Byl jsem nedavno mile prekvapen kvalitou motorove pily vyrobene v Cine. Nejdulezitejsi soucastky jsou porad vyrobeny na Zapade (metalurgie) a zaruka je take takova jako vzdy byvala.

Kalamajka Mike 4.1.2010 11:24

Chudá Čína?

Tak to je fór. :-)

Kalamajka Mike 4.1.2010 11:21

Re: Tyhle procesy

Pošleme je do Číny na vyučení.

Kalamajka Mike 4.1.2010 11:20

Husáku jděte dělat něco, čemu opravdu rozumíte.

Ekonomické modely zdaleka přesahují Vaše intelektuální schopnosti.

Minutus 4.1.2010 11:16

Re: Tyhle procesy

Otázka je, co uděláme s našimi méně kvalifikovanými lidmi, kteří Číňanům nemohou konkurovat na poli cena/výkon.

Minutus 4.1.2010 11:14

Tyhle procesy

nejsou tak jednoznačné a jednoduché, jak se zdají. Netvrdím, že jim rozumím, je to asi podobně složité jako globální oteplování, nedávno tu byly argumenty o ochlazování a nedají se jen tak vyvrátit. Ovšem pokud třeba v Číně něco levně vyrábějí zisk z rozdílu ceny je u nás, ne u nich, takže na tom rozhodně neproděláváme. Myslím, že vůbec nedohlédneme, kam nás současný vývoj využívání outsourcingu zavede. Vypadá to že k vyšší potřebě DOBRÝCH manažerů, obchodníků, ekonomů a obecně VYSOCE kvalifikovaných specialistů. Například outsourcing IT z Indie se spíše neosvědčil. 

ps 4.1.2010 10:51

Re: No, nebudeme muset čekat dlouho,

Netvrdím, že zelené hovadiny jsou prospěšné (viz podpora OZE), ovšem na zelené hovadiny nevyhodíme každoročně 80 % rozpočtu.

ps 4.1.2010 10:48

Re: Téhož efektu se dá dosáhnout celní ochranou evropského trhu,

Byl to standard, který způsobil to, že krize 30. let byla tak dlouhá a těžká. Po roce 29 vyletěly celní sazby raketově nahoru, což mělo zničující vliv na mezinárodní obchod a tudíž i na země (jako Československo), které byly závislé na exportu. (A teď si vyberte co je horší.) Salónní intelektuálové ani eurokrati skutečně nemají příliš velkou zásluhu na současném stavu (řekl bych, že jejich snažení je spíše opačné, salónní intelektuálové jsou zuřivými odpůrci globalizace a eurokrati zas dělají vše pro to aby fosilizovali evropské zemědělství), to je spíš zásluha padesátiletého období konferecní  GATT, které se pak transformovaly do WTO.

Honza42 4.1.2010 10:45

Re: No, nebudeme muset čekat dlouho,

No a ta současná "sociální politika" (v reálu asociální)  tu soudržnost rozvrací. Co je na tom nepochopitelného?

Historik 4.1.2010 10:29

Re: No, nebudeme muset čekat dlouho,

Sociální vymoženosti jsou rozumnější část blbé politiky, zelené hovadiny mají horší efekt. Společnost potřebuje určitou soudržnost, to nevíte?

Historik 4.1.2010 10:27

Re: Pohádky pro blbé

Koupil jsem si holicí strojek Philips, až pak jsem si všiml, že je Made in China. Podobná zkušenost.

Historik 4.1.2010 10:24

Re: a o čem se tedy jednalo v Kodani

Santa simlicitas. Bylo by to snad možné, pokud bychom jim nacpali stamiliardy euro ročně, které by oni stejně utratili jinak. Jste ochoten jim odvádět polovinu platu????

Připomínám, že v Kyotu se Čína odmítla vůbec bavit o tom, že by měla jakkoliv regulovat svůj růst emisí CO2. Prohlásila, že dokud je chudá, nepřipadá to vůbec v úvahu.

Historik 4.1.2010 10:18

Téhož efektu se dá dosáhnout celní ochranou evropského trhu,

V USA před WW2 to byl STANDARD. K dosažení tohoto cíle je třeba ovšem rozvěšet salónní intelektuály na lucerny a eurokraty vedle nich.

Ivan Nový 4.1.2010 10:13

Re: a o čem se tedy jednalo v Kodani

Ano, protože celosvětové ekologické standardy jsou nesmysl. Na ekologické standardy si musí ta, která země nejdříve vydělat jejich nedodržováním.

Pytel 4.1.2010 10:12

produktivita práce

Je tady jeden staletími ověřený makroekonomický fakt: po zákonné úpravě norem hygieny práce vždy následuje zvýšení produktivity práce. (a pak už jen záleží na systém, co se stane s nadbytečnými pracovníky, zda-li se z nich stanou domácí sluhové "majitelů", nezaměstnaní na podpoře nebo služby - třeba prostitutky nebo konzultanti)

Ivan Nový 4.1.2010 10:12

No, nebudeme muset čekat dlouho,

líný Západ rozmazlený nesmyslnými sociálními vymoženostmi vemi rychle zchudne.

Chris Kelvin 4.1.2010 9:04

Re: Pohádky pro blbé

Tak třeba z Itálie mám automatickou pračku s vestavěnou sušičkou, sklokeramickou varnou desku a digestoř. Na víc si nevzpomenu, ale vše funguje (ťuk, ťuk) již podstatně déle, než činila záruka a k plné spokojenosti. Zato třeba settopbox z čínských komponentů se rozbil těsně před koncem nedávno prodloužené dvouleté záruky (a to v něm nejsou žádné mechanické součástky). Mikrověž kdysi slovutné značky, kompletně vyrobená v Číně, se rozbila až těsně po záruce.

Pepek 4.1.2010 8:56

poděkujte odborářům za zvyšování ceny práce

Na tento jejich "spravedlivý" podíl na ceně výrobku ale svět nějak nechce připlácet. Autor volá po sociálních právech pracujících jinde ve světě. Kdyby se jeho slova naplnila, trička z Asie by stála jako trička evropská. Naše koupěschopnost by se patrně několikanásobně snížila. Ale měli bychom dobrý pocit lidí se sociálním cítěním.

Ludva 4.1.2010 8:47

Stovky let čekat ?

Kdepak, asijské firmy už dávno v Evropě vyrábí a proces rychle pokračuje. Kdepak byla Hyundai před 30 lety a dnes u ní žebrají o práci pracovníci z Tatrovky se stoletou tradicí. Čínské firmy se právě připravují na expanzi do Česka. Jen se připravujme, brzy jim budeme za tu krátkou dobu levného blahobytu muset zaplatit.

ranbow 4.1.2010 8:24

Re: Na to už tu byla také písnička:

Připomeňme rovněž že jsme 40 let žili v těsné spolupráci se zemí kde zítra znamenalo včera, a taky nám to nebylo nic platný