30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ja 26.10.2009 7:17

Podpora stavebního spoření

Má jeden zajímavý vedlejší efekt - totiž že udržuje peníze střadatelů v našich bankách, aniž by ty banky byly nuceny za to platit úrok. Proto riskem zrušení státní podpory je odliv peněz kamkoli, kde banky platí střadatelům úrok.

david 26.10.2009 8:19

Re: Podpora stavebního spoření

Asi spořím ve špatné stavební spořitelně.Úrok 2.1% a na rozdíl od měho běžného účtu je roční výnos z úroku vyšší než roční poplatky za vedení účtu a bankovní operace.

Standa 26.10.2009 10:20

Re: Podpora stavebního spoření

Asi ano.

Nebýt možnosti dostat od státu něco zpět, tak bych si stavební spoření s 2% ani důchodové připojištění nezařizoval, když jinde mohu mít i bez výpovědní lhůty více, a s 6 letou výpovědní dobou (obdoba stavebního spoření) i přes 5%.

Kdybych se ovšem před 6 lety býval na nějaké banky vykašlal, kupoval zlaté cihly a strkal je do slamníku, měl bych možná 30% ročně.

Takže vlastně v bance bez ohledu na ústav vlastně jenom tratím.

vládík 26.10.2009 11:51

Re: Podpora stavebního spoření

Banky platí ze stavebka úrok. Jeho výhody: 1. zaručený;  2. daný zákonem (jeho minimum).

No.... 26.10.2009 6:45

Polovině podprůměrně placené populace

Pokud za stejnou práci dostane český poctivě pracující 30% platu souseda němce a má přitom tytéž a mnohdy i vyšší ceny jako on, tak pak sociální dávky dorovnávají malou částí tuto nespravedlnost. Nenalhávejme si, EU nás potřebuje jako odbytiště svých výrobků a jako levnou pracovní sílu, o demokratičnosti lze s úspěchem pochybovat, viz "naléhání" na podpis presidenta pod paskvil evropské smlouvy odmítnuté Francií, Nizozemím, Irskem a přejmenovanou a "demokraticky nabídnutou k podpisu " i našemu Klausovi. Sundejte si růžové brýle, moloch Německo s Ruskem a energetická závislost na plynu, to je páka, kterou nikdo nepřemůže...

Kolumbo 26.10.2009 7:31

Re: Polovině podprůměrně placené populace

No, a onu  "nespravedlnost" snad dorovnává někdo z Německa? Co to blábolíte? Nebo je snad "spravedlivé" , že když něco umíte a vyděláte si o trochu víc, někdo váš výdělek "spravedlivě přerozdělí" těm, kterým údajně málo platí německé firmy či co? Podle mého názoru  je spravedlivé, aby to, co si kdo vydělá, bylo jeho. Pokud se vám taková zásada nelíbí a máte jiné představy, ponechte ve svém spolku jen ty, co je sdílejí a ostatní ze svého "středu" vylučte. Aspoň vám nikdo nebude "ujídat ze společného koláče". Čest!

portwyn 26.10.2009 9:03

Re: Polovině podprůměrně placené populace

Co o má společného s LS??

Sociální dávky jsou placeny z českých peněz. Můžete mít tržní nebo socialistickou politiku, tohle se nezmění.

historik 26.10.2009 10:07

Re: Polovině podprůměrně placené populace

Pokud za stejnou práci dostane český poctivě pracující 30% platu souseda němce... Neměla by ta věta znít takto?: Pokud za stejnou práci dostane český, ještě dnes, ve svobodných volbách, komunisty poctivě  volící, 30% platu souseda němce....? Němci (západní) totiž komunisty nevolili nikdy a s fašisty důkladně zametli.

Minutus 26.10.2009 12:03

Ale, ale ..

pokud by 30% volilo komanče, tak tu máme komunistickou vládu. Je to cca 7%. A němci nezametli s fašismem, to za ně musel udělat někdo jiný, pane historiku.

Kresinka 26.10.2009 4:56

vyjádřit sr můžu

jen k tomu, co znám. Nájemné - kolik lidí si přichází žádat o příspěvek, přitom se tomu dalo odpomoci tím, že by obce udržovaly sociální byty. Ne na doživotí, jen na dobu, než si mladí budou moci pořídit buď bydlení vlastní, nebo půjdou do nájmu, protože na něj budou mít. Ale to my ne, my půjdem proti celému světu tím, že necháme staré babky bydlet ve velkých bytech s nájemným, které pohlcuje většinu jejich penze a ještě jim k tomu něco málo přidáme. Navíc se to stejně majitelům nelíbí a tak soudí v Bruselu. Uvažujeme-li podobně i v jiných směrech, není se co divit tomu, jak vypadají naše veřejné finance

Tomas B. 26.10.2009 9:40

Re: vyjádřit sr můžu

To mne pobavilo - necháváme staré babky bydlet ve velkých bytech :-) A ony se už 20 let snaží přestěhovat do menšího a my ne a ne a na just NE.

Jinak obce jsou u nás největšími majiteli bytů v Evropě. Nikde jinde nedrží obce tolik bytů jako v ČR. Třeba pro městské části v Praze není problém vyčlenit tisíce bytů pro sociální bydlení - mají je.

Pavla B. 26.10.2009 10:40

Re: vyjádřit sr můžu

Začátkem 90. let byl ohromný problém vyměnit malý družstevní byt za větší obecní - vlastní zkušenost naší rodiny. Když ta skorodůchodkyně měla bydlení v krásném velkém obecním bytě skoro zadarmo a v malém družstevním o dost dražší, tak to by byla blázen něco měnit, že.

Čas oponul trhnul, všechno je jinak, babka teď brečí a my bydlíme ve svém, obecní byt, který byl mezitím vrácen v restituci, si může strčit za klobouk.

Mimochodem bydlení "sólo" - jedna osoba v bytě - je dost velký luxus i pro pracující osoby, natož pro důchodce. Kdo jim podle vás má to "sociální" bydlení platit?

oh 26.10.2009 15:28

Re: vyjádřit sr můžu

Ty staré babky bydlí ve velkých bytech z jediného důvodu - regulovaný nájem. Kdyby se přestěhovaly do menšího, budou platit nájem trhlý (tržní se tomu nedá říkat, tržní cena se musí přizpůsobit mimo jiné i koupěschopnosti zájemců). Ten je ovšem násobně větší, než co platí dosud a tak nějaké stěhování do menšího a dražšího bytu opravdu nehrozí.

Hadí oči 26.10.2009 3:47

Kdyby se měl dodatečně zdanit majetek

nabytý odnikud,  doslova  "spadlý z oblakov", tak se asi naplní všechny státní rozpočty, co jsme jich od Velkého Listopádu měli.

Jenže bychom se stali národem žebráků, protože hodně lidem by nezbylo nic než spinavé ponožky.

oh 26.10.2009 4:15

Re: Kdyby se měl dodatečně zdanit majetek

No tak by jim stát mohl jako náhradu přidělit vkusný pruhovaný obleček - třeba i s tou středověkou koulí na noze.

jirka.s. 26.10.2009 8:25

Re: Kdyby se měl dodatečně zdanit majetek

No, to by zrovna velké terno taky nebylo! Von takový jeden v pruhovaném oblečku přijde bratru i Vám na tisícovku denně! ;-P

oh 26.10.2009 15:33

Re: Kdyby se měl dodatečně zdanit majetek

V době, kdy k vybavení vězně patřila i železná koule bývalo zvykem, že vězeň musel pracovat. Proč jsme tuto zvyklost opustili opravdu nechápu.

www racek 26.10.2009 2:42

hmm, já dosud žil v dojmu,

tedy živeném hlasy odborníků a pod, že sociální výdaje česka v poměru k HDP jesou jedny z nejnižších v evropě ...:-D

heechee 26.10.2009 7:04

Re: hmm, já dosud žil v dojmu,

Jenže Vy zjevně počítáte mezi "odborníky" i ekonomické diletanty, jako jsou Paroubek, Sobotka a Urban. To pak není divu, že uvěříte každému nesmyslu.

Minutus 26.10.2009 0:21

Mandatorní výdaje

Zbývá dodat, že pokud by se položky zvané POJIŠTĚNÍ vyvedly ze státního rozpočtu do státem řízené a vlastněné pojišťovny, snížily by se "mandatorní výdaje" o 366 mld a jejich podíl na státním rozpočtu by se rapidně snížil. Nejsou to daně, ale specifické pojistky, jak správně napovídá jejich název. Podobně jako zdravotní pojištění, které ve státním rozpočtu není. Pochopitelně by se o těch 366 mld snížil i státní rozpočet, ve kterém nemají tyto pojistky co dělat. Příjmy z privatizací, které měly této pojišťovně přispět už v počátku ovšem zmizely nějakým tunelem za Klausova bankovního socialismu. Navíc přebutky z důchodového pojištění, které zde byly za minulých vlád zalepily díry ve státním rozpočtu.

oh 26.10.2009 4:11

Re: Mandatorní výdaje

A proto je Váš nápad nerealizovatelný. Nenepadá mě v ČR jediný politik nebo úředník, co by se vzdal možnosti rozhodovat o tolika miliardách. Bohužel.

Minutus 26.10.2009 11:45

Re: Mandatorní výdaje

To máte pravdu. A nebrání to tím pádem mluvit o důchodovém pojištění, jako o mandatorních výdajích, o kterých nemohou rozhodovat. A které jsou tak špatné ..

ja 26.10.2009 7:14

Důchody nejsou pojistkami.

Důchod je jen předání části příjmu generace pracující generaci starší. Čili pokud by důchod byl oddělen od státního rozpočtu, pak by jeho výše musela být definována každý rok znovu, podle toho, kolik by se vybralo. A vedle let tučných by nastala i léta hubená. Myšlenka je to zajímavá, ale zkuste říct nějakému politikovi, ať to prosadí. Mnoho štěstí.

Tomas B. 26.10.2009 9:45

Re: Důchody nejsou pojistkami.

Důchody jsou od státního rozpočtu odděleny v naprosté většině zemí na této planetě a funguje to celkem dobře. Princip je takový, že si na důchod spoří každý sám v důchodovém fondu a není tedy přímo závislý na aktuálním výkonu ekonomiky nebo na výsledku posledních voleb...

Standa 26.10.2009 10:32

Re: Důchody nejsou pojistkami.

Ale je tvrdě závislý na předchozím výkonu ekonomiky, na inflaci nebo hodnotě toho, do čeho investovali.

Jen se podívejte, kolik lidí bude bez peněz na důchod v USA. Celý život ukládali peníze do své nemovitosti, jejíž papírová cena příjemně rostla. Chtěli ji před důchodem prodat. Teď jim ale brutálně spadla v ceně, a polovina úspor je pryč. A to v tom lepším případě, kdy už mají splacenou celou hypotéku.

Minutus 26.10.2009 11:59

Myslíte privátní fondy?

Ty zrovna moc dobře nefungují, nejsou moc spolehlivé.