26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
No... 30.7.2009 12:25

Komentuji jen Váš nadpis: Paroubek presidentem !

Nic jiného si zdejší omezenci nezaslouží. No, nebo možná ještě 8-o;-P strejdu Škromacha...

Petr Běhounek 29.7.2009 21:32

špatná zpráva pro EUskeptiky

nevím co si mám myslet o lidech, kteří si nedokážou vyhledat základní údaje:

http://ekonomika.ihned.cz/c1-37925830-byt-v-eu-se-vyplati-cesko-dostalo-za-pololeti-o-29-miliard-vice-nez-zaplatilo

a lžou a rozčilují se, POZOR, zapamatujme si jejich IP těchto fanatiků (mnohdy se skrývají pod různými přezdívkami), asi jsou placení s fondů KSČM nebo snad KGB? ;-D

Sherlock Holmes 29.7.2009 1:36

Klaus ma CSC a pracoval v bance

ABsolutni clanek, absolutni autor.  Klaus  chape ekonomickou situaci lepe nezli  vetsina politiku  svetoveho formatu. Byl schopen napsat  kratky a jasny logicky clanek  rikajici vsechno!! Klaus chape politicke intriky na svetovem meritku a jsou v absolutnim  souladu co jsem slysel  od Rockefellera ci Zbygniewa  Brzezinskeho. Jen se necha dodat , ze financni krize byla vyvolana v USA , ve spolupraci s velkou casti svetovych bank. (bankeri nejsou najivni lidi) a Americke bankovnictvi spolupracuje tesne s Britskym bankovnictvim, takze je mozne je chapat jako jeden celek. A cilem  skutecne je dotlacit pomalu ale jiste  seriji krizi k svetovemu financnimu ovladnuti, kde narody temer neexistuji  a lidi jsou spise jako masa k ovladnuti.

Petr Běhounek 28.7.2009 18:27

Re: Ekoterorismus je taky terorismus.

PS: návratnost větrných elektráren udávají ti kdo z nich mají profit, v praxi těchto čísel nedosahují, je to jako s úsporkami, jejich životnost je několikanásobně nižší, než výrobce udává

Petr Běhounek 28.7.2009 18:22

Re: EKONOMIKA: suroviny

PS: v dějinách lidstva nikdy žádná surovina nedošla, vždy užívání předběhl technický vývoj, ještě v 70 letech se psalo o katastrofickém roku 2000 (dojde, ropa, uhlí aj.) dnes jsou zdroje ropy, uhlí aj. vyšší než tomu bylo v 70 letech

para 28.7.2009 13:01

Re: BANKY

Kdo že ověřil že regulovaná ekonomika spěje k vyčerpání rychleji? Jakým že experimentem? Socialistickým snad? To považujete za adekvátní argument?

para 28.7.2009 11:00

Re: EKONOMIKA: Zneužití krize pro další centralizaci EU?

Jo takto řečeno to vypadá pěkně. Obratme ale pohled jak to vypadá z venku. Čechů je zhruba  1/700 světové populace a všech Evropanů dmes jen cca 1/10. Tento trend je přitom dále klesající a v zanedlouho to bude možná už polovina.... Podobně bude klesat i její význam a to zvláště pokud bude navenek nejednotná. Přitom je prakticky celá surovinově závislá na rozvojovém světě. Nyní si Evropané vedou dobře nebot spotřebovávají na hlavu zhruba 5x tolik co země rozvojové. Jakmile se rozvojový svět semancipuje bude se chtít spotřebou vyrovnat a to za stavu kdy suroviny začnou docházet. Snahy o vnitřní oslabení Evropy tak jen znamenají urychlení začítku jejího konce - tedy i našeho. Domýšlíš svá slova realisticky?  - "Realisto"

para 28.7.2009 10:36

Re: Ekoterorismus je taky terorismus.

P. Běhounku tvrdíte demagogie - např: ... Je jedno, že větrná elektrárna vyprodukuje měně energie než za svůj životnost spotřebuje.... Pak není divu, že děláte demagogickžý závěr a analogicky se stavíte za presidenta i v tom, že jste ignoroval fakta. Např ty zmíněné větrné ekektrárny mají energetickou návratnost 10 až 60 podle tohp zdali je v čechách či v Dánsku a kde konkrétkně. Oproti tomu se dnes ropa mimo blízký východ těží už jen s návratností cca 15! viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI  Kdo ignoruje toto poznání a nehledá fakta přihrává k urychlení skázy společnosti. To děláte Vy i pan president - ten ale na rozdíl od Vás tak rafinovaně, že je světově nepřehlédnutelný - a to je je motivem jeho jednání.

Petr Běhounek 28.7.2009 0:28

Re: ČSSR, MLDR, NDR

Dobrý den, pracoval jsem ve Zbrojovce Brno. Bylo to strašné, vedení udržovalo podnik v klinické smrti, jen proto aby inkasovalo státní subvence. Je zajímavé, jak dnes Klaus evropské subvence odsuzuje, když byl jeden z těch kdo jich tolik rozdal, asi zmoudřel :-D. To, že někdo někoho podplatil, aby mu z peněz všech dal několik miliard, je jedna lumpárna. Druhá lumpárna je na straně tehdejšího ministra financí nebo premiéra, že si  tyto peníze nenechali "vyúčtovat". Ideální by byl případ amerických subvencí dnes, kdy když něco dají, dostanou za to podíl ve firmě a chtějí peníze vrátit (neřeší to vše, mnoho se jim toho nevrátí), ale důležitý je princip.

Petr Běhounek 28.7.2009 0:08

Re: ČSSR, MLDR, NDR

Dobrý den,

a) když opomineme nadšení a rychlost, se kterou se dokázaly přijímat zákony po pádu komunistů a zvolili bychom tu nejhorší variantu, o které jste psal, tak to nebránilo tomu, aby byl právní rámec zdůrazňován, a byla snaha o jeho vymáhání na základě komunistických zákonů (krádež, podvod, zpronevěra, aj.), promlčecí doba trestného činu je 10 let, to by se snad stačilo. Problém byl v tom, že dodržován práva nebylo podporováno a exekutiva nekonala. To byla bezesporu chyba.

b) omlouvám se, bylo to unáhlené, Klaus za restriktivní politiku lobboval, bylo to pro něj velmi důležité z politického hlediska. Role Klause je druhořadá, důležité je, že restriktivní politika byla chybná

:-) 27.7.2009 23:22

Re: ČSSR, MLDR, NDR

S tím krizovým řízením, spíš neřízením podniků máte pravdu. Podniky nebyly ani tak rozkradeny, jak blbostí managementu znehodnoceny a zadluženy. Např. Saudek koupil těžkou kovárnu v NDR, která následně padla. Pak zase koupil jemnou válcovnu hliníkových plechů, ač neuděl průzkum trhu a neměl zajištěn odbyt. Podobné to bylo i v dalších podnicích, třeba ZPS Zlín nákup akcií Tosky, kdy byly na vrcholu a následný její pád, pak nesmyslné koupení části Zbrojovky Vsetín. Tak lze pokračovat, Zetor Brno, Poldovka, atd. Někteří šéfíci si chtěli postavit pomník nesmrtelnosti své ekonomické zdatnosti a dosáhli opaku. Byli i tací co cíleně tunelovali.

:-) 27.7.2009 23:20

Re: ČSSR, MLDR, NDR

Podle mého soudu došlo ke kritice hodnému zanedbání právního rámce a zajištění vymahatelnosti práva. Pokud by se konalo dle představ kritiků s podobným názorem, tak by nebylo téměř co privatizovat. Většina podniků by byla ještě před tím než by došlo, k tomu o čem píšete, rozkradena a nebo by padla. To si myslíte, že by během dvou let byl někdo schopen vyplodit rozumné zákony a parlamet je schválit , policie podle nich vyšetřovat a soudy je aplikovat? Nesmysl. Politici (poslanci) nebyli vůbec schopni vyplodit v tom směru nějaké zákony pro totální neznalost problematiky. Policie a soudy na tom byly stejně, ne li hůře, z personálních důvodů.

Ve vámi zmiňované NDR nepadly všechny podniky pro neschopnost konkurence jak je často uváděno. Byly tam odvětví, které byly doslova vykradeny i když konkurence schopné byly a u některých dalších stačilo restrukturalizovat. Doporučuji zjistit, jak třeba byla privatizována jistá část chemického průmyslu. A kdo za ni dostal pěknou trafiku po ukončení politické kariéry. A to v Německu veškeré zákony byly!

ČNB (na příkaz Klause) zvolila restriktivní politiku nízké inflace, která udělala naše zboží a firmy nekonkurenceschopné, tím je srazila na kolena To je nesmysl jak Brno. Klaus ČNB nemohl nic přikázat pro její nezávislost. Naopak ČNB v čele s Tošovským proti vůli Klausovy vlády dělala tak tvrdou restriktivní politiku, že došlo k tak zvaným balíčků. Stačí vzpomenout kdy těsně před balíčky bylo v ekonomice tak málo peněz, že se bankám oplatilo tři týdny dávat na vklady 100%úrok. Zajímavé bylo, že po odchodu Tošovského z ČNB byla tvrdá restrikce odstraněna a ekonomika začala nabírat dech.

Petr Běhounek 27.7.2009 22:57

Ekoterorismus

Ano, zemědělská činnost produkuje více jak 90% CO2, deset kontajnerových lodí vyprodukuje více škodlivin než všechny automobily na celém světě. Ani zemědělskou činnost, ani lodě nikdo neřeší. Mám obavy, že je to proto, že z toho nic nemají, ale envirotechnologie, to je business. Je jedno, že větrná elektrárna vyprodukuje měně energie než za svůj životnost spotřebuje (výroba, doprava, instalace, údržba, likvidace), je jedno, že se spotřebuje více nafty na přísady do paliv než kolik tyto přísady ušetří paliva. To mi staví na stranu pana presidenta.  :-(

Realista 27.7.2009 22:53

Re: EKONOMIKA: Zneužití krize pro další centralizaci EU

No vždyť ti to píše:

Neměla by se hosp. krize zneužívat k další centralizaci moci do Brusele!

Karla 27.7.2009 22:43

No, vždyť je to tak myšleno:

házet ambru kozlovi

Petr Běhounek 27.7.2009 22:38

Re: EKONOMIKA: Zneužití krize pro další centralizaci EU

R^:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Ono je úplně něco jiného bořit a stavět, kdyby se začal snažit něco postavit, možná by si utrhl z ostudy kabát a zjistil by, že to není až tak jednoduchý. Nechte ho ať kritizuje, raději ať nic nestaví, nastavěl se dost v devadesátých letech. ;-€

modrej fták 27.7.2009 22:30

Re: to je vážná výhrada,

ale, ale chlapče jakápak výhrada - najednou - dosud to přece vše /tu zodpovědnost/ řešila neviditelná pracka trhu společně s justiční mafii a Janouškem, avšak k tomu jsi po celou dobu mlčel ! Více takových Kožených, Janoušků a jiných Maďarů.

Petr Běhounek 27.7.2009 22:28

Starobní důchody

Dobrý den, není to buď a nebo: pomalu a v právní prostředí nebo rychle a v právním vakuu. Šlo to udělat alespoň s určitou úctou k právnímu státu a bez zdržování. V průběhu se snažit právní otázky vylepšovat a hlavně jim neupírat význam. Vzhledem k tomu, že právní rámec byl zlehčován považuji to za neomluvitelnou chybu, která nás stále stovky miliard, o to  máme dnes nižší mzdy a důchody.  

Není to buď a nebo: nízká inflace a bohatství nebo vysoká inflace a chudoba. Kdyby došlo k implementaci právních zásad, méně podniků by bylo rozkradeno. Kdyby ČNB zvolila expanzivní politiku, naše podniky by vyráběli levněji, bylo by více práce a zahraničních investic (z V4 jsem jich měli nejméně). Rychlost privatizace mezi V4 se nijak nelišila, ale lišila se ekonomickými a právními nástroji. Oba faktory by znamenali vyšší HDP, což by se odrazilo ve valorizaci důchodů. Podle nejoptimističtějších odhadů by dnešní průměrný důchod byl cca dvacet tisíc, při stejných maloobchodních cenách. Možná by to pro Vás bylo výhodnější než o něco nižší inflace, která byla cca o 10% nižší než v Polsku (kde byla z V4 nejvyšší). V ČR byla průměrná inflace od 1990 do 1998 16,15% (v roce 1991 56,6%).

Plocek Teplice 27.7.2009 22:07

EKONOMIKA: Zneužití krize pro další centralizaci EU

Pane Klausi, již prosím přestaňte se stálou negací!   I bez Vašich informací je v tomto státě negativního dost.   Je to únavné a nic to neřeší. Prosím o serii článků,  co by se konkrétně mělo činit. U nás doma, ale i v Evropě. Připomínáte mi moji starou matku, které je všechno také špatné.

Dolly 27.7.2009 22:07

Re: Laco,

Samozřejmě máte pravdu ale to je přesně to, co jsme neuměli, neumíme a umět nebudeme. Takže jediná šance na jakési právo je pouze v tom, že se k někomu přilepíme.

petrýsek 27.7.2009 21:55

Re: klaus

říká se jaký pán takový krám.nejchytřejší prezident,nejchytřejší/vyčuraný/ národ v evropě

Jurajda 27.7.2009 21:32

Copak čekáte?

Vždyť jsou tam nalezlí bolševici!

H.K. 27.7.2009 20:55

Re: ČSSR, MLDR, NDR

...ke kritice hodnému zanedbání právního rámce a zajištění vymahatelnosti práva.... To je pravda, ale po zkušenostech s právníky si troufám říct, že by do dnešní doby nebyl privatizovaný ani suchý záchod v Horní Dolní. Považuji za důležitější rychlost. Podstatně větší zlodějiny, bez možnosti právního postižení, by se odehrály při koexistenci soukromých firem a tzv. celospolečenského vlastnictví. Volná tvorba cen by umožňovala velké krádeže s malým psacím strojem, svazkem faktur a jedním telefonem.

 Uměle nízká inflace byla několikanásobně vykoupena. Jsem důchodce a hájím si svoje. Pro důchodce , který si uložil pár korun na přilepšení v důchodovém věku, je důležité, aby peníze nesežrala inflace. Důchodce si už nemůže většinou přivydělat a nedá se předpokládat, že z průběžně financovatelného důchodového systému někdo vyžije.

Jinak s Vámi souhlasím.

Karla 27.7.2009 20:52

Re: Tohle všichni čtěte dvakrát ! A možná i pětkrát.

Protože v celém článku jsou dvě tři věty, KTERÉ JSOU OPRAVDU DůLEžTÉ. Jádro pudla odhaluje V.Klaus jen jaksi mimoděk: Ztrácíme vládu nad svým okrškem světa.Nejsme schponi uřídit obrovské celky, které organizujeme a projektujeme s chybami,  svět, kde nikdo není, a ani snad nemůže být za cokoli odpovědný. Myslím, že PODSTATU chybného organizování EU  vidí V. Klaus přesně. Svou POLIS, kterou je nám svět, POLITICKY organizujeme špatně.Parametry vlády i státnosti jsou špatně nastaveny. Politická reprezentace má v rukou pravomoci, diktuje pravidla, ale sama nepřejímá žádný díl odpovědnosti ani povinností, ty deleguje mimo prostor politiky...Popis a analýza problémuu se opravdu shoduje s realitou.A v malém je její obraz přítomen i v praxi politiky ČR.

Politikové / i sám V. Klaus/  se v minulém dvacetiletí sami degradovali jen do úlohy vykonavatelů ekonomického myšlení, namísto aby promysleli novou politickou vizi pro nové politické uspořádání světa. Rentabilitu ekonomickou povýšili na úkor rentability společenské. Proto vlastně politiky, kteří by chápali svou úlohu profesionálně, nyní nemáme. Ekonomové na něco takového nestačí. Konzervatizmus konzervuje staré, liberalismus ani pragmatismus ze své podstaty nerozlišují, co je hlavní a co vedlejší.

Z historie celkem zřetelně plyne, že obří světové katastrofy lidstvo postihly právě tehdy, pokud jsme vyhnali filosofy, připustili nobilitu k výkonu moci, byrokraty ustanovili zákonodárci, svěřili osud vojevůdcům a trpně se odevzdali v očekávali mesiáše. 

Logika presidentova uvažování je správná, ale omezená.. Kéž by byl více filosofem a hledal řešení. Na to by však musel opustit zažitá ekonomická klišé, podívat se kriticky i na své oblíbené klasiky -  což podle zbytku dlouhého článku nehrozí. A to je škoda.

magi 27.7.2009 20:51

vševěd

v Halo novinách psali,že profesor Klaus tč.president viděl na vlastní oči hastrmana. Já tomu,ale moc nevěřím! Myslím si,že to musel bejt Jakl. Když vylejzal z vody,tak se mu asi rozvázal culík a profesor se musel splést. Jinak to není možný. Babička,kterej je 85 říkala,že hastrmana taky viděla,ale to Jakl nebyl.

H.K. 27.7.2009 20:40

Re: BANKY

Nemám dostatečné vědomosti, abych se mohl kvalifikovaně k Vašemu příspěvku vyjádřit. V.K. nepopírá globální oteplování. Říká, že neví do jaké míry jsou klimatické změny způsobené následkem činnosti člověka a do jaké míry je schopen člověk ovlivnit negativní dopady globálních klimatických změn. Vychází pravděpodobné ze zkušenosti, že i dobře míněné myšlenky se dají zneužit. Produkce skleníkových plynů  průmyslem se těžko dá ovlinit bez participace světových velmocí. Kdo to bude řídit? Kdo bude určovat pravidla? Kdo bude určovat kolik kdo může čeho vyrobit? Zavání to dirigismem, který je vždycky spojený lobismem, protekcionismem, korupcí.

Nejsou to pouze průmyslové podniky, které se podílejí na klimatických změnách. Mikroklima i makroklima ovlivňují zásahy člověka do přírody i jinak. Dnešní zemědalská velkovýroba ovlivňuje negativně strukturu půdy, množství humusu, život makro i mikroorganismů , schopnost půdy vázat živiny, zadržovat vodu. Voda méně vsakuje, rychle odtěká a tu co půda zadrží se rychle vypařuje. Zde by byly možné rychlé zásahy bez velkých investic. Navíc hrozí, že úrtodnost půdy se bude nadále snižovat. V padesátých letech bylo v půdě průměrně 3% humusu a dnes 1,5%. Atd. Není to pouze půda, ale budování zrušených vodních nádrží /rybníků/, lužních lesů, záplavových území, atd.

Zaráží mne, že opatření ve změně obhospodařování zemědělské půdy neprosazují ekologové s takovou vehemencí jako výstavbu větrných elektráren, atd. Nejsou to opatření, která by vedla hned k změnám makroklimatu, ale tyto změny se dají realizovat rychle, bez větších finančních nároků.

Nemyslím si, že cesta k ovlivnění životního prostředí nevede přes setkání nějakých ministrů na ostrovech v tichomoří, ani létáním do Antarktidy. I bez organizátorů jako Al Goore se dá udělat kus prospěšné práce pro životní prostředí.

jan 27.7.2009 20:36

Smyslem EU je přerozdělovat hlavně poslušným=lokomotivě a spol. D,F,I,GB,S...!

Dáváme jim řadu příležitostí až po korupci, nefungující systém, zločin u moci,......! Klaus to téměř začal a nyní se diví, když je svým systémem nachytán a téměř týrán!!! Ten nebude mít lehký konec kariéry, protože lstivost takovýho komára (ČR bez ek. moci) a rýpala není vhodná a účelná! Co si o sobě myslí, že bude většinu až všechny nasírat?   Mohl se předvést při transformaci ČR! Co dokázal? Zločinci v politické moci!!!

Honza 27.7.2009 20:11

Re: pane prezidente,

Přesně tak.R^

pteryx 27.7.2009 19:51

Re: pane prezidente,

Klaus taky svého času upozorňoval na riziko vytunelování kampeliček, byl proti zákonům které umožnily jejich vznik, bohužel ho tehdy nikdo neposlouchal. Nemůžete se pouze dívat na to kdo a proč něco říká, je třeba se taky zamyslet jestli na tom co říká není kus pravdy.

Petr Běhounek 27.7.2009 19:50

ČSSR, MLDR, NDR

Děkuji za věcnou diskusi. Zmínil jste zásadní faktor, který si mnozí kritici let devadesátých nepřipouštějí. I přesto, že jsem jím také, uvědomuji si katastrofální situaci mnoha českých podniků. Ježek tvrdí, že podniky chtěli prodat, ale nikdo je nechtěl.

Věc, ale nestojí tak černobíle jak jste ji popsal: privatizace nebo budování socialismu. Otázka zní zda byla privatizace připravena kvalitně a zda nedošlo k chybám, které jsou kritiky hodné a není pro ně omluva.

Podle mého soudu došlo ke kritice hodnému zanedbání právního rámce a zajištění vymahatelnosti práva. Vzhledem k tomu, že nám to opakovaně zdůrazňoval MMF, WB aj. již v devadesátém roce, tak to považuji za neomluvitelné.

Většina rozkradených podniků (znám kauzu Škody Plzeň) nebyla řízena podle zásad krizového managementu i přesto, že v ní působilo několik zahraničních poradců, kteří zásady dokola opakovali, vedení podniku postupovalo podle jiného scénáře. Opravdovým výsměchem bylo udělení titulu manažera roku Soudkovi, v době, kdy Škoda  měla katastrofální likviditu, její předlužení bylo neomluvitelné. Tak to probíhalo v mnoha dalších podnicích.

K inflaci v devadesátých letech: Maďarsko v rámci Bokrosova balíku zvolilo devalvaci měny a tím vytvořilo opatření pro konkurenceschopnost ekonomiky, která byla do začátku tisíciletí v lepší kondici než naše, socialistické vlády tuto kondici zneužili a neomezeně si začali půjčovat a uplácet voliče, tak jako Špidla, Gross, Sobotka (Zeman musel), výsledky vidíme dnes. ČNB (na příkaz Klause) zvolila restriktivní politiku nízké inflace, která udělala naše zboží a firmy nekonkurenceschopné, tím je srazila na kolena (podobně jako v NDR) a většina jich padla. Uměle nízká inflace byla několikanásobně vykoupena. K problematice NDR jen krátce: ze dne na den se ekonomika NDR stala nekonkurenceschopnou vzhledem ke směnému kurzu marek a také přístupem k práci socialistických němců, který se nezměnil napumpováním peněz.