5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zlatý český hospodářský zázrak?

Pivo. Ano, uhodli jste, nikoli automontovny, jakkoli dočasně prospěšné, ale zlatý mok, který nám tu zanechali naši soukmenovci německého jazyka z 19. století, když se na tradiční matné pivo podezřelé chuti naštvali a vymysleli zlatý ležák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 12.2.2012 21:23

Re: Co má vlastnit stát?

Souhlasím sVámi.  Pokud firma  funguje,  zaměstnává lidi a posílápeníze  státu,  tak nemá smysl ji prodávat.   Důvod, že firma "neexpanduje"  neobstojí. Poexpanzi může  následovat  přesun do asie  a  likvidace  místních kapacit. K čemu pak je  taková privatizace dobrá ?

G. Zahradníček 12.2.2012 20:29

Privatizace - cesta do pekla jest.

:))

P. Zelenka 12.2.2012 17:50

Co má vlastnit stát?

Stát má vlastnit firmy strategické a výdělečné. Budvar je to druhé. Ředitel Boček to řekl jasně, firma je státu a stát si s ní může udělat co chce. Ale vězte, že až stát resp. Bendl firmu prodá, získá možná státní kasa nějaké peníze, které stát resp. vládnoucí vrstva šikovně přerozdělí, ale pro nás i pro Vás zastánce prodeje zůstane jen velmi velmi málo ne-li vůbec nic.

Nám, kterým chutná kroužkovaný ležák zbydou jen oči pro pláč, Vám ostatním Europivo. Dobrou chuť nám všem.

Nemáte někdo recept jak se vaří pivo z amarounů?

J. Šejnoha 12.2.2012 14:14

každopádně funguje

Každý podnik lze  nepochybně  vylepšit.  Myslím, že  ale  můžeme  být za  Budvar rádi:

1. Odvádí rošně stamiliony do  státní poklady  na  dani ze  zisku, z příjmu zaměstnanců a z DPH. 2. Platí zdravotní a sociální pojištění tisícům zaměstnanců, které by měl jinak na hrbu stát. Platby dle  bodu 1.a 2. provádí mnoho podniků. Nikoliv ale  samozřejmě. Některé jsou ve  ztrátě  nebo mají  sídlo  umístěné v daňovém ráji.

A hlavně u státního podniku nehrozí  formální přesun do daňového ráje  ani fyzický přesun do Číny.  Po privatizaci se  to dá  naopak očekávat.

Když to shrneme, tak  by bylo  nejrozumější nic neměnit.  Když to funguje.

Bohužel k vybourání produktivní firmy do základů stačí jediná Bruselská direktiva ( viz  cukrovary), takže  se moc  neradujme !

B. Veltrubský 12.2.2012 10:39

Re: Ježíšmarjá, pane Šulci...

Inu to víte blbce vidíte prvního je jich po celém světě dost. A každý si připadá světový když používá anglicismů. Ale tak to bylo jest a bude.

J. Boleslav 12.2.2012 8:48

Re: Pivo

Já mám s kvalitou piva zkušenosti zcela opačné. Piva-patoky tady byly za bolševika. Desítka Vám v létě nevydržela ani týden, pak jste ji mohl jedině vylít. Kolik funguje naproti tomu v současnosti malých pivovarů, které produkují široký sortiment piv skvělé kvality, který si navíc často můžete koupit daleko od místa produkce, o tom se nám za bolševika ani nezdálo.  Velké pivovary jsou pravda trochu jiná kapitola, ale rozhodně ne tak tragická, jak píšete. Kromě toho Vás nikdo nenutí jejich produkty pít. Můžete přece pít piva z malých pivovarů nebo, jak píšete, produkovat svoje. Zkuste být prosím trochu objektivní, pokud toho jste schopen.

D. Nowodny 12.2.2012 6:27

Dalsi tunel

o to jenom jde ! My na to budem cucet s otevrenou hubou, jak to pan Bendl sikovne provede !

D. Nowodny 12.2.2012 6:25

Re: Ono toho nebylo víc, především místní investoři..

P.S. Toto je preci kapitalismus : Zakon  o trhu. Proc musime dnes tolik veci dovazet ??

Velky sezere male !

D. Nowodny 12.2.2012 6:21

Re: Ono toho nebylo víc, především místní investoři..

Prosim Vas, tunel byl "vynalezen" davno pred EU ~~!

D. Nowodny 12.2.2012 6:18

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Nebyla to  jedina varianta. Statni kasa byla stale prazdnejsi jak byly tunely delsi !

J. David 12.2.2012 1:50

Pivo

To pivo od velkých pivovarů se pomalu nedá pít, Europatok. Bavorský sládek se musí v hrobě obracet. Ten jejich sajrajt ani "nekroužkuje", pěna je vyhnaná pomocí CO2. Asi si budu muset pivo vařit doma sám. Vystěhuji ze sklepa erteple a dám tam léžácký sud, z vany v koupelně udělám spilku a ve špajzu budu mít místo sušených EU těstovin sušený chmel. Jenom budu mít problém s lučebníkem Kalouskem, jak mi to ekonomicky a chemicky zdaní. Pivo v mém sudu a v mém sklepě, již několikráte zdaněném.

P. Sulc 12.2.2012 1:25

Re: Ale jo, máte v mnohém pravdu, přesto...

Pani Kaniokova, to valeni vsemi smery nechte byt. Ono to valeni bylo v Evrope vsude, snad mimo Andoru, pres Pyreneje se armadam blbe leze. I to Polsko bulo i nebylo, vselijak se posouvalo, a podivejme:valka s Ruskem po prevni svetove, Varsavske povstani, v 56 revolty proti rudy, pozdeji Solidarita, statisicove demonstrace proti komunismu jeste pred 89 rokem, to Cechum jeste nebylo dovoleno, ostatne tem polakum asi take ne. A co to nase kralovstvi? To prezilo , nekdy dobre, jindy hure, pod Habsburskou vladou 400 let. Az kdyz pan "Taticek" rozbil  Rakousko, tak se to zacalo kazit, hned tady, pak zase jinde, tahne se to do dneska. Tvrdi se, jiste to jsou jen zle, strasne zle jazyky, ze si Cesi neumi vladnout, ted, co si "vladnou sami". Pripomina mi to Afriku: vyvazela produkty vcetne potravin, byl tam klid, skolstvi i spitaly fungovaly. A podivejte se jak to vypada ted, co si cernosi ''vladnou sami". Zni ten nejhorsi kolonialni pan se nevyrovnal Mugabemu ci Idi Aminu Dadovy. A rekl bych ze zadny rakousko-uhersky byrokrat ci prumyslnik si nenakradl tolik, co ti nynejsi "kapitani prumyslu", belvali komuniste ze ano, kteri "prezili" do nynejsich dob diky te povestne "tluste care", "nejsme jako oni" a pravni kontinuite, jak to formuloval pan Pravda Laska. A opet: ta koruna vseho je, ze je to lidem jedno, ze kazdy Cechacek jen ceka, az se to zmeni samo od sebe  a on, kteremu se svet obdivuje, bude opet v poradku aniz by musel hnout prstem.  A 300 000 lidi se da dohromady tak leda kvuli hokeji, neb to je daleko dulezitejsi nez budoucnost naroda. A tak mi moc nenadavejte, ze tim bajecnym narodem dosti pohrdam. No, trochu muzete, vy si, konec koncu take potrebujete ulevit.

J. Kanioková 11.2.2012 22:02

Ale jo, máte v mnohém pravdu, přesto...

I když vidím ještě jednu příčinu, polohu naší země. Vždyť se to přes nás valilo všemi směry, všelijaké politické zápasy. Chvíli jsme podléhali jedné straně konfliktu, brzy zas jiné. Příliš často se tu měnily poměry v dějinách, asi to nezpstalo bez následků. včera či kdy byl v Hyde parku náš novinář, co působí v Číně. I tamní lidi hodnotil podobně, že se naučili přestat vnímat vrchnostenské poměry, že se starají hlavně jen o soukromé přežití. Samozřejmě mimo centra.

http://jdem.cz/tzbt3

J. Kanioková 11.2.2012 21:48

Ono toho nebylo víc, především místní investoři..

Prachy na modernizaci, aby zatímní výroba mohla na otevřeném trhu konkurovat nějaký čas aspoň tak tak, než by se našel skutečně lepší investor.

I to právo nebylo v pořádku, ale NEVĚŘÍM, že šlo tak jednoduše převzít odjinud. Byl to PRVNÍ pokus změny systému tohoto druhu... První..

Němci s tím nejsou hotovi dodnes a stálo je to už nekřesťanské prachy. A jakou proti nám měli výhodu... úžasnou. Jeden jazyk, jedna země, místní investoři, převzaté právo, zkušený management.. Pro spotřebu směna měny 1:1

Textil nepadl vinou privatizace, ale vlivem Asie..

Nebyli tu zkušení managoři !!! Nevěřím, že všichni ti, kde to dopadlo špatně, do toho šli s přímým úmyslem vytunelovat. Jsem přesvědčená, že teprve po pár chybách, ze kterých neviděli dobrou cestu někteří podlehli pokušení, že když už to jde ke dnu, tak že si na tom pomůžou aspoň sobě.. Skutečné tunelování začlo až teď s EU, při šíleném přerozdělování a dotacích a regulacích. Tohle teprve nastartovalo to množení míst, kde se vyskytly najednou nové možnosti, jak se na ten cecek přisát..

P. Sulc 11.2.2012 19:44

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Tak ted vidite, pane Kurz. Jen si prectete ty diskusni prizpevky pekne vsechny, az dolu a uvidite ze jem to nijak neprehnal, spise vy jste mel zamlzene brejle.Preju prima weekend.

P. Sulc 11.2.2012 19:29

Re: Ježíšmarjá, pane Šulci...

Mila pani Kaniokova, zcela mimoradne vas musim opravit: to "pohrdani", jak rikate, to neni jakoby, ale doopravdy. Slovo "maly cesky clovek", Cechacek, to neni nasledek komunismu, to se tahne uz z dob monarchie. Konglomerat zavisti, lokajstvi, drzosti, podlezavosti, donasecstvi, a nedostatek odhodlani neco delat, v podstate zbabelosti, to neni dusledek rude vlady, ono by se dalo rici spise je to obracene. V Polsku i Nemecku na pr. nebyl znarodnen svec ci krejci, male zivnosti. Ale jinak: z 8 milionu Madaru uteklo po 56 roce 160 000. Z dvojnsobne CSSR jen 60 000. Tri moji kamaradi se ucili anglicky, ja ne , ja jsem blbec, s tim ze odejdeme. Nakonec i pres okupaci oni, hrdinove, zustali tam a ja jsem tady. Leta pred 89 rokem v Polsku i Nemecku demonstrovali statisicove davy, byla Solidarita, jen Cesi pili pivo a bouchali rukou do stolu, co oni vsechno dokazi az jim da nekdo moznost, tedy az to "dokazovani'' bude povoleno.. Ted mrzne, ale na Slovensku jsou demonstrace, jiste jste si vsimla ze v Praze nejak schazi. Nicmene na druhou stranu jsem stale cetl o bajecnosti ceskeho naroda, jak se mu svet divi a Havla zavidi, takove pitomosti. Proste to je narodni komplex menecennosti, s tim souvisi i neustale pouzivani nyni anglicismu, pred tim rusismu a jeste pred tim germanismu a onikani. A pan Cechacek se citi "svetovy", je dealer, ne obchodni zastupce, na dovolenou ma vyber ruznych destinaci, uz ne mist, a chodi do shopu..Kdyz prijedu jednou za rok do Prahy, lide se ptaji jak to, ze mluvim tak dobre cesky po 45 letech. Rikam jim ze si davam pozor jen na to, abych nepletl do reci anglicismy, coz je v USA bezne. Takze se nedivte, ze muj obdiv k balecnosti ceskeho naroda je krajne negativni.Prima weekend, nezmrznete.

B. Hudzieczek 11.2.2012 18:20

Re: Prodlužování privatizace byl velmi správný argument,

Problém byl skutečně v tom nevyjasněném právním prostředí. Do takové právní džungle žádný solidní investor nepůjde - základní chyba byla v tom. To je velké pochybení ODS, respektive Klausova křídla v OF.

Hodit takové podniky jako např. Třinecké železárny do kupónovky bylo hazardováním s kreditem sametové revoluce - krach projektu by vyvolal velmi problematické sociální (ve jmenovaném případě možná i národnostní) konflikty.

Stanovit jasné právní rámce pro privatizaci bylo v roce 1990  základním atributem pro ekonomickou privatizaci. To že se tak nestalo, vyústilo v problémy typu Škoda Plzeň, Poldi Kladno a řadu dalších.

Čechy a Morava byly od konce 19. století významným exportérem investičních celků - cukrovarů, pivovarů a jiných. Tato tradice skončila nástupem "sametových vlád" po roce 1990.

Privatizace pohřbila spoustu podniků spotřebního průmyslu - textilního, sklářského a jiných.

A. Hrbek 11.2.2012 18:14

Re: Souhlasím s vámi, zvláště v automobilkách strojní zařízemí s vývojem nových typů aut zastarává velmi brzy..

Vážená paní Kanioková, tentokrát s Vámi zcela souhlasím. Snažil jsem se upozornit, že průměr je klamavý a že jsou odvětví a obory, kde čtyři roky znamenají naprosté zastarání (například v současné mikroelektronice)a odvětví a obory, kde stroje a zařízení mohou technicky i ekonomicky pracovat i desítky let. Samozřejmě že lze bourat třeba vysokou pec po čtyřech letech, ale to by tak bylo možné asi jen u nás. I když v Poldovce se bouralo i modernější zařízení. A automobilky jsou z části specifický případ. Je snaha to základní zachovat, vytvářet moduly, ale něco musí být, alespoň navenek nové a to vyžaduje přestavbu.

Zásadní problém mám ovšem v tom, že současné tendence k růstu růstu a maximalizaci zisku vedou k nátlaku na obměnu strojů a zařízení, aniž by to bylo technicky i ekonomicky nutné. Chápu, že někteří výrobci se usilovně snaží záměrně zkrátit životnost výrobků, ale čeho je moc, je příliš. Na druhé straně se stále, často i administrativně zvyšují požadavky a nové výrobky jsou již v době uvedení na trh z hlediska krátké budoucnosti zastaralé. Roztáčí se spirála smrti.

S pozdravem

J. Kanioková 11.2.2012 17:14

Souhlasím s vámi, zvláště v automobilkách strojní zařízemí s vývojem nových typů aut zastarává velmi brzy..

Já taky prošla dost profesí a vidím, jak se vše muselo obměnit, aby to stačilo novým podmínkám. Třeba s vozovým parkem, šéfovala jsem kdysi i dopravě a děsilo mě, jak ještě dávno nebyly splaceny odpisy a už bylo vozidlo zastaralé, poruchové a na trhu spousta modernějších, výkonnějších s mnohem rozsáhlejšími funkcemi i nižší spotřebou. Jenže tehdy s tak větší pořizovací cenou, že nebyla šance

A. Hrbek 11.2.2012 17:06

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Vážený pane Ševečku,

díky za pozdrav!

Napadají mne různé analogie. Tak například v Českých Budějovicích se rozváželo sudové pivo do hospod na valnících tažených voly. Dneska táhnu valník národního hospodářství opět volové, jenom nechci říct kam. A na valnících duní prázdné sudy.

Pozdrav Vám a panu ředitelovi.

J. Kanioková 11.2.2012 17:01

Ježíšmarjá, pane Šulci...

často souzníme, ale někdy mě štvete. Jsme věkově dost blízcí, tudíž umím, žijíc tady, chápat (ne omlouvat), jak to tady bylo a je. V r.68 jsme byli mladí a mnozí vychováni rodiči, jimž mnohým r.48 nevymyl mozek a tudíž nám (ne všem) předali svůj úhel pohledu na zdejší události a určité hodnoty. Ti kdo tehdy odešli do normálních ekonomických poměrů, se většinou dobře etablovali a daří se jim. Nám, zde zůstavším, se už často nedařilo do svých dětí vtiskout své hodnoty stoprocentně, škola a okolí a běžný "odpor" k rodičovským názorům se o to postaraly, že už další generace nasávaly i pokřivené hodnoty. No a to nemluvím o potomcích těch, jimž r.48 přinesl prospěch. Takže každou další generací se tady hodnoty křivily a posouvaly do pryč! A vymíraly generace těch s nepokřivenými hodnotami a které vždy působí tak nějak na pozadí jako vzor.

Víte, někdy mi to vaše jakoby "pohrdání" zdejšími dost vadí. Není objektivní..

Mě zdejší vývoj moc nezaskočil, i když jsem taky snila, že se to bude měnit k lepšímu daleko rychleji. Já nic takového, jako vy, nečekala. Bylo mi brzy dost jasné, že ty "zkažené" generace budou muset vymřít, aby přestaly infikovat ty nové. Jenže ouha, ti staří to stíhají předávat dál. Stačí se podívat po diskuzích, nebo po požadavcích mladších, či po politických preferencích.

Kde levičák zaseje, je to jako pýr.. A + lidská práva! To nám byl čert dlužný. Jako by nám nestačil "náš" levičácký alibismus a nezodpovědnost, tak se to znásobilo mnohými "právy". Povinnosti se moc neujímají, jejich šlechtění bude ještě dlouho trvat, pokud se je vůbec podaří resuscitovat..

P. Lenc 11.2.2012 16:43

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Vážený pane Hrbku,nešlo o pisálky ČTV,ale o údaje TV novin z r.1985.A chtít argumentovat částečnou modernizací několika fabrik je poněkud nefér.Já pracoval v Brně a stav fabrik  ještě v r.1989 jsem viděl a zažil na vlastní kůží.Také by mne zajímalo,proč němci mladobolevslavskou automobilku,když byla tak moderní v r.1994 celou přebudovali.Myslím si,že obhajujete něco,se se obhájit nedá.

A. Hrbek 11.2.2012 16:33

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Vážený pane Lenzi,

pokud si ještě pamatuji, tak objem strojů a zařízení v ČR vzrostl mezi lety 1970 až 1986 skoro třikrát. V roce 1986 byl v průmyslu průměrný věk strojů a zařízení dvanáct (12) let. Zhruba 10% strojů a zřízení mělo vyšší věk než 25 let, což bylo především v těžkých oborech, zejména v hutnictví a těžbě. Těžní věž má např. životnost přes 30 let, některé těžké válcovací tratě fungovaly naprosto spolehlivě a ekonomicky od dob první republiky. Na pancéřovou trať ve Vítkovicích se dokonce přijel podívat císař VJI. Ale nepamatuji se, že by se na výstavbu mladoboleslavské automobilky použily staré stroje. Podobně v ČKD i Škodě Plzeň. Továrny na výrobu strojů a zařízení v té době zaváděly moderní numericky řízenou techniku.

Nevěřte, prosím, všemu co pisálkové ČTV povídají. A všimněte si laskavě, že po roce 1989 se údaje o základních prostředcích ze statistik vytrácejí, protože v devadesátých letech došlo k jejich stagnaci a dokonce i poklesu a průměrný věk strojů a zařízení se silně zvýšil. A do šrotu dali noví majetníci nejméně 30% konkurenceschopných kapacit. Právě proto, že to byla konkurence. Teprve na konci devadesátých let se díky investičním pobídkám začaly rozvíjet montovny a pomalu jsme se začali dostávat na úroveň, na které jsme byli v roce 1989.

J. Kanioková 11.2.2012 16:29

Prodlužování privatizace byl velmi správný argument,

protože spousta podniků přestávala vyrábět, jelikož neměli prachy na investice a tak se ty celky začínaly rozpadat (rozkrádat neohroženým lidem) před očima !

Netvrdím, že vše bylo OK, ale kdyby se VŠE privatizovalo stylem Škoda auto, možná by dodnes nebylo doprivatizováno, zato rozkradeno až na holé zdi by toho bylo hafo..

S. Ševeček 11.2.2012 14:22

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Možná je to tím, že dosud se "stát" moc v Budvaru neangažoval a pivovar měl prostor pro svůj rozvoj; je s podivem, že "menežment" ho nerozkrádal. Těžko říci proč ... tady, U Nás je to divné. Že by ho považovali za "svůj" a byli to praví vlastenci?

Ale My ty prachy potřebujeme - zní unisono (dnes Kalousek, Zítra Sobotka) z těch, co jsou u vessel.

Děkuji Vám za důkladnou informaci, vážený pane Hrbku.

B. Hudzieczek 11.2.2012 12:11

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Příklad Škody MB ukazuje, že šlo prodat podniky rozumně. Pivovary se privatizovaly v kupónové privatizace. Myšlenka KP sice nebyla marná, ale bohužel se do ní zahrnuly podniky, které šly prodat tak, aby dále fungovaly. 

Seriózní zahraniční investoři se k nám nehrnuli také proto, že naše právní prostředí bylo v 1. půli 90. let velmi chaotické. Na toto upozorňovali i četní zahraniční ekonomové už od roku 1990 (včetně např. Jana Švejnara). Nebyla politická vůle toto napravit. ODS v čele s Klausem argumentovali tím, že by se tím privatizace neúnosně časově protáhla. Celá privatizace se tak nesla v duchu filozofie Divokého západu: V právním prostředí se krade špatně, takže nejdříve to rychle rozkradem, a potom si to uzákoníme.

P. Jášek 11.2.2012 11:18

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

ono by to asi chtělo seznam těch privatizací "českou" cestou a ukázku jak naši ekonomičtí géniové jako Soudek, Stehlík, Grégr a spousta dalších hospodařili!

P. Sulc 11.2.2012 9:58

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Jisteze prumysl u vas nebyl uplne na urovni. Jenze co jsem videl v USA bylo leckdy horsi, no, vsak je taky v haji lecos i tady. Ale me spise stvalo, jak Cesi cekali ze pro ne nekdo neco musi delat a ne ze si nejdrive musi pomoci sami. A tak co stalo za neco, se prodalo. Treba ty noviny, ty rotacky by to utahly jeste peknych par let, a platy redaktoru rozhodne nejsou jako NY Times. Takze opravdu "ceske" nejsou uz zadne, ze?. A Karlovy Vary, to bude dalsi sovetska republika. .No nic, ted jsou 4 hodiny rano, a ja jdu, jako obvykle spat. Mejte se prima a nezmrznete, Zeme se sice otepluje ale ona to jeste nevi a tak se podle toho nechova, potvora. U nas ale jo, nemrzne, to vite, Amerika jiste bude poroucet vetru desti, ale az po tech hurikanech.

P. Lenc 11.2.2012 9:33

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Víte,píšete o českých soustruzích atd.Ano ,my je vyráběli.problém byl že pro zahraničí,ale ne pro české fabriky.Já sám dělal na revolverech z roku 1942 a kdyby jste viděl obrobnu a kuličkárnu v ZKL-Zetor,tak by jste věděl o čem píši.A rád bych viděl v r.1990-92 jakoukoliv zahraniční banku,která by tehdejší ČSFR půjčila neskutečné miliardy na obnovu.A co se týče těžkého průmyslu,tak te bohužel kolabuje nejen u nás.Nevím jaké máte informace,ale nejsme jenom montovna,jak se často píše,ale stále více malých a středních podniků vyváží po celém světě,ovšem o tom se zase tak moc nepíše.A jsou to české podniky.Tím nechci zastírat bordel kolem privatizace atd.Ale když se podívám do zahraničí,tak v tom bordelu nejsme zas tak vyjímeční,což ovšem není omluva ,jenom konstatování.Jinak,ne vždy,ale často s vámi souhlasím.

P. Sulc 11.2.2012 9:11

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Pane Lenci, rotacky se tocily o sto sest a chrlili noviny, ktere se prodavaly, bylo i na redaktory. Ovsem, ted jde zisk do Nemecka. Domnivate se ze jakmile to nemci koupili, vymenily hned rotacky za rychlejsi? Pochybuju. . Jinak, kdyz jsem prisel v lete 68 do NY, anglicky ani slovo, pracoval jsem u firmy Koh-i-Nor, kde tradicne delalo dost Cechu. A stejne jako kdysi v Praze, vyrabely se knofliky, zipy a podobne pitomosti. Ty stroje a ten zpusob vyroby, to zbylo od pred valky, jen jsem ziral jak primitivni to vsechno je. Takze to s tou zastaralosti neprehanejte. Jinak mnohem pozdeji, v 80 letech jsem delal s Nemcem, ktery zil od malicka pred tim v Brasilii, byl nastrojar.Fotr byl zrejme SS. A ten si pochvaloval ceske soustruhy, vrtacky a fraezy, na kterych v Brasilii delal.. Nicmene, ja dobre pamatuju ceske narikani v novinach v 90 letech: at u nas Zapad investuje, at se mame dobre. At VW koupi Skodovku, at nam muzou zvysit platy. Ani jednou jedinkrate jsem necetl :nejlepe si pomuzeme, kdyz si pomuzemem sami. Nic takoveho, jen cechackovske breceni, at pro nas nekdo neco udela, at se mame. Proste by ten bajecny narod ponekud vice pracoval a ponekud mene jezdil do Recka. A za 5 ci 10 let by bylo vse na urovni, a zisk by zustal doma. Ted, vazeny, budou i vasi vnuci platit na tunelare, jenze z ceho? Ty fabriky jsou temer vsechny v hajzlu.Plzenska Skodovka, CKD, slavna Poldovka, kde to je?