29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zlatý český hospodářský zázrak?

Pivo. Ano, uhodli jste, nikoli automontovny, jakkoli dočasně prospěšné, ale zlatý mok, který nám tu zanechali naši soukmenovci německého jazyka z 19. století, když se na tradiční matné pivo podezřelé chuti naštvali a vymysleli zlatý ležák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 11.2.2012 8:52

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Pane Šulci,Česká televize,kterou asi sledovat nemůžete,uvádí zajímavý pořad sestřih tv novin z r.1985-86.Tam proběhla zajímavá informace o strojovém parku v tehdejší ČSSR.Průměrný věk strojového zařízení byl v té době 34 roků.Dal jsem si práci a vyhledal statistické údaje z té doby a skutečnost byla ještě horší.V ĆR bylo stáří v průměru 43 roků,-na SL 17.A s touto hromadou šrotu jsme  a bez koruny v kapse  začali vlastně od nuly.Tomu se říká vnitřní zadlužení státu.Ono to chce trošku objektivity.

A. Hrbek 11.2.2012 8:12

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Je zajímavé, že právě pan Bendl vytýká Budvaru, že investuje.

A. Hrbek 11.2.2012 8:07

Vážený pane Tomský

o pivovarnictví toho skutečně mnoho nevíte, ale to Vám nevadí o tom psát.

1. Specifický způsob kvašení nezavedli naši němečtí spoluobčané, ale echt Bavorák. Ale brzy se vyvinuly dvě teoretické i praktické školy a to německá Ballingova a česká Poupětova. V Budějovicích bylo všechno dvakrát - jednou německé, jednou české. Tak byl německý Měšťanský pivovar a český Akciový pivovar. Skromně jste zamlčel, že Budějovický měšťanský pivovar byl z Jihočeských pivovarů vyčleněn v roce 2001 jako akciová společnost a pak snadno odprodán americkému Anheuserovi. Ten již žádné pivo v Českých Budějovicích vyrábět nebude, potřeboval jen koupit značku Budweiser Bier. Ve vedení není teď ani jeden Čech. Do celé transakce byl zapojen pan Savov, který proslul zašantročením svazáckého majetku a spoluvlastnictvím Mladé fronty.

2. Budvar byl založen jako státní a národní podnik v roce 1967 a to výnosem Ministerstva potravinářského průmyslu. Je samostatným ekonomickým subjektem, který mimo jiné vlastní ochranou známku Budweiser ve více než 100 zemích. Hodnota pivovaru je asi 6 mld., hodnota ochranné známky asi 20 mld. Úspěšně vyrábí, exportuje, má slušný zisk, odvádí dně v ČR. Je trnem v oku a) zaslepeným ideologům, jako je pan Tomský, b) panu Kalouskovi, protože od něj nemůže zisk odčerpávat, c) Anheuserovi, d)jihočeským mafiánům.

3. Budvar průběžně kontroluje dozorčí rada. Z 12 členů jmenovalo 8 Ministerstvo zemědělství, které má k dispozici úplné auditované výsledky. Prvním krokem pana Bendla bylo vyhodit pana Doktora, který je ekonomem a podrobně zná Budvar, z dozorčí rady a to po dohodě s hlubockými kmotry. Novým členem jmenoval svého kamaráda pana Jindru a pověřil jej hloubkovou kontrolou, třebaže má na ministerstvu k tomu vybavený útvar.

4. Základní snahou odesácké hlubocké mafie je přiživit se na odprodeji Budvaru Anheuserovi. Osvědčenou cestou je připravovaná přeměna Budvaru na akciovou společnost, ztráta majority a odprodej za pakatel. Nic nového pod sluncem!

O. Kurz 11.2.2012 6:30

Re: Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

Většina našich podniků zděděných po komunistech byla podinvestovaná. Vzhledem k zastaralé technologii nebylo možné ve většině z nich dále racionálně vyrábět. Peníze na investice ale Češi neměli a tak byl prodej jedinou možnou variantou.

O. Kurz 11.2.2012 6:24

Nepřesné

Pokud vím, tak plzeňské pivo nám neuvařili německy hovořící spoluobčané, nýbrž bavorský sládek jménem Josef Groll, kterého plzeňští, vzhledem k tamější nízké kvalitě piva, k tomuto účelu, povolali.

P. Sulc 11.2.2012 3:17

Pro me je zazrak, jak hloupi Cesi

prodali do ciziny sve pivovary, ale nejen ty, v podstate vse co se prodat dalo, vcetne tisku. Snad by prodali i parni mandl stare Podrazkove, kdyby o nej nekdo stal. Asi proto Cesi radi tvrdi, ze se jim svet obdivuje. Proc ne?