23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 2.10.2009 11:27

Drobná vada na kráse úvahy

Dnes banky (a zdaleka nejen banky) nemají reálného majitele. Takže není pravda, že majitel(é) provádějí bilanci ke stanovení optimálního platu. Plat stanovují manažeři. Tedy teoreticky "jen" navrhují, schválit musí valná hromada (nebo dozorčí rada). Ale kdo je valná hromada?  Zástupci fondů (ti především), placení za "růst hodnoty" společnosti (společný zájem s manažery) a bank, zástupci mateřských podniků (a tedy obdobných manažerů), zástupci státu (jak moc je chod podniků zajímá si odvoďte sami) a případně drobní akcionáři.

Kdo tedy dělá to vyvážení: odchod schopných versus malá konkurenceschopnost? Nehledě na fakt, že i velmi vysoké platy vedení není podstatným nákladem.

Věřte. Byl jsem dost blízko, abych věděl.

Kilmore 2.10.2009 12:48

Re: Drobná vada na kráse úvahy

I tohle by mohlo fungovat, nebýt toho, že banky jsou de facto součástí státem zřízeného kartelu. Za takových podmínek skutečně je kontrola velkou potíží, ovšem zkrouhnout mzdy není rozhodně řešením, je to jen špatná léčba příznaků choroby.

Bylo by skvělé, pokud máte praktické zkušenosti a pokud samozřejmě se o ně chcete podělit, napsat o tom.

Eliška 1.10.2009 22:44

Je náš ekonomický systém v pořádku?

Vývoj ekonomik států se hodnotí úrovní hrubého domácího produktu. Čím vyšší, tím lépe. Státy zavádějí šrotovné, aby podpořili spotřebitele spotřebovávat a naplnit tak státní pokladny daněmi všeho druhu. Stát zdaňuje kromě jiného alkohol, cigarety a benzín, z nichž má velké příjmy. Proto jakákoli snaha omezit např. reklamu na alkohol a cigarety či přestat jezdit na benzín naráží na odpor nejen lobistů, ale především politiků včele s ministrem financí. Je to zaběhaný systém, tak co bychom ho měnili, že? Při té vší výrobě vzniká spousta jedovatého odpadu. Znečišťuje se spodní i povrchová voda, ovzduší, půda. Např. co je podstatou tiskařských barev, kterými se tisknou Lidové noviny a veškeré reklamy ? Co se stane s těmito látkami, když se spálí v kamnech? Co se dostane do vzduchu, který dýcháme? Když se tyto látky prostřednictvím našich plic dostanou do krve, jak se metabolizují v organismu? Jak se metabolizují polycyklické aromatické uhlovodíky PAU, které pravidelně dýcháme cestou do práce? Mimochodem, Praha má nejvyšší incidenci zhoubných nádorů. Čím je to způsobeno? V 65 letech si člověk může hodit korunou, zda má rakovinu nebo ne. Má 50 % pravděpodobnost. V ČR jezdí 4 miliony osobních automobilů, 1,5 milionu nákladních automobilů a kamionů nepočítaně. Až dnešní třicátníci, čtyřicátníci půjdou do důchodu, budou zdraví? Kolik jich bude trpět rakovinou? Kolik bude stát léčení? Kolik peněz se vyplatí na invalidních a předčasných důchodech? Až půjdou do důchodu dnešní děti... Zvyšování HDP je to nejdůležitější co naše Země potřebuje? Jak si "užívá" majetku nemocný člověk?

Kilmore 1.10.2009 23:12

Re: Je náš ekonomický systém v pořádku?

A jak skončí zdravý člověk bez majetku? Záhy jako nemocný, hladový a je mu zima.

Eliška 1.10.2009 23:25

Re: Je náš ekonomický systém v pořádku?

Hladoví budiž nasyceni, prokřehlí oblečeni, bez domova ubytováni, nemocní uzdraveni, nemajetní podarováni. Jak se chováme ke svým bližním? Umíme sdílet bohatství ? Umíme sdílet přírodní zdroje? Umíme se na nemajetné dívat jako na  rovnocené bytosti? Jsme primitivní. Každý musí začít u sebe...

Eliška 1.10.2009 23:29

Re: Je náš ekonomický systém v pořádku?

Navíc v tomto životním prostředí zdravý člověk zdravý dlouho nebude.

Vlado Z 1.10.2009 17:44

Pojištění vkladů a centrální banka

Vysvětlete,prosím, jak bankovnictví deformuje pojištění vkladů? Jaký asi může mít malý retailový klient(o jeho vklady se jedná) reálný vliv na chod a investiční politiku banky??

Druhá věc-krachy-asi jste dosud nezaslechl, že v USA skrachovalo jáž přes 60 středně velkých bank. Taky jste neslyšel nikdy spojení "too big to fail" a to, co v praxi způsobil pád LB. Taky si myslíte, že jedinou motivací podat dobrý výkon pro manažera jsou peníze a že velké peníze automaticky znamenají lepší výkon (anebo naopak honbu za krátkodobými zisky s podceňováním dlouhodobých rizik). A co se týče systému "letadlo" neskrachovala jen regulace ale i tržní mechanizmy-jako rating a odpovědnost klientů.

To je jedna strana věci-druhá je rozevírající se příjmová propast, která dlohodobě hrozí destabilizací spolčenosti-což je problém spíše sociální než ekonomický, přesto související.  Řešení toho všeho nezná nikdo, je jen jasné, že musí být komplexnější, než odpověď regulace ano/ne. Vy si vybíráte jen to, co se Vám hodí,protože odpoveď je Vám jasná už předem. Ve Vaší argumentaci je ale tolik povrchnosti a nedomyšlenosti, že ani závěr nelze přijmout-lidově řečeno, je to blábol ;)

Kilmore 1.10.2009 21:07

Re: Pojištění vkladů a centrální banka

Jediný retailový klient nemá vliv fakticky žádný, ovšem o jednotlivci se zde nikdo nezmiňoval, desítky tisíc klientů a jejich rozhodnutí už hrají roli podstatnou. Lidé dnes příliš nehledí na solidnost banky, protože spoléhají na pojištění vkladů. Za normálních podmínek by si investici do banky každý rozmyslel stejně dobře, jako si každý rozmyslí třeba fond nebo akcie.

Co v praxi způsobil pád LB? Bezcenná "aktiva" zmizela, ostatek byl rozprodán, špatní zaměstnanci opustili byznys, ti dobří si našli práci u konkurence. V podstatě se stalo přesně to, co se stát mělo, jedna část nafouklé bubliny splaskla. Všichni dělají humbuk kolem možných pádů i těch největších bank, ale i kdyby se zhroutily všechny, do několika měsíců by došlo k reorganizaci a svět by se točil dál. Bohužel federální vláda intervenuje, pád těch největších i řady středních bank odvrátila, tedy fakticky tam napumpovala peníze daňového poplatníka. Objem ztrát se ale nijak nezměnil, pouze je zaplatil někdo jiný.

Co se týče společnosti, v jakékoliv byli vždy lidé neuvěřitelně závistiví a neschopní, stejně jako lidé výtečných kvalit. Nerovnost je proto zcela přirozená, není jednoduše možné, aby pologramotný dělník u pásu, jehož duševní život se vejde do krabičky od sirek, byl společností oceněn ověnčen vavříny a zaplacen jako manažer schopný řídit nadnárodní firmy, anebo skvělý vědec, případně umělec. Do té míry, do jaké nerovnosti příjmu odráží nerovnosti příjmu, je věc zcela v pořádku. Potíží je, že čím více zavádíte regulací, tím méně je úspěch závislý na schopnostech, tím více naopak se odvíjí od napojení na různé politické a byrokratické organizace. Sice jsem kritizoval osekávání mezd bankovních manažerů, souhlasím ale zcela, že velmi pravděpodobně opravdu dostávali neúměrné odměny. Rozhodně ale ne kvůli selhání trhu.

Jinak máte pravdu, že nejsem zastánce střední cesty, každá regulace totiž nakonec vede k další, takže o nějakém kompromisu zde nemůže být řeci.

Vlado Z 1.10.2009 21:42

Re: Pojištění vkladů a centrální banka

Nedat peníze do banky znamená, že peníze mají být doma pod polštářem a netočit se v ekonomice. To znamená brzdu ekonomického růstu.

Pád LB v praxi způsobil zamrznutí mezibankovního trhu. Nikdo nevěděl, kdo má kolik cenných papírů LB, jak to ovlivní jeho bilanci. Vznikla bankovní krize, kterou zachránily centrální banky nalitím likvidity, jinak by hrozil krach celé ekonomiky-podniky dnes již bez provozních úvěrů žít nemohou. Máte pravdu, krachy dalších bank by systém očistili, ale za cenu Velké deprese a desetiletí strádání a sociálních bouří. Ekonomům se dobře teoretizuje o příznivém vlivu nezaměstnanosti, dokud se nejedná o ně samotné. V tom jsme všichni lidé stejní ;-P

Nerovnost lidí je přirozená-duševní, výkonnostní a majetková. Jde o to jestli Váš Trh dokáže správně ocenit absolutní i relativní rozdíly mezi lidmi. Je známo že podléhá prakticky neustále různým větším-menším deformacím. Je známo, že Homo oeconomicus, jenž by se choval racionálně a přísně matematicky logicky neexistuje, naopak, že Homo sapiens jenž existuje, vždy znova a znova opakuje tytéž chyby. Takže i nadále budou chtít akcionáři rychlé a výrazné pozitivní výsledky na úkor rizika a dlouhodobých perspektiv a budou odměňovat ty, kteří jim tyto výsledky slíbí a dají, i když na to později doplatí.

V reálném světě je všemocná ruka trhu značně schromlá. Proto jisté regulační mechanizmy můžou přirozený stav věcí vylepšit. Asi jako zdravotnictví vylepšuje zdravotní stav člověka i když nahradit funkce imunitního a dalších systémů nedokáže. Já proto říkám regulace-v principu ano, otázka je kdy, kde a jak. Nedomyšlená regulace může napáchat víc škody než osohu. 

A konkrétně k odměnám manažerů-aktuální problém není zdaleka o tom, mít ve vedení lidi schopné(všeho), ale také morální, statečné, ochotné říkat nepříjemnou pravdu a nepodléhat tlakům na maximální čísla ve výkazu a honbě za co nejvyšší odměnou.

Kilmore 1.10.2009 23:10

Re: Pojištění vkladů a centrální banka

Ten bankovní velký krach by byl vyřešen v čase mezi šesti měsíci a rokem, vůbec není důvodu hrozit desetiletími. Co se týče nezaměstnanosti, je to velice žádoucí jev. Abyste netrpěl představou, že zde teoretizuji, na jaře jsem sám musel opustit předchozí zaměstnání. Zůstat ale na místě ve firmě, která očividně nemá zakázky a v dalších letech pravděpodobně ani mít nebude, to by bylo naprosto chybné z hlediska osobního i z hlediska celé společnosti. Jednoduše by šlo o plýtvání pracovní silou, která má/musí změnit své uplatnění, musí se zaměřit jinam. Právě proto, že nikdo nevydrží bez práce dlouho, jednoduše je nutné snížit své mzdové požadavky a hledat jinde, proto nehrozí to desetiletí. 

Nikdy bych netvrdil, že trh ocení něco správně ve smyslu dokonale. Pouze to ocení správně ve smyslu nejlépe, jak je to možné v reálném světě. Co je alternativou? Snad politický proces, snad máme volit vhodné mzdy pro různé profese? Vždyť to už tu bylo a pořádně to selhalo! Abychom si rozuměli, ta ruka trhu jsou ve skutečnosti jednotliví lidé a jejich rozhodnutí. Politický proces jsou také jednotliví lidé, ale jen někteří činí rozhodnutí, zatímco ostatní poslouchají. V konečném důsledku volba stojí mezi tím, aby každý šel sám za svým štěstím a podle svého nejlepšího vědomí, anebo aby za něj rozhodovali nějací funkcionáři. Přesně o to jde, když volíme mezi laissez faire a regulacemi, veškeré pokusy o vylepšení svobodného trhu končí ve stejném bahně politikaření a byrokracie, ať jsou Vaše úmysly jakkoliv dobré.

Neodpustím si poznámku k morálce, statečnosti... Moje osobní zkušenost říká, že všechny tyto kladné vlastnosti nejspíše najdete u velmi dobře zaplacených lidí . Já vím, u nás se to nenosí, ale obyčejný člověk je obvykle vyjma své obyčejnosti také vychcánek neschopný dodržet dohodu, usilovně pro něco pracovat a dívat se pravdě do očí. Proto je dole.

Vlado Z 2.10.2009 7:23

Re: Pojištění vkladů a centrální banka

Velká deprese deset let trvala, takže to riziko tu bylo. Neodpověděl jste, co by za tu dobu-půl roku až rok, dělaly podniky bez provozního kapitálu. Opravdu by došlo k masovým krachům.

Ne každý, kdo opráci přijde, si ji dopůl roku najde -u nás v rodině jsou to momentálně tři lidi, jeden je skutečně velice schopný, pracovitý a poctivý, přesto momentálně práci nesehnal -hledá dále.

Můj pohled na věc trhu bych Vám osvětlil asi takhle: demokracie rovněž není dokonalá, je to ale to nejlepší, co máme. Přesto neustále hledáme, jak ji vylepšit, stát od státu se detaily uspořádání moci liší, upravují/regulují se novými zákony vztahy mezi lidmi (ne vždy k lepšímu).Laissez faire vnímám pak analogicky jako anarchii, kde si každý dělá, co chce, až dokud hromaděním chyb nepadne na hubu. Pak přijde někdo jiný podobný. Klasická ekonomie dle mého názoru příliš zanedbává iracionální psychiku člověka, proto její řešení v praxi fungují jen v omezeném rozsahu podmínek.

Co se týče "obyčejných lidí", má životní zkušenost je taková, že procento vychcanců a lajdáků je stejné mezi řadovými zaměstnanci i mezi řídícími funkcemi. Bylo by dobře, kdyby stav věcí odpovídal Vašemu názoru, ale mám pocit, že v tomto směru přirozený ekonomický výběr zatím dostatečně netlačí. (Behavioral economy dokonce uvádí studie, kde akcionáři mají tendenci volit do vedení firem psychopaty a jsou to studie z USA, ne od nás).

Závěrem Vám děkuji za konstruktivní diskusi a za to, že jste odpovídal na moje výhrady. Pěkný den.

Kilmore 2.10.2009 13:07

Re: Pojištění vkladů a centrální banka

Jistě, trvala deset let, ale dodnes se vedou spory o tom, zda to tak muselo být. Patřím k táboru těch, kdo říkají, že Hoover a Roosevelt zavinili přesně to dlouhé trvání. Pro srovnání deprese z roku 1921 skončila po roce, byla dokonce i historií zapomenuta, přitom však byla zpočátku mnohem hlubší než ta z roku 1929. Jenže tehdy seděl v Bílém domě prezident, který seškrtal rozpočet a jinak nedělal nic, což se ukazuje být pro hospodářství pravým požehnáním :)

Když už je řeč o táborech, nejsem zastáncem klasické ekonomie (to dnes asi nikdo), ani neoklasiky, ani keynesiánství různých příchutí, ale rakouské školy. Proti té lze těžko říci, že zanedbává iracionalitu a omezuje se na nějaké idealizované konstrukce člověka. Na VŠE prý je dost přednášejících se znalostí těchto myšlenek, jinde u nás ale člověk o tom moc neslyší. Pokud na ně narazíte, určitě jim věnujte alespoň chvíli, stojí názory pánů Misese, Hayeka, Rothbarda a dalších určitě za pozornost. Pokud jde o demokracii, relevantním autorem může být třeba H.H.Hoppe, též vřele doporučuji. Ten právě rozebírá tu anarchii, o které hovoříte, a ukazuje, že není tak chaotická a nebezpečná, jak se může zdát, ve srovnávní s monopolem existujících států.

Určitě se s Vámi ale nebudu přít, že trh práce není příliš flexibilní. Sám jsem nerozuměl, proč zaměstnavatelé nejsou doslovan nadšeni zájmem člověka, který jim nabízí dostatečnou kvalifikaci a zároveň je ochoten pracovat i za dosti nižší mzdu. Jenže když si člověk přečte zákoník práce, tak je mu hned jasné, odkud vítr vane.

Loučím se a přeji hezký den.

Pepa Jetel 1.10.2009 12:55

Cože???

"Byla to právě přemíra regulace finančního systému, která celou krizi způsobila, jelikož odstranila přirozené tržní pojistky."??? Jaké proboha???

Petr Kunetka 1.10.2009 16:11

Re: Cože???

Caveat emptor, napriklad...

Nula 1.10.2009 9:34

Byla to právě přemíra regulace finančního systému která celou krizi způsobila...

Co to ten člověk plantá. Takovou "deregulaci" jsme přece v peněžnictví zažili po listopadu ´89, když kretréni v ČNB pod vedením "milicionáře" Tošovského vydávali bankovní licence jak na běžícím pásu. v roce 1991 13 bankovních licencí (nepočítám přechozí) v roce 1992 dalších 17 nových bank. V roce 1994 počet bank 55 !!! (viz např. jednotlivá čísla časopisu Bankovnictví). Přitom tehdy stačilo základní kmění pouhých 300 mil. Kč, teprve někdy v roce 1994?1995? se ČNB "rozhoupala a zvedla limit základního jmení (nyníkapiatálu) na 500 mil. Kč. Podle zákona musí mít banka formu a.s (abstrahuji od družstevních záložen). Podle obchodního zákoníku je minimální počet představenstva  a dozorčí radyx také tři. Tedy 55x6=330 photových bankovních expetů, způsobilých nastoupi do čela bank. Možná to stihli obsloužíít známí géniové Vladimír Dlouhý, Tomáš Ježek, Dušan Tříska Jan Vaňous Josef Zieleniec (dobrý to Čech) a další. Také to tak dopadlo - žetězové krachy bank, darebáctví si snad ještě pamatujeme. Ten pan Maloff musel být vyškolen v Československu. Podle některých pramenů nás stál "ozdravný" program bankovnictví cca 900 i více miliard. Ty prachy by se dnes určitě hodily panu ministru Janotovi. A to nemluvím o kuponové privatizaci a jeho "geniálním" architektovi Privatizace údajně obohatila světový slovník o pojem tunelování" včetně zásluh Václav Klause (viz blog prof. Jana Švejnara).

Kilmore 1.10.2009 10:56

Re: Byla to právě přemíra regulace finančního systému která celou krizi způsobila...

Potíž byla jinde, a sice v bankách stále ve vlastnictví státu. Kdyby se jich zbavil zavčas, pak existence mnohých finančních ústavů a jejich časté krachy nevadily vůbec, rychle by se scéna vyčistila. Nadto nebylo nijak nutno sypat do nich peníze, nemuselo to rozpočet stát ani zlámanou grešli.

M.S. 1.10.2009 17:00

Re: Byla to právě přemíra regulace finančního systému která celou krizi způsobila...

Vy asi nevíte co píšete. Vždyť to bylyprivatizované soukromé banky co krachovaly (a kampeličky). Rovněž tak v USA. Stát musel zasáhnout, protože tam měla peníze nejen převážná část obyvatelstva, ale i státní instituce (např. obce) a podniky.

Kilmore 1.10.2009 20:49

Re: Byla to právě přemíra regulace finančního systému která celou krizi způsobila...

Státní banky způsobily potíže tím, že poskytovaly laciné úvěry firmám, které měly zkrachovat. Měl jsem se vyjádřit přesněji. Soukromé banky zákonitě padaly a bylo tomu tak dobře, šlo o nevyhnutelný proces. Tím, že stát zasahoval, nic chytrého neudělal. Nedává smysl zachraňovat státní peníze tak, že se do díry přilejí další státní peníze, ani není příliš morální ztráty jedné části populace hradit z daní populace celé.

Apea 1.10.2009 9:20

Nebojte

Druhořadí šéfové v čele našich bank už jsou.

Dolly 1.10.2009 9:19

Povinné zvyšování kvalifikace?

Na to tady máme plzeňskou univerzitu přece.

Kolombo 1.10.2009 9:17

Kdyby šlo v bankách

jen o majitele pak ať s pánem bohem zkrachují, když si vybrali špatné manažery. Banky ale hospodaří s cizími penězi, všechny slibují výnosy a zamlčují rizika. Proč neplatí pro bankéře totéž co třeba pro výrobce bot? Ten, když láká kupujícího na skvělé vlastnosti a trvanlivost musí vrátit peníze nebo výrobek vyměnit, pokud tento nemá požadované vlastnosti - ještě dva roky po koupi! Majitel  banky v ní má pár miliard, vkladatelé stovky miliard. Majiteli se počáteční investice za pár let vrátí, manažer přivede banku ke krachu a ještě shrábne bonusy. Bonusy mi nevadí, vadí mi absolutní absence odpovědnosti. Jak politici, tak i mnozí manažeři odůvonují své vysoké odměny zodpovědností, která prý na jejich bedrech spočívá.  Jakmile ale dojde k průšvihu ukáže se, že nemohli za nic, ta jejich "obrovskáů zodpovědnost byla nulová. "Kapitán průmyslu", narozdíl od kapitána námořního, opouští loď spolu s krysami jako první a bere s sebou lodní pokladnu. Pasažéry  i zbytek posádky ať vezme čert. Nedivil bych se,  kdyby se v budoucnu lidi bankám vyhýbali a spořili ve zlatě. To se jim ovšem politici snaží pomocí zákonů znemožnit.  Vhodný by byl návrat ke středověkkým principům - král mohl táhnout  do války, ale v čele vojska a když prohrál, měl po ptákách i po království.  Dnešní "manager" má v tomto smyslu 10 životů jako v počítačové hře , je zajímavé, že i po krachu a neúspěších jeho schopnosti znovu někdo "ocení". Proč? Není to proto, že vlastně to, co se po něm chtělo, zvládl na výbornou? Totiž obral klienty, v jejichž zájmu prý celý podnik existuje, a pomohl k napakování sobě a pár "majitelům" v pozadí.

Kilmore 1.10.2009 11:01

Re: Kdyby šlo v bankách

Čert vezmi hlupáky, kteří svěří peníze neschopnému, anebo zloději. Copak nechápete, že za svá rozhodnutí každý neseme odpovědnost? Proč předpokládat, že když toužíte po zisku (úrokovém výnosu), že můžete se vyhnout riziku? V reálném světě nemožné. Každý pokus o to je stejně smysluplný jako vynalézání perpetua mobile, je to to proti přírodním zákonům.

Marat 1.10.2009 12:04

Re: Kdyby šlo v bankách

Otázka zní : Jak si ti hloupí dokonce i chytří můžou ověřovat, zjišťovat schopnosti bankovních manažeru, aby nebyli hloupími? Stává se a to často i ve vyspělých státech, že manažer banky ve velmi krátké době dostane banku ke dnu, ale dostane i sta miliony dollaru jako bonus. Manažer banky po tři měsičním ředitelováni opuští banku kterou za tu krátkou dobu zruinoval, ale s mnoha deseti i stamilionovým bonusem. Tak to ve světě chodí. Kde která banka je soukromníka? Mnohdy to vypadá, že banky jsou pro "manažery" dojné krávy z kterých můžou oni vydojit stamiliony oběživa jen pro sebe. Ti manažeří nejsou majitelé, jsou jen zaměstnanci a dobrými kámoši podivných majitelu.

Kilmore 1.10.2009 14:03

Re: Kdyby šlo v bankách

Pokud by nebylo možné najmout spolehlivého a schopného manažera, pak by nemohla fungovat žádná firma větší než taková, kterou ještě ovládá a je schopen uřídit přímo majitel. Očividně to možné je. Takže otázka spíše zní, proč to právě v bankách selhává, když jinde věc funguje. Dosti jasně selhali sami akcionáři. Proč však? Copak neměli stejnou motivaci jako jiní akcionáři v jiných odvětvích, aby hlídali management? Co se stalo, že ztratili zájem. A odpověď je opravdu prostá, jiné firmy mohou krachovat, banky nikoliv. Proto se nemusel nikdo bát, že se zásoba peněz tekoucí z centrálních bank zdála bezedná a že existují další záruky, které akcionáře ukolébaly k naprosté nečinnosti. A zde je kořen všeho zla. 

vlade 1.10.2009 13:25

Re: Kdyby šlo v bankách

muzu, dokonce je na tom postavena velka cast financi a ekonomiky. rika se tomu "risk-free-rate", a vetsinou, ve svete fiat penez, jsou vladni dluhopisy povazovany za ekvivalentni (bavime se o fiat penizech, ne o jejich kupni sile, coz je vec ponekud jina).

Problem jsou negativni externality. Kazda alespon mirne logicka firma skoro vzdy odmitne platit negativni externality (pokud negativni externalita poskozuje firmu napr. tim ze zakaznici neco odmitaji kupovat, tak uz to z definice neni externalita) - pripravi se tim o

Financni kapitalizmus jak ho zname ted neni kapitalizmus, protoze prave to riziko ktere zminujete neexistuje - banky budou zachraneny, neb pokud by dnes zavrela Citi dvere a lide/firmy by nemohli na ucty co s ni maji tak je chaos sileny.

Omezeni bankovniho sektoru je jenom pokus omezit negativni externality, nic vice, nic mene. Da se to udelat dobre (coz jsem zatim od zadneho politika neslysel) anebo spatne (coz jsem zatim slysel od vsech politiku).

Ostatne, pokud jsme u negativnich externalit, tak spolecnosti s rucenim omezenym, ktere maji povahu opce (nelimitovane zisky, limitovane ztraty) se primo vybizeji k zneuzivani- a, mimochodem, sro bylo vynalezeno jenom tak cca pred 150-200lety.

Kilmore 1.10.2009 14:21

Re: Kdyby šlo v bankách

Ovšem vládní dluhopisy jsou svého druhu "zvráceným" aktivem. Jejich bezrizikovost je dána faktem, že narozdíl od všech ostatních tržních aktérů může vláda šáhnout do kapes svým občanům, a to vcelku hluboko. Vklady u bank mohou této "bezrizikovosti" dosáhnout pouze za podmínky, že vláda je (sama nebo skrze centrální banku) ochotna udělat pro ně totéž, a sice přenést náklady na čisté plátce daní, kdykoliv jen je to třeba. Skutečně tedy zde jsou externality, a sice ta schopnost banky přivlastnit si zisk a naopak rozložit ztrátu na celou společnost. Regulace to nijak neřeší, přesně naopak. Řešením je návrat k trhu, kdy riziko nesou akcionáři a vkladatelé (což jsou svého druhu též akcionáři, jen bez práva řídit společnost).

Co se týče společností s ručením omezeným, není to vůbec srovnatelné. Ztráty bank můžete být donucen hradit i vy, byť s bankami nemusíte mít nic, vůbec nic, společného. Postačí k tomu pouze ochota vaší vlády vás okrást. Abyste mohl ztratit v případě s.r.o., musíte s touto společností vstoupit do nějakého smluvního vztahu, což je de facto svého druhu investice. Jde tedy o velice odlišnou situaci. Neobhajuji tím tuhle právní formu, jen konstatuji, že situace bank je radikálně odlišná.

Petr Kohout 1.10.2009 8:41

Spíše prodloužit možnost manažerům jejich bonusy vzít - třeba i do 10 let po ukončení práce. Když se objeví, že způsobili škodu,

která původně vypadala jako zisk.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 1.10.2009 2:42

zapominate na inflaci

Nejsem ekonom, ale pripada mi, ze jste zapomel na inflaci. V nejakem socializmem nepostihnutem statu stalo maslo pred 50 lety rekneme 5 (nejakych penez). Dnes stoji stejne maslo rekneme 20. Pritom by se dalo rici, ze se na jeho vyrobu spotrebuje relativne stejne prace a surovin, ne-li mene (te prace). Takze tohle je inflace financni. Jenze on se inflace projevuje i v platech manazeru. Drive dostaval 5000, pak ho konkurence pretahla za 5200, pak zase nekdo za vyssi castku. Nikdy to prestreleni platu nebylo moc velke, ale postupne platy narostly do obludnych rozmeru a dnes uz proste neni mozne nabidnout mene. Nehlede na to, ze mnohdy ti opravdu nejvyssi manazeri v podstate pracuji mene, nez jejich podrizeni. Proste rozdeli praci a jen na to dohlizi. Dusevne i casove maji mene prace, nez by odpovidalo jejich funkci. Neznam osobne zadneho opravdu vysokeho manazera, aale znam ty pripady z mensich firem. "Jo Petre, driv jsem se honil jako vul, 16 hodin denne. Ted mam na vsechno lidi a jen tak jednou, dvakrat tydne mi nekdo zavola, ze musim neco rozhodnout. Jinak to bezi uplne samo a ja mam konecne cas na rodinu a konicky."

ranbow 1.10.2009 3:22

Re: zapominate na inflaci

No ono tak nejde o to kolik manažeři pracují a kolik za to berou, ale spíš, k jakým to vede metodám a  výsledkům. Takže, jestliže podnik nabídne a vyplácí manažerovi vysoký plat, ten naplánuje a rozdělí práci,a pak jen v klidu dohlíží že plán se plní, je to OK.

Jestliže ale podnika vyplácí  manažerovi stamilionové prémie za překračování plánovaných výnosů, a ten to dosahuje  silně rizikovými a spekulativními operacemi, aby se vyrovnal podobným, stejně hodnoceným manažerům, takže to nakonec potopí celý bankovní sektor, tak to už v pořádku není...

Kilmore 1.10.2009 11:07

Re: zapominate na inflaci

Inflace je důsledek fungování toho našeho regulovaného bankovního systému, ten je postaven přesně tak, aby zvyšoval množství peněz v oběhu. Kdo nevěří, ať tam běží, ať se podívá na vývoj M agregátů řekněme v posledních deseti letech. Za určitých předpokladů ale mzdy mohou být upravovány tak, aby jejich reálná výše zůstala přibližně stále stejná. Ostatně mzdy jsou řízeny stejnými zákonitostmi v případě manažera jako v případě obyčejného pracanta u linky, tedy snad lze argumentovat, že mzdy byly moc vysoko všechny, ale těžko lze obhájit, že jen některé (manažerské) utekly k nebesům.

Vtip je v tom, že ti nejvyšší manažeři nemusí pracovat 8, 10, 12 i více hodin denně, aby měli nárok na svou mzdu. Ostatně jsou manažery, nemají někde se lopotit u stroje, anebo nad papírem, jejich úkolem je dělat správná rozhodnutí. Teoreticky je možné, že budou pracovat i hodinu denně, přičemž dostanou mnohonásobek průměrné mzdy. Platí se tu za výsledek, ne za snahu.