19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 20.3.2009 14:18

Komunisty nepotřebuje NIKDO, naopak oni potřebují občany, aby je mohli okrádat.

No vida, jak si komunisti jdou na ruku...  A že by se ten komundíra šel živit něčím, co občanům netahá peníze z kapes? ;-P

sep 20.3.2009 16:29

Re: Komunisty nepotřebuje NIKDO, naopak oni potřebují občany, aby je mohli okrádat.

   báječné, LN, sedláci jsou komunisti?

sokol 20.3.2009 16:39

Re: Komunisty nepotřebuje NIKDO, naopak oni potřebují občany, aby je mohli okrádat.

většina těch, které reprezentuje Veleba bohužel ano ( minimálně lidé komunisticky myslící)

sep 20.3.2009 16:39

Re: Komunisty nepotřebuje NIKDO, naopak oni potřebují občany, aby je mohli okrádat.

   ještě doplňující: němečtí sedláci jsou také komunisti?

PS. a vy jste co?

ranbow 20.3.2009 6:51

Být bankéřem

Tak samozřejmě při posuzování úvěru nečtu úvodníky novin,ani loňské statistiky celého oboru - prostě si nechám ukázat finanční evidenci dotyčného subjektu - tolik a tolik jsou náklady, taková a taková je prodejnost (v závislosti na celoevropské konkurenci) za takovou a takovou reálnou cenu, takové jsou příspěvky od státu či EU. Podškrtnu a jasně vidím zda si vydělá na provoz, na vlastní obživu, nebo i třeba na splácení úvěru ....a pak se rozhodnu...

Ladislav N :-))) 20.3.2009 6:42

Jako spotřebitel mám pocit, že v obchodech je mléčných výrobků nadbytek...

... tedy alespoň v cenových relacích, jaké jsou zákazníkům nabízeny. ;-P

čtenář zdrojů 20.3.2009 7:43

jako spotřebitel

přesně tak. Kysané mléčné výrobky stály před 3 roky okolo 17 Kč, dnes 22 Kč. Vrcholem jsou ceny podmáslí. Před třemi roky 11,-Kč, dnes 20,- Kč. Kilo prachobyčejného nejlevnějšího tuctového eidamu je stejně drahé, jako kuřecí řízky nebo kvalitní šunka. Lepší tvrdé sýry jsou o třetinu dražší, než výběrové hovězí maso.

dr Turnovský 20.3.2009 8:01

Re: jako spotřebitel

a to si představte,  co jste zmiňoval k mléku přiblížilo, jen v době, kdy jel kamion okolo....Mléko , dobré, je velmi drahé samo o sobě. . Nedostalo by se na všechny.  Kdy jste měl naposledy máslo?

gerontusinza 20.3.2009 10:31

Máte samozřejmě pravdu......Re: jako spotřebitel

R^R^ rád bych si u vrstevníka statkáře koupil mléko přímo...... nesmím ....proč, protože má zaměstnance a stačí jen anonym a pokuty jsou tak razantní že jsem se dál nepokušel.... takže dobrý mlíko jsem pil naposled kolem roku 1990....:-/8-oRv

Joob 20.3.2009 11:02

Re: Máte samozřejmě pravdu......Re: jako spotřebitel

Zajímavé je, že dobré cokoliv člověk pamatuje jen z doby před sametem ři bezprostředně v jeho průběhu. Za ta léta je to jen tragická devalvace chuťových kvalit. Případně poměru cena/ kvalita. Potravinářské normy z doby před sametem jsou evidentně tabu a na indexu - je zde přímá úměra - čím méně normy v produktu, tím víc je ředěný - vodou, solí, nejlevnější složkou. Zkuste si to podrobněji prozkoumat na svém talíři. Prý trh to vyřeší - co takhle trhnout ty , kteří neúnavně tuhle hovadinu prosazují?

Harry 20.3.2009 13:50

Re: Máte samozřejmě pravdu......Re: jako spotřebitel

"dobré cokoliv člověk pamatuje jen z doby před sametem" Nu nerekl bych, ja naopak pamatuji, ze v celem meste, ba na okrese byl 1 druh chleba - vcerejsi. Dneska bych to odhadl tak na 20 druhu. Uz jsem tak zpovykanej, ze jedu pro housky do jednoho obchodu a pro chleba do jineho, podle toho na jaky mam chut. Rekl bych, ze spis pamatujete doby kdy Vam zaludek slouzil lip a vic chutnalo nezli dneska. A rozdil mezi "Ovoce a zelenina" drive a dnes? Brambory, cibule, oschla mrkev a sterilovane zeli. A samozrejme pomerance a banany 2x do roka (Prvni maj a Vanoce). Pamatujete neco vic?

dr Turnovský 20.3.2009 11:16

Re: Máte samozřejmě pravdu......Re: jako spotřebitel

Ale houbeles, je toho hodně dobrého a lepšího, než kdykoliv před tím. Jenom prostě technicky není možné, toho mít dost pro všechny. Nic jinýho v tom nehledejte.

Kolombo 20.3.2009 11:19

Re: Máte samozřejmě pravdu......Re: jako spotřebitel

A to dobrý mlíko bylo, geronte, v tom plastovém sáčku s modrým nebo červeným potiskem? Dnes snad někdo zakazuje dělat podobné zboží? Pokud ano, proč proti tomu levice "nebojuje"?

ladik53 20.3.2009 12:47

Re: Máte samozřejmě pravdu......Re: jako spotřebitel

Bylo ve sklenici.

Ladislav N 20.3.2009 14:24

Re: Skleněné láhve 1 litr

Než je zrušili a zavedli pytlíky. Zákazníků se komunisti jako vy nikdy neptali.

dr Turnovský 20.3.2009 6:29

No a proč by si měli zemědělci něco půjčovat, jenom z toho důvodu

že to je výhodné? A vlastně na co? Půda už je stejně pryč a tam se stejně nekupovalo "přes bankovní úvěry" Traktor dostane farmář daleko výhodněji přes prodejce na splátky, stejně tak ostatní  technologie....počet zvířat je taky omezen. Nějakej dobrej beran do stáda, stojí něco okolo stovky tisíc, ani na to není potřeba úvěr. Možná tak nějak lehkej provozní, ale to taky nikoho moc neznám, kdo by si ho vzal. No nevím...Na zlepšení kešflou? Proč? Stálý přísun hotovosti přivážejí Ti co chtějí dobré máslo, mléko maso....

Je ale pravda, že se objevují nabídky z bank poměrně často, ale proč si brát úvěry, když nejsou potřeba. 

Ještě aby se doto přestal stát sráti, a bude na světě zase lépe. Protože systém kvot a dotací je naprosto zcestný a neuvěřitelně sprostě omezuje hospodaření. Nebo byste chtěli aby jakýkoliv podnik měl omezenou, administrativně, výrobu na polovinu kapacity? A to povinně a pod sankcemi?

Hubený 20.3.2009 7:18

Re: No a proč by si měli zemědělci něco půjčovat, jenom z toho důvodu

Hergot,doktore když je to tak jednoduchý,tak proč nepodnikáte v zemědělství ???:-/

dvd 20.3.2009 7:37

Dovolil bych si upozornit

že Vaše poznámka je poněkud mimo mísu. Já totiž dr.Turnovského znám .

dr Turnovský 20.3.2009 7:59

Re: No a proč by si měli zemědělci něco půjčovat, jenom z toho důvodu

ale já jsem taky farmář. A naprosto přesně vím co píšu, to víte praxe....narozdíl od pana autora člínku..

Tx 20.3.2009 8:45

Re: No a proč by si měli zemědělci něco půjčovat, jenom z toho důvodu

Dr. Turnovský má naprostou pravdu. Škodovka by asi taky nebyla tak úspěšná, kdyby jí EU dovolila vyrobit třeba jen polovinu aut za rok. Byli jsme cukrovarnická velmoc a dnes cukr dovážíme. Na Moravě lidé fofrem vysazovali vinohrady, protože po vstupu do EU byl stopstav. Proč mi, sakra, má někdo nařizovat či zakazovat, co si na SVÉM poli mám pěstovat??? To je snad moje věc a moje riziko. Vždycky jsem se domníval, že volný trh a konkurence je o tom, že když někdo umí vyrobit za 10 Kč a jiný za 15, druhý prostě zkrachuje a ten první ho třeba koupí. Ne. Tomu prvnímu omezíme výrobu, tím ho přijde na 13, druhému dáme 2 Kč dotaci a je to. Sociální spravedlnost muší bejt, souzí!

Kolombo 20.3.2009 11:13

Re: No a proč by si měli zemědělci něco půjčovat, jenom z toho důvodu

To by bylo opravdu super! A stát /daňový poplatník/ by nic neplatil, pokud by byla nadúroda, povodeň, krupobití, sucho, mokro, jaro či léto. farmář by se, chtěl-li by kompenzace, pojistil jako kdokoli jiný. Když by se mi ceny nelíbily,  koupil bych z dovozu nebo si vypěstoval nezbytné brambory, zeleninu a ovoce sám.  Cukru je třeba pár kilo ročně, obilí taky. Nakonec na světovém trhu jsou mnohem levnější než v EU. Tak vo co go? Čert vezmi kvóty i dotace, ty jsou dobré jen pro Francouze, Španěly a Řeky. I tam je to samý podvod.

káma 20.3.2009 21:00

Re: No a proč by si měli zemědělci něco půjčovat, jenom z toho důvodu

Nevím jak a kde,ale na Šumavě jsou sedláci dotováni zhruba 3 tisíci Kč po ha.Jeden by si myslel,že při tak,masívní podpoře musí krajina vypadat jako v sousedním Německu.Pěkně uklizená a oku lahodící.Kdepak,ani náhodou.Systémem obstrukcí a nepsaných dohod,které má na svědomí podle všeobecně rozšířeného názoru vedoucí CHKO shodou okolností také jménem Hubený,vypadá to mnohde hůř,než před 30 léty.Takže s těmi dotacemi jděte do háje zeleného i s panem Velebou.

conqueror 20.3.2009 0:50

...a já naproti tomu už zase

slyším Velebu, za bývalého režimu šéfa okresní zemědělské správy, jak straší asi po stopadesáté osmé národ tím jak se zemědělci na všechno vykašlou a že kdoví co cizáckého budeme potom konzumovat...

karas 20.3.2009 8:36

Re: ...a já naproti tomu už zase

R^R^R^