21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zdraží elektřina? Bude hůř!

Jakkoli ještě v sedmdesátých letech minulého století vědci varovali před globálním ochlazováním, dnes se dogma změnilo a již více než dvacet let je evropská veřejnost strašena klimatickou změnou s tím, že planeta buď shoří, nebo ji zaplaví voda z roztavených ledovců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 2.7.2023 18:19

Líbí se mi tyhle alarmistické články. Kde ti alarmisti byli, když ta elektrika zdražila jako blázen, a to kvůli plynu z Ruska ? :-)

Kromě toho, jádro nikdo nezakázal. Zejména ne v modulárních reaktorech a s recyklací paliva. Když se spotřebuje jen 5%, tak by se logicky 95% nemělo vyhodit.

Jen Řež má vymyšlené dva typy modulárních reaktorů. Takže je to jen o penězích na dokončení. Tak se alarmisti mohou snažit, když jim to tak vadí. :-) Samozřejmě pokud by toho byli schopni. :-)

Řešení, že se postaví jaderná klasika bez pasivní bezpečnosti, to řešení dobré není.

L. Novák 2.7.2023 19:11

Opět výkřiky ZELENÉHO MAGORA... Elektřina nezdražela "kvůli plynu z Ruska", ale kvůli nesmyslnému vyřazování funkčních uhelných a jaderných elektráren z provozu a vytváření závislosti na drahé výrobě el. energie spalovánímm zemního plynu (v Německu i celé EU). Jaderné elektrárny ZELENÍ MAGOŘI zakazují z principu svého náboženství, modulární zatím nikdo pro komerční využití sériově nedodává.

Nejhorší jsou přiblblí aktivističtí ;-O neználci jako P. Skřivan, kteří dávají okatě najevo, že o problematice nic neví... Rv!!

L. Novák 2.7.2023 17:24

Spotřeba uhlí v EU loni opět vzrostla. Největším spotřebitelem bylo Německo

I v roce 2022 pokračoval růst spotřeby a těžby uhlí ve státech Evropské unie. Podle údajů zveřejněných Eurostatem vzrostla spotřeba meziročně o 2 % na 454 milionů tun, u těžby byl zaznamenán meziroční nárůst o 5 % na 349 milionů tun. Největším spotřebitelem uhlí bylo Německo, které spotřebovalo zhruba 170 milionů tun uhlí. ...

https://oenergetice.cz/uhli/spotreba-uhli-v-eu-loni-opet-vzrostla-nejvetsim-spotrebitelem-bylo-nemecko

;-D Zelená energie podle německých zelených magorů.:-P

P. Skřivan 2.7.2023 18:21

To, že jejich myšlenky nechápete, to je jasné. :-) Samozřejmě považovat takového za hlupáka, je vždy to nejsnazší vysvětlení. Otázka ovšem je, zda je to vysvětlení správné. :-)

L. Novák 2.7.2023 19:12

Jsi zelený ;-O blb bez jediného věcného argumentu...Rv!!

L. Novák 2.7.2023 15:00

Komentář: Kdo nebude mít na střeše fotovoltaiku, bude bitý

Dva nefér požadavky lobbistů za komunitní energetiku

Lobbisté chtějí v chystané komunitní energetice v Česku prosadit nespravedlivé postupy, je třeba se jim ubránit, píše v komentáři ředitel strategie poradenské firmy EGÚ Brno Michal Macenauer.

Loni zdražila elektřina na svoje historická maxima a spolu s ní vyskočila na rekordy také inflace. Domácnosti zareagovaly velkými úsporami energií a mnoho lidí v rodinných domech si ve snaze uchránit peníze také do budoucnosti začalo pořizovat vlastní solární elektrárny. Reklama na tyto nové zdroje byla a je masivní – bohužel však také často klamavá.

Proklamované úspory a energetická soběstačnost však mají své neduhy. Tyto malé elektrárny trpí velmi nízkým využitím vyrobené elektřiny přímo v místě výroby. Běžně je to okolo 20 až 30 procent, zbytek je třeba poslat „do sítě“ za čím dál tím nižší cenu.

Situaci lze mírně zlepšit využitím zásobníku teplé vody nebo baterií. Především využití baterií však paradoxně skutečnou návratnost investice vlivem amortizace a ztrát energie dále zhoršuje. Převážná část instalací s bateriemi je proto nenávratná. Mimochodem: firemní instalace nízkým využitím zpravidla netrpí. Lidé v době výroby ve firmě pracují a spotřebovávají elektřinu a mají tak mnohem lepší návratnost. ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-kdo-nebude-mit-na-strese-fotovoltaiku-bude-bity-233242

M. Kocián 1.7.2023 10:09

Já mám raději to "Nevadí. Zase bude líp." Wabiho Daňka.

P. Rada 1.7.2023 12:56

Mohlo by být lépe. Postačilo by více BÝT než MÍT.

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/mit-nebo-byt-259834197

L. Novák 1.7.2023 8:54

"Zelený" dementní ;-O DEBIL Rada jako vždy nase re své hloupé kydy před ostatní, aby ukázal, že ZELENÁ TOTALITA HLOUPOSTI MÁ PŘEDNOST...

Uvidíme, co s takovými idioty udělá nespokojenost lidí s chudobou, do níž nás tahle parta nevzdělaných zelených fašistů prostřednictvím uměle vyvolané energetické krize a vysoké inflace dohnala svou hloupostí. EU Rv!!

P. Rada 1.7.2023 12:53

Nespokojení lidé budou konfliktnější a možná se dokonce servou. "Hloupost"/stupidita dneška oproti minulosti tkví v tom, že sociální agresivita která dříve při nízké lidnatosti vedla k obsazování širších území a tím spíše k přežití - dnes naopak opakováním řívějších atavismů problémy až kolaps urychlí.

V. Pavelka 2.7.2023 18:36

Evropa si na svém pískovišti Vyrobí Bezemisní důlek za miliardy ! Ale musí okolo postavit nějaké zdi do oblak a výše!!! Aby se náš čistý idiotismus nemýchal , se špinavým zbytkem světa ?Hlavně tryskovým prouděním ve vysokých vrstvách !!!!EUBože , to jsou imbecilové !!!!;-D;-D;-D;-DEUEUEU

P. Rada 1.7.2023 8:43

Celý článek mi přijde od pana Jirsy jak projev dlouhodobé nabubřelé přehlíživosti s cílem pošpinit jiné společenské skupiny:

..."zelených aktivistů, aktivistických vědců a až zbožštělé Grety Thunbergové se z dekarbonizace a záchrany planety před změnou klimatu stala nová unijní ideologie přecházející do klimatického náboženství."...

Věcně přitom dominantně jde o důsledky poklesu efektivit těžby energií (EROEI) pokles dostupnosti surovin a spolu s tím růst konzumní tedy nerecyklovatelné spotřeby v UZAVŘENÉMPLANETÁRNÍM SYSTÉMU.

Toto jsou fenomény známé už mnoho desetiletí a tedy ještě z období kdy se G.T. nenarodila ale pan Jirsa už nepochybně uměl číst... Známé zřejmě panu Jirsovi a těm co mu přizvukují zřejmě doposud nejsou a to přesto, že tím už mnoho let jeho články oponuji.

Opakuji proto zas a zas, že teze o poklesu dostupnosti surovin (a důsledcích že bude hůř) formuloval už Římský klub před půlstoletím a problematiku efektivit těžby zpracoval Ch. Hall před cca dvěma desetiletími. Dnes to jen viditelněji nastává - A BUDE HŮŘ!

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

L. Novák 1.7.2023 0:59

Dotování zelené energie a tepláren v příštím roce vyjde na 35 miliard. Stát zaplatí polovinu, spotřebitelé elektřiny druhou

30.6.2023 Ministerstvo průmyslu a obchodu odeslalo do připomínkového řízení návrh týkající se provozního dotování obnovitelných zdrojů energie v roce 2024. Fakticky se jedná o návrat k původnímu modelu, kdy zhruba polovinu nákladů systému podpory zelené energetiky nesli spotřebitelé elektřiny a druhou hradil stát.

Předpokládá to návrh nařízení vlády o stanovení prostředků státního rozpočtu podle zákona o podporovaných zdrojích energie pro rok 2024, který je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení. Dostupný je ve vládní legislativní databázi eKlep. Ministerstvo průmyslu navrhuje uhradit 17,5 miliardy korun ze státního rozpočtu, podobnou sumu peněz mají doplatit spotřebitelé elektřiny.

Je to špatná zpráva pro domácnosti a firmy, které od loňského října neplatily poplatek ve výši 495 korun za každou odebranou megawatthodinu elektřiny (bez DPH, pro těžký průmysl platily úlevy). Od počátku roku 2024 jej začnou nejspíš opět hradit, a to v podobné výši jako dříve. Očekávat lze tlak na růst cen elektřiny, který bude působit opačným směrem než příznivý dopad poklesu cen energií na evropských burzách. ...

https://ekonomickydenik.cz/dotovani-zelene-energie-a-teplaren-v-pristim-roce-vyjde-na-35-miliard-stat-zaplati-polovinu-spotrebitele-elektriny-druhou/

J. Jurax 30.6.2023 21:54

https://www.lidovky.cz/svet/zeme-klimaticka-zmena-otepleni-osn-studie-varovani.A230609_071259_ln_zahranici_hud

Vskutku se něco nepovedlo - asi se neotepluje ;-D;-D;-D;-D

L. Novák 30.6.2023 19:05

Inovativní neúspěch: Další německá aukce kombinující OZE s akumulací dopadla nevalně

V květnu Německo uspořádalo první letošní kolo inovativních aukcí, které jsou zaměřené na podporu výstavby obnovitelných zdrojů v kombinaci s akumulací. Zatímco z počátku byl o inovativní aukce silný zájem, již poslední loňské kolo skončilo fiaskem, kdy byla podána pouhá jedna nabídka. Stejně jako v případě jiných druhů aukcí došlo letos k výraznému navýšení maximálních soutěžních cen, avšak v případě inovativních aukcí se žádné zásadní zlepšení nekonalo. ...

https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/inovativni-neuspech-dalsi-nemecka-aukce-kombinujici-oze-s-akumulaci-dopadla-nevalne

J. Černý 30.6.2023 17:56

Vagíny to vedou do záhuby.

J. Majzlík 30.6.2023 16:44

Tedy elektrický proud na příděl nepřinášel většině obyvatel po válce žádné traumatické problémy. Většina i moderních domácností byla tehdy mimo připojení na plyn vybavena sporáky, obyvatelstvo ve zdraví vyšlapalo i páté patro činžáku, jističe nedovolily, aby spotřeba domácnosti překročila nízké jednotky Ampér, tedy ledničky a pračky jen výjimečně. Petrolej byl levný a zrak obyvatel nebyl oslaben vytrvalým slíděním po obrazovkách PC a TP, mobilů a podobných dnes nezbytných věcí. Je pravda, že náš průmysl potřeboval ke svému provozu elektrickou energii, ale míra dálkového propojení ať již výrobních jednotek či strojů, administrativy, nemocnic, dopravy, zajištění bezpečnosti lidí na ulicích, ve školství, byla oproti dnešní zasíťovanosti všeho se vším prakticky neporovnatelná. Nevím, jak je zajištěn chod elektronických zámků po dobu výpadku sítě, jak dlouho vydrží napájení tohoto systému ze zálohového zdroje.

Pak - občané z výpadků sítě i z podobných těžkostí jako přirozených jevů praktického života nebyli tak traumatizováni.

P. Brich 30.6.2023 16:29

Zákon o podpoře OZE legalizuje několikanásobnou loupež z kapes odběratelů elektřiny a ničení ovzduší plynem CO2:

1) dotace na nákup, instalaci a přizpůsobení FVE zdroje k rozvodné síti;

2) povinný přednostní odkup náhodně vyrobené elektřiny za cenu násobně vyšší než je výrobní cena z klasických zdrojů;

3) i v době, kdy náhodou Občasné Zdroje Elektřiny (OZE) dodávají elektřinu, musejí být záložní zdroje (tepelné elektrárny) udržované v tzv. teplém stavu, tzn. musí se topit pod kotli, aby okamžitě naběhly při výpadku OZE. Tato jalová spotřeba zvyšuje výrobní cenu elektřiny;

4) kromě JE záložní zdroje znečisťují prostředí exhalacemi (emisní povolenky);

5) v době, kdy OZE náhodou jedou na plný výkon (slunce svítí, vítr fouká), musejí být kvůli ochraně rozvodných sítí odstaveny. Vyrobený jalový výkon je majitelům OZE finančně kompenzován. Tento výkon se zvyšuje s rostoucím počtem nových zdrojů OZE.

Toto všechno vykrádá kapsy odběratelů (přímo cenou a prostřednictvím státního rozpočtu), aniž ti se mohou nějak bránit!!;-€EU;-O

J. Jurax 30.6.2023 19:41

Přesně.

Je to státně organizovaná zlodějna, ne-li zločin, chatrně krytý ideologickým pláštíkem a vyžadovaný macechou naší EU, potažmo Německem zbláznivším se ze své Energiewende, urputného boje proti zločinnému kysličníku a zákazu jaderných elektráren.

Nejhorší na tom je, že stát tu zlodějnu neorganizuje ku svému prospěchu, ale ku prospěchu soukromých subjektů tyjících z drahé energie, tučných dotací a zelené politiky EU. Stát jen vyhazuje peníze do WC a za to skýtá občanům drahou elektřinu. Drahou, ale ideově čistší.

V. Kučer 30.6.2023 21:17

R^

I. Širůček 30.6.2023 15:54

Proč se vzrušovat? Ti neschopní si už zvýšili platy, než začali snižovat důchody, ostatní se o sebe postarat dokážou!

J. Jurax 30.6.2023 14:45

Ano, zbláznili jsme se. Tedy my všichni ne, ale ti, kdož nám vládnou. A ovšem i mnozí z plebsu, propagandou zblblí, jsou v roli užitečných idiotů.

A v bruseli se zbláznili komplet všichni, a ne jen dozelena, ale to není novinka, jenom se to nesmí veřejně říkat.

I. Širůček 30.6.2023 15:56

Máte recht, todlencto za časů RVHP nebejvalo! Není divu, že se vám po nich stejská.

J. Jurax 30.6.2023 19:22

Ale kuš, dobrý muži, zdáte se být příkladem binárního, dvoupolohového mozku - totiž kdo kritizuje EU, zajisté nemůže být než nostalgikem po RVHP. Tertium non datur.

Nicméně oceňuji, že mi nepřičítáte ještě sympatie ke komunismu nebo Putinovi; i tohle mi již bylo za kritiku magorných činů EU několikráte vytčeno.

D. Procházka 30.6.2023 11:20

Pane senátore za ODD, brečíte dobře, ale na špatném hrobě. Zkuste to vysvětlit své zelenající a dalšími barvami duhy hrající straně, předsedovi a tak. Mnozí z nás, kteří nerozhodujeme, ale platíme, to všechno víme.

D. Procházka 30.6.2023 11:21

Soráč, překlep, samozřejmě ODS.

P. Rada 30.6.2023 11:40

Hrob si civilizace skutečně hrabe ale prakticky bez ohledu na stranickost. Spíše je na vině mocenská chtivost a lidská chamtivost a to napříč zeměmi až kontinenty. Měřítkem může být ekologická stopa kterou nejen jednotlivé země ale dokonce globalizované lidstvo celosvětově překračuje zhruba od roku 2000:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

V. Kuhaj 30.6.2023 12:51

No, kdyby byli všichni tak ušlechtilého krasoducha jako Karel Marx, ono by se asi i v tom socíku žilo líp. Ale oni tihle velemyslitelé tak nějak rádi zapomínají na to, že lidi nejsou jako oni. Takže vymyslet krásná řešení a nepočítat přitom s lidskou chamtivostí a mocenskou chtivostí je prostě neúčinné.

P. Rada 30.6.2023 14:40

Za "socíku" se žilo obtížněji jak dnes a přesto byly tehdy celkové imise na obyvatele násobně vyšší jak dnes.

Přes zlom směrem k zefektivnění, který přišel sametově vykazují češi zhruba násobnou spotřebu energie při tvorbě HDP vzhledem k průměru EU a stále neobvykle vysoký podíl fosilů:

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/elektrina-na-osobu-eu

https://www.casopisstavebnictvi.cz/clanky-energeticka-narocnost-ceske-ekonomiky.html

Nejde tedy zdaleka tolik o vliv jednoho "krasoducha" jako o technologičnost a obecnou kulturnost ve které je považována hospodárnost a šetrnost k životnímu prostředí za společenskou cnost.

Přitom je v ČR doposud přes polovinu bytů na úrovni zateplení v letech 80tých, což je hrubě mimo energeticko-ekonomické optimum nákladů. Zhruba polovina obyvatelstva tak doposud žije v jakémsi kulturním skanzenu minulosti kdy se české energetické zlozvyky novým technologičnostem nebývale úspěšně brání.

https://stavba.tzb-info.cz/budovy-s-temer-nulovou-spotrebou-energie/20768-novela-vyhlasky-c-78-2013-sb-cast-4-uprava-pozadavku-na-nzeb

J. Jurax 30.6.2023 19:47

Jojo, pane Rado, a kdo to zaplatí? I ty dotace se musí napřed mnohým sebrat a pak vybraným dát.

Současný nedostatek bydlení není vhodnou dobou k vyhazování peněz na zateplování podle kurately zelených magorů. Lépe bydlet v nezatepleném než nebydlet vůbec.