2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zachrání nás euro před inflací?

Po minulé finanční krizi se zdálo, že propagátoři přijetí eura v Česku musí svůj boj vzdát. Systémové problémy společné evropské měny začali jasně pojmenovávat ekonomičtí nobelisté, vlastní měnu jako výhodu pro Čechy jmenovitě označil i hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 15.6.2020 18:57

Uživatel požádal o vymazání
J. Roškota 15.6.2020 9:24

Trošku mi to připomíná diskusi nad maturitou z matematiky. Řeší se do omrzení podružný subproblém. My potřebujeme reformovat ekonomiku, státní správu a i to školství. A až si splníme tyhle domácí úkoly stane se otázka přijetí eura formalita.

Euro samo o sobě nás nespasí ani neohrozí, pokud budeme mít zdravou ekonomiku.

P. Staronový 15.6.2020 11:14

Korunou si můžeme problémy způsobit sami, Eurem nám je mohou způsobit jiní, prakticky neovlivnitelní.

S. Pavuk 15.6.2020 9:16

Či ostať pri korune, alebo prejsť na euro (čo by som neodporúčal) treba zvážiť s chladnou hlavou. Porovnávanie zo Slovenskom je zbytočné. Slovensko je oligarchický štát bez budúcnosti. Euro je len jedným z komponentov koloniálneho systému. Makro údaje Slovenska nesúvisia s efektivitou používanej meny, ale od rozhodovania zahraničných koncernov.

F. Kusák 15.6.2020 10:45

No, za tato slova by Vám na Slovensku nepoděkovali. Ale souhlasím s Vámi. A když se seznámíme se systémem Target 2, pak se nestačíte divit. Ale třeba tomu jen špatně rozumím. Jen je otázka, kdo na tom více vydělává. Ale i ta samostatnost s vlastní měnou je iluzorní.

P. Moravčík 15.6.2020 12:11

Myslíte, že ten imbecilný krok ČNB s udržiavaním nízkej hodnoty meny, a ktorý znehodnotil úspory, nebol skôr podniknutý v záujme veľkých zahraničných (hlavne nemeckých) spoločností ako v záujme českej koruny? Ak je ľubovoľná mena viazaná na kôš zahraničných mien, nemôže byť ani zďaleka nezávislá a v závislosti výšky percenta na jednotlivých menách v koši je ovplyvniteľná. Nehovoriac už o politickom a hospodárskom tlaku okolia. Naozaj myslíte, že to bolo len kvôli dosiahnutiu 2% inflácie? Veľký a hlavne dlhodobý efekt to nemalo.

Slovensko by sa bez eura v minulej kríze prepadlo oveľa hlbšie ako sa stalo. Je to názor mnohých slovenských ekonómov, ktorí zďaleka nepatria k eurohujerom. Stav ekonomiky, aký zdedila SR, robil slovenskú menu veľmi zraniteľnou (len za posledný polrok pred zavedením eura SNB musela trikrát intervenovať proti posilneniu koruny, aby zabránila špekulatívnym nákupom). Jeden rozbehnutý Soroš a mena SR by bola... Euro nie je žiadna výhra, ale zatiaľ sa to s ním ide, čo bude neskôr, musím nechať na koňa, má väčšiu hlavu.

F. Kusák 15.6.2020 12:44

Pro Slovensko to bylo nějaké řešení, a jak říkáte, nejlepší z těch horších. A musím se smát těm vyznavačům Kč, kteří si neumí ani představit, jak je měna malé a v podstatě bezvýznamné ekonomiky, zranitelná. Na to se samozřejmě nedá odpovědět jednoduše: "ano nebo ne".

S. Pavuk 15.6.2020 13:16

Vážený pán Moravčík. Miesto na širokú výmenu názorov tu nemáme, tak len krátko. O krokoch ČNB som nepísal. Prípadný prechod ČR na euro je v rukách českej politickej reprezentácie. Každá centrálna banka svojimi krokmi sleduje dlhodobé makroekonomické ciele z ktorých otázka inflácie hrá dominantnú rolu. V prípade Slovenska rozhodnutie o eure už padlo a tak úvahy o tom čo by bolo keby... nemajú praktický význam. Dominantným problémom tu nie je otázka meny, ale zamrznutá štruktúra ekonomiky na úrovni myslenia 90-tych rokov.

J. Zahrádka 15.6.2020 14:37

CZK není vázaná na koš měn (ani na jednotlivou měnu). Osobně si myslím, že ČNB přes oficiální zdůvodnění obavami z deflace šlo také o podporu ekonomického růstu, navíc FED a ECB začaly cpát peníze do ekonomik. Myslím, že ten program úspěšný byl (nyní máme spíše opačný problém a bylo by věcí dlouhých debat, jestli se z intervencí nemělo vystoupit dříve).

Zaujal mě ale ten argument, že s Sk by propad v 2009 byl hlubší. Nemám teď tolik informací, abych mohl nějak seriózně argumentovat, tak aspoň neseriózně :-). Mě by zajímalo, jaké je zdůvodnění hlubšího poklesu SR ekonomiky v případě vlastní měny. CZ klesla méně, Polsko dokonce rostlo, pravda, Maďaři klesli o -6,7 % (tedy hlouběji než SR). Intervence proti posílení Sk asi zafungovaly, protože SR rostl HDP nejvíce ze všech zmíněných zemí, byť to byl výrazný pokles oproti 2007). O rok později, s eurem, už vidíme druhý nejhorší výsledek (po onom Maďarsku).

Bez znalostí nějaké strukturální analýzy vlivů na pokles bych tedy na první dobrou rozhodně neřekl, že s korunou by SR klesla hlouběji. Nevím, jak by se to dalo vůbec ekonomicky vysvětlit. Jsou nějaké konkrétnější argumenty v tomto směru k dispozici?

V. Novák 15.6.2020 8:37

Aniž bych se chtěl hádat s ekonomem, musím konstatovat, že uvádět zrovna pobaltské země jako příklad, je poněkud mimo mísu. Jejich ekonomické potíže nesouvisí s EURem, ale s obecným úpadkem ekonomiky.

Ty země nemají prakticky žádné zdroje (kromě hořlavých břidlic v Estonsku), postmorénová půda je nepříliš vhodná pro zemědělství a průmysl si zničili, protože byl "sovětský". Elektrárnu Ignalina, která zásobpvala nejen Pobaltí, ale i část Běloruska je přinutila uzavřít EK a pokusy o energetickou emanciaci od Ruska jsou drahé.

Zbývá doprava a tranzitní poplatky, jenže Rusko si buduje vlastní přístavy, aby nebylo na ne zrovna přátelských státech závislé. Ty přístavy jsou už v takovém stavu, že umožňují přesunout značnou (a s každým rokem větší) část toků zboží z lotyšských a estonských na vlastní ruské. Což se projevuje nejen na zaměstnanosti v samotných přístavech, ale i na železniční nákladní dopravě.

Členství v EU, dotace od ní a zřejmě i přijetí EURa je pro tyto země záchranou - z čehož ale nic nevyvozuji pro Česko...

F. Kusák 15.6.2020 10:52

Ano, myslím si totéž. A za dalších třicet let se věci mohou jevit zcela jinak. Kromě přehnaného nacionalizmu, nemají pobaltské republiky žádnou smysluplnou představu o své budoucnosti. Jenže to platí i o nás, snad je s výjimkou toho nacionalizmu.

P. Staronový 15.6.2020 11:50

"Sovětský průmysl" lze udržet jen se zavřenými hranicemi (což se projevilo i u nás).

V. Novák 15.6.2020 14:19

Jistě. Žádný je lepší...

J. Kočí 15.6.2020 8:06

A co se na to podívat opačně?

Jaký růst by dosáhlo Česko, kdyby mělo euro? Nebyl by náhodou daleko vyšší než na Slovensku? A proč se nesrovnávat s Rakouskem?

Srovnávání se zeměmi minimálně o polovinu menšími rozhodně není korektní, jakož i další argumenty.

Pro mě stále platí, že koruna je koule na noze, která brání Česku v ještě širším zapojení do evropské ekonomiky. Bohatnou na tom především banky, které ovšem nic neprodukují, jen přerozdělují (převážně pro sebe).

J. Zahrádka 15.6.2020 10:07

Takže korektní by bylo srovnávat se se státem s výrazně vyšším HDP, bez komunistické minulosti?

Se Slovenskem se obecně srovnává, protože jeho historický vývoj je podobný našemu (resp. částečně identický). Můžeme samozřejmě srovnávat s většími státy, ale tam pak vítězíme růstem HDP. To by mi připadalo nefér, protože je zřejmé, že Česko by mělo růst rychleji.

J. Moravec 15.6.2020 7:18

Pro mě pořád stejné otázky. Jsou peníze zboží, nebo papírky? Co stanovuje jejich hodnotu? Proč autor neporovná třeba Řecko a Česko, nebo Slovensko a Řecko? Proč autor jasně nevysvětlí občanovi jak je pro občana koruna výhodná? Vždy, jak se to komu hodí. Zatím se někomu kdo rozhoduje o koruně hodí koruna.

V. Kolman 15.6.2020 7:48

Dle mého názoru peníze přestaly být zbožím v okamžiku, kdy se na trhu objevily první bankocetle. Bohužel, návrat ke zlaťákům, sříbrňákům, měďákům....... zřejmě už není možný.

Jako pokus o návrat k měně, jejíž hodnotu nemohou ovlivňovat bankéři považuji vymyšlení a generování bitcoinů. Teprve budoucnost ale ukáže, jsou-li bitcoiny (a jiné virtuální peníze) životaschopné a nezneužitelné podobně, jako dosud používané měny. Leccos naznačuje nesouhlasné mručení a výhrady světových bankéřů.

P. Novák 15.6.2020 8:44

To není potřeba. Je to zboží a tak by se k tomu mělo přistupovat. Stačilo, kdyby stát neměl monopol na peníze. Bitcoiny, Libry (facebook), ethera a další soukromé peníze by vytvořili konkurenci. A lidé by přednostně používali peníze, které by jim nejlépe vyhovovali a zbavovali by se těch hodně inflačních. Firmy by si vydáváním peněz (tisknutím papírků) vydělávali, ale byly by omezeni konkurencí.

O. Uživatel 15.6.2020 10:08

Uživatel požádal o vymazání
P. Novák 15.6.2020 8:38

Peníze jsou nástroj pro snadnou směnu majetku a práce za něco jiného. Takže jsou zboží. Jejich zásadní nevýhodou pro uživatele je ovšem to, že vám to zboží může někdo neustále znehodnocovat tím, že neustále zvyšuje množství těchto papírků. Jako by vám někdo neustále snižoval velikost kufru v autě nebo rozlohu bytu.

O. Uživatel 15.6.2020 10:10

Uživatel požádal o vymazání
V. Halašta 15.6.2020 7:10

Myslím, že nejpresnejsi nazory zazněly od guvernéru ČNB minulý týden v UK. Tedy v zásadě dva, že je to vcelku jedno a ekonomika by se vyvíjela stejně a že to není žádné důležité téma k diskuzi, když dvě třetiny lidi euro nechce.

Jen mě tam zarazil Singer, jak byl útočný na moderátora., jakoby měl své dny...

J. Moravec 15.6.2020 7:28

Od pana Rusnoka perfektní zdůvodnění. Lepší bych od něj ani nečekal. Asi jako když jedna paní volila komunisty protože nechtějí Euro.

P. Victorin 15.6.2020 6:47

Jako úplně ve všem i v otázce přijetí či nepříjetí eura místo Kč, existují a vždy budou existovat nejméně dva protichůdné názory. Je to evergreen, jako otázka, zda uzákonit trest smrti či nikoliv a pod. Samozřejmě, že evergreen stran eura či koruny, lze nyní legitimně "otevírat" kvůli dosud neexistujícímu fenoménu - koronavirové pandemii. Stejně však k jednoznačnému rozhodnutí ani tentokrát dojít nemůže...