24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zachrání nás euro před inflací?

Po minulé finanční krizi se zdálo, že propagátoři přijetí eura v Česku musí svůj boj vzdát. Systémové problémy společné evropské měny začali jasně pojmenovávat ekonomičtí nobelisté, vlastní měnu jako výhodu pro Čechy jmenovitě označil i hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 17.6.2020 21:33

Vyhubit je třeba pitomce jako Pivoda. Bohužel, tato cesta se zdá být nezákonná, a proto si musíme protrpět žvásty starého komouše a StBáka až do jeho definitivního biologického odumření... :-/

J. Jurax 15.6.2020 22:17

Žádná měna, tedy ani euro, sama o sobě před inflací neochrání.

M. Pivoda 15.6.2020 21:26

Přivodí technologický pokrok deflaci?

Koronavirus sice dočasně negativně zapůsobil na výrobní továrny autobaterií, ale technologický pokrok je nezastavitelný - a pro české ekonomy 19. století (jako zde například diskutující český agent Staronový) věcně neuchopitelný.

Zde jsou zprávy z důvěryhodného zdroje, ze dne 11. června 2020: New Record-Crushing Battery Lasts 1.2 Million Miles in Electric Cars... Last year BloombergNEF predicted electric cars would be cheaper than gas cars by 2022, largely thanks to the dropping cost of batteries.

Tato čínská baterie (vyvinutá především pro automobily Tesla) přežije životnost automobilu a může pak sloužit k uskladnění kolísavé dodávky energie ze solárních panelů a větrníků. Za deset let bude svět vzhůru nohama.

Chcete zajistit i budoucí technologický pokrok? To se asi podaří jen pokud vyhubíte ekonomy 19. století.

Z. Lapil 15.6.2020 21:23

Jeden rozpočet jsem asi příliš zjednodušil, jde mi o to, že Němci a Řekové mají k rozpočtu (čti: k dělání dluhů) extrémně rozdílný přístup. Ale jak říkáte - zhruba si rozumíme.

Jsem si vědom, že existují země, kde funguje vysloveně samostatná měna (dolar v Černé hoře, nepletu-li se) a celkem běžně fungují měny dvě - i u nás u benzinky a v (každém větším?) obchodě zaplatíte eurem.

J. Zahrádka 15.6.2020 20:13

"A currency in ERM II is allowed to float within a range of ±15% with respect to a central rate against the euro."

Domnívám se proto, že postačí, když s ostatními fakty budu zacházet stejně, nikoli lépe.

O. Uživatel 15.6.2020 18:57

Uživatel požádal o vymazání
V. Braun 15.6.2020 18:07

Takže dle vás na Slovensku existují "další a další předpisy, kolonky, normy.." z důvodu EURa a my zde v ČR tyto "další a další předpisy, kolonky, normy.." nemáme? A které to jsou?

O. Uživatel 15.6.2020 17:06

Uživatel požádal o vymazání
V. Braun 15.6.2020 16:54

Jednodušší administraci mají firmy na Slovensku, zejména pokud jsou zapojeny do mezinárodních dodavatelských řetězců. Ten kdo jede do zahraničí za výdělkem tak s nějako zvýšenou administrací asi počítá, viz řada pendlerů z ČR do Rakouska nebo Německa. Porovnáváte jablka s hruškami.

O. Uživatel 15.6.2020 16:53

Uživatel požádal o vymazání
V. Braun 15.6.2020 16:49

Těch +-15% v ERM 2 mi bylo podezřelých a zdá se, že zcela oprávněně, protože podle informací zde je povolené fluktuační pásmo jen plus mínus dvě a půl procenta. Doufám, že s ostatními fakty zachází autor lépe.

https://en.wikipedia.org/wiki/European_Exchange_Rate_Mechanism

L. Novák 15.6.2020 16:46

"Průměrnému občanovi" je asi fuk, jestli má v peněžence EURa nebo české koruny. Pokud je česká měna pod tlakem českých (socialistických) vlád a ČNB systematicky znehodnocována, nevidím žádný rozumný důvod hádat se o to, jestli je lepší EURo nebo Kč. Protože když ECB znehodnocuje euro, česká Kč být znehodnocována musí také, aby její směnný kurz nerostl (s důsledky na ceny vyvážených výrobků). Nedávno jsme zažili další skokový pokles Kč, a v obchodech je cenový skok zdražování výrobků ze zahraničí podobný. Jakou výhodu to má pro občana?

Ať si vlády podfukářů s cinknutými makroekonomickými údaji a propagandou strčí EURo i českou korunu za klobouk! Občan, který nosí v hlavě mozek a má alespoň minimální ekonomickou gramotnost, si poradit dokáže, ať už je měna ta či ona... :-P

O. Uživatel 15.6.2020 15:30

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 15.6.2020 14:53

Já bych řekl, že euro i kterákoliv jiná měna funguje jen tehdy, dělají-li všichni všechno stejně: jedna banka, jeden centrální rozpočet. Viz třeba Itálie a lira: inflace jak ďas (moje nominálně nejdražší zmrzlina v životě stála 1500,-), ale evidentně to tam fungovalo.

Osobně (a velmi nekvalifikovaně) si myslím, že Itálie a Řecko a spol. nemají problém s eurem jaksi "an sich", ale s tím, že se skrze euro postupně dozvídají, jak chudí proti řekněme Němcům jsou. Dřív se to schovávalo do inflace a do směnného kurzu (když byla inflace velká, prostě se škrtlo pár nul), dnes "se" to řeší zadlužováním (u dluhů pár nul jen tak neškrtnete a inflace - jste-li na jedné měnové lodi se šetrným a bohatým Německem - tak úplně nepřichází v úvahu; rozhodně ne dostatečně).

Jinak řečeno: to, že je člověk s vlastní měnou chudý,se dozví, až když si má v Německu zaplatit pivo. Má-li společnou měnu, stačí kliknout na internet na libovolnou bavorskou hospodu a a pivo mu zhořkne v ústech.

J. Zahrádka 15.6.2020 14:37

CZK není vázaná na koš měn (ani na jednotlivou měnu). Osobně si myslím, že ČNB přes oficiální zdůvodnění obavami z deflace šlo také o podporu ekonomického růstu, navíc FED a ECB začaly cpát peníze do ekonomik. Myslím, že ten program úspěšný byl (nyní máme spíše opačný problém a bylo by věcí dlouhých debat, jestli se z intervencí nemělo vystoupit dříve).

Zaujal mě ale ten argument, že s Sk by propad v 2009 byl hlubší. Nemám teď tolik informací, abych mohl nějak seriózně argumentovat, tak aspoň neseriózně :-). Mě by zajímalo, jaké je zdůvodnění hlubšího poklesu SR ekonomiky v případě vlastní měny. CZ klesla méně, Polsko dokonce rostlo, pravda, Maďaři klesli o -6,7 % (tedy hlouběji než SR). Intervence proti posílení Sk asi zafungovaly, protože SR rostl HDP nejvíce ze všech zmíněných zemí, byť to byl výrazný pokles oproti 2007). O rok později, s eurem, už vidíme druhý nejhorší výsledek (po onom Maďarsku).

Bez znalostí nějaké strukturální analýzy vlivů na pokles bych tedy na první dobrou rozhodně neřekl, že s korunou by SR klesla hlouběji. Nevím, jak by se to dalo vůbec ekonomicky vysvětlit. Jsou nějaké konkrétnější argumenty v tomto směru k dispozici?

M. Valenta 15.6.2020 14:32

jezdí si vydělat a jezdilo by se jim ještě lépe nebýt různých měn, což ve svém druhém odstavci uznáváte.

V. Novák 15.6.2020 14:19

Jistě. Žádný je lepší...

O. Uživatel 15.6.2020 13:44

Uživatel požádal o vymazání
M. Valenta 15.6.2020 13:26

Jak jste na tohle přišel?

S. Pavuk 15.6.2020 13:16

Vážený pán Moravčík. Miesto na širokú výmenu názorov tu nemáme, tak len krátko. O krokoch ČNB som nepísal. Prípadný prechod ČR na euro je v rukách českej politickej reprezentácie. Každá centrálna banka svojimi krokmi sleduje dlhodobé makroekonomické ciele z ktorých otázka inflácie hrá dominantnú rolu. V prípade Slovenska rozhodnutie o eure už padlo a tak úvahy o tom čo by bolo keby... nemajú praktický význam. Dominantným problémom tu nie je otázka meny, ale zamrznutá štruktúra ekonomiky na úrovni myslenia 90-tych rokov.

S. Sidlichovsky 15.6.2020 13:09

On když s tím prezident Pompidou v roce 1069 přišel a stanovil měnovou unii jako politickou prioritu, tak tím chtěl řešit francouzské problémy. Pravidelné devalvace franku ve srovnání s vývojem německé marky byly pro Francii těžko akceptovatelné. (Jedny německé noviny na okraj summitu přišly s ideou "pošlete klobouk kolem pro Francii"). Summit stvořil tzv. Wernerovu komisi, která si sice uvědomovala problémy s implementací návrhu, ale předpokládala tzv. "pád dopředu" - kdy jedno opatření samosvorně vyvolá nutnost dalšího a cílem bude konvergence evropských ekonomik.

Koná se pravý opak.

S. Sidlichovsky 15.6.2020 12:44

Oprava: Bruno Lemair neřekl evropský rozpočet, ale rozpočet eurozóny. Omlouvám se.

F. Kusák 15.6.2020 12:44

Pro Slovensko to bylo nějaké řešení, a jak říkáte, nejlepší z těch horších. A musím se smát těm vyznavačům Kč, kteří si neumí ani představit, jak je měna malé a v podstatě bezvýznamné ekonomiky, zranitelná. Na to se samozřejmě nedá odpovědět jednoduše: "ano nebo ne".

S. Sidlichovsky 15.6.2020 12:39

Bez plné fiskální unie, trvalých finančních transferů tak jak jsou praxí např. ekonomik USA a Británie, je Euro odsouzeno k potácení se. Už jednou bylo zachráněno zachráněno za minutu 12. (viz Peter Spiegel, t.č. šéf kanceláře Financial |Times v Bruselu "How the Euro was saved", nyní zdarma na Amazonu).

Stejný názor prezentují dnes i otcové zakladatelé - prof. Otmar Issing ("je to domeček z karet, který se jednoho dne zřítí"), ale i stejně skeptický názor má i Institut Jacquese Delorse (starý pán prý stále čte všechny výstupy tohoto institutu). "V jednom momentu bude Euro zasaženo novou ekonomickou krizí. Nevíme jestli to bude za 6 týdnů, 6 měsíců nebo 6 let. Při stávajícím uspořádání je nepravděpodobné, že by Euro přežilo". Nebo franc. ministr financí Bruno Lemair "buďto budeme mít evropský rozpočet nebo nebudeme mít Euro"

Tak kam se hnát.

F. Kusák 15.6.2020 12:33

EUAno, s tím také souhlasím a bylo by to ideální. Ale takový stav v EU není. Toho lze docílit vytvořením jednotných pravidel s centrální demokratickou kontrolou (např. federativním uspořádáním). Je ovšem otázka, zda si to, obecně vzato, evropané přejí. A také, kteří evropané. Jak je vidět, musel by existovat daleko větší konsenzus o politickém uspořádání. A ten není. Dnes se státníci významných členských států přetahují o svůj vliv a menší státy mají pocit, že stojí mimo. Kdyby to tak nebylo, nemohly by včele EU stát lidé, jako von der Leyen. Pokud si nedefinujeme předem, kam by EU měla směřovat a jak, bavit se nyní o euru, je zcela, módně řečeno, nesystémové.

P. Moravčík 15.6.2020 12:11

Myslíte, že ten imbecilný krok ČNB s udržiavaním nízkej hodnoty meny, a ktorý znehodnotil úspory, nebol skôr podniknutý v záujme veľkých zahraničných (hlavne nemeckých) spoločností ako v záujme českej koruny? Ak je ľubovoľná mena viazaná na kôš zahraničných mien, nemôže byť ani zďaleka nezávislá a v závislosti výšky percenta na jednotlivých menách v koši je ovplyvniteľná. Nehovoriac už o politickom a hospodárskom tlaku okolia. Naozaj myslíte, že to bolo len kvôli dosiahnutiu 2% inflácie? Veľký a hlavne dlhodobý efekt to nemalo.

Slovensko by sa bez eura v minulej kríze prepadlo oveľa hlbšie ako sa stalo. Je to názor mnohých slovenských ekonómov, ktorí zďaleka nepatria k eurohujerom. Stav ekonomiky, aký zdedila SR, robil slovenskú menu veľmi zraniteľnou (len za posledný polrok pred zavedením eura SNB musela trikrát intervenovať proti posilneniu koruny, aby zabránila špekulatívnym nákupom). Jeden rozbehnutý Soroš a mena SR by bola... Euro nie je žiadna výhra, ale zatiaľ sa to s ním ide, čo bude neskôr, musím nechať na koňa, má väčšiu hlavu.

P. Staronový 15.6.2020 11:50

"Sovětský průmysl" lze udržet jen se zavřenými hranicemi (což se projevilo i u nás).

O. Uživatel 15.6.2020 11:47

Uživatel požádal o vymazání
M. Valenta 15.6.2020 11:42

To jezdili vždycky a ještě mnohem víc.

S. Sidlichovsky 15.6.2020 11:24

Když autor příspěvku vstupuje do diskuse a odpovídá na vybrané příspěvky - úroveň takové diskuse jde hned o pár pater výše. Díky autore.