23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JIri Musil 23.4.2009 10:34

Re: takový demagogický pamflet nelze číst dál než do prvního odstavce

No a to je prave to, s cim nesouhlasim. Jednak zakladni zivotni potreby nejsou ani pracky, ani mobil, ani ato ani televize. Vsechno vyjmenovane je pouhe luxusni zbozi. Kdo na to ma at si to poridi. Ale kdo na to nema ten si to porizovat nemuze, protoze neexistuje zadne moralni ospravedlneni, aby si to poridit mel. 

Ekonomika je pouze jakesi uceni o tom, ze zdroje na svete jsou omezene a ze je treba s nimi nakladat optimalne. Ekonomika neni uceni, jehoz cilem je podporovat bezbrehy konsumerismus.

Navic ekonomika vychazi z moralnich zasad. Moralni zasady jsou zakladni predpoklady, podle kterych se pak v ruznych ekonomickych smerech vysvetluje jak nejlepe omezene zdroje na nasi planete rozdelovat. A ty moralni zasady mohou byt ruzneho druhu. Napriklad od 19. stoleti se vyvinula ve spolecnosti potreba socialni rovnosti. Spolecnost pak podporuje predistribuovavani omezenych zdroju podle principu socialni rovnosti.

JInou moralni zasadou je odpovednost za sve ciny a altruismus vuci pravidlum spolecnosti. A to je ta zasada na ktere je staven cely tento clanek.

Suchoř 23.4.2009 8:29

Re: takový demagogický pamflet nelze číst dál než do prvního odstavce

ekonomika stojí a základních životních potřebách, kterými jsou v moderní společnosti i pračky, mobil, auto nebo televize. Zavlékáním kontraproduktivních pojmů o morálce, optimizmu a o odpovědnosti politické strany v těchto směrech, jen mlžíme a dotýkáme se marginální stránky věci.

Pavell 23.4.2009 7:25

Re: Panebože, co je to za vola ?

Franto, plácáš strašlivé nesmysly.

Pavell 23.4.2009 7:23

VÝBORNĚ

Skvěle napsané! Děkuji.

A na tom nezmění nic ani goebbelsové píšící v režii Lidového domu jako je Suchoř a spol.

JIri Musil 22.4.2009 22:13

Re: takový demagogický pamflet nelze číst dál než do prvního odstavce

Kvůli schodku automobilky nekrachuji. To autor netvrdi. Autor tvrdi, ze pricinou je umely optimismus, ktery vznikl diky erozi zakladnich mmoralnich principu, na kterych moderni evropska spolecnost stoji: Odpovednost za sve ciny. (napriklad ze si pujcim tak, ze mam na splaceni. Pokud na to nemam, tak musi prijit trest.

Dale autor tvrdi, ze v ceske spolecnosti je nejvyznamnejsi politicka sila, ktera  "umely optimismus" rozsiruje je CSSD.

ODS o umelem optimismu minimalne explicitne nehovori. Autor se vsak take od ODS distancuje (minimalne te stare vulgarni ODS)

Suchoř 22.4.2009 21:05

Re: takový demagogický pamflet nelze číst dál než do prvního odstavce

odpověď existuje, nikoliv však bezkonfliktní řešení.

Kdosi zde cudně zapomíná na výnosy z privatizace, převážně za vlády ODS. Kvůli schodku státního rozpočtu však banky ani automobilky nekrachují.

hmmm 22.4.2009 20:22

Re: Le Monde, píšeš nesmysl

myslím, že výsledek stejný nebude. ČEZ expanduje do východní evropy(třeba výhra ve výběrovém řízení v turecku). Blb by nedosáhl takových výsledků ve střední a východní evropě a firma by rostla jen na území 1 státu.

JIri Musil 22.4.2009 19:40

Re: Vysvetlujete stare problemy starymi myslenkami ..

Souhlasim s vami. POdle me je hlavni pricinou krize plytvani zpusobene tim, ze lide ve spolecnosti nejsou dostatecne soudni a konzumuji vice nez si mohou dovolit.

Proste kdesi se vytratila odpovednost mezi tim co mam a mohu mit. Za feudalismu pokud byl clovek poddanym, tak to co mohl mit a skutecne mel nejak nerozporoval. Ve svobodne spolecnosti, pokud neni pojem svobody vysvetlovan jako svrchovanost a odpovednost za sve ciny se deje to, ze co mohu mit a co mam se lisi.

Rim znam sice jen zbezne, ale dovedu si predstavit, ze tam dochazelo k necomu podobnemu jako dnes...

S tim, ze jsem si zahral s CSSD: jen mi prijde ze nyni jsou nejvyznamnejsi politickou silou, ktera lidem lze, ze je mozne mozne mit bezpracne vice nez prave mame

JIri Musil 22.4.2009 19:30

Re: Na dluhy by neměli doplácet ti, kteří ztratili svědomí ?

Mzdy nejlepe placenych rostou. ale nejsem si jisty jestli je toto ta prava pricina krize. Je pravda, ze soucasne mamuti nadnarodni spolecnosti funguji jak velmi zaostale byrokraticke aparaty, kde se pak samozrejme manazerum dari a nemaji pak ani potrebu chodit do politiky. Maximalne si od politiku zabezpecit vlastni fungovani - a to napriklad i od takovych jako jsou ti co proklamuji socialni spravedlnost.

Vemte si napriklad srotovne. Jednoznacneopatreni na posileni manazeru automobilovych spolecnosti (komu by se prece chtelo krachovat?). Jak to politicke strany prodavaji? Je treba zachovat mista v automobilovem prumyslu,... Je treba aby obycejni lide taky neco v krizi dostali a bylo videt, ze se o ne vlada stara..., Delaji to po cele evrope, musime to delat take,...

Proc nekdo nerekne, ze nadspotreba automobilu byla zpusobena zadluzenim spolecnosti a ze nyni holt musi nejake automobilky zkrachovat???

Kdyby stat nezachranoval velke spolecnosti (tzv. too big to fail) tak by mozna dnes ani nebyly a nerozsirovaly by se tak nuzky mezi mzdami nejbohatsich manazeru a zamestnancu

Holt to je prave ta ukazka kam vede politika "socialni spravedlnosti"

JIri Musil 22.4.2009 19:17

Re: díky čemuž se mimo jiné finanční krize České republiky téměř nedotkla (tím míním krachy bank, jejich nákladné zachraňování, atd.).

Tak na to jsem se tesil, az me nekdo nazve soudruhem;-);-);-) 

Ja nezapomel na bankovni socialismus a na sanaci bank z devadesatych let, ale tento clanek je o jedinem heslu CSSD a hrozici krizi v roce 2008. Az budu psat o letech devadesatych tak se bude hovorit o vytunelovanych bankach.

Ten clanek je spise o moralnich pricinach krize. A pod pojmem moralni se mysli svrochovany ci svobodny. Tedy moralni rozhodnuti je takove rozhodnuti, kde nesu odpovednost za sve ciny. Nemoralni je pak kdyz chci neco delat, ale chci aby za to platili ostatni.

Pokud nekdo vytuneluje banku, patri do vezeni s tim naprosto souhlasim

JIri Musil 22.4.2009 19:05

Re: už jsem na to přišel

JA bych nerekl jeden konkretni Paroubek, ale neurciti Paroubkove, kteri po celem svete ziji...;-)

JIri Musil 22.4.2009 19:02

Re: A autore, ještě prosím o drobná vysvětlení ...

Vyhnulo se nam krachovani bank a nalivani ohromnych penez na zachranu. Pokud by ovsem lide tehdy na podzim zpanikarili, tak vezmou banky utokem a krachy bank by se nam take nevyhnuly.

DRuha otazka jsou samozrejme priciny. Jednak nizke zadluzeni obyvatelstva a firem ale take zkusenosti z bankovni krize v devadesatych

JIri Musil 22.4.2009 18:56

Re: takový demagogický pamflet nelze číst dál než do prvního odstavce

Autor netvrdi, ze krizi zavinili vsichni rovnym dilem. POkud hovori autor o pricinach krize, stavi priciny moralni proti pricinam zpusobenym "asocialni statni politikou"  To je odlisny pohled na priciny krize. Mozna kdybyste ekonomicke ucebnice cetl vice nez do prvniho odstavce tak byste zjistil, ze na otazku co je pricinou hospodarskych krizi neexistuje jednoznacna odpoved.

Autor neurazi ani pana Paroubka ani nevytahuje staleta proletarska hesla

JIri Musil 22.4.2009 18:49

Re: Proč autor považoval za nutné sdělit, že není členem ODS ? Já nejsem žádný člen, a ve vlastním názoru mi to nepřekáží

Clanek je pouze o jedinem heslu CSSD. Dale je trosku o tom, ze priciny krize take mohou byt v moralni rovine. Pricemz pod pojmem moralnim je v clanku vysvetleno takove chovani, kde si kazdy nese pne odpovednost za sve ciny. V tom clanku je take napsano to, ze 70 letym vyvojem zapadoevropskeho a americkeho socialismu doslo k zapomeni toho zakladniho na cem byla moderni evropska dynamicka spolecnost vystavena.

Lide si neinterpretuji svobodu jako odpovednost za sebe sama (tedy svrchovanost), ale jak pravo na to ci ono. Treba take na pravidelny bonus, trinacty duchod, platinovy padak,...

Heslo CSSD mi prijde, ze Socialni dem. odmita videt tuto moralni rovinu a jen by rada cpala libive penize do chrtanu nezodpovednym (tudis nesvrchovanym, ci nesvobodnym) volicum pod vidinou jakesi socialni spravedlnosti atd...

Tak o tom by mela byt diskuze vedena na tomto serveru po precteni textu meho clanku pane Landysi

 

JIri Musil 22.4.2009 18:35

Re: autore, pořád budeš opakovat mantry o malém zadlužení

Na jedné sraně byla sanace bank na druhé straně vyznamné privatizační příjmy.

JIri Musil 22.4.2009 18:32

Re: A autore, ještě prosím o drobná vysvětlení ...

Ja nepisi o dobré ekonomice po Klausovi. Myslim, ze jsem to dostatecne zduraznil tim, ze nejsem clenem ODS. Ja pisu pouze o jedinem heslu CSSD a to jako naprosto svobodna osoba

emersonskej 22.4.2009 11:56

Re: Panebože, co je to za vola ?

;-DR^

jen tak 22.4.2009 9:19

Re: Na dluhy / reálný kapitalismus ?

Feudalimus : vlastnictví = krádež, krádež = vlastnictví.

Nevolnictví bylo zrušeno v roce 1781, v Rusku 1864. Robota a desátky církvi zrušeny v roce 1848.

Volební právo mají ženy od roku 1920 (zahájeny pozemkové reformy).

Tunelování podniků a institucí bylo zavedeno po roce 1989.

PS  zahraniční vlastníci podniků získavají ročně 120 - 130 miliard korun.

:-) 22.4.2009 0:03

Re: Panebože, co je to za vola ?

To víš Frantíku, takové Gripeny, Chemopetrol a nebo prohraná arbitráž něco vynesou ...

:-) 21.4.2009 23:59

Re: mamon zbohatlíků

Tys určitě zrovna vylezl z ledničky, kdes pobýval mnohá léta.

:-) 21.4.2009 23:56

Re: takový demagogický pamflet nelze číst dál než do prvního odstavce

ČSSD která to prohlašuje, má být prodchnuta komunistickou ideologií. A není?

Administrátoři však nedávají prostor ekonomům kteří podstatu ekonomických katastrof umí vysvětlit jinak než zdejší pavlačoví štváči. Že by do nedávna obdivovatel Stalina J.Havel?

nezmění nic na tom, že ekonomické krize a katastrofy vznikají zadlužováním a nesolventností chudých a zejména, asociální státní politikou. Bingo! Kdopak nadělal největší dluhy při růstu ekonomiky? Snad né J.Paroubek v čele vlády s tichou podporou komunistů?.

horák 21.4.2009 23:30

Re: autore, pořád budeš opakovat mantry o malém zadlužení

Obdivuhodné, odkud to všechno, pane Bukwski, víte? Jste špičkový ekonom, nebo jen konzument tisíckrát opakovaných keců a keců o "spálené zemi" a "vytunelovaném státě"? Už. si nevzpomínáte na akci Čisté ruce, která skončila do roka a do dne, protože v socialistické vládě už žádné čisté ruce nezbyly? Na našeho Standu s poctivýma očima, opsanou diplomkou a nehorázným kšeftem za 80 nebo 100 milionů?  Tak co jen zvážit fakta: V době konjunktury stamiliardy státního dluhu za vlád ČSSD /před socialistickou vládou nebyly, to přece jde objektivně vyčíslit/. Z čeho pánové hejtmani platí poplatky ve zdravotnictví - asi byly krajské kasy po minulých hejtmanech v pořádku, co? Teď pláčou, že v krizi budou muset krátit krajské rozpočty, ale poplatky budou protiprávně poskytovat dál (ostatně, copak to někomu z pacientů opravdu zvedne životní úroveň?) To bylo palmenných interpelací od pana Ratha, jak je třeby vymáhat dodržování zákonů! Jenom on je nemusí dodržovat, je přece pan gubernátor! No a svržení vlády je prý vina samotné vlády - vládla přece špatně (doposud  jsem nikdy neslyšel v čem, ale na tom přece "prostému člověku" nezáleží, jen když je tepou). No k těm přeběhlíkům - po minulých volbách chtěl pan poslanec Paroubek sám složit vládu, byť prohrál volby. Říkal jasně, že "určitě někoho z koalice přesvědčí, aby hlasoval pro něho!" To by ale nebyl přeběhlík,že?(Úhel pohledu). Ono i ty  volby pro socialisty nějak pan Paroubek prošvihl - socialisti měli navrch ve všech rpůzkumech, ale jeho osoba to nějak zhatila -zkuste se podívat, kolik procent v těch volbách dostal sám Paroubek ve svém volebním kraji - tak tak vyhrál tam, kde jeho předchůdci drtili ODS všechny předchozí volby.Tyhle úvahy ale nejsou pro Vás, přece se nebudete zajímat o fakta, prostě všchno je tak, jak,  nám osvícený hlasatel pravdy se sexy mozkem hlásá. Proč? No přece proto, že to tak řekl a basta.Takže ruku v ruce s KSČ za lepší zítřky.(P.S. jse také "prostý člověk" a ODS jsem nevolil a volit nebudu)

jirka.s. 21.4.2009 22:44

Re: Panebože, co je to za vola ?

Jenom tak maně mne napodá: Kolik že to Bufo bufo visí Altnerovi???  ;-P

Suchoř 21.4.2009 21:29

takový demagogický pamflet nelze číst dál než do prvního odstavce

Autor tvrdí, že ekonomickou krizi zavinili všichni rovným dílem. Pokud někdo tvrdí že určitá skupina lidí má na ni větší nebo až lví podíl, pak je přinejmenším fašistou a komunistou a ČSSD která to prohlašuje, má být prodchnuta komunistickou ideologií.

Na NP se rojí podobné objednané a zavádějící články. Administrátoři však nedávají prostor ekonomům kteří podstatu ekonomických katastrof umí vysvětlit jinak než zdejší pavlačoví štváči.

Žádné osobní urážky J. Paroubka ani vytahování staletých proletářských hesel, nezmění nic na tom, že ekonomické krize a katastrofy vznikají zadlužováním a nesolventností chudých a zejména, asociální státní politikou. Právě takovou, jaké slepě slouží pisálkové podobných pamfletů a zřejmě také administrace NP. 

v.d.hugo 21.4.2009 20:51

demagogie ČSSD

Tomu se říká hřebík trefený na hlavičku, naprosto souhlasím.

mráz 21.4.2009 20:14

mamon zbohatlíků

Krize vzniká tím, že ti nejbohatší mají stále málo, hrabou a hrabou, nakoupí podniky konkurentů, zavřou podnik a začínají diktovat a tak to jde do kola. Dále příliš asijských výrobků bylo puštěno na náš trh a naše kvalitní výroba zkrachovala.  Stačilo by, kdyby aspoň jeden milionář pravdivě sdělil nabytí svého majetku. Stát musí stavět silnice, atp.. najímá si na to firmy a firmy jsou stále dražší a šidí kde mohou, stát platí stále více a více. A tím, že některé firmy krachují (nemají ty správné konexe ve státní správě), roste nezaměstnanost a stává se z toho všeho začarovaný kruh. Říkalo se: "socialismus s lidskou tváří" a nyní se říká : "kapitalismus s husí kůží". Proč západ v r.1968 dovolil rusákům nás obsadit? Prý aby se ten socialismus s lidskou tváří,  nerozšířil po celé Evropě. Nyní lze i tomu trochu věřit.  A podzim r.1989, že by legalizace majetku rádoby komunistů? Kdo maximálně zbohatl? Děti komunistů, nebo bývalí komunisti.

Vilda 21.4.2009 19:45

Re: Na dluhy / reálný kapitalismus ?

Chudáci Američani a stejně ne a ne volit komunisty!!

tomfuk 21.4.2009 18:01

Legrace?

Legrace ?Ani náhodou. Historie nikoho nezabije.V roce 1990 po rozpadu RVHP,zůstaly v celé republice počínaje okresy a konče hlavním městem ,továrny s miliony dělníků,techniků,konstruktérů,náměstků,ředitelů bez práce.Spousta staveb socialismu a rozestavěných zahraničních investic Krivij Rogem počínaje a Homsem konče neměly najednou investory.Zbraně  a jejich dodávky byly omezeny.Komunistický internacionalismus podpořený zbraněmi se zhroutil.V české bance byly jen papírky a převoditelné rubly ty se nedaly použít ani na toaletní papír.Co nám bylo platno,že nám dlužil kde kdo SSSR počínaje a Cubou konče.Pohledávky byly a jsou většinou nedobytné.Ekonomičtí profesoři si "vymysleli" kuponovou privatizaci.nalákali nejen 1000 korunové DIKy,ale i zbytkový kapitál náš i nový zahraniční.Na toto období privatizace nelze pohlížet jako co se provádělo v glazé rukavičkách.Důležité ,že miliony zaměstnaných i nezaměstnaných dostávali celkem pravidelně svoji mzdu i když produktivita a zahraničního i domácího  obchodu se držela mírně pod vodou.V tu dobu většina nových bank ,bankou "Moravia"počínaje a bankou "Haná" konče,které financovaly různé privatizace a ať již jakoukoliv příčinou zkrachovaly vlastně zachránily hospodářství.To,že hodně peněz zůstalo různým prominentům za nehty,to je kapitola sama pro sebe,socialistický právní řád jim to umožnil.Právní řád pro kapitalismus ještě nebyl schválen.Po jakéž takéž hospodářském uklidnění a mírné konjuktuře ve světě se  pomocí demagogických hesel dostala po volbách k moci skupina lidí ,kteří na venek se prezentovali jako sociální kurátoři národa,jenže mamon byl a je pro ně ta nejpodstatnější věc.Do politiky přišli nevzdělaní s roztrhanými kalhotami a odcházeli s doktorskými tituly a 60 miliony na kontech.Ten poslední dokonce prezentoval co všechno má.V současné době tato skupina bez legrace polomafiánskými metodami ovládají  PSČR tak i členy.!!

franta 21.4.2009 17:45

Panebože, co je to za vola ?

Jestlipak víte, pane autore, která naše poliická strana má největší dluhy? Můžete hádat třikrát, jen Vám napovím, že to není ČSSD. Ano, správně, je to ta, která nám pořád vykládá jak správně šetřit a nezadlužovat vnuky. To jsou paradoxy, pane Vaněk

karas 21.4.2009 17:34

Re: Myslím, že se té demagogii musíme bránit:

...další s jiřím Benitem Paroubkem s manželkou a vedle s milenkou...