3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Výzva českým spotřebitelům

Ministr zemědělství Marian Jurečka ve čtvrtek 18. září představil svůj plán prosadit zákon, který by jasně definoval, co může být označováno jako česká potravina. V principu má jít o metodiku posuzování, kolik procent surovin výsledného produktu musí být českého původu, aby bylo možné potravinu označovat jako českou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 23.9.2014 9:54

Pokračování

Souhlasím s vámi ovšem v tom, že je kravina nakoupitt selata v Holandsku, krmit je v Česku jihoamerickou kukuřicí, na porážku je odvézt do Německa a maso pak prodávat v Polsku, kde si je koupí český spotřebitel, který tam vyjel za levným nákupem třeba i proto, že vepřové, které by koupil na farmářském trhu od chovatele ze sousední vsi, by bylo výrazně dražší. Až tam nás dovedla potřeba států a nadstátů všechno regulovat. Zdravý selský rozum se nám ze života vytrácí. Nebýt těch idiotských regulačních zásahů, bude samozřejmě místní produkt ekonomicky výhodnější a rozumný občan nad tím nezaváhá.

A. Pakosta 23.9.2014 9:53

Nechci věřit vlastním očím,

...když čtu takzvané příspěvky v této diskusi. O tom jsem ale psát nechtěl, rád bych se vyjádřil k meritu článku samotného.

Vážený pane Smetko, nemáte pravdu. Konzumace místní produkce je naprosto přirozeným způsobem obživy, daným přírodními zákony, které se navíc nevztahují jen na konzumaci potravin, ale i na opatřování ostatních věcí denní potřeby. Bylo to odjakživa dáno mírou obtížnosti transportu té které komodity ve srovnání s poptávkou po ní. V neolitu se z velké dálky dopravovaly třeba pazourkové pecky - nenahraditelná surovina k výrobě řezných nástrojů, později jantar, sůl a ještě později koření. Postupem vývoje pak naše civilizace zaměřená na technologie dala lidem (pozor, stále jen některým) možnost konzumovat výrobky pocházející doslova odkudkoli, ovšem za cenu obrovské ekologické stopy každého takového produktu. Představte si, kolik ropy se spálí na dopravu láhve vína z Nového Zélandu nebo hovězího stejku z Argentiny k nám - a přitom jde o výrobky srovnatelné s těmi, které lze vypěstovat a vyrobit u nás! Nesmyslná dotační a regulační politika spolu s působením různých lobbystických skupin pak zkresluje přirozené ceny na trhu tak, že víno z Nového Zélandu koupíte u nás levněji než to z domácí produkce. Globálně pak naše civilizace trpí obrovskou závislostí na dopravě sem a tam, jejímž projevem jsou dálnice v okolí velkých metropolí, ucpané v době dopravních špiček V OBOU SMĚRECH!

Podpora konzumace místních produktů tak samozřejmě odlehčuje naši planetu od zbytečné dopravy a devastace přírodních zdrojů.

Dále pak je naprosto hloupou manipulací vaše tvrzení, že pokud při chovu prasat používám americký traktor, který navíc spaluje naftu vyrobenou z irácké ropy, nejde již nazvat mé vepřové českým produktem.

P. Krešňák 23.9.2014 9:38

Nesmysly, a pořád ....

....nějaké mýty. Věřte pane Šulci, kdybyste měl sníst špekáček dle "starých norem" tak by Vám určitě nechutnal. Jsem řezník a vím o čem píši. A pan Smetka má pravdu. Sehnat české maso je takřka nemožné. Žádné totiž není. Vrcholem všeho je, že veterinární správa bude sbírat ceny za které se maso nakupuje (asi pro pana Babiše aby jeho dovozní firmy věděli za co nakupuje konkurence a to hovado Jurčka si to ještě pochvaluje). Krešňák

J. Šimek 23.9.2014 9:10

Re: Klaus nepoznal špinavé peníze, SSO zas domácí produkt.

Možná to Klaus neřekl osobně, ale dál už tu myšlenku propagoval a podporoval.

F. Lesniak 23.9.2014 9:01

Re: Co je cilem clanku?

Vám dělá ale problém i naše gramatika.

E. Sevrát 23.9.2014 8:09

Re: Co je cilem clanku?

A oni nebývaly buřty běžně v masnách ? Nemluvím o mase,ale buřty,párky a nějáký salám byl alespoň vždy v Praze v masnách k dostání.To so asi plete s Polskem.Koneckonců proto si z nás Poláci dělali srandu,že Češi mají ucpanou hubu salámem a proto neprotestují proti režimu.

J. Strakoš 23.9.2014 8:06

Re: Jestli zemedelec doda svoje prase,

Pokud budete chtít zavést pravidla musí být jasná - a nebude to tak lehké + to lze snadno obejít. Například ta "česká" Škodovka: Pokud je polotovar vyroben v Německu a u nás jen doleštěn, je to německý nebo český díl? Pokud je řídící jednotka složena z čínských součástek a pájená v ČR, je to české? A co je to více než polovina? Je to do počtu dílů (takže stačí mít národní šroubky) nebo do hodnoty nebo do váhy nebo do funkcionality?

Prostě to rozdělení české/cizí je velmi pocitové - jakýkoliv předpis nebo hodnocení nad ním postavené je vždy umělé.

O. Prochazka 23.9.2014 7:58

Re: Klaus nepoznal špinavé peníze, SSO zas domácí produkt.

Nic takového Klaus neřekl, je to jen lety živený mýtus. (Vy při pohledu na peníze poznáte, že pocházejí z nekalé činnosti?)

V. Halašta 23.9.2014 7:47

Re: Co je cilem clanku?

Cizí slova nejsou ani mojí dominantou.

R. Langer 23.9.2014 7:47

Re: Klaus nepoznal špinavé peníze, SSO zas domácí produkt.

Ne, vy tomu jenom nerozumíte... :-P

R. Langer 23.9.2014 7:46

Re: Co je cilem clanku?

Pokud ovšem buřty zrovna byly, že?

R. Langer 23.9.2014 7:43

Re: Co je cilem clanku?

Tak o tom bych u vlastních jmen dost pochyboval!

P. Sulc 23.9.2014 7:13

Re: Co je cilem clanku?

Inu, mate ovsem pravdu. Pred 50 lety stacilo koupit u reznika burty, byly delane, alespon vetsinou, podle normy, az na sem tam nejakou tu slachu, a byly 100% ce3ske a celkem dobre, opravdu z masa a ne z nejake sojove nahrazky, kterou nezere ani pes. Ale jestli jsou jablbka ceska ci italska, asi to je opravdu jedno.

V. Vovák 23.9.2014 7:11

Re: Co je cilem clanku?

Třeba akce Ryba domácí je hezkým příkladem vyhazování peněz daňových poplatníků oknem. Ta stála myslím 178 megašušní. Bendl se pokusil pokračovat v Gandalovičově plánu a jako druhou fázi nastartoval projekt Česká ryba. Naštěstí Gandalovičova rozpětí nedosáhl, i když i  Česká ryba nás stála docela dost.

V. Vovák 23.9.2014 7:07

Re: Co je cilem clanku?

nehaňte pana předřečníka, ve tři ráno se může stát každému, že během formalizace myšlenky dojde ke katastrálnímu fiakru při pokusu o amplifikaci cizího termitu

J. Strakoš 23.9.2014 6:30

Re: Co je cilem clanku?

Tak zviditelnit určitě - proto lidé píší články, blogy nebo přispívají v diskuzích.

A hnidopišství? Pokud skutečně utratíme 50 mil. Kč pouze za kampaň, která nám radí, že domácí výrobek je lepší, pak mi to jako malý detail nepřijde. Pokud platíte daně, přispěl jste na tuto kampaň taky, stejně jako já. A ta kampaň opravdu říká: "Nedívejte se na jiné parametry, hlavně to kupte z Česka"

Navíc zavedeme další atesty na to, zda výrobek je český plus kontroly, zda se při označení nepodvádělo atd. A nakonec si stejně lidé nakoupí polský párek v akci bez ohledu na plakát na vstupu nebo množství masa v něm. A jedním z důvodů je to, že jim chybí peníze, které se vyhodily mimo jiné na masáž jich samotných.

P. Sulc 23.9.2014 5:48

Re: Klaus nepoznal špinavé peníze, SSO zas domácí produkt.

Pokud pamatuju, Klaus rekl ze ''ekonomie nezna spinave penize", coz ovsem je pravda.Jestli postavite fabriku za ukradeny milion, tak stale ta fabrika stoji a neco produkuje.

P. Sulc 23.9.2014 5:25

Re: Co je cilem clanku?

Rekl bych, ze cilem clanku je jen obycejne hnidopysstvi, snaha, nejak se zviditelnit.

P. Sulc 23.9.2014 5:24

Re: Co je cilem clanku?

Vy jste to tentononc nespolkl, jinak byste urcite vedel, ze pridavna jmena se pisi malym pismenen

P. Sulc 23.9.2014 5:21

Jestli zemedelec doda svoje prase,

at uz jej krmil cimkoliv, reznik z nej udela spekacky, at uz tam da jakekolv koreni, tak to snad je cesky produkt, ne. Svycarske hodinky, pokud maji nejmene polovinu domacich soucasti, jjsou svycarske, Skodovka vznikla v Cesku, je tedy ceska, byt neco  v ni je dovezeno odkudsi. Pivo je plzenske, byt chmel byl ze Zatce, etc, etc. A odkud jsou ruzne stroje, na tom snad nezalezi.To by pak ani cestina nemohl byt slovansky jazyk, neb uz staleti jsou v ni nemecka slova, dnes i anglicka.

J. Šimek 23.9.2014 5:13

Re: Co je cilem clanku?

paragon :o)

Cizí slova, ty vám dávaj na zadek. Ale jinak jste sprostej dost. Vy budete někdo z mojí ikonky.

J. Šimek 23.9.2014 4:08

Klaus nepoznal špinavé peníze, SSO zas domácí produkt.

Že mě to nepřekvapuje ...

V. Vaclavik 23.9.2014 3:11

Re: Co je cilem clanku?

Jasne, USA paragon moudrosti, spolkli tam Salamounovo tentononc.

K. Pavlik 23.9.2014 2:53

Co je cilem clanku?

Pokud je cilem clanku kritizovat ministra tak to autor dela dobre. Jen tak mimochodem tento problem resi i jine staty napr. USA kde to resi kde kdo (soudy, mesta, vlada apod). Nejak se jim to nezda tak nesmyslne jako autorovi clanku.