30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Všechno zavřeme a nikam nechoďte!

Malé zamyšlení nad tím, nakolik jsou karanténa a omezování provozu různých obchodů, služeb a provozoven odůvodněné. A jestli nám nehrozí větší nebezpečí odjinud.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Sidlichovsky 1.5.2020 18:05

Cca před týdnem jsem zde převyprávěl článek Allison Pearson z Daily Telegraphu. V té podstatné části článku - na řadě příkladů - obviňuje media z "výroby" korona-hysterie. Z jiného hlediska se dnes ke kritice všech těch opatření přidala Sherelle Jacobs. Název článku je "Zvyšuje se počet důkazů, že "lockdown" je závažná chyba?"

Z článku: "Až do 16 týdne, z 7316 úmrtí v pečovatelských domech, pouze 2050 bylo spojeno s nákazou Covid-19. HC One- největší pečovatelská organizace v UK, pečující o 17 500 rezidentů zaznamenala sice 3-násobný nárůst úmrtí ve srovnání s minulým rokem, ale pouze polovina těchto případů je spojena s Covid-19. Tyto statistiky zahrnují jak pacienty, kteří zemřeli s Covidem, tak i případy, kdy pacienti zemřeli z důvodu nákazy Covidem, ale i případy kdy úmrtí je indikováno jako podezření na nákazu, aniž to bylo testováno.

Je nárůst úmrtí, které nelze spojovat s nákazou Covidem-19 vysvětlit tím, že závažné případy testů rakoviny, chemoterapie apod. výrazně poklesly? Tisíce vážně nemocných nevyhledalo lékaře, protože respektují vládní hrůzostrašné instrukce "zůstaňte doma".

https://www.telegraph.co.uk/politics/2020/05/01/evidence-rising-britains-lockdown-could-deadly-mistake/

Ve středu World Health Organization vychvalovala švédský model boje s nákazou.

J. Kratochvíl 1.5.2020 17:43

Dle textu, děkuji, že v době pandemické krize nejsou v rozhodujících funkcích státu politici ODS, Svobodní, TOP09 a další členové demobloku. To by byla teprve pohroma. Zatím zvládáme pandemii na jedničku a je třeba za to poděkovat vládě.

J. Kratochvíl 1.5.2020 17:46

Bude-li nadále stát řídit Babišova vláda lehce se vymaníme i z krize ekonomické. Babiš na rozdíl od břídilů jako je autor textu je ekonom a dobrý hospodář.

I. Pávek 1.5.2020 18:51

Souhlas 2 krát

J. Jurax 1.5.2020 23:29

Ehm ... každý něčemu věří. Ale tomuhle málokdo.

J. Ganaur 1.5.2020 19:54

Nechval dne před večerem.Kolikrát to budu imbecilům opakovat?

M. Pivoda 1.5.2020 16:42

Americký investor rizikového kapitálu se obává vývoje situace, až americká vláda (FED) vytiskne velké množství peněz. Co se stane? Lidé se z USD přesunou na Bitcoin.

QUOTE OF THE DAY

“When you’re locked in your house, you use VR more and then when the Fed prints $3 trillion, more people move to Bitcoin.”

J. Prikner 1.5.2020 15:49

Kde vzniknou ztráty? No hospody se za měsíc otevřou, problém je v ceně nákupu surovin, služby se opět otevřou , problém je v nájmech a ceně vstupů, cestovní ruch nemusí být a tito podnikatelé mají smůlu, o autoprůmysl si starost nedělám, ten je zazobaný dost,děti nastoupí do škol a učitelé a stravovny budou pokračovat, nebudou se kupovat zbytné věci a bude se žít chuději (po válce jsme taky vyžili a bylo málo peněz),soukromí podnikatelé,kteří nevydrží si najdou jinou práci, ostatně jde o riziko podnikání,

kde bude problém je v zemědělství a potravinové soběstačnosti , bude draho nedostatek, ale s tím jsme se po válce taky vyrovnali (byly potravinové lístky) a nezaměstnaní vyprodukovaní krizí budou muset jít do zemědělství, studenti budou chodit v pátek na brigády místo na klimademonstrace... život půjde dál, žádná tragedie.

I. Pávek 1.5.2020 19:02

Kdysi jsem byl v Hrabyni a teď jsem sledoval přípisky o ostravské operaci kde byly i fotografie totálně zničených vesnic, vyhořelých statků a domů, zničená úroda na polích, pole zaminovaná. 100 000 mrtvých, které bylo třeba pohřbít. Kdo těm lidem tehdy pomohl? Stát? Nikdo, museli si pomoci sami. Kdo by to z dnešních třasořitek dokázal?

I. Pávek 1.5.2020 15:31

Každý občan je povinován státu. Ve státě všechno někomu patří a v případě ohrožení státu si stát všechno může vzít. Jsme v podstatě nájemníci a nájem jsou daně. A stát za to občany zastřešuje a chrání. A všichni využíváme jeho služby, někdy zdarma někdy za úplatu. Dálnice, cesty, elektrické sítě, elektrárny, zdravotnictví, průmysl, zemědělství, vzdělání, spoléháme že nás ochrání policie a armáda před agresí, využíváme média k informacím a tak dále. Stát také vymezuje mantinely, ve kterých se občané realizují. Nikdo se nedovede ani náhodou a v plné nahotě postarat sám o sebe, o své potřeby, o svůj život. Ani nůž do kuchyně ani cihlu na stavbu domu si nikdo nedokáže vyrobit a kdyby tak ze státních surovin. I ten poslední bezdomovec, který jím pohrdá se bez něj neobejde. Vybírá popelnice které plní odpad státu a bydlí pod státním mostem nebo státní jeskyni. No a pokud se někdo bez těchto úplně elementárních věcí, které si málokdo uvědomuje obejde a bije se v prsa, já se bez státu obejdu, mi nebude stát nic nařizovat, pořád je pod státní mocí a v nouzi bude o pomoc žebrat a prosit stát ať mu zachrání neočkované děcko. Dokud stát neopustí. Ale ať se odstěhuje kamkoliv, všechno území je zastřešeno nějakým státem který má zákony všude bude na tom stejně, možná i hůř.

M. Pivoda 1.5.2020 16:16

I. Pávek sděluje: "Každý občan je povinován státu. ..."

No prosím.

Ted ale schází to (výše uvedené) sdělení otočit: Čím je stát povinován každému občanovi.

M. Pivoda 1.5.2020 16:24

Poznámka

Ekonomická vědecká instituce, IVK, národu českému sděluje, že občan se zde narodil proto, aby svým životem zvyšoval ukazatel HDP (Hrubý domácí produkt). Ale to není vše.

Zakladatel IVK nedávno dokonce vyzýval dostatečně uvědomělé české občany, aby se vzbouřili, a důsledně požadovali po svém státu možnost zvyšovat český ukazatel HDP - navzdory koronavirovému ohrožení života občana.

P. Han 2.5.2020 0:19

Zase jste něco nepochopil.

J. Jurax 1.5.2020 13:49

Ehm ... k tomu problému „promoření“ populace nezodpovědnými jedinci a získání kolektivní imunity – problém je, že dosud není jisto, zda prodělání nákazy koronavirem zakládá imunitu, natož žádoucí imunitu dlouhodobou.

J. Ganaur 1.5.2020 15:49

Tak to máte blbé.Ale nezoufejte, ještě máte naději, můžete umřít.

J. Jurax 1.5.2020 23:22

Ehm ... nemám naději, nýbrž jistotu, že umřu ... :-)

M. Pivoda 1.5.2020 11:46

... at what to expect from life after lockdowns: what we are calling a 90% economy. Since China began to ease up in February, its factories have become busier and its streets are no longer empty. But it is missing large chunks of everyday activity. Rides on the metro and on domestic flights are down by a third. Spending on such things as restaurants has fallen by 40%. ....

Z. Lapil 1.5.2020 10:48

Zdravím švadlenky: https://www.youtube.com/watch?v=JTMm56CFDF4.

I. Schlägel 1.5.2020 9:07

Poslední, o co má socialista zájem, je nechat ekonomiku svobodně dýchat. Navíc, nevytvářet rezervy v podobě přebytkových rozpočtů v době příznivého a nadlouho neopakovatelného růstu ekonomiky je zločin. Po nás potopa.

P. Lenc 1.5.2020 9:11

Za 1, lépe to napsat nelze.

J. Dvořák 1.5.2020 12:52

Vztahujete to také na soukromníky, kteří (v TV i jinde) pláčí, že nemají rezervy a tudíž po měsíci zákazu činnosti zkrachují?

M. Šejna 1.5.2020 13:59

Rezervy musí tvořit jen socialisti, Živnostník a podnikatel neni socialista, a proto rezervy netvoří.

:-D

V. Kain 1.5.2020 16:47

Pro voliče ANO je autor článku podvodný podnikatel a zloděj.Oni přímo hýkají nadšením jak tato vláda likviduje živnostníky a OSVČ.A by tato vláda osekala zbytečné výdaje? Tak to ani náhodou.Naopak Babišovi jde o všechno.Pokud by projel volby,mohl by dopadnout špatně.Mohlo by se začít prošetřovat něco, co je dnes zkryto.A tak se budou zvyšovat platy a důchody.Grátis jízdné bude zachováno.On si ty voliče koupí i kdyby si na to měl půjčit.

D. Stirsky 1.5.2020 8:19

A ještě drobnost: Šel bych do pekařství či do TESCA. A tam by mně prodavač plivli na chleba. Šel bych k lékaři a ožralá doktorka by mně obvázala ránu špinavým obvazem a špinavýma rukama. U benzinky by personál hulil jak fabrika. Strojvůdce rychlíku by v řídící kabině lokomotivi notně přihýbal z láhve vodky. V hambinci by byl evidentně nakažený personál. A kdybych se ozval, řekli by mně: "Můj podnik. Má pravidla."

Z. Lapil 1.5.2020 10:26

Ale no tak... Vaší reakcí by pak bylo co? Máte snad za zády drába, který vás nutí chodit do TOHO pekařství a jezdit TÍM rychlíkem? Benzinka by se asi rychle vyřešila sama; i když spíš ne, benzín i nafta docela smrdí... Nemluvě o tom, že existují i nějaké zákony.

Jenže vy nenavrhujete dodržovat zákony, vy navrhujete řešení a la koronavirus: pekařství, Tesco, benzinku a doktorku(:-)) zavřít a vlak zastavit, případně zakázat výrobu vodky.

Všimněte si, jak moc potravin avizuje biokvalitu, absenci "éček"... Nikdo je k tomu nenutí, jen zájem zákazníků o kvalitu vyšší než "minimálně zákonnou". Nakonec i v tom vlaku si docela dost lidí připlatí za 1 třídu, mimochodem typicky v pátek, když sedačky druhé třídy dojdou.

Pakliže je zájem o nízkokvalitní zboží, není radno ho zakazovat, protože takové kupují lidi, kteří na lepší nemají. A zrušit chudým lidem možnost koupě levného zboží, to mi zní poněkud asociálně.

J. Jurax 1.5.2020 13:51

A máte dojem, za Váš podnik takto vedený by prosperoval?

D. Stirsky 1.5.2020 8:12

Kdysi dávno má neteř psala bakalářskou práci. O marketingu jistého divadla. A začala asi takto: "V době, kdy musí řada kulturních instutucí ukončit svoji činnost z finančních důvodů..." I řekl jsem jí: "A to jsi zjistila kde? Ono Národní muzeum ukončuje svoji činnost? Zavírá se státní opera? Končí Česká filharmonie? Píšeš odbornou práci a tak by tam měla být malá jednička a dole v poznámce uvedeno několik příkladů, které že kulturní instituce ukončily činnost proto, že neměly peníze." To, co píše autor, je v podobném duchu, jako začátek oné VŠ práce. Nepodložené výkřiky + dobře míněné rady, nic víc.

D. Stirsky 1.5.2020 7:56

"Do toho stát zasadil zdrcující úder ekonomice a totálně ochromil

fungování celé společnosti. Statisíce lidí neví, co s nimi bude.

Zhroutil se gastroprůmysl, ubytovací služby, cestovní ruch, rozsáhlá

řada služeb, autoprůmysl a celá řada dalších odvětví. Ztráty půjdou do

desítek až stovek miliard korun." Nezhroutilo se nic. I v době restrikcí jsem viděl, že: fungovalo stavebnictv. V Praze mnohé restaurace prodávaly "přes okénko." Je třeba používat správné výrazy. Třeba že došlo k řadě omezení, ali nikoli ke zhrocení. Jaké budou důsledky? Tak určitě nebude nulový GDP za březen či duben. Zatím jsem četl, že za 3/2020 došlo v rámci EU k poklesu asi o 3 - 4 %. Je to zhroucení? Zrušení EET a kontrolních hlášení atd.: ANO, souhlas.

P. Victorin 1.5.2020 8:21

Pane Stirsky, už jsem zde na Psu jindy uváděl, že podle fungujícího matematického modelu, Klausova Kuponová privatizace s jejím "motorem" Koženým, našemu státu způsobila ekonomickou recesi 15 - 20 let, zatímco, skončí-li mimořádná opatření kvůli koronaviru k 31.12.2020, vyvolaná recese bude 3 - 5 let.

Shrnutí: Když jsme překonali Klause s jeho Koženým, tím snáze překonáme koronavirus...

F. De Winter 1.5.2020 7:54

„Nikdo pořádně neví, kde je pravda, kolik je reálně nakažených, kolik mrtvých, každý stát zpracovává statistiky jiným způsobem...“ No, ona je to taková nová nemoc. Nikdo o ní dohromady nic neví a všichni se učí v poklusu systémem pokus omyl.

„Do toho stát zasadil zdrcující úder ekonomice...“ Autore, měl byste trávit méně času po hospodách, jinak byste si všiml, že stát ekonomice žádný zdrcující úder nezasadil. Drtivá většina lidí chodí normálně dál do práce. Vláda v podstatě zavřela pohostinství, zábavní průmysl, cestovní průmysl, část maloobchodu a školství. To je malá část ekonomiky. Automobilky odstavily výrobu, protože nemají odbyt, ne proto, že jim to nařídila vláda.

„Vezměme si modelový příklad...“ Se musím zasmát :-) . Ten příklad je čirá utopie. Takhle společnost nefunguje!

„Nechme na každém z nás, zda chce podstupovat riziko...“ V takovéto situaci v žádném případě! V případě epidemie může i malé procento nezodpovědných hlupáků zmařit úsilí všech.

Zapomeňte na Goldman Sachs a podobné „odborníky“, kteří se vždy mýlí. Nevím, kdy jste ten článek psal, není tam žádné datum, ale ukazuje se, že státy, které se na to „vybodly“ budou mít nejen větší ztráty na životech, ale i větší ztráty finanční.