21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Všechno zavřeme a nikam nechoďte!

Malé zamyšlení nad tím, nakolik jsou karanténa a omezování provozu různých obchodů, služeb a provozoven odůvodněné. A jestli nám nehrozí větší nebezpečí odjinud.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 1.5.2020 10:55

Vy jako příznivec Strany Přímé Demokracie to víte přeci nejlépe, kdo má o všem rozhodovat, ne?

T. Kubín 1.5.2020 7:13

Kdyby tohle napsal jako slohové cvičení žák z primy gymnázia, tak bych mu asi poradil, ať se zkusí příště nezamotat do klišé, volit vlastní a konkrétní myšlenky a hlavně se vyhnout demagogii.

Autorovi zjevně žádná rada nepomůže.

L. Písařík 1.5.2020 6:37

Bylo by třeba, aby autor navrhovaných slev a opatření vysvětlil, kde na to stát vezme peníze. Chybí sdělení, že stát může "natisknout" peněz, kolik chce.

M. Pecina 1.5.2020 10:05

Stát může silně zeštíhlit, tedy škrtat. Navíc je známo, že při uvolnění pravidel se vybere více na daních.

J. Ganaur 1.5.2020 11:09

Kde nic není ani smrt nebere.Jsem moc zvědavý, kde vezme na Váš důchod.Že by nechal "natisknout" peníze?

P. Victorin 1.5.2020 6:27

Jako demokrat "tělem i duší", jsem "pro" aby i všichni nechytří spoluobčané měli právo veřejně publikovat své, jak jinak než nechytré/?/, úvahy o čemkoliv nad čím "bádají". Třeba jako autor tohoto článku o koronaviru a své oblíbené pizze.

R. Vacek 1.5.2020 5:27

V Číně mají občané aplikaci, kde se na mapě podívají, kde došlo k nákaze. A každý si sám rozhodně, jestli půjde do obchodu, kde se nestarají o bezpečnost zákazníků, nebo raději zajede o blok dál.

Bez nějaké zpětné vazby totiž není možné lidem ponechat svobodu šířit infekci.

A zastavení ekonomiky? Na začátku jsme měli dvě možnosti - 1./ zastavit ekonomiku a potlačit vir. 2./nechat vir rozšířit a ten nás donutí zastavit ekonomiku na ještě delší dobu.

Vybrali jsme si tu první variantu, která je očividně lepší.

J. Ganaur 1.5.2020 11:04

Ještě se ani nerozednilo a Vy už chválíte den.

J. Jurax 1.5.2020 13:57

Nicméně zatím, zdůrazňuji zatím, to vypadá, že zvolená cesta docela funguje.

J. Ganaur 1.5.2020 15:52

Zatím, zdůrazňuji zatím, se ještě (pandavirově) nerozednilo.

V. Kolman 1.5.2020 16:45

Domnívám se pane Vacku, že vláda rozumně zvolila třetí řešení.

Balancuje (zdá se že úspěšně) mezi variantami 1.) a 2.)

E. Chrapek 1.5.2020 4:21

Autor předpokládá, že máme svobodný trh a férovou vymahatelnost práva. Nemáme. Ať si pan podnikatel klidně nechá otevřeno, ale ať si připraví miliony na odškodnění, až se tam někdo nakazí. Jistě mu nebude vadit násobné navýšení poplatku do zdravotního pojištění, protože ZP by měly férově spočítat riziko a to si nechat zaplatit (to platí i na vzorce chování jednotlivců).

J. Ganaur 1.5.2020 11:18

A vybral jste odškodnění od "italských" lyžařů nebo od čínských trhovců?

P. Hatina 1.5.2020 3:17

No to sice ano, jenže když výjdeme z uvedeného "výčtu možností", tak zjistíme že už někdy od bodu 2 ti podnikatelé zjistí (v řadě případů), že se jim to při těchto vícenákladech nevyplatí. a zavřou krám stejně, a zákazníci, že se jim zvýšené riziko taky nevyplatí, takže zůstanou tak jako tak doma. Tudíž - výsledek by asi byl stejný, navíc stát by nikomu nic nedal :)))

Ale jak si jistě lidé dobře všimli, určitý výsledek to mělo. Totiž že ve skutečnosti prodeje fungovaly dál - v hyermarketech se pod pojmem "potraviny" prodávalo všechno možné co měly v regálech (odnesly to malé, specializované obchůdky), a přes eshopy se rovněž dalo sehnat všechno...

No, a pokud se týče (potřebných) služeb, halt se rychle zapomnělo na Babišovo heslo "platít daně je sexy", takže si ty řemeslníky (kadeřnice, atd..) dohodli soukromě domů (při vlastním zachování opatření) a zaplatili jim "dlaňovkou", skutečně bez EET, kontrolních hlášení,účtenek, odvodů, atd.. Ten systém se "zázračně " zjedodušil sám, jen státu zůstaly ty naprosto nepotřebné statisíce úředníků..

E. Chrapek 1.5.2020 5:12

Ať si podnikatelé klidně i za bodem 2 nechají otevřeno když se jim "zvýšené riziko vyplatí", ale ať se nediví, že v případě extrémního nárůstu nakažených, se potom jejich doktoru "zvýšené riziko nevyplatí" a přesune se na chatu a přeruší práci.

P. Boublíková 1.5.2020 3:11

Co byste doporučil zdravotníkům, energetikům, hasičům, pečovatelům o zvířata a spoustě dalších profesí? Aby se na své povinnosti vybodli a určili si sami podobu své karantény? Aby v případě, že se venku pohybují mraky lidí, kteří se rozhodli nijak se neomezovat, zalezli a nevystrkovali nos? No to by to dopadlo.

P. Boublíková 1.5.2020 3:18

Netuším, jaká je profese autora - placený zastupitel? - každopádně článek je psán z pozice člověka vykonávajícího pravděpodobně práci, bez které se ostatní obejdou. Jenže jsou i činnosti, bez kterých se ostatní neobejdou. Pizzerie mně může být ukradená, s vodárnou už by to bylo horší.

J. Strakoš 1.5.2020 5:17

Předpokládám, že by autor doporučil to samé, co majiteli malé prodejny - podle informaci by si šéfové určili, jak se chovat a chránit. Což se v konečném důsledku dělo - například doktoři začali ordinovat v čekárnách, kde pustili jen jednoho pacienta, firmy zavedly práci na střídačku a homeoffice kde to jen šlo apod.

Prostě mnoho detailů z pohledu vlády vidět nelze a snaha vše přesně regulovat a nastavit naráží na realitu - viz debaty, kolik dnů má trvat výjimečný stav.

P. Boublíková 1.5.2020 9:19

Jací šéfové?

Podle autora článku se má ohledně karanténních opatření rozhodovat každý sám za sebe.

O. Uživatel 1.5.2020 11:22

Uživatel požádal o vymazání
T. Pansky 1.5.2020 2:53

Ale o tom cele je: levice vyuziva (zneuziva) soucasne paniky k posileni sve moci at uz primo vydavanim primych narizeni omezujicich svobodu lidi nebo neprimo - utracenim neskutecneho mnozstvi penez za nepotrebne veci a tim tlacenim ekonomiky do dalsi krize, ze ktete bude, jak doufaji, opet tezit levice slibovanim dalsich penez pro vsechny. A Cesi? Jak je videt, tak vsazi na levici a zenou se do krize.

J. Ganaur 1.5.2020 11:12

Stručně se tomu říká:"Strkat hlavu do oprátky".