7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 23.10.2010 22:42

Klíčový materiál o Fotovoltaice

Klíčový materiál o Fotovoltaice:

http://www.iea-pvps.org/products/download/Trends-in-Photovoltaic_2010_low_res.pdf 

P. Fiala 22.10.2010 13:35

Snad máme svobodný trh i volby

Zdražit elektrickou energii a dostavět Temelín chce pouze ČEZ, státní monopol na výrobu. Takže udělejte si chvilku zajděte na RWE kontaktní místo a uzavřete novou smlouvu s dodavatelem RWE (importuje elektřinu z EU). Ročně ušetříte tisíce Kč na 1 domácnost  za rok (spousta lidí má také chaty a chalupy).

Zákonný doplněk k výkupu el.energie z FV je, dle mne, evidentní soukromá iniciativa poslanců a senátorů, nebo snad pracovali v zájmu občanů-lidu, kteří dali hlasy politickým stranám?

J. Hejna 22.10.2010 10:13

Stále mi chybí,

kromě radikální nápravy, potrestání viníků.

P. Vandas 22.10.2010 9:14

Kouzlo velkých čísel.

Z dostupných reakcí v médiích, se zdá být faktem, že lidé jsou sice naštvaní, avšak považují fotovoltaickou aféru za lapálii srovnatelnou s jinými skandály,jako prohrané arbitráže, korupce či tunelování, které jsme též nějak přežili. Jenomže, v tom tkví obrovský omyl. Srovnáme-li realistické prognózy nákladů na tuto "chybu", je načase propadat panice. Nuže, náklady na tuto kratochvíli odhadují ekonomové na 500-800mld v průběhu následujících deseti let. Pokud někdo vyčíslil náklady na transformaci naší ekonomiky, po 40letém "hospodaření" komunistů , na 400-600mld, potom je průšvih s fotovoltaikou, průšvihem obrovským, srovnatelný s komunistickou devastací, a nejen to, pokud stát počítal, že pro tak nutnou, důchodovou reformu použije jako základ, výnosy z ČEZu, či dokonce prodej majoritního balíku akcií, potom už dnes vidíme, že tento pilíř důchodové reformy je v nenávratnu, někdo jej ukradl. Někdo nám v tichosti přeměnil výnosný ČEZ na ČD či ČSA. Výnosy z dividend státu půjdou na platby fotovoltaiků a zatížením nákladové části ČEZu odpustky za emise a povinným výkupem FV proudu definitivně skončila éra ziskovosti této dodnes vyjímečně ziskové společnosti. Pokud  by někdy měla opodstatnění nějaká vyšetřovací komise parlamentu, pak jedině komise která vyšetří tento zjevný zločin.

A. Bocek 22.10.2010 10:22

Re: Kouzlo velkých čísel.

Souhlas , lidé si řeknou, že 10 mld.Kč za Železného Novácku arbitráž nás přece taky nebolelo. Jo a  nějakých odčerpaných 500 - 1000 mld.Kč v průběhu 20-ti let ? To zase politici nějak zařídí. Jo ale  kdyby náhodou díky fotovoltaice vzrostl poplatek u lékaře na 300,- Kč to by byl teprve kravál.

P. Lukavský 22.10.2010 8:27

Až na drobnosti - souhlas..

"po pitvě" každý generál .. :-) Jenže, co změnit (myslím systémově,- zákony, uvažování, atd..) aby podobné - "odezdi ke zdi" a ještě s pořádným tunelem do státní kasy nebylo tak do očí bijící?

Dle mého, v naší společnosti chybí v uvozovkách - skutečná glasnost. Každý, kdo si dovolí říci jiný názor je považován za nepřítele.. A v oblasti ekologie schytá ještě nálepku terorista. Závěrem, vzpomínám na jeden citát: "Pokud je mezi třemi pouze jedem moudrej, nikdy nesmí dojít k hlasování."

J. Dobrý 22.10.2010 15:30

Re: Až na drobnosti - souhlas..

Spousta lidi to rikala dopredu, ne po bitve. Ale nikdo je neposlouchal, tady jde o to kdo se dostane a kdo nedostane do medii.

A. Bocek 22.10.2010 8:09

S luky a šípy ?

Fotovoltaika je exemplární příklad namočení našich politiků do špatného zákona. V současnosti  většina zákonodárců horuje pro zveřejnění vlastníků FV elektráren , nejvíce ti , kteří již svůj podíl prodali ČEZu !

V. Kain 22.10.2010 13:09

Re: S luky a šípy ?

Když jsem v televizi poslouchal socialistického Urbana jednoho z navrhovatelů a schvalovatelů tohoto zlodějského nesmyslu jak lhal, tak bych mu nejradši toho mrože co má pod frňákem vyškubal.

K. Kužel 22.10.2010 7:11

Přečerpávací elektrárny - výborný nápad

Mají velmi pozitivní vliv na stabilitu sítě, protože dodávají elektřinu na požádání - zejména v době energetické špičky. Naopak, když zasvítí slunce a zafouká vítr, okamžitě se mohou přepnout z výrobce ve spotřebitele a odčerpat zdivočelé megawatty, které by jinak mohly způsobit rozpad sitě a výpadek dodávky proudu. Z toho vyplývá, že by provozovatelé takových elektráren měli dostávat nejvyšší výkupní ceny za jejich produkt. Bohužel zelené náboženství způsobilo těžkou deformaci energetického trhu a za energii z "greenpissových" zdrojů se MUSEJÍ platit naprosto neopodstatněné nehorázné ceny.

K tématu jsem napsal článek nepříliš fundovaný, ale který vzbudil velmi zajímavou diskusi, ze které jsem se leccos dověděl:

 http://karelkuzel.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=154638&bk=55506