26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BOMBON 10.10.2008 15:32

Re: Čau,

to je mi lito... u sachu by se ti to nestalo... :-)

tak jak je vysvetlena multilpikace u drobka (akorat jsem to docetl), nedochazi k narustu penezni masy, ale dochazi k narustu "obratu"... samozrejme chapu, ze cim casteji se penize "otoci", tim snadnejsi je pak bankrot v pripade "runu na banku"... ale banka jako takova neemituje...

to by bylo totez, jako kdybys rekl, ze jsme zvysili penezni zasobu ze 100 korun na 10.000, kdyz jsme si padesatkrat navzajem pujcili onu stovku... :-)

ale kaficku nebo i flakote se nevyhybam.... coz nekdy pristi tyden? pres vikend odpuchnes.... :-D

Modrý pták 10.10.2008 17:38

V pondělí Ti zavolám.

BOMBON 10.10.2008 21:37

Re: V pondělí Ti zavolám.

ok, budu se tesit.. :-)

Klička 10.10.2008 11:46

Re: Bohužel

Máte pravdu v tom, že cihlička nepovyroste. Každopádně však povyroste její cena, zvláště nyní.Je totiž pravidlem, že klesá-li obecně cena peněz, a to se děje již dlouho, stoupá cena zlata. Tento jev nastal již v době, kdy byl opuštěn t.zv. Zlatý standard. Řešením tohoto nenormálního stavu je pouze návrat k tomuto Zlatému standardu. Ono totiž platí, že tam, kde je zaveden, není možno neomezeně tisknout další a další papírové peníze, které jsou "kryty" imaginárními hodnotami, což vede vždy k inflaci a krachům.

cb 10.10.2008 12:00

Re: Bohužel

Moc na zlato nespolehej. Kdys historicke ceny zlata spocitas s inflaci, zjistis, ze to je slabota.

Klička 10.10.2008 12:11

Re: Bohužel

Tam, kde je zlatý standard je jeho cena měřena pouze jeho množstvím, které je k dispozici.To znamená pouze tím, které je již vytěženo a je na trhu. Jeho množství je omezené, nepočítám-li jeho obsah v mořské vodě. Odtud jej ale neumíme vytěžit, pouze v laboratorních podmínkách. To znamená, že s ním nemůžeme počítat. Ostatně můžeme teoreticky mluvit o standardu diamantovém ( mám na mysli přírodní diamanty), iridiovém či jiném . Nejlepší je ale zlato, protože to nelze uměle vyrobit.

hufv 10.10.2008 12:44

Re: Bohužel

hmmm, hned několik chyb.

Jednak problém se zlatem a zlatým standardem - zlato se chová naprosto stejně jako papír a inflace může zasáhnout zlato shodně jako kdyby trh platil papírem nebo jen čísly na účtu. Stalo se např. v 16tém století, kdy došlo k obrovské inflaci při platbě zlatem související s dovozem zlata (a stříbra) Španělskem z Ameriky. Náhle se prostě za obilí či zvířata začalo platit dojnásobek, trojnásobek zlata, protože zlata bylo hodně a zboží málo. Tedy je lhostejné, co se používá jako platidlo.

No a druhý problém - že nelze zlato uměle vyrobit také není pravda. Umělá výroba zlata možná je, jenže je tak nákladná, že je levnější zlato těžit. Zvláště proto, že zlato se trvale spotřebovává jako kov (stejně jako se spotřebovávají i diamanty).

Petr Kunetka, sileny zlocinec 10.10.2008 13:19

Re: Bohužel

Ja jsem ochoten objeveni novych zlatych dolu, ktere znekolikanasobi objem zlata, risknout. Vyroba zlata je v teto chvili tak ztratova zalezitost, ze by to snad jeste vydrzelo.

V 11.10.2008 8:50

Re: Bohužel

to jsou jen bohapuste kecy, ze je lhostejne zda mame papirovou menu nicim nepodlozenou, nebo podlozenou nejakym zbozim, jako trebas prakticky zlatem

jen proto ze historicky nekdy stoupl objem zlata jednou nebo dvakrat v nejakych vyjimecnych situacich ktere se jiz nikdy neopakovaly a opakovat nebudou, tak nam ma byt lhostejne kdyz vlady muzou tisknout papirky a zvysit jejich objem treba stokrat a podojit nas co sneseme a pak jeste trochu, takoveho vymazance jako jste vy aby pohledal, na druhou stranu to je spatne, takovych jako vy beha po svete vetsina a clovek do nich neustale narazi, blbost tu jen kvete

Lukas B. 10.10.2008 12:03

Re: Bohužel

cena sice povyroste, ale za padesát let, až tu zlatou cihličku vykopu a prodám, bude její cena jaká? no přece přesně jedna zlatá cihlička! ovšem cihlička může i stříbrná nebo nerezová, dokonce to může být i cihla keramická pálená.

gerontusinza 10.10.2008 13:50

Příměr.....Re: Bohužel

zlatý dukát byl 5 zlatých neboli 10 korun.......... dnes když si jej půjdete koupit  (po cca 100 letech) bez numyzmatické hodnoty bude tam přepočet podle obsahu zlata..... takže cca 15 000 Kč.... zatím co vám bude hodnota zpeněžených kaček klesat k nule, dukátová cena stále poroste..... už víte co znamená zlatý standard....?;-)

Modrý pták 10.10.2008 12:05

Tak zrovna

mě, o zavedení Zlatého standardu nebo komoditních peněz obecně, přesvědčovat nemusíte :-)). Já tady o tom píšu roky a obvykle jsem za to sklízel posměch. Teď se etatisté nesmějí a vymýšlejí konfiskace (oni tomu říkají stabilizace trhů nebo znárodnění nebo zestátnění) bank.

Schumacher 10.10.2008 16:37

A proč zavádět zlatý standard v celé ekonomice ?

Není to snad řešitelné na mikroúrovni ? Zlato lze koupit, držet a prodávat bez omezení. Kdo část úspor drží ve zlatě, může klidně spát. Ano, chápu transakční náklady na peníze-zlato-peníze, nakupovat a prodávat v gramech  se nevyplatí, marže jsou vysoké. Uvažoval jsem o tom, ale protože jsem dobrodruh, raději krvácím na akciích. Střílet se nebudu, zatím mi to jen umazává zisky tučných let. Jsem pořád nespokojený. Když kurz stoupá, že jsem nenakoupil víc, když klesá, že jsem neprodal, raduju se, že nakoupím zalevno a brblám, že klesá málo. K čemu bych to přirovnal...jako když sedíš před krbem, zpředu to příjemně hřeje, záda Ti mrznou....Momentálně se nacházím ve stavu nasrané blaženosti. Nebo blažené nasranosti ?

V 11.10.2008 8:19

Re: Bohužel

ale neni to podnikani jako kazde jine, banky podnikaji s krvi ekonomiky, tedy s jeji podstatou a jsou tak u jejiho zakladu, kdyz se financi system zeme polozi, tak vam budou vsechny ostatni podniky k nicemu i kdyz budou treba jinak zdrave, protoze zavisy na bankach a burzach

existuje hierarchie ekonomiky zeme a banky, tedy povsechne financni sytem jsou u sameho zakladu vseho, uplne nejnize jsou centralni banky, coz jsou statni instituce

tady taky nejde o to ze nejaka banka zkrachuje, normalne, tedy za normalnich okolnosti by ji stat nechal padnout, ledaze by slo o vklady obcanu, kteri by moc rvali, tady jde ovsem o stabilitu financiho systemu jako takoveho, ten system je spletite provazany a dnes velice zadluzeny a proto jestlize stat nechce aby se system zhroutil, tak musi oddluzovat aspon klicove instituce, aby se nestrhla lavina bankrotu, protoze to by mohlo vposledku vest k bankrotu statu jako takoveho

to neni nic nemozneho, Argentina tam jiz byla, Mexico onehdy prakticky taky, ovsem tehdy slo o jeden stat uprostred relativne zdraveho sveta, kdezto dnes by mohlo dojit na retezovou reakci bankrotu jednoho statu za druhym, proto vlady dnes zachranuji banky, neni to zadna sluzba majitelum te ktere banky, ti se proste svezou kousek za penize danovych poplatniku a jakkoli je to nechutne, retezovy pad financnich instituci s moznym padem celeho systemu kdyby k nemu doslo by byl mnohem horsi pro danove poplatniky, takze ti si muzou vybrat, muzou se postavit na zadni a pdriznou si pod sebou vetev, blbi jsou na to dost rekl bych podle prispevku zde

V 11.10.2008 8:22

Re: Bohužel

samozrejme v 'zavisi' na konci prvniho odstavce ma byt mekke i

Honza z podhůří 10.10.2008 9:45

ono se to hezky slibuje ručení do výše 100% vkladů

když ty ztráty tím nezmizí a následně je zacálují stejně Ti co vklady vlastní poklesem hodnoty peněz, tj. inflací! Záchrana formou lití nových peněz vládami a centrálními bankami (prostřednictvím bank) do ekonomik je cestou do pekel, ale dělá to tak celý svět, tak vocode, že?

kerim 10.10.2008 9:27

Ale ona si Amerika poradí...

No oni si hoši poradí, nebojte se. Jak kdysi pravil jeden US minitr financí na adresu  věřitelů - dolar je naše měna, ale váš problém... Zdevalvují dolar,  věřitelé tím zchudnou a to tak že velice, zvedne se US  export, no a jedeme dál močálem černým... Zbídačí celý svět. Největší světové zásoby dolarů má Čína, Korea, Japonsko, Emiráty, Rusko, tihle všichni se dnes nemohou rychle zbavit svých dolarů a bezcenných papírů, snížili by totiž jejich hodnotu o to rychleji, a tím by...,  a tak je musí se skřípáním zubů držet a de facto podporovat. Je to fór, ale dolar posiluje. Není to tak dávno, co naši geniální bankéři (Tošovský) prodali zbytek zlata, které jsme ještě měli,  němcům za jakési dlužní úpisy. Říká-li bankéř slovo "produkt", sahám po revolveru. Jediný závěr - nevěřit bankám ani nos mezi očima.  

K. 10.10.2008 10:09

Re: Ale ona si Amerika poradí...

Jakýpak zbytek? Prostě zlatý poklad ČR. Dílo zkázy dokončil guvernér Tůma, germanofilním Havlem urputně prosazovaný.

Je zajímavé, že modří ptáci takovým konkrétními skutečnostemi nezabývají, stejně jako si nevzpomínám, že by se, kromě povšechných námitek proti EU, podrobněji věnovali např. nehoráznostem, jaké podepsali naši zástupci před vstupen do EU a o kterých dodnes většina veřejnosti nic neví. Značná část reality je jaksi mimo jejich obzor. Oni si vystačí se svými teoretickými moudrostmi.

Martin 10.10.2008 9:10

Pravda

Místo pindání se radši podívejte pravdě do očí

http://video.google.com/videoplay?docid=-5235132603609670233

tich@dohoda 10.10.2008 8:05

přišli lidoví badatelé v oboru finance do Clintonovy vlády, aby tam jako jedni z mnoha na celém světě například zaseli sémě zkázy, jehož plody jsou nyní připraveny ke sklizni.

soudruhu Holasku, vlady /"komunisty"/ prezidenta Clintona skoncily obrovskym prebytkem /historickym/ byl to po desitkach let pusu prebytek americke vlady. Predtim to bylo naposledy tusim za Eisenhower'a po WW ll. . No a Demokrati chteli ten prebytek pouzit na splatku obrovskeho vladniho dluhu USA ale soudruh GWB /"poctivy konzervativec"/ rozhodl, ze prebytek se vrati obcanum a ti sve penize vrati do ekonomiky formou spotreby, coz se take stalo . Urcite nam vysvetlite soudruhu Holasku proc GWB za tech osm let neskoncil s temi "komunistickymi" praktikami Billa Clintona a neudelal poradek. Tech varovani / dot.com, Enron/ tam bylo docela dost, ovsem politicky vyhodnejsi se jevilo pumpovat do ekonomiky dalsi a dalsi prachy z rotacek, coz pochopitelne silene zvedalo ceny nemovitosti, no a ted to prasklo. Cest :-)

Minutus 10.10.2008 12:36

Re: přišli lidoví badatelé v oboru finance do Clintonovy vlády, aby tam jako jedni z mnoha na celém světě například zaseli sémě zkázy, jehož plody jsou nyní připraveny ke sklizni.

R^R^R^

Xury 10.10.2008 14:00

Re: přišli lidoví badatelé v oboru finance do Clintonovy vlády, aby tam jako jedni z mnoha na celém světě například zaseli sémě zkázy, jehož plody jsou nyní připraveny ke sklizni.

Tak si zkuste najít ta jednání kongresu, kde Bushova administrativa požaduje omezení pro Freddie Mac a Fannie Mae a jak jim to demokrati v Kongresu neumožnili. Ta zasedání se konala tuším už v roce 2003.

ranbow 10.10.2008 7:57

Takhle to přece není

Vlády přece garantujou klientům jejich peníze, a né bankéřům jejich banky. Což znamená - banka padne, stát vyplatí vklady, ale majitelé banky, její zlatí ředitelé a akcionáři příjdou o všechno. Nebo stát pomůže bance aby nekrachla, ale převezme jí.A zase, majitelé a akcioonáři příjdou o všechno, a ředitelé půjdou taky pryč, bez zlatejch padáků.Nebo to tak nebude??? No a nemá cenu se bát o volnost trhu, že by pak na tom byly banky stejně, dobrá/špatná. Tohle opatření bude stejně časově omezené do uklidnění trhů. No jinak, jestli má někdo lepší řešení ve stylu "nechte vládnout trh, až lidi příjdou v krachlé bance o peníze, příště si daj pozor kam je strkaj", sem s ním...

Kolombo 10.10.2008 8:11

Re: Takhle to přece není

Jo, stát vyplatí "střadatelům" jejich peníze z jejich peněz vybraných na daních - nebo je nechá natisknout. Jde jen o přerozdělení nebo inflaci. A "neomezená" garance vkladů, po které volá paroubek, jinak ochránce chudých, vdov a sirotků? kalouskova garance do milionu dvou set tisíc v jedné bance nestačí? Proč? Žeby soudruhům najednou ležely na srdci vklady multimilionářů?

ranbow 10.10.2008 8:28

Re: Takhle to přece není

Tak to by jsme se asi měli zeptat v Americe kde vzali těch 700 mld US$. No jasně že budou někde chybět - na školství, na opravě silnic, na bezpečnosti,..No a jinak - samozřejmě ta garance nestačí, když všichni okolo - Německo, Rakousko, Slovensko garantujou 100%, tak právě ty multimilionáři přesunou prachy jinam, a naše banky můžou bejt do rána na dně, a můžou bejt zdravé jak chtěj.No hlavně že to Evropě osladíme..A jak už jsem psal níž - nejde jen o střadatele - až krachne banka a s ní příjdou o (velký) prachy na účtech zdravotní pojištovny, pojištovny, penzijní fondy,školy, nemocnice, podniky..Jo jo zlatá ruka trhu..

orange 10.10.2008 10:17

Re: Takhle to přece není

No ono je to spíše proto, že hrozí riziko, že ti opravdu bohatí "projistotu" převedou své peníze třeba do Německa, které jim je garantuje (netvrdím, že je to správně). Jakmile 100% garanci zavede jedna země, tak se to prostě šíří dominově, ne proto, že politici chtějí chránit boháče, ale chtějí zabránit převodům velkých částek do zahraničí, což by mohlo položit i banky, které v podstatě nemají problémy.

Tomas B. 10.10.2008 8:39

Re: Takhle to přece není

To je bohužel absolutní nepochopení situace. Stát, tím myslím žádný stát na světě, nemůže garantovat 100% vkladů v bankách, protože na to žádný stát na světě nemá. Vklady v bankách přesahují několikanásobně možnosti jakéhokoli státního rozpočtu. Proto ty "záruky" za vklady nejsou ničím víc než politickou proklamací.

ranbow 10.10.2008 8:54

Re: Takhle to přece není

Ani tak politickou, jako psychologickou. Stejně, když se velká banka dostane banka do potíží, tak stát pomůže, dřív než krachne - to platí po celé Evropě, a částečně i v Americe. Nebo to koupí někdo jinej i s klientama a akorát přebarví pobočky.Když teda dostane státní subvenci a garanci. Jako IPB u nás. Jenomže, to je otázka psychologie - když nejni 100 % garance a začne run na banku,(na to stačí blbá věta ve zprávách), před bankou fronta vybírajících, do 2 hodin je na lopatkách a už se nikdy nezvedne a nikdo z ní nedostane ani korunu. No pak se bude vyplácet těch 90% do nějaký částky..Snad se tím něco ušetří..Poněvadž ti co ta měli ty velký konta už většinou chytili vítr a převedli si prachy do Rakouska nebo Slovenska...

RomanL 10.10.2008 10:05

Re: Takhle to přece není

IPB v krachu nikdy nebyla...

Klička 10.10.2008 9:41

Re: Takhle to přece není

Možná se mýlím, v tom případě bych prosil o roztrhání následujícího. Zatím mám za to, že součet peněz, uložených v bankách jejich klienty převyšuje disponibilní prostředky států, t.j. státní rozpočty. Pokud se tedy stát chce považovat za dobrého hospodáře, to znamená dále si nepůjčovat na své aktivity, nemůže 100% krýt vklady ve všech bankách. Možná v některých ano, ale to není řešení. To myslím platí i pro Anglii, Německo, Francii a Itálii. Kdyby totiž došlo k řetězovému krachu bank v těchto státech, ocitly by se tyto velice rychle v situaci některých latinskoamerických zemí, v nekontrolovatelné spirále inflace, ztráty svobody rozhodování a ztráty svobody vůbec. Z tohoto pohledu se mi jeví krok výše zmíněných zemí jako populizmus nejhrubšího zrna. Ale co, bohaté státy si mohou dovolit leccos, třeba i to, že 100% garanci rychle zruší, když jim začne téct do bot. Prodělají na tom zase jen hloupí lidé, kteří jim uvěří.