Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

EKONOMIKA: Vlády na cestě do pekel

(Samozřejmě s dobrými úmysly)

To, co nyní předvádějí vlády v USA a v Evropě, ale i v Rusku, není žádná realizace záchranného plánu, ale jen zrychlení toho, co tyto vlády bez rozdílu jsou-li levicové, středové nebo pravicové dělají již několik posledních desetiletí - bezuzdně utrácejí peníze daňových poplatníků a zadlužují státní rozpočty a tudíž státy nad míru, která je mimo jakékoli chápání. Dech beroucí částky pumpované v současné době do bankovního sektoru doprovázené mantrou "záchrany" a "zklidnění majitelů účtů" je jenom projevem hysterie politiků, kteří se tváří, že pečuji o voliče a jejich peníze (to v lepším připadě) anebo (v horším případě) prolobbovaným zásahem do fungování tržních mechanismů. Mluví-li Sarkozy o konci laissez-fairismu, pak blábolí, protože nic takového přinejmenším od prvních protikartelových zákonů a nejdéle od politiky New Deal prezidenta F.D. Roosevelta dávno neexistuje. Hovoří-li se o soumraku kapitalismu, pak jde již opravdu o drzost (H. Paulson) a hulvátství nejhrubšího zrna. Bankovní systém je přece regulován a jediné, co je nutno zdůraznit, je, že nejspíš dostatečně. Jenže jiná je otázka, jak je regulace prováděna. Honba za ziskem není chybou systému (každý zisk chce a sní o něm). Chybou je, že namísto toho, aby již dříve a nyní především všichni ti chytráci z vedení bank ověšení tituly věhlasných universit a MBA, kteří po léta oblbovali sebe i jiné vidinou nekončících růstů zisků z finančních investic, všemožných "sofistikovaných" derivátů a nemovitostí padli na celém světě na hubu a už si nikdy (bez ohledu na to, zda se dopustili kriminálních činů a budou pohnáni před soudy) nemohli ani cvrnknout v instituci, kde se hospodaří s cizími penězi a majetkem, nyní vedou lobbistická tažení a noční jednání s vládami o sanaci toho, co sami dostali do obrovských potíží svojí nezodpovědností. Že se vládám bude hodit současný stav k ještě větší regulaci a provázání států se světem finančních institucí a z toho plynoucích větších korupčních tlaků, to je jisté a tomu neodolá ve jménu světlých zítřků nejspíš nikdo.

Když J. Švejnar předevčírem v televizi hovořil o tom, že americké nalití peněz do bankovního systému a zestátnění povede paradoxně především ke zklidnění situace, mýlil se. Nic takového na burzách nenastalo, protože nikdo neví, co se stane a nikdo neví, zda a pokud ano, pak kde nastane panika a run na první banku, který - až ho nějaký chytrák z novin pěkně opentlí senzačními titulky - se povalí dál jako tsunami. Tady hraje tolik faktorů, že kdokoli tvářící se jako ten, kdo ví jak na to a jak dávkovat intervenční injekce ze státních peněz, lže; pak ale platí, že kdokoli i přes tuto nejistotu začal s takovým rozhazováním, je lotr a padouch. A těch tady máme ve vládách celého světa pěkné množství. Cokoli stát zachraňuje, zachraňuje jednak draze, jednak neefektivně a především z cizího. Vulgárně řečeno, kdo viděl naposledy nějakého politika platit něco ze své šrajtofle, ať se s ním potkal kdekoli? Platí sekretariáty partají a úřady vlády a ministerstev, a to kdekoli na světě, ale jak jde o to předvést se jako zachránce, tak z cizího se utrácí parádně a na veliko.

Jediné, čeho se dosáhne bude, že
a) si banky a jejich bankéři zvyknou definitivně na to, že je vždy někdo zachrání, když si o to jen řeknou a trochu to přibarví (holiči či zámečníci například, kteří žádnou záchranu nikdy nedostanou, by měli zpozornět)
b) bankéři budou v pohodě, protože jich se to přece netýká
c) ratingové agentury lhoucí již léta o zdraví bank a fondů jakbysmet
d) ozdravný proces insolvencí vedoucí k zániku nezdravého a přežití vyléčitelného bude jednak zpomalen (ne-li leckde znemožněn) a jednak deformován, takže vyléčení nikdy nebude úplné, protože politici do toho vnesou své lidové a nikdy nekončící badatelství.

Dobře bychom si měli všimnout, co dělá W. Buffet: ten rozvážně bez vyšilování investoval velký balík do hodně nemocného obra G. Sachs, té banky, z jejíhož lůna přišli lidoví badatelé v oboru finance do Clintonovy vlády, aby tam jako jedni z mnoha na celém světě například zaseli sémě zkázy, jehož plody jsou nyní připraveny ke sklizni. To je přesně to, co se má stát, a ne garantovat nemožné: 100% vkladů. Proboha, z čeho to chtějí zajistit, kdyby na to došlo? To netrápí ani Paulsona, ani Merkelovou, o Paroubkovi nemluvě, protože ten již jako oranžový čertík vyskočil. Dominový efekt v eurozóně, vyvolaný těmito nezodpovědnými kroky a nutící další státníky ke stejnému, ať chtějí nebo nechtějí, je jen dalším důkazem toho, že co si separátně a sobecky vyřeší silné Německo či Francie, zasáhne i ty, kteří nic takového dělat v úmyslu nemaji. To je jen další důvod pro to, nedělat z přístupu k euru závody, jak to udělal Fico a jak by to rád udělal udata Paroubek, ale o důvod víc postupovat v tomto procesu s klidem a rozvahou. A úkolem pro vládu ČR je především odolat lákání zbavit ukládání peněz do bank a fondů 100% garancí aspektu nutných rizik, které jsou spojeny s jakýmkoli investováním potažmo s jakoukoli lidskou činností. Uvidíme, zda to dokáže.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Lenka Štěpánková
27. 7. 2024

Tělesné trestání dětí je nepřípustné. Novela občanského zákoníku, která obsahuje tuto deklaraci,...

Zbyněk Petráček
27. 7. 2024

Leckomu se nelíbí výraz hybridní válka. Je prý moc gumový. Ale to, co se dělo před olympiádou,...

27. 7. 2024

Oficiální název zní aerofobie nebo také aviofobie. Ačkoliv se nám může strach spolucestujících zdát...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz