1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Trpí Německo doplácením na Řeky?

Někteří řečtí politikové a novináři hrubě (a zbytečně osobně) atakují kancléřku Merkelovou a Němcům připomínají II. světovou válku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Donát 2.8.2015 11:03

Re: Že by bylo v Evropě několik stovek milionů hlupáků

Asi se jí zacyklil moz... totiž zreznul ten drátek mezi levým a pravým uchem :).

J. Jílek 2.8.2015 13:56

Re: Že by bylo v Evropě několik stovek milionů hlupáků

jděte si hrát s bambitkou....

S. Donát 2.8.2015 17:35

Re: Že by bylo v Evropě několik stovek milionů hlupáků

Přestaňte mi vykládat, co mám a co nemám dělat. Bez vašich rad se určitě obejdu.

J. Křivánek 1.8.2015 13:20

Re: Že by bylo v Evropě několik stovek milionů hlupáků

Společná měna zajišťuje bezpečnost? Můžeš vysvětlit jak?

Bez společné měny není možná spolupráce? Proč? Moje celoživotní zkušenost s obchodování s USA, Čínou, Německema Itálií před zavadením EURa, ukazují že vliv měny je minimální, násobit umím a mám kalkulačku.

Máš něco kromě své hlouposti a zášti?

Závidíš člověkovi, který přesahuje svým logickým a kritickým uvažováním schopnosti 99,99% lidí. Urážíš člověka jehož většina myšlenek a předpovědí se splnila - stala se skutečností. Mě až děsí jak Klausovi jeho předpovědi vycházejí. Často mu nerozumím a třeba s ním nesouhlasím. Za pár let až pochopím-zjistím, že jsem se zase mýlil a Klaus zastával a předpovídal budoucnost daleko lépe než já. Osobě a lidsky je mi Klaus velmi protivný, nicméně doufám že jsem menším hlupákem než ty a že jsem schopen více ovládat své emocinální frustrace z toho, že on měl zase pravdu, že byl zase chopen lépe analyzovat skutečnost a vyvodit správnější závěry a přepovědi.

I. Mertl 1.8.2015 14:12

Re: Že by bylo v Evropě několik stovek milionů hlupáků

Vy si s panem Friedrichem tykáte a znáte ho natolik, že mluvíte o hlouposti a zášti. Pokud ne, tak se bojím, že to je vlastní Vám.

Čím ti nafoukaní egoisti oblbnou tolik lidí - tím myslím Klase, Zemana, Ratha, Babiše? Zůstaňme u V.K.: Vy jste schopen jmenovat jediný příklad, kdy on v posledních 10 letech navrhl nějakou přijatelnou alternativu k tomu, co se u nás či ve světě děje?

M. Vondráček 1.8.2015 13:21

Re: Že by bylo v Evropě několik stovek milionů hlupáků

Jak jste na to přišel , co stovky milionů Evropanů chtějí ?? Já se domníváme , že je EU štve , stejně jako mě .

M. Prokop 1.8.2015 21:04

Re: Že by bylo v Evropě několik stovek milionů hlupáků

Hlupáků je v EU zaručeně dost. Jako vzorek si o svém názoru pokecejte s Baldovou.

J. Jílek 2.8.2015 13:56

Re: Že by bylo v Evropě několik stovek milionů hlupáků

pravila prdlá ikonka z pavilonu opic.....

V. Vaclavik 1.8.2015 11:29

Problem neni Euro

problem je socialismus statu EU.

Pan Klaus chce, aby Rekove meli svoji menu, a stejne tak kazdy stat dnesni Eurozony, aby si tyto mohly, kazdy na svem pasaliku, tisknout papirky, tedy konfiskovat svym obcanum hodnotu jejich penez, kterymizto socialistickymi zasahy by se dnesni problemy, dle neho, zrejme vyresily.

Pan Klaus je ze stare skoly, veri ze stare poradky by fungovaly. Chce tyto poradky bytostne i jako konzervativec, coz je jinymi slovy to same, co ta stara skola, ci struktura.

Problem je, ze ty stare poradky nefungovaly, i kdyz jeste byly zavedene. Nepokladam napriklad nesi zemi s jeji Korunou za fungujici, tedy fungujici jak by fungovat mela. Fungujici ekonomiku si predstavuji jako lepsi, nez tu co tu uz ctvrt stoleti mame - ekonomiku haprujici, skomirajici, vysoce problemovou, receno velmi mirne a slusne. 

Hodnotu meny ma urcovat trh, nikoli bankovni papalasi dosazeni do svych funkci prezidentem. To neni nic jineho, nez bankovni socialismus, tedy znarodnena mena. A kdo ji hlasa, kdo se k ni chce uchylovat? No prece echt pravicak, nominalne volnotrzni byvaly aktivni politik, ktery by si nyni mohl dovolit podporit spravnou vec, ale to by musel prekrocit svuj stin. Fakt, ze Euro neni jine, neni protiargument. Euro vzniklo mimo jine i prave proto, ze i dnesnim ekonomum a politikum bylo jasne, ze to predhaneni, kdo vice znehodnoti svou menu, je kontraproduktivni a k prosperite nevede. Ze se to zase zvrhlo v tisteni papirku, tentokrat eurovych, je jina vec. Slo o stejnou motivaci, jako kdyz si Argentinci rekli, ze uz maji dost te sve inflacni meny a jako hraz proti jejimu tisteni si uzakonili jeji pevny kurs k americkemu dolaru, coz zabilo jejich ekonomiku a ten pevny kurs museli zrusit, ale ekonomiku to stejne nejak zazracne nezachranilo, protoze ozdraveni ekonomiky neni vec nejakeho sibrovani s menou, at uz takove, nebo makove.

I. Mertl 1.8.2015 11:21

Němci Klause nikdy nebrali

(jako ostatně celý západ), uznání se dočkal jen v Moskvě. A tím poměřuje vše, co se ve světě děje. Ani jeho domácí působení není bez otazníků. Klausovo autoritativní pojetí bylo z počátku snad nezbytné, rozvod se Slovenskem možná byl úspěch, pozdější domácí politika už byla nejméně sporná - bránění privatizace bank a obecně preferování privatizace do českých rukou vedlo k nemalým škodám. Pak už se jen naprosto zásadně zasloužil o úpadek české pravice, i ten nešťastný Nečas byl Klusův protéžé. Přesto stále všemu rozumí nejlépe. Ano, EU nefunguje nejlépe (ČR snad ano?), baví se blbostmi (ČR snad ne?), EURO asi mělo přijít později a určitě pro menší počet zemí. To vše je pravda, ale nabídl Václav Klaus někdy nějakou smyslplnou alternativu? Ne, Klaus je osoba destruktivní, ne konstruktivní, je vždy generálem po bitvě. Proto také má často "pravdu".

Ve skutečnosti nám už léta nemá co říci, ale stále mu pár lidí oddaně naslouchá - a tak mluví, mluví, ...

M. Moravcová 1.8.2015 11:33

Re: Němci Klause nikdy nebrali

a vidíte, pořád se ho novináři ptají, pořád ho zvou do TV, pořád má příznivce a zase má pravdu. On ho ten západ jak říkáte moc nebral, protože mu chtěl svými návrhy řešení bořit ty umělé pískové bábovičky, které se dnes rozpadají sami. Vyschly.

S. Donát 1.8.2015 11:35

Re: Němci Klause nikdy nebrali

Já bych naopak řekl, že president Klaus je ve svých názorech velmi konzistentní a některé věci kritizoval už v dobách, kdy taková kritika byla považována za tabu. S tím Řeckem je to také tak. Ápropos, když Vám Klaus nemá co říct, proč to čtete? A za koho ještě mluvíte, když píšete, že "nám Klaus nemá co říct"?

Z. Baldova 1.8.2015 12:03

Re: Němci Klause nikdy nebrali

Proc ctes Donate  prispevky ktere ti nevoni? Nikomu nerad aby neco necetl Jednani tveho guru bije primo do oci a odezva musi byt  Ani jednou jsem treba od Vas kteri uznavate Ruskou agresi na Krymu necetla ze Klaus je rusomil a zradce naroda podle jeho sprosteho chovani a jeho prednesu jak v Rusku tak i doma proto zavri klapacku a drz krok dilino

I. Mertl 1.8.2015 12:11

Re: Němci Klause nikdy nebrali

Milý pane DOnáte, už 73 let čtu kdeco, mezi tím i to, s čím nesouhlasím. Některé věci čtu i pro vlastní pobavení - a to je případ i článků p. Klause. (Na knihu bych si opravdu netroufl.) Zatím mi nikdo žádné čtení nezakázal, možná rodiče nějakého Pittigrilliho v dětství, bolševici mi kdeco odepírali, ale explicitně nezakazovali.

Mluvím za sebe a všechny (s jednou výjimkou) své známé. CHtělo by se mi napsat za "rozumné lidi", ale to byste asi nevzal. Ale povšimněte si, že jsem napsal, že někteří Klausovi stále naslouchají. Tak už to bývá, takže naslouchejte. Já zase čtu, i když mi nemá co říci, i když má semtam svou pravdu. Zdravím

S. Donát 1.8.2015 12:29

Re: Němci Klause nikdy nebrali

Jsem ten poslední, kdo by Vám chtěl něco zakazovat :). Čtěte si co libo. Já zase, když zjistím, že mi nějaký autor nemá co říct, jeho tvorbu (ať už články, nebo knihy) ignoruji. A máte pravdu, mluvení za "rozumné lidi" bych opravdu nevzal. Kdo je rozumný a kdo ne, je podle mého názoru velmi subjektivní. Přesto oceňuji, že jste schopný slušné a rozumné diskuze, i když se naše názory diametrálně rozcházejí.

J. Křivánek 1.8.2015 13:58

Re: Němci Klause nikdy nebrali

Pěkně sis zaplival na Klause?  A teď si rozeberem tvoje bláboly, jo?

Relativizuješ neobyčejně poklidný a povedený rozchod se Slováky, v době kdy o pár set kilometrů na jih se začínala rozjíždět válka mezi taky slovanskými národy, taky národy co si zažili diktaturu. Líbilo by se ti kdyby tu proběhlo pár přestřelek, vražd, nucených přesídlování? Určitě by to tu nebylo tak ostrý jak na Balkáně, ale existovala velká skupina Slováků, kteří měli velkou nenávist vůči Čechům. Dnes se s nenávistí nepotkáš. Vztahy se Slováky jsou idilické.  Tobě by se konflikt líbil? Nejsi vypatlaný?

Co si chtěl říct tím že "...pozdějiší politka byla nejméně sporná... " To jako si chtěl říct že to Klaus dělal blbě, ale napsal si to naopak? Logika dělá hloupým lidem problémy. To je známo. Možná by si měl začít s jednoduššími větami.

Nečas byl Klasem protěžovaný? A proto se Klaus o Nečasovai dost nelibě vyjařoval a  nechtěl ho? A hodnotuil ho jako slabého politika? Jak Nečas skončil? Neskončil náhodou jako otrok v rukách bloňdaté dominy? Nebyl náhodou Klausem preferovaným princem následníkem v jisté době spíše Zahradil? Nepopletl sis to trochu? No nic. Pro hloupého člověka, který chce na někodo slintat jedno jetle je to černé nebo bíle.

Připouštíš, že zavedení EURA bylo předčasné a ne všichni co dnes platí měli do Eurozóny vstoupit. Plně tedy souhlasíš s názorem Klause. Nicméně hned v zápětí ho osočuješ že je destruktivní, když tuto svoji myšlenku (a tedy i tvůj názor)  prezentuje, vysvětluje opakuje a prosazuje. Nekálíš si na svoji vlastní hlavu tíhle útokem? Trvdíš že Klaus je po bitvě generálem, což ukazuje, že si zcela mimo, protože Klaus naprosto stejné věci říkal ještě před vznikem Eurozóny a v době vzniku Eurozóny o tom "mlel" pořád. Pamatuji si to velmi dobře, protože jsem býval hloupým zastáncem EURa a Klaus mě tím prudil. Je neuvěřitelné kolik zášti, hlouposti a nepravd obsahuje tvůj příspěvek.

I. Mertl 1.8.2015 14:15

Re: Němci Klause nikdy nebrali

Sorry, ne (viz jinde), sprosťáku.

J. Křivánek 1.8.2015 15:07

Re: Němci Klause nikdy nebrali

Co "ne"?

D. Polanský 1.8.2015 10:14

Mám obavy, že teď má Evropa zcela jiný problém.

Tyhle úvahy jsou hezké, ale k čemu? Ach ti Němci, to jsou lumpové, tak dynamičtí, draví, soutěživí. Darebáci jedni. Řeci jsou hodní, jelikož si potrpáí na pohodlí, rodinu, pijánko.

M. Moravcová 1.8.2015 11:05

Re: Mám obavy, že teď má Evropa zcela jiný problém.

Pan Klaus v článku píše o něčem jiném. Vy nemáte rád Němce? No toto.

A jaký problém má teď Evropská unie - protože Evropa je světadíl? EURO, Řecko, uprchlíci, Ukrajina, Rusko, bruselští potentáti, lhaní si do kapsy - politická korektnost, který problém je větší?

Z. Baldova 1.8.2015 12:05

Re: Mám obavy, že teď má Evropa zcela jiný problém.

Pan Klaus je kolaborant a Vy taky!!

J. Křivánek 1.8.2015 14:05

Re: Mám obavy, že teď má Evropa zcela jiný problém.

Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom "kolaborant"?

M. Moravcová 1.8.2015 20:32

Re: Mám obavy, že teď má Evropa zcela jiný problém.

Myslím, že Váš humor ta nána nemůže pochopit :-))

J. Jílek 2.8.2015 13:57

Re: Mám obavy, že teď má Evropa zcela jiný problém.

pracuje ve prospěch cizí mocnosti

M. Moravcová 1.8.2015 9:48

Jasné a srozumitelné.

Snad i pro naprosté laiky.

D. Polanský 1.8.2015 10:15

Re: Jasné a srozumitelné.

Co je srozumitelné. Mohla byste to prozradit?

M. Vondráček 1.8.2015 10:43

Re: Jasné a srozumitelné.

Domnívám se paní Moravcová myslela článek V. Klause a závěry v něm definované.

K. Janyška 1.8.2015 9:42

Rozumím vám, pane prezidente, jen vás musím

stále upozorňovat na to, že to, co popisujete je dáno spontánním, ne řízeným, procesem v tom smyslu, že tato ekonomické diference nelze lidským rozumem srovnat, na to prostě nemá. To, co se děje s eurem je typické napadení toho, jak lidský svět funguje bez lidského zásahu sám od sebe. Socialismus, který je budován v EU, jako kdysi v SSSR, nemůže mít jiné dopady. Adaptační spontánní síly se musíme naučit využívat, ne je opravovat, či dokonce řídit. To prostě nejde stejně, jako nelze určit cenu eura tam kde tak, aby vyhovolal tamním ekonomickým procesům. Ano, Řecko a Německo nemohou mít stejnou měnu, než, že by Německo Řecko anektovalo a připojilo ho k sobě. Ono to také dělá, ale dělá, že ne. Sofistikovanými metodami prostřednictvím většinového hlasování ve EP. Takto si podřizuje celou Evropu. To je zločin !!! Dzp.

J. Jílek 1.8.2015 9:40

Klaus ustavičně lže - "Řekové jsou v tom nevinně"

Řecko drtí ohromná šedá ekonomika a skandálně nepřiměřené výdaje státu. A na ty si půjčovalo primárně nikoliv od ECB, ale od zahraničních investorů na dluhopisovém trhu. Cena jejich peněz tedy byla dána důvěrou v jejich ekonomiku a v jejich vyvíjející se možnost splácet úvěry...ani slabší ekonomiky jejich pevná vazba na euro nijak nedrtila, jak je patrné např. na pobaltských zemích, které měly svůj kurz zafixován na euro po celé desetiletí, než naběhly na euro...

čili Klausovo hodnocení považuji nikoliv za ekonomické, ale politické až ideologické. Trapný konec "ekonoma"

J. Jílek 1.8.2015 9:46

Re: Klaus ustavičně lže - "Řekové jsou v tom nevinně"

"Řekové ji nezavinili, jsou obětí", řekl Klaus...."Naopak si myslím, že jsou v tom trochu nevinně, protože do eurozóny nevstoupili svým jednostranným rozhodnutím"...kdepak, oni kvůli tomu falšovali výkaznictví, aby byli přijati. Ale panprésor vidí, že byli ke vstupu dotlačeni