1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Trpí Německo doplácením na Řeky?

Někteří řečtí politikové a novináři hrubě (a zbytečně osobně) atakují kancléřku Merkelovou a Němcům připomínají II. světovou válku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 1.8.2015 22:48

100% souhlas...

"Není jasné, která nastávající katastrofa bude horší: Kopaps eura, nebo transformace EU do ekonomické obdoby bývalého Sovětského svazu." Wilhelm Hankel

"Politickou unii dosáhneme jen tehdy, když budeme mít krizi" Wolfgang Schäuble

"Jako mladý člověk jsem stále bojoval za Spojené státy Evropské. Dnes vím, že to není možné. Německo a Francii nezměníme na Kalifornii a Floridu." Martin Schulz, předseda EP

"Splatíme každý cent…" Giorgios Papandreu, bývalý řecký premiér, březen 2011. O necelý rok později bylo Řecku z dluhu odpuštěno 100 mld. eur.

„V době všeobecného klamu říkat pravdu znamená revoluční čin.“ – George Orwell

J. Kanioková 2.8.2015 0:41

Bez fiskální unie euro solidně fungovat nemůže

Fiskální unie = federace Evropy = 1 prezident, 1 min.financí, 1 rozpočet = definitivní konec suverenity jednotlivých zemí. To už dnes nemá šanci.. o tomto negativu mluvil Klaus už v 1998. - The Euro as a Stabiliser in the International Economic System - http://www.klaus.cz/clanky/993

(Smolíčku otevři, jen dva prstíčky si ohřeju)..Německo si přeje hovořit o ministru financí eurozóny. Měl by vlastní rozpočet a mohl by ukládat daně - http://jdem.cz/bsxqc5

V jižní Evropě placebo boom - http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/wie-gut-geht-es-suedeuropa-wirklich-eine-analyse-13720210.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

Euro je ještě horší než bankrot. Je to katastrofa, která trestá každého - http://jdem.cz/bsxp27

Společná vláda, rozpočet i parlament, to vše chce pro eurozónu Hollande - http://jdem.cz/bsxqa3

J. Mrázek 2.8.2015 17:00

Ufa. Německo se začíná přiklánět k projektu.

Takže není vše ztraceno, stále se ještě "sever" může s potenciálem surovin Ruskem a s Čínskou rozvojovou bankou dostat ze smrtícího víru dolaru a eura..... jen musí Angela trochu zabrat a ne tupě poslouchat rozkazy ze zámoří ... každý zná ten server Zve...ec s kanadským rodokmenem a ORGanizační strukturou článků a překladů, žádný blesk a radiokyjev....

J. Jílek 2.8.2015 13:51

Re: 100% souhlas...

co budete psát za 10 či 20 let? Furt to samé? .-)

J. Mrázek 2.8.2015 17:02

Určitě ne.

Zato u Vás bude obrázkem duševního stavu ranní pohled do zrcadla při zívání ....

M. Pivoda 1.8.2015 21:39

Systémová inovace si vynucuje systémové změny

Aby tomu rozuměl i Pepa z Depa: Když už nelze "hejbat" Eurem, je třeba "hejbat" jinými nástroji k dosažení ekonomické stability. Je to sice obtížnější, ale v podstatě možné.

Euro jako politický nástroj sjednocení EU je nikoliv chybný, ale naopak vynikající konstrukt, nicméně ekonomické následnosti nebyly dořešeny. Proč?

Klaus (jako vášnivý propagátor otce inovací Schumpetera) vyzýval nikoliv k potřebné inovaci, ale ke zbabělému opuštění EU místo proškolení EU o systémových důsledcích a patřičných korekcích.

A jací čeští "experti" byli jako naši reprezentanti posláni do Bruselu za vlády Václava Klause?

Toto je návrh témat dalších možných článků Václava Klause. Už se na ně těším.

M. Prokop 1.8.2015 21:43

Re: Systémová inovace si vynucuje systémové změny

Obávám se, že se soudruhy v Bruseli nelze ekonomické stability dosáhnout. Ještě tak ekonomického krachu, to ano.

Sjednocování nesjednotitelného končí krachem, v lepším případě, válkou, v horším.

M. Pivoda 1.8.2015 21:58

Inovace = změna. A ta je vždy bolestivá.

Velké dilema: Všichni lidé se staví za pokrok, ale současně všichni nesouhlasí s potřebnou změnou.

Moje "náboženství" je odlišné od pana Prokopa. Totiž, pokud neudržíme Evropu dnes jednotnou, válka učitě bude. A ta nás ve svém důsledku bude stát mnohem více, než například dotování ekonomicky slabých členů EU (i když tento trend nepropaguji). Tyto důsledky čeští ekonomové bohužel neumí a ani nechtějí vyčíslit.

J. Kanioková 1.8.2015 22:52

Re: Inovace = změna. A ta je vždy bolestivá.

“Brežněvova doktrina omezené suverenity sousedů” se vývojem změnila na “bruselskou doktrínu sdílené suverenity sousedů Německa”… holt, pokrok nezastavíš..!

V. Vaclavik 2.8.2015 12:35

Re: Inovace = změna. A ta je vždy bolestivá.

Srovnavat se to ale neda, tomu Nemecku, nebo EU se dnes muzeme postavit a zadna armada Unie nas okupovat, tedy 'osvobodit', neprijede. V tom je klicovy rozdil mezi tehdy a nyni. Dnes je to jen zalezitost naseho pripodelani, ci odvahy.

M. Pivoda 2.8.2015 13:29

Trade-offs, tj. něco za něco - a smysl pro realitu

Vážená paní Kanioková: Když člověk nebo stát vstupuje do nějakého svazku, pak vždy něco ztrácí ze své suverenity a současně něco získává. Jde jen o to, aby ten zisk byl větší než ztráta. A občané Česka dali souhlas se vstupem do EU dobrovolně, protože vnímali vstup do EU jako příležitost něco získat.

Zajímavost: Britský ekonom Niall Ferguson se domnívá, že Anglie neměla vůbec zasahovat do 1. světové války na evropském kontinentě. Kdyby to Anglie tehdy skutečně nezasáhla, Německo by tu 1. válku vyhrálo, založilo by Evropskou unii o několik desítek let dříve a nekonala by se vůbec 2. světová válka.

Žijeme v neklidné době. Jistě uznáte, že když Česká republika dnes nemá (technologicky) konkurenceschopnou ekonomiku, nevlastní atomovou zbraň a ani nepracuje významně v perspektivním oboru, který ovlivní úplně vše a již brzy bude silnější než atomová zbraň (https://sites.google.com/site/vaclavpolakaols/), pak jí mnoho jiných rozumných alternativ nezbývá. Buďme realisté.

A na současném stavu české ekonomiky a společnosti se hodně podepsalo právě minulé uplatňování ekonomické teorie Václava Klause. Čímž se zvolna vracím k tématu článku, pod kterým diskutujeme.

J. Kanioková 2.8.2015 15:46

Re:

""občané Česka dali souhlas se vstupem do EU""

1. Kolik občanů ? (Voličská účast na hlasování byla 55,21%. PRO vstup do EU ve skutečnosti hlasovalo 3 446 758 občanů ČR = 32,826% občanů) (Ještě nutno připomenout, že po šílené medíální a pravdoláskovní masáži)

2. Vstupovalo se do hooodně jiné EU, od té doby se to velmi změnilo. K horšímu. K maximálnímu snížení demokratických principů..

3. Průzkum SANEP - EURO (publikováno 16.6.2015) "Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP, 72,6% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, by dnes hlasovala v případném všelidovém referendu, proti vstupu ČR do eurozóny a přijetí společné evropské měny euro. Nadpoloviční většina domácí populace (54,4%) by pak aktuálně hlasovala v případném referendu proti vstupu ČR do EU."

http://www.sanep.cz/pruzkumy/euro-publikovano-16-6-2015/

M. Pivoda 2.8.2015 16:28

Mandát od voličů?

Bohužel už nemám čas na vše reagovat, protože za půl hodiny odjíždím.

Takže jenom připomenu vzpomínku seriózního českého komentátora Ivana Hoffmana, že Václav Klaus po listopadu 1989 nikdy nedostal od voličů souhlas ke změnám, které v tehdejší české ekonomice provedl.

J. Kanioková 2.8.2015 18:02

Ivan Hoffman je kamarád a urputný P&L

Z. Baldova 1.8.2015 18:54

Klausovi kolaboranti

se zde predhaneji s opevovanim sveho vudce jak je moudry a jak vse zna a vse vedel  Klaus ten vzdy  ve vsem prijde az po funuse az o vsem ptaci zpivaji na strese,tak Klaus zacne delat ze sebe mudrce Ja jsem presvedcena ze Klaus se muze prevadet jen pred hlupaky  kteri mu vse zerou   Diky bohu ze jich je jen hrstka  Donat a par trubicek

J. Mrázek 1.8.2015 19:06

Vaše příspěvky tisknout !

Na toaletní papír ....

Z. Baldova 2.8.2015 4:56

Re: Vaše příspěvky tisknout !

Aspon nekde ,ale Vase a Klausovi hned do zachodu primo :):)

J. Kulheim 1.8.2015 20:06

Re: Klausovi kolaboranti

Paní Baldová, prosím Vás, pokud nemáte nic k tomu o čem píše pan V.K., tak zanechejte reakcí k osobnosti pisatele článku. Je to už daleko za hranicemi slušného chování. Uvažte, jestli by nebylo lepší reagovat k obsahu článku a rozporovat to s čím nesouhlasíte, pomocí pádných argumentů. Případně prezentovat svoje názory nějakým samostatným příspěvkem, tak jak to dělají jiní autoři příspěvků.

To co píšete je váš problém. Máte právo se zesměšnit a ukázat váš charakter. Vaše příspěvky jsou většinou k smíchu. Smíchu není nikdy dost, ale včerejší reakce na příspěvek V.K. ml byly za hranicí dobrého vkusu.

Ještě jednou vás prosím pište k věci a neurážejte. Držte se hesla. Co nechceš, aby tobě jiní činili, nečiň ty jim.

M. Prokop 1.8.2015 21:01

Re: Klausovi kolaboranti

Obávám se, že je to mimo schopnosti chápání pitomé slepice.

J. Jurax 1.8.2015 21:15

Re: Klausovi kolaboranti

Jakkoliv máte pravdu, tak hodně nadhodnocujete intelektuální kapacitu soudružky Baldové :-)

Z. Baldova 2.8.2015 5:03

Re: Klausovi kolaboranti

Ja zasadne soudruzka nejsem tak muzete jmenovat  ty vase bolsevicke strozoky co mame ve Vasi komunisticke strane... hlupaku

M. Pechr 2.8.2015 8:43

Re: Klausovi kolaboranti

...vy ste nám tu chyběla...

Z. Baldova 2.8.2015 5:01

J. Kulheim

Ze nepokarate sveho soudruha Prokopa  za hezke prirovnai k pitome slepici Klaus si nezaslouzi ani jedno hezke slovo za tolik zla co udelal CR  a celemu nasemu narodu za jeho zlocinou amnestii za jeho proruske a Putinovske proslovy ho ma nekdo chvalit? ano chvalit ho muzou jen kolaboranti jako je =Klaus sam

J. Kulheim 2.8.2015 7:29

Re: J. Kulheim

Myslím, že V.K. je úplně fuk, jestli ho chválíte nebo nechválíte. Jeho článek má nějaký obsah a diskuse by měla směřovat k obsahu, ne k autorovi. Pokud diskutující nereaguje na obsah článku, ale píše o hendikepu autora, tak to nesvědčí o ničem dobrém. Většině diskutujících je to odporné.

O amnestii, Putinovi, Rusku, není ani slovo. Až o tom bude někdo psát, tak můžeme prezentovat svoje názory a předkládat argumenty. Nikdo nikoho nenutí vyjadřovat se k problémům, kterým nerozumí.

Z. Baldova 2.8.2015 9:08

Re: J. Kulheim

Mohu s necem s Vami souhlasit ,ale zasadne nemohu souhlasit ze davaji prostor takovemu cloveku jako V.Klaus Nechapu jak ho muzou opevovat lide kteri jsou proti anexi krymu a proti jednani Putina kdyz Klaus Putinovi podleza  a verejne vyrvava podporu Kremlu  a hlavne komunistum

S. Donát 2.8.2015 12:12

Re: J. Kulheim

Každý má právo vyjádřit svoje myšlenky. Pokud je pořád o myšlenky presidenta Klause zájem (jako že je), tak se holt budou jeho články objevovat. Že s tím nesouhlasíte, je každému fuk.Jestli se Vám to nelíbí, tak to nečtěte a nelezte sem. Když s něčím nesouhlasíte, zkuste někdy zformulovat svůj vlastní názor, jestli něco takového vlastníte. Ale to věčné nadávání a plivání už není ani k smíchu, je to jen trapné.

Z. Baldova 2.8.2015 13:25

Re: J. Kulheim

Proc by sem pan J. Kulheim: nemel lezt?  Stano Stano  ses porad vic a vic blbejsi   gumo   s tebou bych se chtela jednou sejit jestli jsi z Brna o cem moc pochybuji i kdyz mezi komousi se najde ledas co

S. Donát 2.8.2015 15:09

Re: J. Kulheim

Udržíte aspoň moč, když ani neudržíte vlákno?

J. Schwarz 1.8.2015 17:13

Zvláštní názor...

ono mělo německo někdy povinnost revalvovat marku? A pokud by nízký kurz marky byl takovou výhodou, mohla přece Deusche bank intervenovat stejně jako ČNB a držet kurz nízko... je problémem Řecka že dělá dluhy, pokud je řešením snížení mezd a důchodů, měli by to udělat bez ohledu na německo... To je jako obviňovat manželku z toho, že jsem tlustej jako prase, protože ona dobře vaří...

S. Donát 1.8.2015 18:14

Re: Zvláštní názor...

To že Řecko dělá dluhy snad není problém jen Řecka (hlavně díky Euru). A rozhodně není Řecko jediným viníkem této situace. Kdyby Řecko nejelo na vlně Eura, nikdy by to nemohlo dojít takto daleko. Celý průšvih by praskl daleko dřív -> dřív by se to začalo řešit a s daleko menším vlivem na Evropu. Václav Klaus to hlavní na konci napsal velmi jasně, přesně a hlavně tučně, aby si toho každý všiml. Asi zná svoje čtenáře. Ale asi je zná málo, protože jinak by ještě použil cicero.