6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Tak čemu věřit?

Když lékař rozhodne, že pan Novák potřebuje voperovat nový bypass, měl by se na názor, zda má či nemá operovat, ptát "rozzlobeného důchodce"? Sotva. Když Česká národní banka rozhodne, že česká ekonomika potřebuje intervenovat a oslabit českou korunu, měla by se na svolení ptát "rozzlobeného důchodce"?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 23.12.2013 18:59

Několik poznámek

1. Nárůst inflace o tři procentní body při nezměněném důchodu prakticky znamená, že skoro jeden den důchodce nesmí jeden den jíst, bydlet, čerpat energii, brát léky, atd. 2. Pokud má peníze uložené v CZK, tak si za své uspořené peníze koupí o 3% méně zboží (musí si například koupit o 3% méně potravin). Pokud chce něco koupit za EURa, tak dostane při směně méně EUR.

Pan L.Novák 475 není rozhodně mým přítelem, ale musím potvrdit, že má v tomto případě pravdu.

Jen málo diskutérů si uvědomuje, že musíme pečlivě rozlišovat mezi nákupem reálných hodnot (což zajímá obyčejné lidi a ne "ekonomy" a objemem prostředků v CZK vynaložených na nákupy (což zajímá "ekonomy", protože jim to zajišťuje "růst").

Když je deflace, spotřebitel si určitou hodnotu (např. Škodu Octavii) pořídí za méně peněz. Když je inflace musí spotřebitel na koupi této hodnoty vynaložit více peněz. Z toho vyplývá, co je dobré pro "ekonomy", není dobré pro běžné spotřebitele.

M. Prokop 23.12.2013 21:18

Re: Několik poznámek

Kde narostla inflace o tři procentní body?

Mně se opatření ČNB sice nelíbí, ale tohle nezpůsobilo.

L. Novák 23.12.2013 23:48

Re: Několik poznámek

To přijde teprve se zpožděním. Samozřejmě, že devalvace koruny a růst cen dovozu se v inflaci projeví. Potíž je, že čísla inflace, která nám servírují státní úřady, jsou vázána na tzv. spotřební koš, a ten je výrazně odlišný pro různé skupiny občanů. Takže ten, kdo většinu svých příjmů utratí za základní životní potřeby a potraviny, jejichž ceny výrazně rostly, má problém uvěřit, že je Česko ohroženo deflací. Jsou to (jak už je zvykem v ekonomii a politice s ní úzce spojené) různé interpretace stejného jevu. Z různých pohledů jsou popis a souvislosti konkrétního jevu jiné. Ekonomie je taky psychologie lidského chování.... :-P

J. Prečuch 23.12.2013 18:08

Lékař a "lékař" ; ekonom a "taky-ekonom"

Sice může pan doktor po masáži lékařské etiky na LF UK slušně se představit, povídat o nemoci i olécích, odpovědět na pozdrav , a přesto jeho léčba bude moci být jen produktem spozorinku nějaké farmaceutické společnosti m které je libo abyste byl léčen, ale ne zcela zdráv. Sice může někdo slušně a zdvořile vysvětlovat co všechno bohu a lidu-libého jej vedlo k intervencím , cítíme nějak že cílem není abychom byli zdrávi, ale abychom brali co nejdéle léky. 

Těžko o tom mluvit, zvláště z úst paní Šichtařové, chytrá je všechna čest, ale tady se s ní nestotožňuji. rok 1998 kdy koruna slovenská byla nad úrovní koruny české, dobře pamatuje, SKK má pevný kurz na euro 30,174 ( nevím přesně) zdá se že se úroveň CZK k poměru 1:1 opět blíží. Smutné je že to nic nevypovídá o lidech , kteří dřou v podnicích na té či oné straně řeky MOravy, nebo ano?

M. Prokop 23.12.2013 21:20

Re: Lékař a

Pokud ČNB neblbne, je Kč na úrovni cca 25Kč/€.

A co se vyrovnávání týče, jaký je poměr složené daňové kvoty ČR/SR?

D. Polanský 23.12.2013 15:37

Od tzv. vzdělanců ekonomů ruce pryč.

Nebo jinak, když něco radí, dělat opak. Většinou jsou to totiž grázlové.

M. Stuchlik 23.12.2013 16:45

Re: Od tzv. vzdělanců ekonomů ruce pryč.

Kdo umí umí, kdo neumí učí, kdo neumí učit šéfuje, kdo neumí šéfovat dělá poradce.

M. Prokop 23.12.2013 21:26

Re: Od tzv. vzdělanců ekonomů ruce pryč.

Že by Polanský dělal poradce?

Já znám jen jednoho poradce, a ten je sakra chytrý a schopný.

J. Vintr 23.12.2013 15:16

Taková názorná ukázka kompetentnosti ekonomů

Ti chamtiví bankéři v amerických bankách, kteří svou nenažraností poslali americkou ekonomiku na cestu do pr.., jsou vesměs graduovaní ekonomové (někteří dokonce přednášejí na univerzitách). Jejich "vzdělání" evidentně nestačilo na pochopení takové jednoduché věci, že dělat peníze z ničeho nemůže skončit jinak než průšvihem. Zatím sice ten průšvih nedopadl na ně, takže si můžou myslet, jací jsou chytráci. Ale až se díky tomu, co spustili, zhroutí celý finanční systém, tak jim ty nakradené miliardy budou stejně k hov...

M. Stuchlik 23.12.2013 16:48

Re: Taková názorná ukázka kompetentnosti ekonomů

Mezitím ty virtuální peníze promění v nemovitosti a cennosti. Obse rou to jako vždy ti úplně nejníž.

J. Vintr 23.12.2013 18:32

Re: Taková názorná ukázka kompetentnosti ekonomů

Obávám se, že když se podělá finanční systém, tak se podělá i většina věcí, které tvoří svět, v němž se nám všem celkem dobře žije.

M. Prokop 23.12.2013 21:28

Re: Taková názorná ukázka kompetentnosti ekonomů

Peníze z ničeho dělají všechny emisní banky a dokonce to umožňují dělat i komerčním bankám. Ergo kladívko, jste totálně vedle.

J. Vintr 23.12.2013 22:55

Re: Taková názorná ukázka kompetentnosti ekonomů

To dělání peněz z ničeho je vždycky špatné. Ovšem v posledních letech to překročilo všechny meze a globální průser je zcela neodvratný. V současné době už se už jen snaží odsunovat do budoucnosti okamžik, kdy se to celé podělá.

R. Hroza 23.12.2013 13:03

tak tak

Lékařů nebo úředníků na finančním se bojíme. Vystupujeme totiž vůči nim jako jednotlivci a v souboji "jeden na jednoho" většina lidí statečných moc není. Vůči NBS však vystupujeme jako MASA. Tam nás jsou miliony. Tam se nebojíme. Tam na nás jako na jednotlivce nikdo moc nedosáhne. Jako jednotlivci stateční a sebevědomí moc nejsme. Jako masa jsme stateční velmi.

P. Khail 23.12.2013 10:28

Paní Šichtařová píše

"Když lékař rozhodne, že pan Novák potřebuje voperovat nový bypass, měl by se na názor, zda má či nemá operovat, ptát "rozzlobeného důchodce"? Sotva." Lékař se nejen zeptá pana Nováka, ale dokonce si to nechá i podepsat. Proto, dle mého názoru i občané, kterým, například, krok ČNB zdražil dovolenou o 10%, mají právo se k tomu vyjádřit. Hlasovat nemohou ani náhodou.

M. Kosejk 23.12.2013 10:48

Re: Paní Šichtařová píše

Paní Šichtařová to mysela tak, že když po sérii vyšetření Vám lékař oznámí, že musíte na operaci - tak ho poslechnete, protože víte, že oni mají vzdělání a prováděli testy. A nenecháte si spíše poradit od souseda.

A zdražená dovolená o 10%? Dobře, i kdyby tomu tak bylo, tak co říkáte na modelový příklad:

Člověk A.B. má na BÚ a na stavebním spoření 250.000,-, ale má i rodinný dům v tržní ceně 2.600.000,- a na něm hypotéku 1.800.000.-  + má majetek v hodnotě cca 500.000,-. Peněžní vklady tedy devalvovaly,  ale ceny jeho majetku vzrostly a dluh se umořil. Opravdu to není tak jednoduché. A aby to někdo hodnotil jen prostřednictvím zdraženého nákupu dovolené, je vyloženě demagogické.

L. Novák 23.12.2013 14:12

Re: Paní Šichtařová píše

Náš brouk Pytlík Kosejk už zase plácá... Ono vůbec není jisté, že "ceny jeho majetku vzrostly". Může to být i naopak, protože snížená poptávka vyvolaná všeobecným zdražením může ceny poslat dolů. No, ale od zhuleného obhájce marihuany těžko lze očekávat něco rozumného, že?  Jenom účelovou demagogii.

M. Kosejk 23.12.2013 17:08

Re: Paní Šichtařová píše

Při inflaci klesá hodnota měny k poměru k tomu, co si za ní lze pořídit - ergo kladívko roste hodnota již nakoupeného majetku vzhledek k měně.  A inflační trend motivuje lidi ke včasné koupi. Jistě, že nemluvím o chudém Pepovi z Horní Dolní - na něm ekonomika nikdy nestála. Mluvím o firmách, které plánují investice (v řádu desetitisíců, statisíců nebo milionů). Mluvím i o celé řadě lidí, kteří mají prachy na investice. O ně jde.

Ale myslím, že stejně zbytečně opotřebovávám klávesnici.

M. Prokop 23.12.2013 21:30

Re: Paní Šichtařová píše

Stejnou logikou lze operovat pendrekem praštěným zastáncem neúčiných policejních represí.

Taktéž provozujícím účelovou demagogii.

B. Veltrubský 23.12.2013 14:13

Re: Paní Šichtařová píše

Dobrý, jenom tu hypotéku bude splácet a díky devalvaci koruny podstatně dráž. Paní Šichtařová myslela tak jako myslí ti co mají splácení hypotéky jenom jako výdaj otravný, ale nepodstatný. V tom to je. Jak je to, otroci makejte a hubu držte. Kde se asi za pár měsíců objeví pí. Šichtařová, že by v ČNB ?

M. Kosejk 23.12.2013 17:11

Re: Paní Šichtařová píše

Obávám se, že jsem nepřišel na smysl toho, co píšete... :)

V. Halašta 23.12.2013 13:05

Re: Paní Šichtařová píše

Mluví o dvou lidech - Novákovi a důchodci. Duchodcovo srdce se bude řešit, až se dozví, kolik stál bypass Nováka.

L. Novák 23.12.2013 9:40

Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Sám guvernér, když vyslal signál pro frontové bojovníky "Utíkejte nakupovat, dokud je levně,  bude dráž!", tím spadnul do kategorie neserióznosti. A pak se k němu přidali další. :-D

Takže o kroku samotném diskutují odborníci a zpochybňují jeho smysl, a o tom, co vyhlašují zaměstnanci ČNB diskutuje lid a dělá si z nich legraci, protože vysvětlení postrádá v podstatných částech smysl a logiku.

A o tom to všechno je.

M. Kosejk 23.12.2013 10:10

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Vzhledem k tomu, že podpora spodřeby byl jeden z plánovaných cílů ČNB, bylo by nelogické, kdyby ČNB neohlásila devalvaci měny a nevyzvala k nákupům.

Tenhel článek je totiž i o Vás. Je o Broucích Pytlících, co žvaní do věcí, o kterých prd ví. I vy patříte mezi ty uřvané primitivy, kteří nechápou, že inflace má devalvující vliv na finanční vklady - ale že zároveň posiluje hodnotu majetku a "umořuje" dluhy - a proto řvou, že lid by okraden.  Chybí i takhle elementární znalosti - a přitom si troufají mít názor.

J. Vintr 23.12.2013 10:26

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

A jaký je rozdíl mezi "nestudovaným" Broukem Pytlíkem a studovanými ekonomy, kteří hlásají vzájemně si zcela odporující názory na tutéž věc? Hlavně v tom, že ten Brouk Pytlík jen mluví, zatímco ti "odborníci" zasahují do věcí, o nichž stejně prd ví - a škodí ...

M. Kosejk 23.12.2013 10:33

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

A víte jaký je rozdíl mezi odbornu debatou a plácáním diletantských nesmyslů?

A Brouci Pytlíci mají bohužel volební právo - a ještě horší je, že Brouci Pytlíci mají tendence věřit diletentským názorů ostatních Brouků Pytlíků.

J. Vintr 23.12.2013 10:49

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Na straně pana Singra a těch ostatních "odborníků" stojí fakt, že se nikdy prakticky neověří, co by se stalo, kdyby udělali něco jiného nebo neudělali nic. Takže si v každém případě mohou hrát na chytráky. Ale je to skutečně jenom hra - bohužel s praktickými důsledky pro naše peněženky

M. Kosejk 23.12.2013 10:59

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Už jsem Vám to jednou napsal, repete: "O ekonomii víte úplné hovno.  Patrně si myslíte, že náplní práce ekonomů je, aby je zvali do televize - a tam z nich dělali vědmy. Je to je další příklad, jak naše povrchní a populistická média zblbávají lidi tak, že žvaní jako VY. Kdyby to bylo, jak si myslíte vy, tak by soukromé banky a investičí firmy za drahé nezaměstnávali ekonomické analytiky."

J. Vintr 23.12.2013 11:09

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Ekonomie je v podstatě "věda" o hovně. Takže vědět hovno o hovně a vědět všechno o hovně vyjde celkem nastejno.

M. Kosejk 23.12.2013 11:13

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

možná pro vás...