27.5.2024 | Svátek má Valdemar


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Tak čemu věřit?

Když lékař rozhodne, že pan Novák potřebuje voperovat nový bypass, měl by se na názor, zda má či nemá operovat, ptát "rozzlobeného důchodce"? Sotva. Když Česká národní banka rozhodne, že česká ekonomika potřebuje intervenovat a oslabit českou korunu, měla by se na svolení ptát "rozzlobeného důchodce"?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kmoníček 23.12.2013 13:02

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Vidíte pane Kosejk,kdyby nebylo ve Vás zakotveno používání vulgarismů jako v Rusnokovi,nemohl by Vám nikdo Vaši argumentaci vyvrátit.Vy tím ale přímo lidem,kteří s Vámi nesouhlasí,nahráváte.

J. Vyhnalík 23.12.2013 13:21

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Naopak. Já si myslím, že občasný vulgarismus na pravém místě může diskusi pročistit. Nakonec, co zbývá, když takový brouk Pytlík opakovaně ukazuje, jak málo o věci ví, a jak ho nějaké logické argumenty nezajímají.

L. Novák 23.12.2013 14:03

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Od Kosejka jsem ještě žádný rozumný postoj podložený pádnými argumenty nečetl. Tuhle se  agresívně angažoval za marihuanu a její legalizaci, a tak ho vnímám jako intoxikovaného kuřáka "trávy", kterým mává droga. :-P

J. Vyhnalík 23.12.2013 14:18

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Tak až na tu marijánu s ním souhlasím skoro vždy.

L. Novák 23.12.2013 14:24

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Já si vaše argumenty rád přečtu a zamyslím se nad nimi, protože toho víte o problematice  mnohem víc, než já. Kosejka jsem ale nikde nic seriózně vysvětlovat neviděl. Opakuje pár frází pořád dokola...

M. Kosejk 23.12.2013 13:23

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Občasné vulgarity jsou kořením jazyka. Jistě, s žádným kořením se to nesmí přehánět, ale někdy to "koření" dává projevu přesně tu "chuť", kterou chci, aby měl. A některé vulgarity dokonce nejsou nahraditelné stejně dobrým synonymem.

P. Zeman 23.12.2013 11:20

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Hmmm - takže skutečně si myslíte, že devalvací ten trouba z ČNB podporuje spotřebu? Teď před vánocema (ostatně jako před jakýmikoliv jinýma) to tak možná vypadá. A po novém roce? Proč by lidi měli utrácet těch hodnotově 93 procent původních úspor? Aby těm šaškům udělali radost? :-O

Nejenže chybí elementární znalosti, ale i zdravý rozum a vlastní názor.

M. Kosejk 23.12.2013 11:43

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Jistě. Inflační stav spotřebu vždy podporuje více než stagnace a či deflace.  A jako dílčí cíl ČNB svou logiku má. A proč by měli lidi utrácet? Když člověk ví, že ceny porostou, tak neodkládá nákup. Když ceny stagnují (či padají) - tak se spekuluje a čeká.

A proč  - sakra - zapomínáte na druhou stránku věci - na majetek a dluhy?!! Zde přece inflace pomáhá.

A navíc - nic tak zásadního se neděje, aby se z tohoto dělala "událost roku".  Já spíš s intervencí ČNB souhlasím - svůj názor nikomu nenutím - ale odmítám poslouchat démonizující žvásty na adresu ČNB.

L. Novák 23.12.2013 14:14

Re: Vysvětlování zásahu samotnou ČNB bylo absurdním divadlem

Ty vaše kecy nejsou o nic hodnotnější. Zase jenom plané žvásty.

A. Hrbek 23.12.2013 8:09

Vážená paní Šichtářová

On je to trochu rozdíl.

Pokud mně bude lékař chtít voperovat bypass, tak mne ze zákona musí poučit o možných rizicích a vyžádat si můj souhlas.

Nějak si nepamatuji, že by bankovní rada někoho upozorňovala na možná rizika, natož aby si vyžádala něčí souhlas, ačkoliv toto opatření tvrdě dopadne na řadu občanů.

O nějakém dodatečném kvalifikovaném rozboru problému a odůvodnění rozhodnutí ani vidu, ani slechu.

V. Patkoš 23.12.2013 8:51

Re: Vážená paní Šichtářová

Ale prosimvás, jak tvrdě na vás dopadlo zdražení vůči euru o 2 koruny? O kolik cítíte že máte v peněžence po intervenci banky míň peněz?

L. Novák 23.12.2013 9:41

Re: Vážená paní Šichtářová

Vy si to neumíte spočítat?

V. Patkoš 23.12.2013 10:18

Re: Vážená paní Šichtářová

Umím a právě proto mi celá ta hysterie přijde úsměvná, "obyčejného důchodce" se celé slavné znehodnocení koruny nedotkne skoro vůbec. Tvrdit, že to na někoho tvrdě dopadne je klasické přehánění, aby měla společnost poštvaná médii dalšího nepřítele na koho ukázat a směrovat spravedlivý hněv lidu.

L. Novák 23.12.2013 14:07

Re: Vážená paní Šichtářová

Nedotkne se důchodců? Takže si to spočítat neumíte... Dotkne se to všech, i důchodců. A že jim stát se zpožděním jednoho roku zvedne důchody o inflaci? No ano, to musí udělat v souladu se zákonem... :-)

V. Patkoš 23.12.2013 17:34

Re: Vážená paní Šichtářová

No vy to zřejmě spočítat umíte, ale s vrozenou skromností nám ten výsledek výpočtu nesdělíte. Škoda, fakt by mě zajímalo, jak se ten "tvrdý dopad" zhoršení kurzu koruny na obyčejného důchodce projeví. Zřejmě má podle vás obyčejný důchodce životní úspory v eurech, případně nakupuje měsíčně za tisíce elektroniku. .

L. Novák 23.12.2013 18:03

Re: Vážená paní Šichtářová

Kdyby měl důchodce úspory v EURech, tak se ho devalvace (znehodnocení) koruny vůči euru samozřejmě netýká. Naopak - kdyby nakoupil po devalvaci koruny za svá eura, tak by jich dostal víc.

No ale když důchodci dostávají důchody v korunách a ne v eurech, tak samozřejmě po zdražení v obchodech v důsledku devalvace koruny za své peníze nakoupí méně, než před promítnutím devalvace do cen zboží. To je ten "zázrak" devalvace koruny, tedy její znehodnocení vůči euru.

No a když si za koruny budete chtít vyjet do zahraničí, tak budete samozřejmě taky muset zaplatit víc. V korunách, ikdyž třeba v eurech bude cena stejná. To je celé tajemství "výpočtu". :-)

A. Hrbek 23.12.2013 18:56

Re: Vážená paní Šichtářová

Vážený pane Patkoši. 1. Nárůst inflace o třiprocentní body při nezměněném důchodu prakticky znamená, že skoro jeden den důchodce nesmí jeden den jíst, bydlet, čerpat energii, brát léky, atd. 2. Pokud má peníze uložené v CZK, tak si za své uspořené peníze koupí o 3% méně zboží (musí si například koupit o 3% méně potravin). Pokud chce něco koupit za EURa, tak dostane při směně méně EUR.

Pan L.Novák 475 není rozhodně mým přítelem, ale musím potvrdit, že má v tomto případě pravdu.

Jen málo diskutérů si uvědomuje, že musíme pečlivě rozlišovat mezi nákupem reálných hodnot (což zajímá obyčejné lidi a ne "ekonomy" a objemem prostředků v CUK vynaložených na nákupy (což zajímá "ekonomy", protože jim to zajišťuje "růst".

Když je deflace, spotřebitel si určitou hodnotu (např. Škodu Octavii) za méně peněz. Když je inflace musí spotřebitel na koupi této hodnoty vynaložit více peněz. Z toho vyplývá, co je dobré pro "ekonomy", není dobré pro běžné spotřebitele.

P. Khail 23.12.2013 10:16

Re: Vážená paní Šichtářová

Přesné!

P. Boublíková 23.12.2013 6:18

Mno

ekonomice sice nerozumím a rozhodně by ji měli řídit odborníci, jenže když jde jeden odborník čehý a druhý hot, tak laik pojme silné podezření, že ekonomičtí odborníci rozumí ekonomice co prase hodinkám, a odtud už je jen krůček k laické touze prndat do ekonomiky.

Jinak důchodce Novák má samozřejmě právo vyjádřit se k tomu, zda mu má být voperován bypass nebo ne. Nebo si snad vážně myslíte, že lékaři operují pacienty bez ohledu na jejich mínění nebo dokonce proti jejich vůli?

V. Braun 23.12.2013 3:52

Podivná logika

Logická konstrukce zdá se mi býti podivnou. Na začátku článku bychom podle autorky měli být velmi opatrní se svými názory na odborná témata, nejlépe bychom žádný názor neměli mít, pokud tedy nemáme diplom přímo z daného oboru. V prostřední části článku se autorka vyznává ze své frustrace při jednání s lékaři, ok.  Ale co ten odstavec na konci, že máme zkoumat motivy za prohlášeními autorit na odborná témata? Ještě bych to chápal u nabídky pojištění, ale u ostatních uvedených témat to jde přímo proti logice ze začátku článku.

Takže znova paní Šichtařová, co že jste to vlastně chtěla říci?

J. Vyhnalík 23.12.2013 2:17

Jaz Coleman

Je jméno pro širší veřejnost nepříliš známé, ale třeba pomůže to, že byl u nejúspěšnějších nahrávek Čechomoru a jejich spolupráce s filharmoniky.

Já ho mám ovšem v hlavě pro nezapomenutelný výrok, kterého se dopustil v jakémsi TV interview. Kdy na dotaz redaktora na jakési politické hnutí odpověděl, že nechápe o co usilují, když odmítají aktivní účast v politice. Zmatený redaktor odvětil, že mají přece právo formulovat vlastní názor. A Jazova odpověď (byť už dříve leckým vyslovená), byla: "No a co? Vlastní názor je jako díra do pr.ele, taky ji má každý!"

Je to brutálně přímé, ale přitom hluboce pravdivé. V dnešním světě bulvárních médií, nabízejících jednoduché odpovědi na sebesložitější otázky, převládá mezi lidmi přesvědčení, že názory jsou demokratické a o pravdě, že rozhoduje většina. Jenže byť bychom si tisíckrát odhlasovali, že všichni máme právo na nadprůměrnou mzdu, nikdo tuto geniálně jednoduchou myšlenku nedokáže realizovat.

Hodnota vlastního názoru je úměrná znalostem toho, kdo názor vyslovuje a pokud intervenci ČNB hodnotí lidé, kteří nemají ani tu poctivost si o situaci, ve které se ekonomika nachází něco nastudovat, je hodnota jejich soudů blízká hodnotě díry do jejich pozadí.

TGM si zvolil heslo "Pravda vítězí!" a ne "Vlastní názor vítězí!" a pravdu bez poctivého hledání a zvažování alternativ nalézt nelze.

J. Vintr 23.12.2013 5:08

Re: Jaz Coleman

Dá se na to dívat i z jiné strany. Rozhodnutí několika pánů z ČNB se dotklo peněženky každičkého občana tohoto státu. Přitom fakt, že i řada "odborníků" v oboru ekonomie nemá na správnost tohoto kroku jednoznačný názor dokazuje že vůbec nešlo o nějaké moudré a uvážlivé rozhodnutí špičkových profesionálů, ale jen o zpupnost lidí, kteří to bez jakékoliv zodpovědnosti za své rozhodnutí prostě mohli udělat (pokud za tím nebylo ještě něco horšího). Když použiju to vaše rčení o análnim otvoru - vzhledem k tomu, že ekonomie není žádná exaktní věda a existuje řada vzájemně si odporujicích teorií, pak "odborné" rozhodování ekonomů má hodnotu hozené mince či jiné náhodné volby. A na něco takového může být odborníkem opravdu každý, kdo má díru do pr....

K. Frauknecht 23.12.2013 8:15

Máte pravdu,

ale jenom drobátko :-).

Ekonomie je vědní obor. Důsledky jednotlivých kroků a činů společnosti jsou v ekonomice vcelku velmi dobře odhadnutelné (na rozdíl třeba od psychiatrie :-))). To, že máme "regulační" ekonomiku (tu rada ČNB provádí) je záležitostí politiky. Politiku, její orientaci a trendy, určují voliči. Takže sorry, v tomhle "jedem" všichni!!

J. Vintr 23.12.2013 9:27

Re: Máte pravdu,

Kdyby ekonomie byla vědním oborem, který dovede předpovídat důsledky všech jevů ve svém oboru, tak budeme pod vedením ekonomů už dávno žít v ideální prosperující společnosti.

K. Frauknecht 23.12.2013 11:06

No to máte pravdu doopravdy :-)))

Ale to by se do toho nesměla montovat ta zasra.. politika!!!

J. Vyhnalík 23.12.2013 13:11

Nemáte pravdu

I fyzika je nucena pracovat s pravděpodobnostními funkcemi a jevy, které popisuje nemají vždy čistě kauzální průběh.

V ekonomii je pouze míra neurčitosti větší a popisované děje jsou o to komplikovanější, že společnost je z pohledu ekonomie protkána obrovským množstvím zpětných vazeb.

Proto lze ekonomické jevy na různých úrovních přiblížení poměrně slušně popsat a modelovat. Každé rozhodnutí sebou nese krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé dopady a ty je třeba zvažovat a porovnávat.

Pokud se podíváme na opatření ČNB, tak v krátkodobém horizontu sebou nese spíše náklady. Jednak postihlo podnikatele, kteří se často jistili více proti posílení kurzu, než proti jeho oslabení. Zároveň to postihuje i řadu odvětví, které pracují s dovozovými surovinami, nebo komponentami, protože jsou nuceni přepočítat svoje kalkulace a leccos jim může vyjít jinak. Ve střednědobém horizontu dochází k rozhoupání cen, kdy zdražení jednoho výrobce postupně ovlivňuje ceny u dalších jeho odběratelů. Pokud ovšem ČNB dodrží novou hladinu, situace se stabilizuje a v delším horizontu se bude více vyplácet kupovat domácí zboží a naši výrobci budou mít lepší pozici při vývozu.

ČNB si intervenci nevycucala z prstu. Zdrojem nestability je nestabilita eurozóny, kdy Německo a třeba i Rakousko jsou kritizováni za přílišnou efektivitu a vytlačování slabších zemí z trhu. Kurz eura je přitom dán průměrem celé eurozóny a tím, jak ECB chrlí eura a zároveň, jak Německá ekonomika posiluje, se náš vývoz, který směřuje převážně do Německa a Rakouska musí přizpůsobovat ekonomické síle těchto konkurentů. Pokud by ČNB nezasáhla, naši dovozci by nějakou dobu mohli těžit z relativně výhodného kurzu, ale vývozci by postupně ztráceli trhy. Pokud by jednotlivé evropské země měly svoje měny, nebyla by intervence třeba a o stabilizaci by se postaraly přirozené kurzovní změny. Ekonomové se mohou lišit v tom, zda opatření ČNB bylo nezbytně nutné. Každopádně se všichni shodnou na tom, že nyní nezbývá, než aby ČNB kurz držela.

L. Novák 23.12.2013 14:22

Re: Každopádně se všichni shodnou na tom, že...

"Každopádně se všichni shodnou na tom, že nyní nezbývá, než aby ČNB kurz držela."

No, aspoň na něčem se shodnou. :-D

Ono by to taky vypadalo směšně ještě víc, kdyby teď cukli zpátky. Přesně podle známého "Odvolávám co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil!" :-P

J. Vyhnalík 23.12.2013 14:29

Re: Každopádně se všichni shodnou na tom, že...

Čert vem, jak by to vypadalo. Podstatné je, že by to napáchalo obrovské škody. Ekonomika má tu vlastnost, že hledá to nejefektivnější fungování za daných podmínek. Proto je důležitější stabilita, než snaha neustálými reformami hledat "optimum".

To je v podstatě hlavní výtka většiny kritiků intervence, že se jedná o skokové opatření (byť je ten skok relativně malý). Ovšem, když už ČNB skočila, je hloupost vyžadovat, aby skočila znovu třeba opačným směrem.

L. Novák 23.12.2013 15:14

Re: Každopádně se všichni shodnou na tom, že...

Když už to vyhlásili a provedli, musí to provádět dál ještě déle než rok pořád dokola... :-D

Takhle se budeme přít, jestli znehodnocení koruny mělo nebo nemělo smysl, ale kdyby to vrátili zpátky (tzn. přestali intervenovat nákupem deviz za "vytištěné" koruny), byli by pro srandu králíkům...

To chápu. :-)

J. Vyhnalík 23.12.2013 16:00

Re: Každopádně se všichni shodnou na tom, že...

No právě, že to zjevně nechápete.

ČNB intervenovala pouze jednou a nový kurz se dál drží "automaticky". Stačí, když všichni vědí, že to takhle ČNB chce, a že má sílu to udržet prakticky neomezeně.

Pokud o tom píšete jako o "znehodnocení" koruny, dáváte tomu automaticky citový podtext. Přitom se nejedná ani tak o znehodnocení, jako o zreálnění kurzu.