19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Tak čemu věřit?

Když lékař rozhodne, že pan Novák potřebuje voperovat nový bypass, měl by se na názor, zda má či nemá operovat, ptát "rozzlobeného důchodce"? Sotva. Když Česká národní banka rozhodne, že česká ekonomika potřebuje intervenovat a oslabit českou korunu, měla by se na svolení ptát "rozzlobeného důchodce"?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 23.12.2013 17:07

Re: Každopádně se všichni shodnou na tom, že...

Reálný kurz je ten plovoucí, který vytvoří trh (s výjimkou ovlivnění za účelem megaspekulací  provedených s určitým záměrem). Ne ten, o němž se rozhodnou rádci z ČNB prohlásit, že je reálný. :) Jestli ČNB vytvořením stovek miliard Kč z ničeho zaplatila nákup zahraničních měn v méně výhodném kurzu než je ten tržní, pak poškodila všechny držitele korun, kteří už je (znehodnocené) budou muset vyměňovat také v nevýhodném kurzu, protože "natisknout" si je jako ČNB nemohou. Nebo nakupovat dražší zboží atd. Asi nikdo nepochybuje o tom, že ČNB je fyzicky schopna "natisknout" neomezené množství Kč, aby udržela kurz na hodnotě nižší, než je ta tržní. A taky je jasné, že je připravena to udělat kdykoliv, když si to sama odsouhlasí. Ale pro občany a držitele Kč v tom nic výhodného není.

A jestli mě "za moje peníze" ČNB bez mého souhlasu poškozuje, tak je logické, že se proti tomu mohu ozvat a radu ČNB za to vyplísnit.

Já vím, že se najde dost chytráků, kteří na kroku ČNB dokáží třeba i vydělat, ale to jim rozhodně nedává žádné právo okřikovat poškozené, že "věci nerozumějí a proto mají držet hubu".  

Pro mě byla ČNB jakousi pomyslnou "svatyní", která měla chránit českou korunu před znehodnocením a inflací, ikdyž je jasné, že tak (ani v minulosti) nečinila. Faktickou devalvaci, kterou provedla svou intervencí, už je za hranicí "tržních principů" a vstoupila do oblasti sociálního inženýrství, kdy vyzývá občany, aby utíkali nakupovat, než se devalvace projeví v obchodech zvýšením cen. To je podle mého názoru už jen obyčejná socialistická manipulace s měnou a občany tohoto státu. U mě tedy ČNB utrpěla ztrátu důvěry stejnou jako partaje, které hlásaly nízké daně a svobodu, a dělaly socialistickou politiku, zvyšovaly daně a odvody. A sotva už tu důvěru někdy získají.

J. Vyhnalík 23.12.2013 17:40

Re: Každopádně se všichni shodnou na tom, že...

Reálný kurz může vzniknout pouze ke stabilní měně bez vnitřních rozporů a tou euro prostě není. Na jedné straně ECB tiskne eura o závod a na druhé zpevňuje německá ekonomika.

Vaše argumenty ukazují, že ekonomice opravdu vůbec nerozumíte, bez urážky prosím. Jde o to, co by se stalo, kdyby ČNB neintervenovala a já osobně si myslím, že nebezpečí zhroucení naší ekonomiky během let 2014-2015 by bez zásahu bylo větší než malé.

ECB se snaží chrlením eur eurozónu rozpohybovat a zároveň sází na to, že srazí hodnotu eura a tím zvýhodní země eurozóny proti zbytku světa. Akce ČNB nabylo nic jiného, než vynucený protitah. Napřed bychom chvíli nakupovali levně, ale pak by nárůst nezaměstnanosti a propad kupní síly poslal ekonomiku definitivně ke dnu.

Na kroku ČNB, pokud vím, nikdo nijak zvlášť nevydělal, ale vydělat na něm můžeme všichni, pokud se ekonomika rozeběhne. I paní Šichtařová, která intervenci kritizuje, počítá s urychlením růstu ekonomiky o 1 % proti situaci bez intervencí.

Vaše nářky mají stejnou logiku, jako už zmíněný nářek na doktory, který Vám uřízl slepák. Ono to sice chvíli bolí a hojí se to, ale bez zásahu by hrozil kolaps.

L. Novák 23.12.2013 18:19

Re: Každopádně se všichni shodnou na tom, že...

Ale tohle já chápu, už jste to nejmíň jednou vysvětloval. :) Jenom se na věci dívám pohledem obyčejného občana, který najednou z TV uslyší guvernéra ČNB, jak ho posílá nakupovat, protože se bude zdražovat díky umělé devalvaci koruny intervencí ČNB. A jaksi nikde nevidím nikoho, kdo by se snažil to občanům seriózně a srozumitelně vysvětlit. Jenom plno jakýchsi aktivistických pindů, jaká to byla báječná věc, a že se všichni díky naší moudré ČNB budeme mít dobře... a jsme všichni happy! Jako v Kocourkově. :-P

No a pokud se opět zmiňované "deflace" týče, žádnou nikde nevidím. A jsme tam, kde jsme byli na začátku a v čem se neshodnou ani členové rady ČNB. :-)

J. Vyhnalík 23.12.2013 18:28

Re: Každopádně se všichni shodnou na tom, že...

To Vám nestačí dlouhodobé meziroční poklesy HDP a rekordní nezaměstnanost? To potřebujete, aby neazaměstnanost byla 25 %, jako na jihu Evropy, aby jste začal volat po intervenci ČNB? Ujišťuji Vás, že v té chvíli, kdy byste deflaci "viděl", by už bylo pozdě. Jak se Vám opakovaně pokouším vysvětlit počáteční dopady intervence jsou spíše mírně negativní a pokud by se ekonomika začala propadat rychleji, neměla by ty 2-3 kvartály, které jsou potřeba, než se projeví pozitivní dopady.

Děláte paniku a přitom netušíte ani zhruba, jak tyto věci fungují. Přečtěte si článek Markéty Šichtařové ještě jednou, je i o Vás.

L. Novák 23.12.2013 18:44

Re: Každopádně se všichni shodnou na tom, že...

Já se chovám jako tržní subjekt, byť momentálně s nejistou finanční stabilitou a v úsporném režimu. Ale mě nedusí problémy deflace nebo kurzu koruny vůči euru. Mě dusí tenhle zkorumpovaný a byrokracií přebujelý český stát, který pod kuratelou EU vytváří naprosto šílené složitosti kolem všeho, a to i za vlády "pravice", než Nečase shodili Ištvan se Šlachtou na "společenskou objednávku" socialistické levice. A to vidím jako hlavní příčinu domácích problémů. Ty se ale devalvací nebo jinými manipulacem s kurzem koruny nevyřeší...

V. Halašta 23.12.2013 8:17

Re: Jaz Coleman

Fakt, že i řada "odborníků" nemá jednoznačný názor taky může říkat, že se jedná o složitý systém s mnoha vlivy, kdy odpověď není jednoduchá a jednoznačná. O tomhle zjednodušování, které jste předvedl, je článek p. Šichtářové.

J. Vintr 23.12.2013 9:23

Re: Jaz Coleman

Když není jednoznačná odpověď a názory "odborniku" mohou být zcela diametrálně odlišné, tak jde v podstatě o hádání. Je úplně jedno, jakými "odbornými" pindy se to hádání zdůvodňuje. Co se týká výsledků je pak úplně lhostejné, jestli hádá "studovaný odborník", nebo paní z veřejných záchodků.

V. Halašta 23.12.2013 13:02

Re: Jaz Coleman

Neříkal jsem nic o diametrální odlišnosti názorů dvou odborníků. Možná to tak vypadá v tomto případě, kdy se to podává jako volba devalvovat/nedevalvovat. Ale to je diskuze odborníků, kteří vědí, že když devalvace tak jen mírná. Paní z veřejných záchodků, která v životě nekoupila ani euro, ale semtam ho dostane místo spropitného, by třeba volila devalvovat masivně, ať se sem dostane maximum cizinců a celé nám to tady zaser....

J. Vyhnalík 23.12.2013 13:17

Re: Jaz Coleman

Máte pojištěné auto nebo byt? Nejspíš ano. Proč to děláte, když zcela jistě nemáte jistotu, že Vás někdo vykrade?

Opatření ČNB je svým způsobem takovou pojistkou, kdy jistí ekonomiku před možným negativním vývojem, který by nastat mohl, ale také nemusel. Každopádně se i ti ekonomové, kteří s intervencí nesouhlasili shodnou na tom, že ve střednědobé perspektivě toto opatření zvedne růst naší ekonomiky cca o 1 %.

Paní z veřejných záchodků do toho netahejte, ty zpravidla vědí, že jsou věci, kterým nerozumějí a proto je neřeší.

L. Novák 23.12.2013 14:27

Re: Jaz Coleman

Jenomže ta "pojistka ČNB" jsou peníze z našich kapes. :-P

J. Vyhnalík 23.12.2013 14:34

Re: Jaz Coleman

Samozřejmě. Ovšem to jsou protipovodňové hráze, nebo dálnice také.

Jak už jsem psal jedná se kombinaci pojistky a investice do budoucnosti.

L. Novák 23.12.2013 15:21

Re: Jaz Coleman

Jenomže dálnice, pokud umožňují jízdu automobilům, prokazatelně slouží a přinášejí prospěch. U protipovodňových hrází už to tak jisté není (jak se často ukazuje při povodních) a u intervence ČNB je výsledek nejistý a těžko jej bude možno vyhodnotit jako úspěch či neúspěch oddělěním od ostatních spolupůsobících faktorů. Pro mě byl takový zákrok ČNB zcela zbytečný a škodlivý.

L. Novák 23.12.2013 15:24

Re: Jaz Coleman

P.S.:

O tom, co si pojistím a co ne, si rozhoduji sám na vlastní riziko. ČNB mi "pojistku" vnutila aniž by se mě ptala, jestli s tím souhlasím nebo ne.

M. Kosejk 23.12.2013 10:26

Re: Jaz Coleman

O ekonomii víte úplné hovno.  Patrně si myslíte, že náplní práce ekonomů je, aby je zvali do televize - a tam z nich dělali vědmy. Je to je další příklad, jak naše povrchní a populistická média zblbávají lidi tak, že žvaní jako VY.

Kdyby to bylo, jak si myslíte vy, tak by soukromé banky a investičí firmy za drahé nezaměstnávali ekonomické analytiky.

L. Novák 23.12.2013 18:30

Re: Jaz Coleman

Je to na vás, abyste to "těm lidem" nepopulisticky vysvětlil. Díky těmhle kecům vás ale mají za blba. :-)

Mimochodem, ty "soukromé banky" se často chovají jako obyčejní zloději. Není důvod jim bezmezně důvěřovat, ani ekonomům s astronomickými platy, kteří za jejich chováním stojí. Ostatně, vaše chování tady je zřejmým příkladem takového nafoukance.