26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Spácháme řízenou sebevraždu?

Ke změnám klimatu na planetě Zemi docházelo, dochází a v budoucnu i nadále bude docházet. A je pravda, že jak k ochlazování, tak i k oteplování, nezávisle na lidech, v historii planety Země už dříve docházelo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Wágner 31.7.2021 13:07

Na světě zbylo už jen sedm tropických deštných pralesů, tedy souvislých pralesních oblastí, z nechž nejrozsáhlejší je Amazonský tropický deštný prales. Pak jsou to pralesy střední Afriky, deštný prales v Andách, pralesy Sibiře coby poslední evropské pralesy, pralesy Severní Ameriky a džungle jihovýchodní Asie. Nejrychleji mizí pralesy v Amazonii a na některých přelidněných ostrovech Indonésie. Amazonský tropický deštný prales leží v devíti státech Jižní Ameriky a celý Amazonský prales představuje více než polovinu tropických deštných lesů celého světa. V roce 2005 byly mnohé části amazonského pralesa zasaženy obrovskými suchy, nejhoršími za posledních 100 let. Podle některých odborníků je prales schopen přežít maximálně tříleté sucho, delší by mohlo mít nezvratné důsledky. Prales by se mohl dostat až do bodu, odkud již není návratu, kdy hrozí přeměna v savanu nebo dokonce v poušť.

J. Novák 31.7.2021 12:42

!!Nenahraditelná složka ŽP = LESY BUDE POSTUPNĚ A NÁHLE ZNIČENA, skončí příjemné počasí Evropy a pouze extrémní přívalové lijáky odnesou organické části a ornici jako plaveniny do moří. 1mld. m3 povodně odnese z ČR až 1 000 000 tun půdy = 1000 vlaků ornice do Hamburku!!!!!! Spadne-li na 10 000 km2 (povodí Berounky) 100 mm srážek a 2/3 odtečou = 600 mil. m3, máme ztrátu ornice v povodí až 1,2 mil. TUN 1200 vlaků po 1000 tunách, dokážeme si vůbec představit rozsah škod z jedné povodně pouze v ornici???!!!!!! Zajímá to naše zelené idioty???;-O;-O;-O Zajímá to naše politiky??? Je nutné se ptát: kdo za nekompetentní rozhodnutí odpovídá!!!!!!

J. Novák 31.7.2021 12:37

Integrální provedení SMR bez HCČ mimo reaktor nepotřebuje zbytečné nákladné seismické vory, ale to je jako s dálnicí v ČR.....dráže a zbytečně =+50% pro projektanty z větších IN, nenažranost a chamtivost těch u koryt, to je zásadní hrob pro lidstvo!!!!!!

H. Paculová 31.7.2021 12:31

A jak to "celosvětové nerovnoměrné rozdělení majetku" souvisí s klimatem kromě toho, že patří k dalším otřepaným frázím zeleného náboženství?

J. Pokoutný 31.7.2021 12:31

Zapomínáte na tu vadu základnější - takové malé reaktory nelze zabezpečit proti magorům všeho typu, jako areály velkých JE, přitom při úmyslném poškození by dokázaly napáchat škod až až.

J. Pokoutný 31.7.2021 12:28

Pak mi ovšem vysvětlete, jak to fungovalo asi tak do 10. stol., kdy byla přinejmenším Mayi ovládaná část Mesoameriky prakticky odlesněná, plná polí, měst, nádrží na vodu a cest, a slávné "plíce světa" Amazonie na tom byla obdobně. Že by to tehdy táhly evropské hvozdy?

H. Paculová 31.7.2021 12:23

Nezajímá. Ti se zajímají hlavně o ta auta na baterky, co všechno vyřeší :-)

K. Wágner 31.7.2021 12:13

Více vám vysvětlí třeba odborníci ze společností Centrum výzkumu Řež (CVŘ) a ÚJV Řež (členové Skupiny ÚJV), kde se této oblasti dlouhodobě věnují. Ti vyvinuli malý modulární reaktor Energy Well chlazený tekutými solemi jako zdroj energie pro průmyslové parky.

P. Rada 31.7.2021 12:05

Zásadním "závratným faktem" se mi po pár desetiletích působení bezohledného kapitálu a s ním spojené bezuzdné reklamy ... jeví skoro 5 milionů exekucí!

Přičemž už zhruba od dubna i průměrný čech žije na ekologický dluh.

Pravda je ale i taková, že také už máme i své miliardáře.... kteří si navíc někdy i užívají soudních sporů dokonce ke svému zviditelnění.

T. Hraj 31.7.2021 11:46

Ale ono se s tím "něco zásadnějšího" už děje. Chudoba (zejména ta extrémní se v posledních dvou třech dekádách na světě snižuje naprodto závratným tempem. A příčinou není žádná humanitární pomoc západu (ta mívá účinek spíš opačný), ale šíření volného tržního prostředí, tj. kapitalismus.

P. Rada 31.7.2021 11:27

Pokud to ... "opatřit si víc".... je prováděno bez ohedu na dlouhodobé důsledky (jak je běžné u narkomanů...) - časem mu a nejspíše i okolí které to schovívavě toletuje "nepomůže ani svěcená voda". Celosvětově takto bezohledně už prakticky polovinu roku žije lidstvo na dluh vůči podstatě svého životního prostředí.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/den-od-kdy-zijeme-na-dluh-kapacita-planety-nestaci-termin-le/r~33b45da4e39611ea95caac1f6b220ee8/

P. Rada 31.7.2021 11:15

Nejen, že "zajisté" jste pane Davide věcně s argumentací "ppm CO2" dnes zas zcela mimo - ale nemám zájem ani na odklon diskuse směrem k osobnímu "kralování".

J. David 31.7.2021 10:41

Ach jo, ten pan P.Rada je opravdu dislekticky/ekologicky postižený. Mele a mele, furt tu svou odrhovačku, s ppm CO2, jako dement. Blahoslavení duchem chudí jsou, neb království nebeské jejich jest. Pan P.Rada zajisté ekologické království dostane, bez CO2. Ani si nekrkne, byla by to CO2 hereze.

P. Milan 31.7.2021 10:31

Je-li někdo neschopný opatřit si víc než jen tu boudu a ranec, nepomůže mu ani svěcená voda, natož zásadnější přerozdělování (o nic jiného by nešlo).

F. Kusák 31.7.2021 9:47

Určitě existují alternativy, viz např. tento zkušební reaktor:

https://oenergetice.cz/elektrarny-svet/cinsky-demonstracni-jaderny-projekt-maleho-modularniho-reaktoru-htr-pm-zvladnul-studene-zkousky

P. Rada 31.7.2021 9:36

Ano pane Mucho mám vleklé potíže s gramatikou a to už od dětství (dislexie). V přímé diskusi by jste to ale nepoznal. Naopak už od dětství snadněji vnímám, jak mají lidé často ažfatální potíže s širším nadhledem.

Vámi nadnesená "pitomost" jakožto pojem dříve používaný pro zvířata na to právě sedí. U ochočených zvířat tkví ve vynechávání podstatných okolností které dříve v přirozenosti zohlednovali. "Pitomá" se proto dříve nazývala zejména zvířata která s potlačeným reflexem boje o potravu/život např nechápavě hleděla na mizející misku s potravou či na valník k odvozu na jatka.

Dnes je od autora i od Vás "pitomé", že v předvolebním tlupovém rozpoložení pomíjíte sice počínající ale setrvačnými jednostrannými projevy za desetimiliony let zcela anomální a budoucí život ohrožující chování zemského klimatu (ignorace míry a gradientu změny i přes uvedené doklady).

Jednáte znovu analogicky s úslovím "bav se s volem v sobotu o úterku když jde v pondělí na porážku".

J. Novák 31.7.2021 9:19

1ha vzrostlého jehličnatého (zdravého smrkového v kondici) lesa sekvestruje přes 6 tun CO2 ročně, pokud o lesy přijdeme == necháme procesy přírodě a machie a buřeně CO2 nesekvestrují ani z 1/10 smrkového lesa, tak si musíme o uhlíkové neutralitě nechat pouze zdát, osvědčené hospodaření v lesích nahrazujeme přírodními (zničujícími ) samovolnými procesy obnovy lesních holin po kalamitě.

Nenahraditelná složka ŽP = LESY BUDE POSTUPNĚ A NÁHLE ZNIČENA, skončí příjemné počasí Evropy a pouze extrémní přívalové lijáky odnesou organické části a ornici jako plaveniny do moří. 1mld. m3 povodně odnese z ČR až 1 000 000 tun půdy = 1000 vlaků ornice do Hamburku!!!!!! Spadne-li na 10 000 km2 (povodí Berounky) 100 mm srážek a 2/3 odtečou = 600 mil. m3, máme ztrátu ornice v povodí až 1,2 mil. TUN 1200 vlaků po 1000 tunách, dokážeme si vůbec představit rozsah škod z jedné povodně pouze v ornici???!!!!!! Zajímá to naše zelené idioty???;-O;-O;-O

J. Kavalír 31.7.2021 9:06

A čím se bude reaktor chladit? Téměř dvou třetin uvolněné energie ve formě tepla je potřeba se zbavit. V zimě snad k vytápění, ale během léta?

D. Polanský 31.7.2021 9:03

Ono tohle není hlavní problém, ačkoliv se to tak zdá. Je to spíš zástěrka jak se vyhnout tomu opravdovému problému: To je celosvětové nerovnoměrné rozdělení majetku. Několik miliard lidí nemá doslova nic, maximálně tak plechovou boudu a ranec nejnutnějších věcí. Tenhle stav je dlouhodobě neudržitelný. I bohatý Západ to dobře ví, a proto vymýšlí různé ptákoviny, aby tenhle hlavní ekonomický problém zastřel. Máme pouze dvě možnosti: tvářit se, že je to sekundární problém, že vědeckotechnický pokrok to nějak vyřeší (pochopitelně nevyřeší), nebo se pokusit něco zásadnějšího s tím dělat.

K. Wágner 31.7.2021 8:53

Tak na první pohled by se mohlo zdát, že s tím CO2, které by mělo mít vliv na změny klimatu, nejsme na naší planetě zase až tak špatně, když tu máme pralesy. Vždyť třeba v brazilské Amazonii se rozkládá prales, který patří k vůbec největším přírodním úložištím oxidu uhličitého (CO2) na světě. Jenže po vyhodnocení několika stovek místních měření v různých oblastech pralesa od roku 2010 došli vědci k závěru, že východní Amazonie už vypouští více oxidu uhličitého, než kolik ho zadrží. Na tomto stavu se nepodepsali jen dřevorubci, jde tu také o důsledek vypalování pralesa ze strany místních zemědělců, kteří zatoužili po nových pastvinách a plantážích, ovšem prales také oslabuje stávající růst teplot. A tak se budeme muset smířit s tím, že souběh dosavadních vlivů amazonské pralesy připravil o schopnost pohlcovat velké objemy oxidu uhličitého a v atmosféře naší planety ho odtud začne přibývat.

K. Wágner 31.7.2021 8:48

V případě britského malého modulárního reaktoru (SMR) společnosti Rolls-Royce se hovoří o tom, že mezi konstrukční prvky SMR patří seismický vor, což je standard pro instalace SMR, který byl navržen jedním z jejich partnerů v oblasti stavebního inženýrství a skládá se z betonového voru o velikosti asi 1,5 akru a je umístěn na oblázkovém loži, zajišťujícím odolnost proti otřesům reaktoru.

https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Rolls-Royce-on-track-for-2030-delivery-of-UK-SMR?fbclid=IwAR03foWkhRy13aO-c7EkDxIR7yKi2X66IkWJwBBeA69V4ED9iB9CArrcIpE

O jejich SMR, který může být využit v závodech pro výrobu syntetického paliva, se hovoří jako o standardizovaném tlakovodním reaktoru, ale nikde se nehovoří o tom, že by jej bylo třeba umístit v blízkosti řeky, přehrady, nebo jezera. Jak jste na něco takového přišel ? Můžete sem dát odkaz, kde je popisováno umístění SMR v krajině, které Vaši nutnost blízké řeky či přehrady potvrzuje ?

J. Novák 31.7.2021 8:40

CO2 ukládá nejlépe a nejlevněji vegetace = vzrostlé lesy, které ve Střední Evropě necháváme sežrat podkorním parazitům kůrovcům, ztratíme efekt kondenzace vodních par z ovzduší nasávaných na kontinenty z oceánů, žádná oblačnost neodráží slunečnou radiaci 1000W/m2 a tak lze pokračovat do nekonečna==antropologická idiocie obyvatel planety Země zahubí současnou civilizaci!!!

!! Ti idioti, co si věří, že katastrofu přežijí, se mýlí!!! Zatím se katastrofa blíží pozvolna, aridizované území kontinentů civilizaci neuživí (na Saharu 10 mil. km2 neprší) konec je nevyhnutelný, pokud se odpovědnost nepřenese z pokryteckých politiků na odborníky a národohospodáře.!!

H. Paculová 31.7.2021 8:16

No to dá rozum. Kdyby se Muskovi nevyplatilo vyrábět auta na baterky, tak by to nedělal...

Ale zde jedno super video, na které se seznámíte s Mercedesem třídy AA:

https://www.youtube.com/watch?v=235iqr5ngRg

M. Mucha 31.7.2021 7:56

Pane Rado, při vší úctě ke všem, kteří se snaží vhodnou formou a hlavně argumentací názorově přispět, Váš příměr ke zvyšující se tělesné teplotě je fakt pitomost. Je vidět, že hodně čtete, ale to z Vás ještě vzdělance neudělá, což je ostatně vidět na Vašem písemném projevu, kde máte potíže s gramatikou. A co se týče souvislostí, tak právě to je věc, která Vám zjevně uniká.

P. Dvořák 31.7.2021 7:47

Jste na omylu. Šašci nebyli k obveselení, to jen pro ty, kdo nepochopili jejich skutečné poslání. Oni si totiž ve svém šaškovství mohli dovolit říkat takové věci, za které se někdy i popravovalo, ale šašek schytal nejvýš kopanec. A dobrý panovník se sice naoko smál, ale přemýšlel nad jejich mnohdy hluboce pravdivými slovy.

Radu nedávejte mezi šašky, kazíte jim postavení.

J. Ganaur 31.7.2021 7:46

O peníze jde až v první řadě!;-D;-D;-D

J. Kavalír 31.7.2021 7:46

Malé modulární teaktory (výkon stovky MW ) mají jednu malou vadu na kráse - potřebují vodu na chlazení. Tedy buď velkou řeku s dostatečným průtokem, nebo přehradu, kde by bylo dost vody, když zrovna nezaprší. Zelení magoři jsou, bohužel, jak proti jaderné energii z principu, ale i proti výstavbě přehrad.

J. David 31.7.2021 7:37

Pan P.Rada, kouzelný ekologický šašek. Králové měli takové pomatence za dvorní šašky k obveselení. Pan P.Rada se takovým jeví, i když, máme tu nového Avogadra nebo Mendělejeva. Pan P.Rada zsjisté tu slávu ustojí, hodí nějaký odkaz.

H. Paculová 31.7.2021 7:17

Je to marné, je to marné... :-)R^

J. David 31.7.2021 7:02

Rány Boží (ač agnostik), von ten pan P.Rada je tu zase? Něco jako otravný štamgast v hospodě, který hospodskému kydá do toho, jak má točit pivo z pípy. Pane P.Rado, jste lučebník, nebo jenom zelený kydoň? Odkazů máte přehršel, všechna čest, ale na odkazech se Green Deal nedá dělat, chce to krativitu, ale tu nemáte, pouze na NP jalově žvaníte. Titroval jste někdy ppm CO2 z flašky sodové vody? Bon, asi jste CO2 pouze krkal, když jste se nalokal. Zanícenci jako Vy, jsou typem Adamitů, tedy ekologistů.