25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Soběstačnost se buduje jinak

Spory s Evropskou komisí, finanční sankce i možná odvetná opatření ze strany EU nebo jednotlivých členských zemí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 26.1.2021 14:52

To sedí.

V. Kain 26.1.2021 15:40

Moravčíku,banány nejsou mražené,ale chlazené.

Š. Hašek 26.1.2021 16:06

V tom asi nebude merito věci.

P. Moravčík 26.1.2021 18:28

Milý Kaine, ja som si kúpil zrejme mrazené, lebo za hodinu po nákupe v teplej miestnosti sa obsah roztiekol ako vosk. Asi dosť záleží na tom ako sú v chladničke uložené.;-)

J. Plzák 26.1.2021 10:40

Jsem pro absolutní soběstačnost v pěstování banánů a ananasů na Aljašce. A u nás taky.

Mluvit o soběstačnosti ve výrobě potravin u nás, je holá pitomost.

Jen propojená výměna zboží, i potravin, má budoucnost.

A to vůbec nemluvím o tom, že vám dnes někdo, tisíc kilometrů vzdálený, rozseká silnice zmáčknutím knoflíku. To vám pak bude soběstačnost hodně platná.!!8-o

L. Novák 26.1.2021 11:26

Přesně! Jenomže vysvětlovat tohle starým bolševikům je marnost nad marnost. Oni budou pořád žvanit nesmysly o tom, že za komunistické totality jsme byli v potravinách soběstační... No byli, ale to byla koncentráková "soběstačnost" bez možnosti volby a výběru. Minimum pro přežití. A banány kupuju i po třiceti letech za cenu kolem 17 Kč/kg - někdy víc a někdy v týdenních akcích i míň - třeba za 10,- . Cukr taky podobně. ;-)

P. Moravčík 26.1.2021 13:45

Aspoň v základných potravinách by to malo byť pokryté domácou produkciou, keď nie na 100, tak aspoň na 80%, ten zvyšok vyriešime schudnutím. Pokles živočíšnej a poľnohospodárskej produkcie sa však prejavuje dosť ničivo aj na krajinotvorbe, poklese zadržiavacej schopnosti pôdy, atď. Ten pokles je nebezpečný pre stabilitu spoločenstva. Čo sa stane "keď sa niečo stane" sme videli. Obilie sa nedá vyrobiť na šijacom stroji za pár minút ako rúšky. Znepokojuje to aj odborníkov, nielen politikov, tí tomu asi veľmi nerozumejú. To nie je len o konkurencii v obchode.

Š. Hašek 26.1.2021 11:29

Zapomněl jste na "nekalé, gaunerské, administrativní praktiky štrasbrusele" vůči našemu zemědělství, venkovu a obchodu.

V tomhle "RVHP" se křivárnám dala značka se srdíčkem. A líbají se ruce za dotované přebytky zdaleka.

Nikdo nemluví o tom, že si libovolně nekoupím řecké olivy, pokud zrovna nebudu mít chuť na znojemské okurky. Ale u pultu přestává být výběr, pokud tedy nechcete belgickou mrkev, italské fazolky, španělskou papriku, italská rajčata, ...... to vše v srpnu! Zjistěte si dotaci na papriku ve Španělsku.

L. Novák 26.1.2021 11:33

Tak si udržujte záhumenkové hospodářství a ta chutná kvalitní rajčata si vypěstujte sám, vy ;-O chytráku. Jsem zvědav, kolik týdnů v roce budete ta rajčata jíst? Dva? Tři? :-P

Š. Hašek 26.1.2021 12:00

Netušil jsem, že pokud člověk ve střední Evropě nejí marocké rajče každý druhý den, i v lednu, nastávají třetí den nevratné změny na mozku. A úpěnlivě prosí zemědělskou komisi štrasbrusele aspoň o skleníkové jahody v únoru.

1. "Chytrák" jste Vy.

2. Ekluje se Vám zelí, mrkev, celer, jablka, cibule, česnek, červená řípa? Všechno místní.

3. Furt musíte jíst rajčata? Z Tramtárie.

4. Zeleninové saláty z čerstvé naší zeleniny je možno jíst po celou zimu. Vy si koupíte vypráškovaný, igelitový, bez chuti hlávkový salát v lednu. Z Belgie.

5. A zřejmě Vás štve drobné české hospodářství, kde je kvalitní zelenina. Sezonní. Nemusím mít jahodové knedle na Štědrý den. Stačí léto. V zimě kysaný zelí, jitrničku od záhumenkáře.

6. Co máte proti záhumenkům? Já ho nemám. Ale vajíčka kupujeme záhumenková, cibuli také. Kopr na trhu, zelí se se křenem lze dělat do flašek i v únoru.

7. Budete nějaký fouňa, který za naším česnekem vidí spolčení JZD, nějakých starokomoušů (a záhumenkářů).

Žena dělá tvarohový dezert, vrazí tam i mandarinky. Vobčas. My záhumenkáři máme rádi změnu.

L. Novák 26.1.2021 12:25

Vy žvaníte podobně jako ten rudý dement "Rada"... Zajděte si třeba nakoupit nějakou zeleninu z domácí produkce. ;-D

P. Moravčík 26.1.2021 13:54

Tentokrát nemáte pravdu, pán Novák. To dovozové je z prevažnej väčšiny dopestované v skleníkoch a pod fóliami (nie že by sa už aj u nás to svinstvo nerozmohlo). Dajte si paradajku zo záhrady a za ňou jednu z Kauflandu, budete vidieť rozdiel (a domáce si môžete na zimu zasterilizovať - výborné napríklad na domácu pizzu). V zime si dovozové rajčiny pokojne odpustím. Chápem nutnosť dovozu tropického ovocia, prípadne na zmenu aj exotickú zeleninu. Na záhrade v Česku sme dopestovali bez námahy toľko kvalitnej zeleniny a ovocia, že sme ich museli rozdávať príbuzným a známym. Nemá každý túto možnosť, ale ak ste niekedy mohli pred záhradku vyložiť stôl, naň poukladali výpestky, a predávali to za zmluvnú cenu okoloidúcim, dnes to kvôli tisícke nariadení a vyhlášok nemôžete. Toto som už síce osobne nezažil, bol som v Česku len od 2013, ale hovorili sme s ľuďmi, ktorí si na to spomínali a ľutovali, že to už nestojí za tú oštaru s úradmi. A išlo len o prebytky, nie cielené podnikanie. Problém bude inde.

L. Novák 26.1.2021 14:01

Máte pravdu, ale teraz, v januári, si domáceho ovocia a zeleniny veľa kúpiť nemožme. A preto je tá "sebestačnost" nezmysel.

P. Moravčík 26.1.2021 14:19

Mám ešte stále mrkvu, petržlen a zeler v piesku, kaleráb takisto, kyslú kapustu a pár fliaš s uhorkami, čalamádou a červenou repou, zemiaky (tie ešte donedávna nebolo treba dovážať). V zime to je samozrejme, s čerstvosťou vždy problém, ale to čo kupujeme zo skleníkov je časovaná rakovinová bomba - vysoký obsah nitrátov. Táto zložka nesprávne pestovanej zeleniny umožňuje vznik nitrozamínov, jednej z najkarcinogénnejších látok. Len si myslíme, že sa stravujeme zdravo. Chápem, že nie každý tú záhradu má a vie na nej pracovať - videl som v okolí tej našej, koľko využiteľnej plochy sa zmenilo na trávniky, bazény, okrasné hájiky, sem-tam riadok mrkvy alebo hrášku. Aj za komunistov sme sa dokázali samozásobiť, lebo na tú prokduciu štátnych molochov sa vždy spoľahnúť nedalo. Tak sa mi zdá, že naše národy dosť zleniveli. :-/ Napadlo ma v súvislosti s mrkvou z Holandska - len raz som skúsil dať dovozovú do slepačej polievky (hodne, mám veľmi rád varenú) - no, nedalo sa to blato bez chuti žrať. Takže chápem Váš postoj, ale určite by sa to dalo aj lepšie;-).

L. Novák 26.1.2021 19:49

Keď žijete v rodinnom dome niekde na predmestí alebo vidieku, tak máte samozrejme iný sortiment potravín v roznych mesiacoch kalendárneho roku, ako my, čo žijeme v bytových domoch. A tých dusičnanov zase toľko nepojeme, lebo zimné paradajky bez chuti zo skleníkov sa jesť príliš často nedajú. A v citrusoch dusičnanov zase toľko nie je. Tie sú vypestované na ostrom slniečku. Aj paradajky z Maroka. ;-)

P. Moravčík 26.1.2021 20:33

Žijem v bytovke, ale zdedili sme po rodičoch záhradu, to je pravda. Len niekedy sa prebytky "meštiakom" dali bez problémov predať, dnes vás hneď nejaký dobrák napráska. Ten dovoz citrusov a iných si vysoko cením, len aj za červených boli tie základné potraviny prakticky vždy k dispozícii (a mäse nechcem hovoriť, tie šesťročné kravy boli občas ako z porcelánu. Ale hlavný dôvod poklesu vlastnej produkcie (okrem úradov) je zlenivenie ľudí. Radšej sa bude hodinu za hriešne peniaze potiť vo fitku, aby si potom sadol do kresielka v "záhradnej lúke", akoby vzal do rúk motyčku. Veľa tých záhradiek stratilo svoj pôvodný význam. Veď zatiaľ sa to dá kúpiť, tak čo. Neviem ako iní, ale ja som nebol naučený spoliehať sa na druhých, keď si to dokážem rovnako dobre alebo lepšie zabezpečiť sám.

Inak, keď už musíte dusičnany, dajte si potom tabletu Celaskonu, ten to vyrieši. :-)

Š. Hašek 26.1.2021 14:57

Máme hlad, máme kurděje, ploužím se domovem ....

Není cibule, není mrkev, není zelí, není česnek, není celer, není kvašené zelí, není nic!!!

Honem mažu koupit belgickou skleníkovou vokurku. Taky ředkvičky z foliáku. Smrt klepe na dveře.

Jste blb. Variantně máte blbou kuchařku. Variantně jste nechodil do školy, jste fascinován avokádem a čtete jen reklamy Lidlu.

J. Brunner 26.1.2021 16:28

Rv

J. Moravec 26.1.2021 9:45

Myslím, že naši zemědělci nemají problém. Je pro ně určitě jednoduší pěstovat dotovanou řepku a kukuřici na biopaliva, než krmit dotované prase na maso, nebo krávu na mléko. Myslím, že kvóty na české potraviny nevyřeší skutečné problémy postkomunistických farem (JZD).

Š. Hašek 26.1.2021 9:51

Nevyřeší.

Je třeba vyřešit regulace, plánování produkce, dotace, množstevní kvóty, házení klacků pod nohy, .... RVHP ve štrasbrusele.

Francouz dostává. Čech nedostává.

JZD jsou pryč. Jsme podruzi štrasbrusele.

L. Harvánek 26.1.2021 9:44

Zajímavé, jak tihle všichni "odborníci" protestují, když má dojít k zavedení kvót. Čímpak se asi zabývali, když byli čeští zemědělci likvidováni?

J. Moravec 26.1.2021 9:47

Myslíte když nastala kolektivizace, že pane Harvánku.

L. Novák 26.1.2021 11:28

;-D R^

Š. Hašek 26.1.2021 12:09

Potraviny dle osevního, cenového, přidělovacího plánu štrasbrusele, naše budoucnost. Váš sen!

Vůbec nekapírujete, o čem jde řeč. Zamrzl jste u JZD a zablácené mrkve a brambor v podniku Zelenina, cca 1974. Jste nadšený skleníkovou, sice čerstvou, bez chuti, řídkou "mrkvičkou" z Nizozemska. Mě stačí ze skladu, poctivá, tvrdá. Vod Poděbrad.

Ten zákon je křeč, to ano. bruseláci ale už ječí, "slouhové z Východu" si budou dělat i to, co nechce bruselácká komise.

J. Brunner 26.1.2021 16:30

R^

Š. Hašek 26.1.2021 9:56

To, že se štrasbrusel ozval, znamená, že děláme dobře. I když, dle mého, malinko hloupě. Ale víc nemůžeme.

Nemůžeme překopat dotace! Říci, že budou stejné pro Belgičany a pro nás. Rázem by to mohla Francie zabalit, protože veškerá zelenina by najednou (v sezoně) byla maďarská, bulharská, slovenská a z Polabí, od Břeclavě. Poláci by položili německý chřest a vokurky! Během deseti let.

P. Moravčík 26.1.2021 14:00

Najlepšiu špargľu (chřest) som jedol z Moravy, len si nepamätám odkiaľ presne. Nemusí byť ani poľský.;-) Povariť, dip z majonézy a kyslej smotany...

J. John 26.1.2021 9:42

Autor "pozapomněl" odvyprávět celý příběh, tak ho doplním. "Západní" zemědělci jsou štědřeji dotováni z pokladny EU (kam i český daňový poplatník přispívá). Navíc západní státy smí více dotovat své zemědělce.

To vytváří první výhodu pro zahraniční dodavatele potravin.

Daleko větší výhoda pro zahraničí zemědělce je daná tím, že cenu výrobku určují obchodníci, nikoli výrobci. Marže v potravinářství jsou více než 100%. Velké řetězce se zahraničními vlastníky tak snadno nasadí na domácí zboží vyšší marži a tím ho učiní nekonkurenceschopné. Tím zlikvidují českou konkurenci a pak ceny zvýší a dováží ze "západu".

Nynější zákon se tedy pouze pokouší alespoň částečně odstranit neférovost, zaviněnou EUrovůdci a zahraničními řetězci ovládajícími velkou část trhu.

P. Moravčík 26.1.2021 14:05

To bol závažný dodatok. Nehovoriac o tom, že sme sa museli vzdať, prípadne výrazne obmedziť napr. výrobu cukru, museli sme ukončiť pestovanie ryže (nepáčilo sa Talianom), skončili sme s pestovaním šošovice (teraz sa to opäť s problémami podarilo obnoviť), likvidovali u nás pestovanie maku... Potom sa ľahko hovorí o konkurencii. A tá naozaj nemusí byť užitočná - čínsky cesnak ako odstrašujúci prípad.

S. Rádl 26.1.2021 9:40

Od experta na zemědělství bych čekal návrh řešení. Nebyl ten analytik u toho, když jsme při vstupu do EU podepsali nevýhodné smlouvy o dotacích v zemědělství?